mee eens!
Altijd duidelijk, of het nou vriest of dooit!
Jammer dat velen niet de moeite nemen om even goed te lezen.
Altijd duidelijk, of het nou vriest of dooit!
Jammer dat velen niet de moeite nemen om even goed te lezen.
Mee eens ook, wordt zeker gewaardeerd, evenals sporadische bijdragen van anderen met enige meteorologische kennis.
---
Overigens ligt hier nog steeds wat sneeuw, van eergisteravond, het was nog niet allemaal weggedooid (dat hele pak van december) of er lag alweer een nieuw mini-laagje. Dat laagje is dus enorm glad en bloedlink.
Lol! Dat wat hier ligt is niet genoeg om ook maar iets van te maken. Een dik pak sturen is dat mogelijk?
Nu natuurlijk nog even over het weer: de laatste drukverdeling van het GFS laat weer perspectief zien op termijn i.t.t. die van 00H. Mijn vraag is: de GFS kaarten (T2m en 500hPa/surface) die op het net vertoond worden zijn van de op dat moment meest waarschijnlijke (operationele) run ? En als we deze drukverdeling een aantal runs achter elkaar zien dan wordt de waarschijnlijkheid dat dit patroon gaat plaatsvinden dus groter, correct ?
Nice, en nog wel een aanzienlijke hoeveelheid ook.
Het knmi zegt dit erover:
"Morgen overdag is er vrij veel bewolking maar het blijft tot de avond droog. In de avond volgt vanuit het zuidwesten regen, in het noordoosten voorafgegaan door (natte) sneeuw, met een kleine kans op IJZEL."
voor de echte winter voorbij is kan je misschien nog schreeuwen dat je meer dan genoeg sneeuw hebt gehad.....wie zal het zeggen
Zelfs voor komende dagen zijn de modellen het nog niet met elkaar eens dus over lange termijn mogen we eigenlijk niet praten zelfs als die winters is !
Deze winter is daarbij al een stevige geweest en heeft al bijna evenveel hellmanpunten als die van vorig jaar
Ziet er goed uit, al lijkt me dat de weergegeven hoogte iets teveel van het goede is. Het zal, denk ik, hoogstens een paar cm bevatten.... Maar goed, je weet het soms niet wat het weer gaat doen
Het knmi zegt dit erover:
"Morgen overdag is er vrij veel bewolking maar het blijft tot de avond droog. In de avond volgt vanuit het zuidwesten regen, in het noordoosten voorafgegaan door (natte) sneeuw, met een kleine kans op IJZEL."
Waarschuwing voor Fryslân van het KNMI:
(natte) sneeuw (1 a 2 cm), mogelijk IJZEL, geleidelijk overgaand in regen.
Geldig: woensdag 05 januari 2011 vanaf ca 21 uur gedurende ca 6 uur
Ja nooord holland, krijgt zo te zien sneeuw, en tis nog een pak
Voor de negatievelingen onder ons, bovenstaand aanbod geldt nog steeds
Hoewel ik geen mod ben, mag ik dan toch vragen of we nu echt helemaal on topic kunnen gaan over de winter?!
Wel een persoonlijke vertaling maar goed:GFS werkt in 2 delen,het 1e deel bestrijkt een termijn van 180 uur (7 dagen) en een 2e deel wat loopt van 180 tot 384 uur (16 dagen).De 1e loopt met een hoge resolutie en verdeeld de aarde in vlakken van 35 km' en verticaal in 64 lagen en produceert voor elke 3 uur een voorspelling.Het 2e deel maakt gebruik van een resolutie met vlakken van 75 km' en geeft voor elke 12 uur een voorspelling.Overigens is het zo dat wereldwijd wordt gesteld dat de 7 daags termijn nog een redelijke voorspelling kan geven en dat dus de 16 daagse min of meer een niet al te serieus verhaal is.GFS is echter het enige model wat de 16 daagse produceert al wordt het door vrijwel geen enkele instantie gebruikt vanwege de grote onnauwkeurigheid.
Samen met de ECMWF (die overigens de aarde in nog kleinere en dus preciezere stukjes opdeelt) zijn het de 2 meest gebruikte voorspellingsmodellen.
gepost 11:58 uur http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...23135&st=43 | Gewijzigd: 4 januari 2011, 13:05 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
gepost 11:58 uur http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...23135&st=43 De kaartjes zijn van de nieuwe run
(bron KNMI)-
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met het groeien van de verwachtingstermijn. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) in Reading (Engeland) wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. Na het maken van de operationele ECMWF-verwachting met een rekenmodel met hoge resolutie (T1279, roosterpuntsafstand ~16km) wordt de berekening 51 maal herhaald. Dit gebeurt met een model met lagere resolutie (T639 , roosterpuntsafstand ~ 32 km) om rekentijd te besparen. Bij de herhalingen is de begintoestand een beetje verstoord t.o.v. de beide eerste runs; dit om de effecten van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Hoe breder de kleurenbanden uitwaaieren, hoe groter de spreiding van de verwachtingen binnen het ensemble, of, met andere woorden, hoe onzekerder de verwachting.
Zoals je kunt zien is de lage resolutie bij ECMWF gelijk aan de hoogste resolutie bij GFS.
Overigens wordt GFS elke 3 uur berekend en er zijn dus per dag 8 outputs!! Er komen er echter per dag maar 4 naar buiten.