Op het moment dat dit naar voren komt in de de runs dan zie je een bij mij...maar die geef ik voorlopig nog niet..
Als we eerlijk zijn naar ons zelf moeten we niet langer kijken dan 7 dagen vooruit.. dat deden we eerst ook maar omdat we desperate op zoek zijn naar een winterherstart is de LT ineens weer een lichtje.. en dat is eigenlijk een beetje onszelf voor de gek houden..maar ja we willen zo graag
Heb je helemaal gelijk in, we moeten realistisch blijven op dat gebied, maar het speculeren blijft zo leuk he. Zeker als er weer iets leuks "in zicht" komt.
Maar er is nog een lange weg te gaan, maar die storing van eind volgende week zou volgens een betrouwbare Duitse bron toch de laatste zijn, ook al zou die opnieuw voorjaarstemperaturen met zich meebrengen
In België gaat 't al loos:
http://www.hln.be/hln/nl/9080/Wateroverlas...-Wallonie.dhtml
Het hoog ligt nu nog net iets te veel naar het westen waardoor wij in N stroming komen met waarschijnlijk de nodige sneeuwval ... (lijkt een beetje op December) maar eens het hoog gaat opschuiven naar het westen wordt het steeds leuker ... stroming zal meer NO/O worden waardoor het veel kouder en vooral droger zou worden.
Dit alles is gewoon het gevolg van de GFS run maar ja of die daadwerkelijk uitkomt is een andere vraag maar ja er is toch weer een lichtje aan het einde van de tunnel !
Zou me niet verwonderen dat de kou nog zal vervroeg en verlaat worden in de komende runs en dat pas volgende week duidelijkheid zal komen OF die er komt en als die er komt wanneer ....
Ik persoonlijk blijf bij midden Januari
Oh ja iedereen realistisch blijven hé maarja het voorspellen vooraf is zo leuk
http://www.hln.be/hln/nl/9080/Wateroverlas...-Wallonie.dhtml
Heftig! Ben benieuwd hoelang deze stijging aanhoud.
Holi crap wil dat dan zeggen dat de Noordpool de zuidpool wordt ? Als dat waar is .....
Zie topic:
http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=23111
allereerst wil ik zeggen dat het een interessant stukje is.
en ten tweede zou ik maar leren hoe je comma's en punten moet gebruiken, want ik moest hem 2 keer lezen wou ik hem goed snappen.
en ten derde kan ik hiermee leven, omdat er geen menselijke slachtoffers vallen en geen total chaos.
zoals de bijbel dat zegt.
weather without storms is no weather at all.
en ten tweede zou ik maar leren hoe je comma's en punten moet gebruiken, want ik moest hem 2 keer lezen wou ik hem goed snappen.
en ten derde kan ik hiermee leven, omdat er geen menselijke slachtoffers vallen en geen total chaos.
zoals de bijbel dat zegt.
Dan hebben we het nog over de magnetische polen, niet over de geografische. De aarde helt dan nog steeds zo'n 23½ graad. Of dat veel zal wijzigen voor wat betreft de seizoenen valt nog te bezien. De magnetische noordpool is sowieso "aan het wandelen" en verschuift ieder jaar. Kompassen geven al heel lang niet meer het zuivere (geografisch gezien dan) noorden aan. Voor wat betreft verschijnselen als het noorderlicht: als de magnetische pool zuidwaarts trekt (aan onze kant van de aarde), vergroot dat inderdaad onze kansen op het zien van noorderlicht. | Gewijzigd: 7 januari 2011, 03:07 uur, door JanRB
of zuiderlicht het is maar hoe je het bekijkt
In de GFS 00hr run zie je vanaf de 17e januari een Scandi hoog ontstaan..... De trend blijft zichtbaar, nu kijken of GFS gelijk gaat krijgen en wat het exacte moment gaat worden.
Interessant wordt ook wat dat hoogtelaag gaat doen.
| Gewijzigd: 7 januari 2011, 08:10 uur, door mosw
Nog flink wat reactie geweest op mijn idee om de GFS te laten voor wat die is.Na al die reacties blijkt dat ik nog duidelijker had moeten zijn,het gaat mij niet zozeer om GFS of ECMWF maar om het lange termijngebeuren.Tuurlijk zwabberen al die modellen maar dan vraag ik me werkelijk af wat het nut is van 4x per dag een LT van 16 dagen.Juist door het feit dat GFS 4x per dag een update draait (overigens ook kul,ze draaien elke 3 uur een run uit!!!) wordt de pluim springerig én ongeloofwaardig.
1 punt wat ik dan nog wel tegen GFS heb is dat ze gewoon veel onnauwkeurig meten,heb ik een paar dagen geleden al iets over gezegd maar daar hoor ik toch weinig over.De hoogste precisie bij GFS is bij ECMWF in gebruik als controlerun om de computers niet te zwaar te belasten,dat geeft al aan dat ECMWF een veel(2x) nauwkeuriger beeld van de atmosfeer maakt.
Het probleem is gewoon dat iedereen graag in die glazen bol wil kijken om achteraf te zeggen;"zie je wel,dat zei ik toch".
Nu wordt er gewoon te vaak verwezen naar de LT terwijl tegelijkertijd iedereen ondertussen 'weet' dat die zeer onbetrouwbaar zijn,ongeacht wie hem ook opstelt!!
Daarom is het leuk om te discussieren over wat er zou kunnen gebeuren op LT.
Op de termijn van <5 dagen kunnen we discussieren over wat er gaat gebeuren.
Dit alles binnen de resolutie...... en het blijven verwachtingen....
G'morgen btw | Gewijzigd: 7 januari 2011, 08:32 uur, door mosw
Kan iemand dit bevestigen, cq waar kan ik de neerslagkaarten ed van EC vinden?
http://www.weeronline.nl/vakman-index/130/0
GFS geen sneeuw
Op de termijn van <5 dagen kunnen we discussieren over wat er gaat gebeuren.
Dit alles binnen de resolutie...... en het blijven verwachtingen....
G'morgen btw
Dank je
De discussie vind ik ook leuk,maar gebruik dan niet de control of oper maar gebruik de average.Mijn ervaring is dat die er veel beter 'op' zit en de onnauwkeurigheid van de andere runs opheft waardoor je veel duidelijker de trend kan bekijken en dat laatste is wat je wilt bespreken toch?
GFS geen sneeuw
Dat had ik gezien ja, maar wilde ECMWF vergelijken.
Wat moeten we ermee?
Hiermee doel ik op de huidige ontwikkelingen en de verwachtingen zoals de Uitvoer die redelijk eenduidig voor de komende 7-10 dagen voorziet.
Allereerst moet vastgesteld worden dat mijn inschatting van een terugkeer van de winter nog 1e decade, een -veel- te voorbarige is geweest.
Aan de andere kant ga ik ook nog niet mee met het welhaast collectieve gevoel op veel weerfora dat we voor lange tijd naar patroon-omstandigheden gaan die doen denken aan de vele "anti-winter" jaren tot 2007.
Want de lange koude-periode die we achter de rug hebben sinds 3e decade november. Wordt toch met stijl afgesloten deze week, dit mn dan in de oostelijke gebieden. Daar lag t/m gisteren nog vrij algemeen een gesloten sneeuwdek, met ook deze week daar nog lage gemiddelde dagtemperaturen.
En ook actueel zien we de hardnekkigheid van de kou. Want nadat het vandaag in het uiterste zuiden tot 10 C is gekomen, in duidelijk zachtere lucht, zien we op dit moment in het noorden al weer een noordoostelijke wind met temperaturen rond de 1 C.
Uiteindelijk zal in het noorden en noordoosten pas in loop van zaterdagochtend de kou echt verdreven zijn, en lopen ook hier de maxima tot boven de 5 C op.
Komende 24 uur zien we lagedruk ten westen noordoostwaarts koersen.
Aan de achterzijde van het laag dat vandaag passeerde, is opnieuw koudere lucht ingestroomd en deze wordt morgen in de loop van de dag door passage van een warmtefront van de westelijke lagedruk op zijn beurt vervangen door veel zachtere luchtsoorten.
Komende avond en nacht wordt het meest droog met af en toe opklaringen, minima tussen 4 in het ZO tot -2 C in het NO.
Morgen passage van flink regengebied en maxima van 3 in het NO tot 8 C in het ZW.
Zaterdag valt op door de vele wind die er zal staan, uit Z/ZW richting, nog altijd onder invloed van het westelijke lagedruksyteem. Er valt enige regen, en de maxima lopen op van 6 C op de Wadden tot 10 C in het midden en zuiden.
In de loop van de avond bereikt ons echter een koufront, op moment dat lagedruksysteem een meer noordelijke positie heeft ingenomen.
En in de NW aanvoer stroomt dan opnieuw koudere lucht in, waarin het in de nacht naar zondag in het binnenland weer tot rond het vriespunt kan afkoelen.
Zondag t/m dinsdag profiteren we dan van de invloed van een trekhoog vanuit het westen dat zich in deze periode uiteindelijk ten oosten gaat positioneren. Meest droog weer, met in polaire lucht minima tussen +2/-2 C en maxima 2-6 C.
Dit alles in een grootschalig patroon dat geschetst kan worden door hogedruk boven Groenland en Z/O Europa, en lagedruk ten westen
Zorgt voor een zonale stroming, die zich vanaf woensdag lijkt te verscherpen. Dit omdat juist dan lagedruk zich nabij Ijsland gaat ophouden, en samen met continetale hogedruk zorgt dit voor een zachte en natte zuidwestelijke stroming.
Die er wellicht voor gaan zorgen dat tegen eind volgende week, in maritiem sub-tropische lucht, we maken krijgen met minima die niet of nauwelijks onder de 10 C zullen liggen.
Maar dit lijkt geen bevestiging van een spookbeeld van veel vorige winters die zich gaat herhalen.
Want de Uitvoer laat toch consistent vanaf de helft van de maand mogelijkheden tot verandering toe.
Lagedruk lijkt zich weer meer zuidwaarts te moeten gaan ophouden, vorming van westelijke hoogteruggen is in opties terug te zien, tevens sterkere hogedruk bij Groenland.
Daarom ook acht ik het niet waarschijnlijk, mede door het toch hardnekkige karakter van de (telkens terugkerende)koudere lucht op de korte- en middellange termijn, dat we voor lange tijd naar "zacht zonaal" zullen overschakelen.
Mvg, Ronald. | Gewijzigd: 7 januari 2011, 09:26 uur, door mosw