Er wordt een hoop regen verwacht komend dagen in Nederland en het westen van Duitsland. Dit kan in combinatie met smeltwater direct leiden tot hoog water. De nog aanwezige sneeuw zal als het ware van de bergen gespoeld worden. Tot zondag zullen in het westen van Duitsland beken en kleinere rivieren buiten hun oevers treden. Verder in Duitsland is er een ander mogelijk gevaar, namelijk: ijsophoping op de rivieren! Door de dooi schuiven ijsschotsen over en onder elkaar heen Overal geldt de waarschuwing: "Geen ijsvlaktes meer betreden".
Weerbeeld van aankomende maandag
Laten we even verder kijken naar de middel en lange termijn, waarbij we steeds meer moeten gaan speculeren. De afgelopen runs lieten zowel bij GFS als ECMWF van volgende week maandag tot volgende week woensdag een terugval zien van kwakkelweer in het laagland naar winterweer in de bergen/heuvels met daar permanente vorst. Net alsof de natuur wil zeggen: "Meer hebben jullie niet nodig, we draaien de water (dooi) kraan weer dicht." En dit is precies wat de meerderheid van de modellen aangeeft. Op z'n laatst in de nacht naar dinsdag gaat het weer verder met lichte vorst. Daaropvolgend is er vooral in het zuidoosten weer sneeuwval mogelijk. Ook elders is "Frau Hölle weer van de partij!
De belangrijkste vraag van iedereen is hoe het verloop van de winter zal gaan. De posities van de hogedrukgebieden tot en met het derde weekend van januari zijn alles bepalend. In de weermodellen van dinsdag tot en met maandag laten de ze het hogedrukgebied in het noordoosten zien met zeer koude lucht vlak boven de grond. Dit toont aan dat de koude lucht op de loer ligt.
Trend van de weersituatie medio januari,
althans waar de meeste weermodellen vanuit gaan
In de afgelopen GFS run zien we min of meer zeer "schaduwrijke" wintertijden. Een hogedrukgebied tussen de Atlantische Oceaan en Scandinavië zorgt ervoor dat de koude lucht uit het noorden en oosten weer onze kant op gaat komen. Deze koude luchtmassa's vanuit het besneeuwde Noord-en Oost-Europa zal de temperatuur in een rap tempo doen dalen tot onder het vriespunt. Zie afbeelding hierboven.
Een minderheid van de modellen
simuleert mildere tijd rond half januari
Alles bij elkaar kunnen we deze dooiperiode zien als een onderbreking en zeker niet als einde van de winter. De meerderheid van de modellen simuleert ruwweg de weersomstandigheden voor het midden van januari, zoals op de afbeelding hierboven te zien is. Nochtans zijn er ook een paar berekeningen, die een westcirculatie tonen. De kans daarop is zo'n 10 tot 15%. Voor de winterliefhebber is er weer een teken van hoop!
Overnemen kan, graag even een PB'tje
Met dank aan Marcel
Overzicht
Alle pluimen op 1 pagina
Neerslag inclusief een mooie sneeuwradar
Temperatuuroverzicht
WRF sneeuwkaarten
Hellmann getal van alle KNMI stations!
Perfecto, op naar de LENTE!! Het was leuk die sneeuw, maar voor mij mag die bende weer snel wegsmelten. En het haardhout begint ook op te raken....
De blokkade lost op (geen denkbeeldige duim tussen groenland en UK) en de straalstroom komt noordelijker te liggen. Dit maakt weer ruimte voor zuidwestelijke en westelijke aanvoer van warme lucht. Nu hoop ik dat dit niet uitkomt, want dit drijft de kou weer terug naar het noorden en oosten. Temperatuur op 850hPa komt zelfs boven 0 te liggen.
Gezien deze ontwikkelingen denk ik dat Koning Winter pas na de 20ste januari weer ruimte krijgt.
Bah, daar gaat de elfstedentocht voor januari. | Gewijzigd: 4 januari 2011, 09:52 uur, door Thunderknight
8 van de 15 tochten zijn in februari gereden Maar de lente is nog heel ver weg in ieders geval, voorlopig nog een flinke daling van de temperatuur op het 850 hPa vlak (15 januari)
Ik heb bij de poll gestemd dat hij niet verreden zou worden dit jaar,ik verwacht ook niet dat er in februari nog een kans komt.Vorig jaar was de weersituatie veel gunstiger en als it wetterskyp toen op tijd de gemalen had stilgelegd had het wellicht wel gekund.Vorig jaar werd de inval van warmere lucht steeds voorspeld en moest dat weer worden ingetrokken,nu is de situatie na die mooie decemberkoude precies andersom.Ik verwacht dus dat de inval van koude steeds weer moet worden teruggeschoven en dat er niet genoeg koude meer komt voor een 11 stedentocht.
Hoop houden mag iedereen,ik denk dat de straalstroom te noordelijk ligt en zich niet meer ver genoeg laat wegdrukken voor een serieuze koude inval.
Time will tell......
edit - die ene uitbijter (control) in de run van 10.00u maakt niet dat het koud wordt,de overgrote meerderheid kiest voor voortzetting van het relatief warme scenario.... | Gewijzigd: 4 januari 2011, 10:18 uur, door erik
edit - die ene uitbijter (control) in de run van 10.00u maakt niet dat het koud wordt,de overgrote meerderheid kiest voor voortzetting van het relatief warme scenario....
Vorig jaar was de sneeuw het probleem, hele grote stukken van de route lagen open. We hebben de afgelopen weken fantastisch ijs gehad en lag er al veel dicht.
En wat Jan zegt is waar, meeste tochten zijn in februari gereden. De winter kunnen we nog niet afschrijven, we hebben nog een tijd te gaan. Laten we hier maar geen wintermoppertopic van maken
Dat zou jammer zijn maar wel begrijpelijk.
Er zit wel wat leven in de nieuwe pluim.
Ik begin me zo langzamerhand ook wel een beetje te ergeren aan al die doemdenkers die denken dat de winter voorbij is. Het is hier (nog steeds) winter en de koudste maand februari moet idd nog komen. Ik heb er gisteren al een heel betoog over gehouden, maar lijkt toch nu ook weer net of we hier met allemaal geslagen honden te maken hebben als het even wat warmer lijkt te worden, wat overigens vrij normaal is voor een winter.