We kunnen alleen maar afwachten, volgende week weten we waarschijnlijk meer over wat het wordt. | Gewijzigd: 6 januari 2011, 21:38 uur, door WimBaens
naja meer kunnen we er niet van maken helaas. klein dipje op maandag en dinsdag, maar daarna zien we weer de temperaturen oplopen/omhoogschieten. Jammer van de maand januari. Had liever kou en sneeuw gehad.
maar wie weet 3e decade van de maand?
De voorbije weken was hogedruk heer en meester boven de oceaan. Deze zorgde ervoor dat oceaanstoringen en zachte zeelucht ons niet konden bereiken en wij met een meest noordelijke aanvoer te maken hadden. Aan de oostflank van dat hoog denderden bij tijd en wijlen Arctische luchtmassa,s richting Lage Landen en zorgden daarbij voor koud winterweer, met regelmatig ook de nodige sneeuwbuien. Als we vandaag naar de weerkaarten kijken dan is die hogedruk verdwenen en maken depressie de dienst uit op de oceaan. Deze zorgen echter voor een meer zuidwestelijke aanvoer van maritieme zeelucht. Met andere woorden, de winter is buitenspel gezet en het lijkt erop dat Thialf niet zo snel zal terugkeren.
Een storing, vrijdag net ten zuidwesten van Ierland, zorgt geleidelijk voor een zuidelijke aanvoer van zachte lucht. In het noorden waait de wind tijdelijk nog uit een meer oostelijke richting en daar zal het kwik pas in de loop van de middag en avond boven 5C uitkomen. Elders erg zacht voor de tijd van het jaar met in het zuiden plaatselijk 10C! Daarbij verloopt de ochtend vooral in het noorden in eerste nog droog, maar wel mistig. In het zuiden en geleidelijk ook midden van het land hebben we dan al met regen te maken. In de loop van de ochtend en middag regent het dan overal. Het kwik blijft in de nacht naar zaterdag overal ruim boven het vriespunt.
Komend weekeinde trekt voornoemde storing via Engeland, richting Scandinavië. Aan de voorzijde van die storing wordt er ook op zaterdag nog altijd zachte zeelucht aangevoerd en komt het kwik wederom uit tussen 5C en 10C. Het bijbehorende frontensysteem zorgt echter voor veel bewolking en periodiek valt er regen of hebben we met enkele buien te maken. De nacht naar zondag verloopt op de meeste plaatsen vorstloos. Zondag komen aan de achterzijde van die storing terecht en zorgen polaire luchtmassa’s ervoor dat de temperatuur blijft hangen rond een graad of 5C. Ook knapt het weerbeeld wat op en zien we regelmatig de zon tevoorschijn komen.
Begin volgende week zorgt een zwakke uitloper van het Azorenhoog, voor een rustig en meest droog weerbeeld. Vooral de nachten leveren dan opnieuw wat lichte vorst op. Overdag schommelt het kwik rond een graad of 4C. Dinsdag trekt die hogedruk verder oostwaarts en neemt op nadering van een volgend frontaal systeem de regenkans in de avond opnieuw toe. Vanaf woensdag zien we dan een gordel van lagedruk ten noorden en noordwesten van onze contreien. Ten zuiden en zuidoosten is de luchtdruk hoog. Wij komen dan onder het polaire front te liggen (scheiding tussen zachte en koudere lucht), met regelmatig regen of buien. Wel zorgt een meest zuidwestelijke stroming, voor een opleving van de temperatuur. Vanaf woensdag en ook in het 2de deel van de week, schommelt het kwik tussen 5C en 10C. In het zuiden mogelijk boven 10C! De nachten verlopen dan opnieuw vorstvrij. Ook het weekeinde daarop geeft geen uitzicht op enige winterse perikelen.
bron: winterweer.com
Lange termijn is alles mogelijk
bron: winterweer.com
haha, toch zo'n groot verschil als jurgen het stukje maakt, of ronald
ja viel mij ook al op idd
Ronald weet er altijd nog een positieve draai aan te geven, Jurgen boort de winter de grond in.
Geef mij maar Ronald!
De temperaturen die aankomen voor vannacht zijn verwacht, wacht morgen en zaterdag maar eens af hoeveel zachter de temperaturen gaan zijn zoals GFS verwacht. Al 2 weken lang zit GFS 2-3°C te koud, vooral vandaag weer gemerkt, 7°C verwachtte GFS, 10.5°C is het geweest. De verzachting vanaf woensdag zit ook al 4 dagen in de pluimen en kaarten en staat ook al zo goed als vast. Wat vooral mijn interesse wekt is wat daarna komt, of het zachte weer doorzet of de kou terug binnen valt. | Gewijzigd: 6 januari 2011, 22:01 uur, door WimBaens