Pluim is bijna niks verandert met gisteren... Alleen de control is slechter geworden de rest is in grote lijnen hetzelfde .... ik hoop dat het wat wordt want de pluim is toch nog steeds zeer onzeker op lange termijn!
Klopt,precies de run van gisteren.En net als al een hele tijd nu gebeurt is de 'kou' ook weer doorgeschoven naar een later tijdstip.....
Bij deze de pluim van gisteravond 22.00u,zoek de verschillen
edit - pluim vandaag bijgevoegd,vergelijkt wat makkelijker | Gewijzigd: 10 januari 2011, 22:52 uur, door erik
Zoals jij nu ondertussen weet heb ik daar een aangepaste mening over en je mag zelf oordelen wat dichter bij de waarheid zit,de pluimen van gisteren 22H en vandaag staan in mijn post naast elkaar.Als je wilt kan ik die van gisteren 10H en vandaag 10H ook nog wel bijplaatsen,wat je dan ziet is op zn minst opmerkelijk.
Te verwachten weersontwikkelingen.
Korte termijn, dinsdag.
Een lagedrukgebied trekt van Ierland naar het westen van Scandinavie. Een bijbehorende trog ligt nu boven UK en trekt deze verwachtingsperiode vanuit het westen over het land. In een westelijke aanvoer wordt toenemend onstabiele polaire lucht aangevoerd.
Middellange termijn, woensdag-zaterdag.
Gehele periode wordt beheerst door een srakke zonale stroming. Gevolg van een keten van lagedruk, met sturend systeem ter hoogte van Ijsland en een reeks andere lagedruk-systemen zich uitstrekkend van het midden van de Atlantische Oceaan naar het westen van Scandinavie. Hogedruk bevindt zich in een brede gordel ten zuiden van ons land, met aan de bodem kern boven het zuidwesten van Europa. In een straffe meest westelijke aanvoer wordt toenemend maritiem sub-tropische luchtsoorten aangevoerd waarin periodiek regenzones passeren.
Op het einde van de periode neemt de luchtdruk boven het westen van Scandinavie toe, met dan vnl –diepe- lagedruk in nabijheid Ijsland wordt de stroming meer zuidwestelijk. De aangevoerde lucht blijft onstabiel en maritiem sub tropisch van aard.
Lange termijn.
Al enige tijd laat de Uitvoer zo rond het midden van de maand een trend zien van wijziging van de dan heersende patronen. En de belangrijkste wijziging vindt waarschijnlijk op zondag plaats. Dan zien we nl dat het Ijslandse lagedruksysteem in het gebied ten westen van ons vrij plots niet langer zijn golven ver zuidwaarts laat uitslaan. Een en ander komt mede door vorming hoogterug ten zuidwesten, dit dan weer door warmteadvectie door lagedruk nabij Azoren.
Hierdoor lijkt vanaf zondag de tot dan strakke zonale stroming meer te gaan meanderen, mede waardoor over een breed gebied ten oosten en noordoosten het tot –flinke- drukstijgingen gaat komen.
Te verwachten weerbeeld.
Korte termijn.
Komende avond en nacht nog meest droog en vooral in het oosten uitgebreide opklaringen. In het westen al meer bewolking. De minima liggen tussen +2 C aan de kust en -3 C in het oosten.
Morgen neemt vanuit het westen de kans op regen (westen) en sneeuw (oosten) toe, later in de middag weer droger vanuit het westen met opklaringen. De maxima bereiken waarden tussen 2 C in het oosten tot 6 C in het westen.
Middellange termijn.
Nadat woensdagochtend in het binnenland nog minima rond het vriespunt mogelijk zijn, met wellicht regionaal in de ochtend ook kans op wat natte sneeuw in het oosten, gaan we na passage warmtefront in de ochtend over op aanzienlijk zachter weer, waarin op woensdag de maxima al tot 8/9 C in het zuiden kan oplopen.
En het wisselvallige, vrij winderige (vooral aan de kust) en vooral zachte weer houdt donderdag t/m zaterdag aan. Dagelijks valt er enige regen, soms aanzienlijke hoeveelheden (>5mm). De minima blijven dagelijks boven de 5 C en soms zelfs nauwelijks onder de 10 C. Overdag is het gemiddeld een graad of 10.
Lange termijn.
Zondag waarschijnlijk overgangsdag, als na passage koufront koudere lucht binnenstroomt.
Vanaf begin volgende week stabiliseert het weerbeeld dan snel, gaan de temperaturen op maandag naar de normale 5 C en in de nacht en ochtend waarden rond het vriespunt. Dinsdag-donderdag met hogedruk nabij rustige dagen met kans op mist, minima rond of iets onder het vriespunt en maxima via 5 C op dinsdag naar enkele graden boven nul de overige dagen.
Meer en meer zal daarna de kern van hogedruk ten noordoosten aanwezig zijn. In een aantrekkende oost/noordoostelijk aanvoer gaan we dan naar overtuigender winterweer richting en in de 3e decade.
Mvg, Ronald.
bron: winterweer.com
edit: eventjes gegoogeld 'hond verharen 10 jan 2011' blijkbaar is dit al veel hondenliefhebbers opgevallen.
Geloof het of niet, maar er zat vanmorgen een vlinder tussen mijn gordijn en raam. Blijkbaar zag een rups een gezellige huisgenoot in mij een paar maanden geleden. Heb de vlinder maar naar buiten gelaten, maar denk niet dat hij het lang zal volhouden met de nachtvorst....
De natuur is flink van slag volgens mij....
en dan verwachten vele een 11 tocht . nooit en tenimmer niet ,iedergval dit jaar niet.het is niet dat het ijs op een mooie dikte is z,on 20cm , wat als er in plaats van 200000 naar een 1 miljoen mensen op het ijs staan te trappelen. ente springen zijn .veiligheid voor iedereen in mijn ogen. is het onmogelijk misschien volgend jaar als we een stabiele winterweer krijgen dan heb ik ook hoop.dat is mijn mening als fries .maar wie weet ik ben ook maar een leek laten we maar op houden op een mooie aankomende winterweer
deze moest ik 3 keer lezen om het te snappen...
maar je hebt we gelijk ja.
weather without storms is no weather at all.
Ik zelf als mestreechteneer woon nu bijna 13,5 jaar in Friesland. Zou heel graag het eens mee willen maken.
De meeste Friezen die ik ken spreken met een sprankeling in de ogen over de laatste drie keren.
Zelf heeft het schaats-virus diepe sporen in mij achtergelaten sinds de laatste 3 winters, deze meegerekend.
En als het kouder begint te worden begint het automatisch te kriebelen.
O.T.
Begint er weer langzaam op te lijken.
Eerst de "warme" weerverkeersdrempel over.
*zoekt zijn bedje op*
Zie ook luchtdrukstijgingen rond 18 januari maar later ook weer dalende.
Overigens gaan GEM en offenbach voor Scandihoog na volgend weekend, ook ecmwf lijkt mee te willen doen...
| Gewijzigd: 11 januari 2011, 08:24 uur, door mosw