Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 januari 2011, 10:10 uur | Bericht #207206
Tientallen gewonden door gladheid in regio

Tientallen mensen in onze regio zijn vanmorgen gewond geraakt door de gladheid. Dat zeggen woordvoerders van de politie in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Vooral in de Hoeksche Waard is het 'aanpoten' voor de hulpdiensten, zegt de politie. Maar vooralsnog gaat het om incidenten met alleen maar lichtgewonden.

In Rotterdam en omgeving is het vooral glad in Barendrecht, Rotterdam-Zuid en de Alexanderpolder. Vooral fietsers hebben last van de gladheid. Dat leverde volgens de politie al zeker 10 tot 20 valpartijen op. In de ergste gevallen was er sprake van botbreuken of een hersenschudding.

Bron RTV Rijnmond
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 januari 2011, 14:50 uur | Bericht #207250
Januari nul punten!

Met enig fantasie zou de bovenstaande titel kunnen komen uit een dramatisch verlopen finale van het Eurovisiesongfestival, iets waar Nederland de afgelopen jaren wel ervaring mee heeft. In werkelijkheid slaat de titel op het feit dat januari 2011 tot dusver in De Bilt geen enkele Hellmannpunt wist te scoren. In het navolgende verhaal gaan we kijken hoe vaak het voorkomt dat gedurende de eerste twintig dagen van januari, de etmaalgemiddelde temperatuur op geen enkele dag beneden het vriespunt kwam. In hoeverre is het bijzonder dat een winter die veelbelovend startte in december alsnog in januari een scheve schaats reed? En zegt dat iets over het verdere verloop van de winter?

Weinig vorst in januari is normaal!
Oei… dat is even slikken voor de winterliefhebbers. Maar diep in hun hart, weten ze het wel. Winterweer in Nederland is meer uitzondering dan regel. En dat terwijl het in het oude jaar niet op leek te kunnen. Nadat de winter van 2010-’11 al in de laatste novemberweek begon, bleef het daarna wekenlang, met slechts kleine onderbrekingen, doorwinteren. Maar sinds de jaarwisseling is de koek (voorlopig?) op. De eerste januariweek verliep nog niet echt zacht met nog geregeld vorst in de nachten, maar daarna werd Thialf afgeserveerd. Kijkend naar De Bilt, was 30 december de laatste dag met een gemiddelde etmaaltemperatuur die onder nul lag, waardoor het Hellmanngetal op 67,6 punten kwam. Vandaag, 20 januari, drie weken later dus, staan we nog steeds op die 67,6 punten.


Uit het temperatuurverloop gedurende de afgelopen drie maanden in De Bilt, komt de zeer koude periode van eind november tot begin januari duidelijk naar voren. Is er daarmee een punt achter deze winter gezet?

Hoe vaak is het nu voorgekomen dat in De Bilt de winter het qua vorstproductie gedurende de eerste twee januaridecades geheel liet afweten? Nou, best wel vaak. Sinds 1901 waren er maar liefst 18 winters die deze prestatie van de huidige winter evenaarden. Maken we de eisen wat minder streng, dan zien we dat nog eens twaalf winters hooguit één Hellmannpunt scoorden en een ander dozijn winters kwam tussen 1,0 en 3,0 punten uit. Tot slot waren er nog zeven winters die ook nog onder de 5,0 punten bleven. Samen met de huidige winter komt dat uit op een totaal van maar liefst vijftig winters, bijna de helft dus!

Dat zal wel de opwarming zijn…
Dat het tijdens de midwinter vaak niet vriest, moet een tamelijk frustrerende constatering zijn voor de winterliefhebbers. Het lijkt verleidelijk om dat euvel toe te schrijven aan vooral de recentere winters, want het klimaat warmt immers op? Zachte winters zijn echter van alle tijden. In de laatste 20 jaar vielen elf van deze winters, evenals in de 20 jaar daarvoor. In de 30-jarige periode daarvoor van 1941 tot en met 1970 waren ze inderdaad wat schaarser met in totaal tien stuks, maar in de 20 jaar daarvoor zaten er, net als in recente tijden, ook weer elf stuks. Het kleinst was het voorkomen van deze winters gedurende de eerste twintig jaar van de vorige eeuw, maar zelfs toen verliepen zeven winters, dus één op de drie, (vrijwel) vorstloos in de eerste twee januaridecades.

Het kan winteren van november tot in maart!
De strohalm waar iedere winterliefhebber zich momenteel aan vastgrijpt. De winter duurt immers nog lang! Men wijst dan bijvoorbeeld op 1956, of veel recenter op 1986 en 1991, die qua vorst ook weinig of niets presteerden in het begin van de louwmaand, maar die eind januari nog flink de mouwen opstroopten. Inderdaad, iets dergelijks zou dit jaar ook nog kunnen gebeuren. Maar gebeurtenissen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en heel vaak gaat het toch anders. We hebben van al die 50 winters eens gekeken wat tussenstand van het Hellmanngetal was op 31 december. In de 20 dagen daarna kwamen daar dus nul tot hooguit 5,0 punten bij. Tot slot werd gekeken wat de eindscore van deze winters was.

Uiteraard komen daarbij alle (zeer) zachte winters bovendrijven, die het héle winterseizoen weinig of niets op vorstgebied presteerden, maar die zijn eigenlijk minder interessant. Boeiender zijn de winters die in december al winterweer van formaat opleverden en het vervolgens in januari lieten afweten. Tot slot is de groep winters interessant die pas in de tweede winterhelft goed op gang kwamen, waarvan hierboven al een paar voorbeelden zijn gegeven.


Deze weerkaart, geldig voor maandag 24 januari, is als een nachtmerrie voor de winterliefhebber. Het hogedrukgebied ligt totaal verkeerd bij Ierland, waardoor bij ons noordwestenwind relatief zachte oceaanlucht blijven aanvoeren.

Het blijkt dat de huidige winter bijna de kampioen is voor wat betreft ‘als een nachtkaars uitgaan’. Er zijn sinds 1901 maar twee winters te vinden uit deze groep van vijftig die op 31 december een hogere score hadden dan de huidige winter, maar dat is méér dan tachtig jaar geleden! Het zijn de winters van 1938-’39 met 90,2 punten en die uit 1933-’34 met 81,8 punten. Beide winters leverden na oud en nieuw nog maar marginaal winterweer op. Slechts vijf van de 49 winters voor de huidige, hadden met de jaarwisseling minstens vijftig Hellmannpunten bijeengesprokkeld. In twee daarvan kwam het na 20 januari opnieuw tot significant winterweer. We moeten daarvoor wel naar een grijs verleden gaan. De winter van 1908-’09 leverde in het oude jaar 65,4 en daarna 66,5 punten op (waarvan 2,0 punten in 1 t/m 20 januari) en twee jaar eerder, in de winter van 1906-’07, waren deze scores respectievelijk 50,5; 67,9 en 0,9 punten.

Pakken we opnieuw de hele groep van 49 winters, dan leverden bijna de helft (23 stuks) ook na 20 januari slechts marginale vorst op, van minder dan 20 Hellmannpunten. Bij de iets grotere overgebleven groep van 26 winters was dat beeld vorstrijker. Bij veertien winters kwamen er toch nog tussen 20 en 30 Hellmannpunten bij en in twaalf winters méér dan 30 punten. Zes winters uit die laatste groep leverden nog een vorstperiode van formaat of zelfs een heuse koudegolf op. Het meest recente voorbeeld stamt uit de winter van 1991. Op 20 januari stond het Hellmanngetal nog op een droevige 2,0 punten in De Bilt, om vanaf eind januari toch nog op te lopen naar 77,3 punten!


Volgens de 0 uur pluim van 20 januari van het ECMWF kan het op de wat langere termijn wat kouder worden. Er blijven echter nog genoeg zachte members over, dus zeker is dat allerminst. Volgens het ensemble gemiddelde zijn temperaturen tussen -1 en +6 het meest waarschijnlijk. Heel ‘normaal’ dus, maar nauwelijks winters.

Vooralsnog zien de huidige weerkaarten er weinig florissant uit voor de winterliefhebbers, met een hogedrukbastion nabij Ierland en bij ons dagenlang een noordwestelijke wind, die met een grote omweg van oorsprong vrij zachte en vochtige oceaanlucht aanvoert. Dat draait uit op een ‘antiweerbeeld’ van wolkenvelden, geregeld motregen, temperaturen in de plus en slechts sporadisch een knipoogje van de zon. Misschien dat het hogedrukgebied over een weekje een wat meer noordelijke oriëntatie krijgt, met bij ons meer noordoostelijke winden. In dat geval kan het gaan opklaren en het ook wat kouder gaan worden. Of de winter van 2010-’11 zo nog een tweede acte voor ons in petto heeft of dat het doek definitief is gevallen, moet worden afgewacht. De gebeurtenissen uit het verleden tonen aan dat we ‘nee’ hebben, maar ‘ja’ kunnen krijgen…

Bronnen: Meteo Consult, eigen archief, Climate Prediction Center (CPC), ECMWF
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 januari 2011, 17:11 uur | Bericht #207571
IJsbloemen

In de nacht naar donderdag trok een aantal buitjes van noord naar zuid over het land en kort daarna volgden vanuit het noorden brede opklaringen. Deze breidden zich steeds verder uit naar het zuiden en met bovendien weinig wind koelde het in vanaf dat moment ineens snel af. Op veel plaatsen bleef het kwik boven nul uitkomen en op een enkele plek kwam hij daar net onder. Feit was wel dat met al het aanwezige vocht in de atmosfeer en de toch wel koude lucht op veel autoruiten en enkelglazige ruiten in de loop van de ochtend soms prachtige ijsbloemen tevoorschijn kwamen. Dit leverde veel mooie plaatjes op, maar hoe ontstaat zoiets moois eigenlijk? Hoewel de minimumtemperatuur in de nacht naar vrijdag slechts op een enkele plaats onder het vriespunt uitkwam, bevroren her en der toch wel veel autoruiten met daarop dus die mooie structuren. De reden van het bevriezen van een autoruit bij temperaturen boven nul is dat een auto in een heldere en koude nacht vaak sneller afkoelt dan zijn omgeving. Om dit te begrijpen, kijken we eerst even kort naar het afkoelingsproces ’s nachts.


De kleuren op de foto zijn een weerspiegeling van de maker van de foto, maar de 'ijsveren' zijn ook hier weer goed in detail te zien. Foto: Sjer van Gendt.

Het afkoelingsproces
Het aardoppervlak koelt ’s nachts af. Ten eerste omdat de aarde dan geen warmtestraling van de zon ontvangt en ten tweede straalt de aarde ’s nachts zelf warmte uit. Als er wolken aanwezig zijn, zal dit proces minder snel plaatsvinden, want het wolkendek werkt dan als een soort isolatielaag die de warmte die de aarde uitstraalt, terugkaatst. Onder een heldere hemel is het een ander verhaal. De warmte die de aarde uitstraalt wordt dan niet tegengehouden en verdwijnt als het ware in de ruimte. Ook de wind speelt hierbij echter een rol. Als de aarde bij weinig bewolking afkoelt, koelt daarmee ook de lucht erboven af. Omdat koudere lucht zwaarder is dan warmere, blijft juist de koudere lucht bij weinig wind vlak boven het aardoppervlak hangen. Als er meer wind staat, dan zal er menging met andere luchtlagen plaatsvinden, wat de afkoeling tempert.

Een auto koelt sneller af
Niet alleen de aarde koelt ’s nachts echter af, ook alle objecten die zich net boven het aardoppervlak bevinden, stralen warmte uit en koelen af. De reden dat bijvoorbeeld een auto sneller afkoelt, is omdat deze vrijwel los van de grond staat en dus niet profiteert van de warmte die vanuit de aarde komt. De afkoeling kan hierdoor zo snel gaan dat de temperatuur van de auto tot onder de luchttemperatuur daalt. De meest horizontale delen van de auto stralen het meeste uit en koelen dan ook het snelst af. Is er naast sterke afkoeling ook vocht voorhanden, vinden we dan ook vaak als eerst een ijslaagje op het dak van de auto en op de voor- en achterruit.


Gerard Kiewiet maakte deze foto van het flinterdunne laagje ijs dat er vanochtend bij hem op het water lag. Ook hier zie je door de bewegingen die er altijd wel zijn veel gevarieerde vormen.

Vorming van ijsbloemen
We hebben nu dus een koude autoruit, maar voor de vorming van ijsbloemen is meer nodig. Natuurlijk moet er ook vocht voorhanden zijn. Als dit het geval is en de waterdamp van de lucht in contact komt met de ruit, vriest deze rondom bijvoorbeeld een stofdeeltje of een krasje in de ruit (een condensatiekern) vast en vormt zich op de ruit een ijskristal.

Zo’n ijskristal is op hun beurt een uitstekende groeikern voor de vorming van een volgende ijskristal en dit proces duurt vervolgens voort. Op deze manier ontstaan mooie structuren en naarmate er meer waterdamp rijpt, worden de ijsbloemen steeds groter. Soms zo groot dat ze een volledige ruit in beslag nemen. IJsbloemen zijn dendritische figuren, waarbij de kristalvorm zich alle kanten op herhaalt. Vaak ontstaat dan, in tegenstelling van wat de naam doet denken, niet de vorm van een bloem, maar de vorm van een plant en wel die van een varen. In het Engels heet een ijsbloem dan ook Fern Frost. In het geval van donderdagnacht speelde ook een rol dat er al buien waren gevallen en er op de ruiten al een flinterdun vochtlaagje aanwezig vast. Dit vroor vast en groeide, naarmate het heel langzaam verder afkoelde, ook uit tot de meest mooie structuren.

Dubbel glas
Helaas is het zo dat veel ramen in huizen tegenwoordig gemaakt zijn van dubbel glas. De binnenkant hiervan koelt minder snel af en daarom zien we tegenwoordig steeds minder vaak ijsbloemen. Vooral op autoruiten en enkel glas zijn deze bijzondere structuren echter nog wel af en toe te bewonderen.

Bron: Meteo Consult
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 januari 2011, 16:54 uur | Bericht #208005
Op naar de kou en de zon?

Het werd de afgelopen dagen steeds duidelijker. Er zit een nieuwe koude periode aan te komen. Daarbij is de stroming dusdanig dat we geen sneeuw, maar zon krijgen. Voor veel mensen en met name voor de zon- en winterliefhebbers is dat goed nieuws. Er zijn immers maar weinigen die het huidige grijze weerbeeld aangenaam vinden. Lang lijkt de koudere periode vooralsnog geen stand te houden. Wat was het afgelopen woensdag genieten. Er vielen weliswaar enkele buien, maar op veel plaatsen was er ook flink wat ruimte voor de zon. Dat was dan ook de enige dag waarop de zon zo uitbundig scheen. De andere dagen van de week verliepen grijzer en somberder. Dat bleek ook wel uit enkele reacties die wij van waarnemers binnenkregen en uit de quotes die in ons eigen interne weerdagboek staan. Een tweetal veelzeggende citaten: ‘Saai weer voor ons als weerhobbyisten’ en ‘Een weinig verheffende weerdag vandaag’.


Maar er vielen ook enkele buien. In het noorden waren die winters van karakter en hier en daar kwam zelfs onweer voor. Foto: Jannes Wiersema.


Een koud signaal om in de gaten te houden

Halverwege vorige week bleek echter al dat verbetering in aantocht was. Geleidelijk aan verschenen in de pluim enkele berekeningen met een koudere oostelijke stroming. In eerste instantie waren die nog veruit in de minderheid en leek een continuering van de noord- tot noordweststroming waarschijnlijker. Wel is zo’n kleine groep iets wat je als meteoroloog in de gaten moet houden. En dat bleek ook. Iedere modelrun werd de groep met oostelijke winden groter en steeds meer berekeningen kozen dus voor een overgang naar een koudere periode. Momenteel heeft die koude groep overduidelijk een meerderheid en vanaf halverwege komende week is het dan zover. We kunnen ons dan opmaken voor een aantal nachten met lichte tot matige vorst en met een beetje geluk misschien ook wel een ijsdag.


De pluimen gaven aan dat de wind deze week naar een oostelijke richting zou draaien.


Dat signaal werd iedere modelrun duidelijker.


Hier ziet u de meest recente pluim.


Waarschijnlijk van korte duur

Hoe lang de koude periode aanhoudt, is nog onzeker. De meeste berekeningen gaan na enkele dagen weer terug naar een noordwestelijke stroming. Maar er is ook een kleine groep die vasthoudt aan de oostelijke variant. Daarbij moeten we misschien ook wel in ons achterhoofd houden dat pluimen de kou vaak eerder afkappen dan de werkelijkheid doet. Opnieuw iets om in de gaten te houden! Zoals eerder beschreven is het momenteel grijs en saai weer, maar verbetering volgt spoedig. Met een oostelijke stroming wordt koude lucht die in de gebieden ten oosten van ons aanwezig is, onze kant opgeblazen. Maar dat is niet het enige. Zo’n aflandige wind brengt vaak ook droge lucht met zich mee, terwijl een aanlandige wind vaak voor vochtige lucht zorgt. De reden voor deze verschillen is simpel.


Het gevolg is dat de temperatuur enkele dagen omlaag gaat.


Door de aflandige stroming wordt de lucht droger en de hoeveelheid bewolking minder.


Daarnaast gaan ook de neerslagkansen omlaag. Het wordt dus een tijdje droger, zonniger en kouder.


Oostelijke stroming = droog + zon + kou

Lucht die vanaf zee komt, is door het water waar het overheen waait vochtig. Bij een aflandige wind blijft die zee buiten beeld en met zo’n continentale stroming is de aangevoerde lucht dan ook droog. Het gevolg is dat de lucht in ons land steeds verder uitdroogt en de luchtvochtigheid omlaag gaat. Hierdoor wordt wolkenvorming bemoeilijkt en gaat de zon steeds vaker schijnen. Tijdens de nachten blijft het helder en kan het verder afkoelen. Logisch gevolg hiervan is natuurlijk ook dat de neerslagkansen rap omlaag gaan.



Bron: Meteo Consult
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2011, 12:50 uur | Bericht #208400
Rijdend materieel NS weer op orde

De treinstellen van de Nederlandse Spoorwegen die door het winterweer van eind 2010 defect raakten, rijden weer. De NS had verwacht de hele maand januari nodig te hebben om het materieel weer op de rails te krijgen. Die klus is eerder geklaard dan gedacht, liet een woordvoerder dinsdag weten. Eind december maakte de NS bekend dat reizigers in de eerste maand van het nieuwe jaar rekening moesten houden met kortere en daardoor extra volle treinen. Om die reden zette het spoorwegbedrijf het zogeheten zoutkaartje opnieuw in, waarmee passagiers tijdens daluren tegen gereduceerd tarief kunnen reizen. De 'zoutactie' blijft nog wel van kracht tot eind januari.

Bron: De Pers
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 januari 2011, 17:02 uur | Bericht #208442
Paulusma: Snel ijs op de sloten

Het gaat de komende nachten flink vriezen. Volgens weerman Piet Paulusma duikt Nederland weer een stabiele winterse periode in. Morgen trekt er nog een storing over het land, maar daarna stroomt koude lucht ons land binnen en dat zorgt voor een paar graden vorst in de nacht. Omdat het overdag maar 'een enkel graadje' dooit, zal er weer een ijslaag op de sloten komen, meldt Paulusma op zijn website. De Frieze weerdeskundige heeft goed nieuws voor schaatsliefhebbers: de aangroei van het ijs zal sneller gaan dan in december, omdat het water al flink koud is.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 januari 2011, 11:12 uur | Bericht #208593
"Februari mild, maar maart en april ijskoud"

Het Amerikaanse bedrijf Weather Services International (WSI), gespecialiseerd in langetermijnvoorspellingen, heeft goed en slecht nieuws. Het goede is dat februari erg mild zou worden. Het slechte is dat de winter in maart en april opnieuw hard zou toeslaan, net zoals voor Kerstmis het geval was. Eind februari zouden de westenwinden boven de Atlantische Oceaan weer geblokkeerd worden, waardoor de vrieswinden van boven de Noordpool weer vrij spel gaan krijgen. Het mogelijke gevolg is dat het stevig zal gaan vriezen in grote delen van Noord-Europa."Misschien volgt de herintrede van de barre winter wel vroeger of later dan wij nu denken."

Weather Services International (WSI) werkt voornamelijk voor grote bedrijven die afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Men baseert zich op de zogenaamde NAO-index: het verschil in atmosferische druk tussen het lagedrukgebied boven IJsland en de hogedrukzone boven de Azoren. Als die klein is, zou er een strenge winter volgen.

"Kwestie van geluk"
Voormalig vtm-weerman Eddy De Mey meent dat we de voorspelling van het WSI met een korreltje zout moeten nemen. "Goede voorspellingen tot tien dagen ver zijn al heel mooi. Onze computermodellen laten niet toe om verder te kijken. Ik waag me bijgevolg niet aan seizoensvoorspellingen, wat die Amerikanen wel doen. Het kan best zijn dat ze eerder de strenge winter van vorig jaar of de vroege prik voor Kerstmis hebben voorspeld. Maar dat is volgens mij puur een kwestie van geluk", zegt hij in een krant van Corelio.

Bron GVA


Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 januari 2011, 10:49 uur | Bericht #208837
Weekendje schaatsen ligt in het verschiet

Schaatsliefhebbers kunnen komend weekeinde hun hart ophalen. Het kwik zakt de komende dagen in het binnenland onder nul, waardoor er in het oosten hier en daar kan worden geschaatst.



Ook voor een winterwandeling wordt het heerlijk weer.Tot volgende week donderdag valt er geen neerslag, aldus Rolf Schuttenhelm van Weeronline. ,,We krijgen er een heerlijk zonnetje bij. Hierdoor voel het wat zachter aan.'' Overdag zal de komende dagen de temperatuur rond de 4 graden liggen. In het weekeinde ligt het rond het vriespunt. De koudste nacht is van vrijdag op zaterdag, tot zelfs -8 graden in het oosten.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 januari 2011, 13:16 uur | Bericht #208863
Minder snelheidsbekeuringen door winterweer

Vorig jaar zijn door het winterweer minder snelheidsbekeuringen uitgeschreven dan een jaar eerder. Door de vorst gingen trajectcontrolesystemen kapot, waardoor ze op minder dagen van het jaar overtreders konden registreren. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend. De politie schreef in 2010 een kleine elf miljoen snelheidsbekeuringen uit. Dat is 850 duizend minder dan een jaar eerder. Het aantal boetes dat via trajectcontrole werd uitgedeeld nam als gevolg van de defecte systemen met bijna 500 duizend af. Meer dan de helft van de snelheidsbekeuringen werd uitgeschreven binnen de bebouwde kom. Ruim een kwart van de bonnen wordt op de snelweg uitgedeeld en de rest op provinciale wegen. In 2010 werden in vergelijking met een jaar eerder minder mensen staande gehouden. Wel slingerde de politie meer mensen op de bon voor rijden door rood en niet handsfree bellen.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 januari 2011, 19:53 uur | Bericht #208952
Schip met 28.000 ton strooizout komt morgen aan

Morgennamiddag komt een schip aan uit de Bahama's met de 28.000 ton zout die het Vlaamse agentschap Wegen en Verkeer samen met de steden en gemeenten heeft gekocht. Via kleine schepen en vrachtwagens zal het zout zo snel mogelijk aan steden en gemeenten worden geleverd.



Voorraad aanvullen
De afgelopen weken kreeg Wegen en Verkeer meermaals kleine leveringen. "Met deze nieuwe levering kunnen nu ook steden en gemeenten hun zoutvoorraad opnieuw aanvullen", zo luidt het. Het zout dat deze winter niet wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de zoutloodsen van het agentschap om tijdens de volgende winter te strooien.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:28 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 januari 2011, 10:50 uur | Bericht #209082
Strenge vriesnachten op komst

De winter steekt voor het eerst sinds lang weer een tandje bij. Er zijn enkele strenge vriesnachten op komst. Ook overdag blijft het ijskoud, maar de stralende winterzon maakt veel goed. De stevige oostenwind doet het koudegevoel nog toenemen. Het blijft vandaag droog en de zon schijnt volop. Alleen ten zuiden van Samber en Maas komen soms ook wolkenvelden voor. De temperatuur schommelt rond het vriespunt maar door de matige tot vrij krachtige oost- tot noordoostenwind voelt het kouder aan dan het in werkelijkheid is. Vanavond en vannnacht is het helder en de temperatuur daalt naar waarden tussen -4 en -8 graden.



Matige wind
Zaterdag is er opnieuw veel zon. Het blijft droog en er waait een matige noordoostenwind. De middagtemperatuur komt uit op zowat plus 2 graden. De nacht van zaterdag op zondag wordt helder bij minima tussen -3 en -9 graden.

Minder koud overdag
Zondag en begin volgende week houdt het droog winterweer aan en er zijn flinke zonnige perioden. In de nacht en ochtend vriest het eerst nog licht tot matig (-3 tot -9 graden). De middagtemperatuur schommelt rond plus 3 graden. Vanaf het midden van de week wordt het zowel 's nachts als overdag minder koud.

Bron Hln | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:28 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 januari 2011, 20:11 uur | Bericht #209200
Drie skipistes in Ooskantons zijn dit weekend open

Er zal dit weekend weer geskied kunnen worden in de Ooskantons. Drie skipistes openen de deuren. Het gaat om Mont Rigi, Signal de Botrange en Baraque Michel. Er ligt een sneeuwlaag van zo'n 13 centimeter. Voor zaterdag en zondag wordt koud en zonnig weer voorspeld, dus de uitbaters hopen op een aanzienlijke opkomst. De toegangswegen werden ontijzeld.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
29 januari 2011, 07:10 uur | Bericht #209255
Flink wat zon, maar koud

Zowel dicht bij het aardoppervlak als hoger in de atmosfeer wordt het weer de komende dagen beïnvloed door een hogedrukgebied. Hier omheen wordt met een noordoostenwind koude, maar tegelijkertijd droge lucht bij ons aangevoerd. Het kwik komt dus relatief laag uit, maar in die droge lucht maakt bewolking vrijwel geen schijn van kans en krijgt de zon dus des te meer ruimte. Zowel vandaag – vrijdag – als morgen – zaterdag – is het dan ook koud, maar zonnig winterweer. Pas vanaf zondag neemt langzaam de bewolking weer toe. Tot nu toe is de januarimaand in tegenstelling tot december vrij zacht verlopen met een maandgemiddelde temperatuur van 4,3 graden op dit moment tegen een normaal van 2,8 graden. De laatste dagen van de maand lijken nu echter vrij koud te gaan verlopen en het gemiddelde zal dan ook nog een tikkeltje omlaag worden gehaald. Ook dan blijft het een relatief zachte maand vergeleken bij het klimatologisch gemiddelde.


De maximumtemperatuur lag in deze maand tot op heden op geen enkele dag nog onder het vriespunt.

Hoewel we ons momenteel midden in de winter bevinden, vroor het deze maand tot op heden in 12 nachten en de laagste temperatuur die daarbij tot gisteren werd gehaald was ‘slechts’ -3,8 graden in de nacht van de 21e in De Bilt. In het noordoosten vroor het afgelopen nacht echter alweer matig met -7,2 graden (station Eelde) en op het hoofdstation in De Bilt kwam het ook bijna tot matige vorst met -4,9 graden.

Geen enkele ijsdag
Overdag lagen de kwikstanden tot nu toe overal boven nul. In het koudere noordoosten kwam het net niet tot een ijsdag, omdat de temperatuur daar rond middernacht nog een fractie boven nul lag. Dit houdt in dat we in deze maand nog geen enkele ijsdag te pakken hebben, terwijl er in de periode van 1971-2000 in januari gemiddeld 4 ijsdagen voor kwamen. Nu, aan het einde van de maand, komen de kwikstanden ineens een stuk lager uit, maar vooralsnog lijkt het op geen enkele dag het hele etmaal te blijven vriezen, al scheelt het met een maximumtemperatuur van +1 graad niet veel.


Ook in het koudere noordoosten werd nog geen enkele ijsdag gehaald. Rond middernacht lag het kwik daar namelijk net een tiende boven nul.

Aantal zonuren
Met de komende dagen vrijwel geen bewolking is er volop ruimte voor zon. De maandsom van het aantal uren zonneschijn lag tot gisteren – donderdag de 27e – op 53 uur, tegen een ‘normaal’ van 52 uur. Wat zonneschijn betreft liggen we dus op schema deze maand, maar juist hier komt de komende dagen ineens nog flink wat bij. De zon schijnt in deze tijd van het jaar ongeveer 7 a 8 uur en voor zowel vandaag – vrijdag – als morgen – zaterdag – worden dit aantal uren ook verwacht. Het gemiddelde schiet hiermee ineens een flink stuk omhoog.


Qua zonuren liggen we tot dusverre nog op schema ten opzichte van het klimatologische gemiddelde, maar vandaag en morgen maken we wat zonuren betreft een flinke sprong.

Toenemende bewolking
Zaterdag in de namiddag draait de wind echter van het koude en droge noordoosten naar het iets vochtigere en minder koude noordwesten. Vanaf de Noordzee worden vanaf dat moment wat wolkenvelden aangevoerd en deze schuiven vooral nog over de Noordkust, in de rest van het land blijft het vrij helder. Pas in de nacht naar zondag breidt de bewolking zich verder uit over het land, maar ook zondag is er nog geregeld ruimte voor de zon, een gemiddelde van ongeveer 5 zonuren. Een stukje minder dan op de voorgaande dagen, maar zeker nog niet slecht voor de toename van de gemiddelde maandsom aan zonuren.


In de 'pluim' is goed zichtbaar dat de zon de komende dagen uitbundig schijnt. De gele kleur geeft de kans op een strakblauwe lucht weer en die is zowel vandaag als morgen 100%.

Na het weekeinde
Vanaf maandag wordt een soort van tweedeling in het land zichtbaar. Het blijft overwegend droog, maar het noorden en westen, de kustgebieden, zijn vooral gevoelig voor bewolking vanaf de Noordzee, terwijl het zuiden en oosten vrij zonnig blijven.

Bron: Meteo Consult, KNMI
BartS
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 januari 2011, 11:42 uur | Bericht #209289
Zondagnacht tot -9°

Het blijft zaterdagmiddag droog met veel zon. Er waait een matige, langs de kust vrij krachtige noordoostenwind. De maxima bedragen min 1 in de Ardennen en 2 graden in de meeste andere streken. Zaterdagavond en -nacht is het helder en gaat de temperatuur flink naar omlaag. De minima vari'ren van min 3 aan zee, min 5 in het centrum tot min 10 op de Hoge Venen.

Zondag wordt het opnieuw een droge en overwegend zonnige dag. Bij een matige noordoostenwind zal de middagtemperatuur rond het vriespunt liggen in de Ardennen. Aan de kust wordt het 3 graden. Van zondag op maandag volgt een heldere nacht bij minima tussen min 3 en min 9 graden.

Maandag en dinsdag is het droog met flinke zonnige perioden. De maxima schommelen tussen 0 en 4 graden, de minima tussen min 3 en min 10. Vanaf het midden van de week komt er meer bewolking, mogelijk valt er wat lichte regen. Een toenemende zuidwestenwind gaat bovendien ook zachtere lucht aanvoeren.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 januari 2011, 11:00 uur | Bericht #209449
Ongelukken door gladheid, Zeelandbrug dicht

De ANWB en de Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwen voor gladheid. In het hele land kan het, met name op bruggen en viaducten, verraderlijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In het noorden worden veel ongevallen gemeld en in het zuiden is de Zeelandbrug gesloten na een frontale botsing. Op de Zeelandbrug knalden rond 09.20 uur twee auto's op elkaar. Vermoedelijk kwam ook dat ongeluk door de gladheid, meldt de VID. De brug zou spekglad zijn. Rijkswaterstaat gaat na het bergen van de auto's eerst strooien voor de weg weer open kan. Dat kan nog uren duren.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2011, 13:08 uur | Bericht #209985
KNMI waarschuwt voor ijzel

Het KNMI heeft een waarschuwing doen uitgaan voor ijzel. In de tweede helft van dinsdagmiddag en op dinsdagavond kan het verraderlijk glad worden, vooral in het noordoosten, oosten en zuidoosten van het land, aldus een woordvoerder. Ook elders kan het lokaal glad worden door ijzel en/of bevriezing van natte weggedeelten, meldde het weerinstituut verder. Alleen in het westen wordt het niet glad, omdat de temperatuur daar inmiddels boven nul is.

Bron Nu.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2011, 20:27 uur | Bericht #210107
'Het regent ongevallen'

Als gevolg van ijzel ,,regent het dinsdagavond ongevallen'' op wegen in het oosten van het land. Dat heeft de ANWB gemeld.
Vooral op de snelweg A35 tussen Enschede en Almelo en op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens is het raak, meldde een ANWB-woordvoerder. Op de A35 deden zich in twintig minuten tijd vijf ongevallen voor, aldus de woordvoerder.

Ook de politie meldde ongevallen in de regio rond Arnhem. Op het knooppunt Velperbroek is mogelijk een voetganger aangereden, liet een woordvoerder van de politie weten. Het KNMI waarschuwde dinsdagmiddag al voor ijzel en als gevolg daarvan verraderlijke gladheid in het noordoosten, oosten en zuiden van het land. Rijkswaterstaat deed dinsdagavond een oproep om niet de weg op te gaan in die regio's.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2011, 21:25 uur | Bericht #210126
Twintig gewonden bij ongeval op A12

Als gevolg van ijzel ,,regent het dinsdagavond ongevallen'' op wegen in het oosten van het land. Dat heeft de ANWB gemeld. Door een ongeval op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens zijn twintig gewonden gevallen, een van hen is er slecht aan toe. Dat heeft de politie dinsdag gemeld. Eerder meldde de politie dat er zeven tot tien voertuigen betrokken zijn bij het ongeval.

De snelweg is in de richting van Arnhem afgesloten. Het verkeer vanuit Duitsland wordt omgeleid. Het vrijmaken van de weg gaat zeker vijf uur duren, meldde Rijkswaterstaat. Op de A35 tussen Enschede en Almelo deden zich meerdere ongevallen voor, meldde een woordvoerder van de ANWB. Op de A35 deden zich volgens hem in twintig minuten tijd vijf ongevallen voor.

Eén grote chaos
De politie Twente meldde om half negen dat het in de regio één grote chaos is. Er hebben zich tientallen aanrijdingen voorgedaan en daarbij is een onbekend aantal gewonden gevallen. De politie en de hulpdiensten die auto's moeten wegslepen kunnen het werk door de vele meldingen niet meer aan. De A1 is vanaf Rijssen tot Deventer voor het verkeer afgesloten. De politie Noord Oost-Gelderland meldt dat er door de gladheid zeker tien aanrijdingen hebben plaatsgevonden. Daarbij is een onbekend aantal gewonden gevallen. De politie raadt de mensen aan thuis te blijven en niet de weg op te gaan.

Bron AD

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2011, 22:05 uur | Bericht #210141
Openbaar vervoer gestremd wegens gladheid

In het oostelijk deel van het land moeten mensen die gebruik willen maken van het openbaar vervoer rekening houden met vertraging en zelfs uitval van bussen wegens de extreme gladheid. In Noord en Midden Limburg rijden de bussen van Veolia met flinke vertraging, meldt de vervoerder. Ook heeft de Regiotaxi in dat deel van Limburg mensen dinsdagavond een negatief reisadvies gegeven. Als het niet dringend nodig, bel dan geen taxi, zei een woordvoerster van Veolia. Volgens haar doen de problemen met gladheid zich vooral voor in de regio Venlo.

In en rond Arnhem is het busvervoer van Connexxion verstoord, meldde een woordvoerder van de ov-informatiesite 9292ov.nl. In de regio Twente houden buschauffeurs een 'koffiepauze'. Zij hervatten hun diensten zodra er gestrooid is, aldus de woordvoerder.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2011, 22:09 uur | Bericht #210142
17 voertuigen crashen op gladde Hasseltse spoorwegbrug

Spekgladde wegen hebben dinsdagavond tot tal van ongevallen geleid in Limburg. Op de spoorwegbrug in Hasselt, ter hoogte van de Singel en de Kuringersteenweg, raakten liefst 17 voertuigen betrokken in een ongeval. De toestand was zo gevaarlijk dat de politie de brug voor alle verkeer afsloot. Er vielen enkele lichtgewonden.

De meeste ongevallen gebeurden tussen 20 en 20.30 uur in Sint-Truiden, Zutendaal, op de E313 richting Luik, Oppelsenweg en op de Stenen Kruisweg in Zonhoven, in de Konijnenstraat in Borgloon, op de Weg naar Zwartberg in Houthalen en op de Weg naar As in Maaseik. Ziekenwagens rukten gisteravond ook uit voor zware valpartijen. Dat was onder meer het geval in Meeuwen en in Tongeren.

Bron HbvL
Terug naar boven
1 2 3 4 5
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 428 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 428, lezen 6 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden