Zware regenval met soms zware windstoten zorgde in de buurt van Yogyakarta voor de grootste overstroming van koud vulkanisch materiaal tot op heden. De zogenaamde lahar dingin kunnen ontstaan door de enorme afzettingen aan vulkanisch materiaal door de uitbarsting eind vorig jaar.
De koude modderstroom beschadigde enkele bruggen en zorgde onder meer voor het volledig tot stilstand komen van het verkeer tussen Semarang en Yogyakarta, een van de hoofdwegen in de regio. Op sommige plekken werd in korte tijd een meter materiaal als zand en stenen afgezet.
Verder in het binnenland zorgde de modderstroom ook voor problmen. Een brug in het dorp Gempol werd vernietigd, en ook elders moesten voornamelijk bruggen eraan geloven, waardoor honderden inwoners van de buitenwereld afgesneden raakten. Dit vertelde Heri Prawoto, het hoofd van het Centrum Rampen in het district Magelang.
Volgens Prawoto trof de modderstroom van maandagavond voornamelijk het gebied aan de Putih rivier in het dorp Jumaya. Hier werd de doorgaande weg voor de duur van 18 uur volledig gestremd door het vulkanische materiaal.
Een woordvoerder van het Vulkanologisch agentschap legde uit dat regenval van minimaal 20 milimeter per uur zorgde voor een veel grotere kans op modderstromen. De koude modderstromen met vulkanisch materiaal kunnen op dergelijke momenten plotseling en met snelheden rond 100 kilometer per uur de hellingen af komen denderen.
Bron: Indonesië blog