Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
5 januari 2011, 10:45 uur | Bericht #202794
De zwaarste aardbevingen van 2010 in Nieuw-Zeeland

GeoNet neemt een terugblik op de grote bevingen en verschuivingen van 2010.

De aardbeving op zaterdag 4 september om 04u35, is de meest schadelijke in Nieuw-Zeeland sinds de Hawke's Bay aardbeving in 1931 in de buurt Darfield, 40 km ten westen van Christchurch, waardoor er aanzienlijke schade was in de Canterbury regio. Met een kracht van 7.1 en een diepte van 10 km, werd de aardbeving volgens meldingen gevoeld over geheel Nieuw-Zeeland, van Northland naar Stewart Island. In het midden van Canterbury was de schade enorm, vele gebouwen werden verwoest of onherstelbaar beschadigd en diensten werden verstoord. Een vernielspoor, met aardverschuivingen en wateroverlast van ongeveer 25 km ruwweg lopend van west naar oost, was het resultaat. Dat er geen verlies van leven was is opmerkelijk, en voornamelijk te wijten aan het feit dat de aardbeving zich heeft voorgedaan op een moment dat menselijke activiteit minimaal was. Naschokken hebben zich voorgedaan op afstanden van meer dan 40 km van de hoofdbeving, en veel van deze veroorzaakten ook zware schade, vaak aan gebouwen verzwakt door eerdere aardbevingen. Er zijn 11 naschokken met een sterkte van 5.0 of hoger geteld, waarvan de zwaarste een 5,6, 20 minuten na de hoofdbeving. De meest schadelijke zijn allemaal gelegen binnen 10 km van Christchurch en op geringe diepte van ongeveer 5 km. Deze omvatten een kracht 5,0 op 8 september om 7:49 uur, een 5.1 op 19 oktober om 11:32 uur en een 4.9 op tweede kerstdag om 10.30 uur, die allemaal veroorzaakten ernstige schade en verstoring.

Aardbevingen andere dan die in de regio Canterbury, die geringe schade veroorzaakten waren van magnitude 5,0 en groter waren:

1. Op 12 juli, een aardbeving met kracht 5.3 gecentreerd 10 km ten noorden-westen van Wairoa op een diepte van 40 km en werd gevoeld van Whakatane naar Hastings. Zwaarste overlast was het uit rekken vallen van goederen in Gisborne, tuai en Wairoa.

2. Op 25 augustus, een aardbeving met kracht 5.1 30 km ten zuiden-westen van Whanganui gecentreerd op een diepte van 30 km was vooral voelbaar in de hele lagere Noordereiland, met goederen die uit de rekken vielen in Whanganui.

3. Op 7 september,een ondiepe aardbeving met kracht 5.2 gecentreerd 10 km ten zuiden-oosten van Porangahau werd gevoeld van Hastings naar Wellington en veroorzaakte kleine beschadigingen in Porangahau. Een soortgelijk geval met kracht 5,3 op 9 september voelde even zwaar aan, hoewel er geen schade is gemeld.

4. Op 28 november, een aardbeving met kracht 5.4 gecentreerd 10 km ten noorden-westen van Masterton en op een diepte van 30 km werd gevoeld in heel de lagere Noordereiland, met weinig schademeldingen in Masterton, Carterton en Otaki. Drie naschokken werden gevoeld.

De grootste diepe aardbeving met een kracht van 6,5 was op 29 september. Dit was gecentreerd 80 km ten noorden van White Island op een diepte van 290 km en werd gevoeld van Northland naar Christchurch, het sterkst langs de oostelijke kant van het Noordereiland, die kenmerkend is voor diepe Noordereiland-aardbevingen. Er werden vier aardbevingen buiten de Nieuw-Zeelandse regio gemeld. De meest significante, op 18 juni, was een aardbeving met kracht 5,9 gecentreerd 500 km ten noorden-oosten van Oost-Kaap, op een diepte van 200 km. Hij werd gevoeld op verspreide plaatsen op het Noordereiland. Op 27 februari, een aardbeving met kracht 8.8 ten zuiden-westen van Santiago, Chili, met een tsunamiwaarschuwing die werd afgegeven door het ministerie van de Civiele Bescherming en beheer van noodsituaties. De tsunamimeters van GeoNet registreerden golven van een meter hoog in de buurt Gisborne en op de Chatham eilanden. Geen schade werd veroorzaakt in Nieuw-Zeeland, hoewel sommige activiteiten langs de kustgebieden werden beknot als een voorzorgsmaatregel.

In 2010, waren er in totaal 39 aardbevingen met een kracht van 5.0 of meer in Nieuw-Zeeland, waarvan 11 op een diepte van meer dan 100 km. Ongeveer 1.600 aardbevingen werden waargenomen, en de meest aanzienlijke schade werd veroorzaakt door de aardbeving Darfield en haar naschokken. De aardbevingscommissie heeft tot dusver 163.000 claims ontvangen, en de laatste raming van de kosten van de schade bedraagd ongeveer 2,2 miljard euro.

©onweer-online
Bron: weatherwatch en GeoNet
BartS
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 315 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 315, lezen 5 mensen het topic "Berichtgeving TC Isaac (Atlantic).".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden