GeoNet neemt een terugblik op de grote bevingen en verschuivingen van 2010.
De aardbeving op zaterdag 4 september om 04u35, is de meest schadelijke in Nieuw-Zeeland sinds de Hawke's Bay aardbeving in 1931 in de buurt Darfield, 40 km ten westen van Christchurch, waardoor er aanzienlijke schade was in de Canterbury regio. Met een kracht van 7.1 en een diepte van 10 km, werd de aardbeving volgens meldingen gevoeld over geheel Nieuw-Zeeland, van Northland naar Stewart Island. In het midden van Canterbury was de schade enorm, vele gebouwen werden verwoest of onherstelbaar beschadigd en diensten werden verstoord. Een vernielspoor, met aardverschuivingen en wateroverlast van ongeveer 25 km ruwweg lopend van west naar oost, was het resultaat. Dat er geen verlies van leven was is opmerkelijk, en voornamelijk te wijten aan het feit dat de aardbeving zich heeft voorgedaan op een moment dat menselijke activiteit minimaal was. Naschokken hebben zich voorgedaan op afstanden van meer dan 40 km van de hoofdbeving, en veel van deze veroorzaakten ook zware schade, vaak aan gebouwen verzwakt door eerdere aardbevingen. Er zijn 11 naschokken met een sterkte van 5.0 of hoger geteld, waarvan de zwaarste een 5,6, 20 minuten na de hoofdbeving. De meest schadelijke zijn allemaal gelegen binnen 10 km van Christchurch en op geringe diepte van ongeveer 5 km. Deze omvatten een kracht 5,0 op 8 september om 7:49 uur, een 5.1 op 19 oktober om 11:32 uur en een 4.9 op tweede kerstdag om 10.30 uur, die allemaal veroorzaakten ernstige schade en verstoring.
Aardbevingen andere dan die in de regio Canterbury, die geringe schade veroorzaakten waren van magnitude 5,0 en groter waren:
1. Op 12 juli, een aardbeving met kracht 5.3 gecentreerd 10 km ten noorden-westen van Wairoa op een diepte van 40 km en werd gevoeld van Whakatane naar Hastings. Zwaarste overlast was het uit rekken vallen van goederen in Gisborne, tuai en Wairoa.
2. Op 25 augustus, een aardbeving met kracht 5.1 30 km ten zuiden-westen van Whanganui gecentreerd op een diepte van 30 km was vooral voelbaar in de hele lagere Noordereiland, met goederen die uit de rekken vielen in Whanganui.
3. Op 7 september,een ondiepe aardbeving met kracht 5.2 gecentreerd 10 km ten zuiden-oosten van Porangahau werd gevoeld van Hastings naar Wellington en veroorzaakte kleine beschadigingen in Porangahau. Een soortgelijk geval met kracht 5,3 op 9 september voelde even zwaar aan, hoewel er geen schade is gemeld.
4. Op 28 november, een aardbeving met kracht 5.4 gecentreerd 10 km ten noorden-westen van Masterton en op een diepte van 30 km werd gevoeld in heel de lagere Noordereiland, met weinig schademeldingen in Masterton, Carterton en Otaki. Drie naschokken werden gevoeld.
De grootste diepe aardbeving met een kracht van 6,5 was op 29 september. Dit was gecentreerd 80 km ten noorden van White Island op een diepte van 290 km en werd gevoeld van Northland naar Christchurch, het sterkst langs de oostelijke kant van het Noordereiland, die kenmerkend is voor diepe Noordereiland-aardbevingen. Er werden vier aardbevingen buiten de Nieuw-Zeelandse regio gemeld. De meest significante, op 18 juni, was een aardbeving met kracht 5,9 gecentreerd 500 km ten noorden-oosten van Oost-Kaap, op een diepte van 200 km. Hij werd gevoeld op verspreide plaatsen op het Noordereiland. Op 27 februari, een aardbeving met kracht 8.8 ten zuiden-westen van Santiago, Chili, met een tsunamiwaarschuwing die werd afgegeven door het ministerie van de Civiele Bescherming en beheer van noodsituaties. De tsunamimeters van GeoNet registreerden golven van een meter hoog in de buurt Gisborne en op de Chatham eilanden. Geen schade werd veroorzaakt in Nieuw-Zeeland, hoewel sommige activiteiten langs de kustgebieden werden beknot als een voorzorgsmaatregel.
In 2010, waren er in totaal 39 aardbevingen met een kracht van 5.0 of meer in Nieuw-Zeeland, waarvan 11 op een diepte van meer dan 100 km. Ongeveer 1.600 aardbevingen werden waargenomen, en de meest aanzienlijke schade werd veroorzaakt door de aardbeving Darfield en haar naschokken. De aardbevingscommissie heeft tot dusver 163.000 claims ontvangen, en de laatste raming van de kosten van de schade bedraagd ongeveer 2,2 miljard euro.
©onweer-online
Bron: weatherwatch en GeoNet