De laatste maand van het pas voorbije jaar heeft geen klimatologische records opgeleverd, hoewel enkele parameters het predicaat "zeer uitzonderlijk" kregen. Dat blijkt uit het maandoverzicht van het KMI voor Ukkel. De gemiddelde temperatuur was met min 0,7 graden "zeer abnormaal laag", waarmee het KMI doelt op een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in 10 jaar. De gemiddelde waarde is 3,3 graden, het record van min 5,6 graden dateert van 1879.
Temperatuur
De gemiddelde minimumtemperatuur was min 3 graden, wat "zeer uitzonderlijk" laag is of een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in 100 jaar. De normale waarde voor december in Ukkel is 0,8 graden, terwijl het record van min 5,3 graden in 1933 is opgetekend. Met 1,2 graden was de gemiddelde maximumtemperatuur eveneens "zeer uitzonderlijk" laag, tegen een normale waarde van 5,5 graden en het record van min 0,2 graden in 1933.
Wind, zon en regen
Met 2,8 meter per seconde was de gemiddelde windsnelheid "zeer uitzonderlijk" laag. De normale waarde is 4 m/s, het record in 2004 is 2,7 m/s. De zon scheen 33 uur 08 minuten wat normaal was. Er waren 26 neerslagdagen wat "abnormaal" is of een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in 6 jaar. Normaal zijn er in december 20 neerslagdagen. Er viel 76,2 mm neerslag, wat normaal is.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:24 uur, door Joyce.s
Ten eerste wensen wij iedereen een gelukkig en gezond Nieuwjaar met daarin natuurlijk ook weer veel prachtige en interessante weersituaties! Het jaar 2010 was erg winterrijk en de zomer viel op een zeer zonnige, droge en warme periode in juni en juli verder een beetje tegen, maar een nieuw jaar is weer van start gegaan met natuurlijk ook weer nieuwe kansen. De start van het jaar was op veel plaatsen klein door mist en later op steeds meer plaatsen dichte tot zeer dichte mist. Het vuurwerk, dat ter ere van de jaarwisseling de lucht in ging, was her en der zelfs amper zichtbaar. Een vuurpijl verdween na een snelle start al vrij snel in de mist of in het laaghangende wolkendek… de eigen fantasie moest het afmaken.
Hoger in de lucht was het knap lastig om een mooie foto van het vuurwerk te maken. Foto: Margreet van Vianen.
Afgelopen nacht is een enorme hoeveelheid vuurwerk de lucht in gegaan, maar door de vrij snel toenemende mist werd een groot deel van de vuurwerkvreugde teniet gedaan. De al aanwezige mist werd gedurende de avond namelijk steeds dichter en vooral na middernacht liepen de zichten in een razend tempo terug tot soms onder 50 meter, zogeheten zeer dichte mist. De oorzaak van de steeds dikker wordende mist was juist het vuurwerk. Op oudejaarsavond wordt door veel enthousiastelingen al aardig wat vuurwerk afgestoken en zodra de klok 12 uur slaat, vliegen de vuurpijlen en ander siervuurwerk je om de oren. Door het afsteken van het knal- en siervuurwerk komt een grote hoeveelheid minuscule stof- en vuildeeltjes in de onderste honderd meter van de atmosfeer terecht en deze fungeren uiteindelijk als condensatiekernen. Waterdamp zet zich hierop dus af en al snel neemt het zicht dan steeds verder af.
Vuurpijl zonder einde
De vuurpijlen werden hierdoor steeds lastiger zichtbaar. Het aansteken en het opstijgen van de knallers werd over het algemeen nog goed waargenomen, maar na twee tellen verdween de pijl in de mist of het wolkdek en de afloop ervan moest vaak door de eigen fantasie ingevuld worden. De mist ging gedurende de nacht over in laaghangende bewolking en deze wolkenlaag hing op slechts 50 of 60 meter hoogte. Een vuurpijl gaat gemiddeld gesproken zo’n 70 meter de lucht in voordat hij prachtig uit elkaar spat. Precies het laatste en mooiste onderdeel van het geheel vond dus in het wolkendek plaats.
Gevaarlijk
Ook tijdens de jaarwisseling van 2007 naar 2008 was het erg mistig in het land. Door de zeer dichte mist gebeurden die nacht lokaal diverse ongelukken. Vooral het ’s nachts weer naar huis rijden, werd voor velen een lastige klus. Nog heftiger was echter de jaarwisseling van 1992-1993. Na aanvankelijk weinig wind in de avond werd in de loop van de nacht met een iets aantrekkende zuidwestenwind een golf zeer vochtige lucht vanaf de Noordzee het land ingeblazen en met bovendien het vele vuurwerk liepen de zichten in korte tijd sterk terug. Op sommige plaatsen zelfs tot minder dan 5 meter! Veel mensen die gedurende de nacht terug naar huis wilden rijden, zagen ineens geen hand meer voor ogen. Veel automobilisten gingen door het slechte zicht stilstaan langs de (snel)weg en er gebeurden die nacht veel ongelukken met uiteindelijk meer dan 100 gewonden en zelfs 7 doden als gevolg. Ook werd in die nacht tijdelijk ernstige smog gemeten door hoge concentraties zwaveldioxide, afkomstig van het afgestoken vuurwerk.
Ria Luttikhold kon ook alleen foto's maken met mist en nevel er op. Veel ervan was afkomstig van vuurwerk.
Smog door fijn stof
In de eerste uren van 2011 werd in grote delen van het land ook smog door fijn stof gemeten. Vooral in stedelijke gebieden in het midden van het land waren de concentraties fijn stof sterk verhoogd. De hoogste 24-uurs gemiddelde concentratie fijn stof werd tot 9 uur vanochtend volgens het RIVM gemeten op een station in Utrecht, 181 microgram, en dit lag net onder de grenswaarde voor ernstige smog. Door de aanwezige wind en de plaatselijke neerslag van vandaag zullen de concentraties echter in de loop van de dag dalen.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI, RIVM
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor lokale gladheid op de wegen. In de loop van de avond en nacht is er kans op lichte winterse neerslag. Na middernacht kan aanvriezende mist plaatselijk voor gladde wegen zorgen. Door het aanhoudende winterweer en de sterk geslonken zoutvoorraad strooit het AWV sinds 24 december alleen nog prioritaire strooiroutes. Op autosnelwegen wordt alleen de rechter- en middenrijstrook gestrooid en alleen de belangrijkste gewestwegen krijgen een beurt.
Het AWV en de federale wegpolitie vragen weggebruikers om hun snelheid aan te passen, voldoende afstand te houden en de kortste weg naar autosnelwegen of grote gewestwegen te nemen.
Bron Hln
Zondagnacht en -ochtend hebben gladde wegen plaatselijk voor verkeersproblemen gezorgd. De politie sloot de E40 tussen Haasrode en Tienen iets na twee uur zelfs volledig af omdat het wegdek door ijzel onberijdbaar was. Op sommige plaatsen is het nog steeds gevaarlijk rijden.
In het oosten en het centrum van het land zorgden aanvriezende mist en rijmplekken op sommige plaatsen voor spiegelgladde wegen. Op de E40 sloot de politie de weg af tot de strooiwagens van het Agentschap Wegen en Verkeer het wegdek ijsvrij gemaakt hadden. Op de E403 van Brugge naar Kortrijk slipte een wagen ter hoogte van Ardooie.
Er is afgelopen nacht preventief gestrooid, maar plaatselijk kan nog gladheid optreden. 'Automobilisten moeten er rekening mee houden dat alleen de prioritaire routes gestrooid worden, dat wil zeggen enkel de rechter- en middenrijstrook op autosnelwegen en de rechterrijstrook op de belangrijkste gewestwegen', waarschuwt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer. De rest van de dag worden temperaturen boven het vriespunt verwacht.
Bron Nieuwsblad
December is in ruim veertig jaar niet zo koud geweest. De gemiddelde temperatuur bedraagt in de Bilt ongeveer -1,1 graden tegen 4,0 graden normaal. Voor een nog koudere december moeten we zeker veertig jaar terug in de geschiedenis. In 1969 had de Kerstmaand een gemiddelde temperatuur van -1,4 graden. De koudste december in de geschiedenis was die van 1890 met gemiddeld -4,8 graden.
De huidige winter laat zich het best vergelijken met de barre winter van negentig zoals die dankzij het boek van Herman de Man de geschiedenis is ingegaan. Ook toen begon de winter net als dit jaar al in november maar was december dus nog een stuk kouder dan nu. De landelijk laagste temperatuur van afgelopen maand staat genoteerd voor Lelystad waar op 20 december -16,9 graden werd gemeten. In het verleden zijn zelfs begin december temperaturen gemeten van meer dan 20 graden onder nul.
December was de koudste maand in ruim veertig jaar. Vrijwel de hele maand lag er sneeuw
Toch was het ook de afgelopen weken soms bitter koud. Vooral de eerste dag van de meteorologische winter springt eruit met 6 tot 8 graden vorst in combinatie met een krachtige tot stormachtige wind. Dat leverde gevoelsmatig temperaturen op van 17 graden onder nul met gevaar voor bevriezing. Op 12 dagen kwam de temperatuur in De Bilt de hele dag niet boven nul. Normaal telt december slechts 2 van dergelijk ijsdagen. Op 29 dagen werd een minimumtemperatuur gemeten onder het vriespunt tegen een langjarig gemiddelde van 12 vorstdagen. Zo'n groot aantal vorstdagen is in december nog nooit voorgekomen. December 1933 telde 27 vorstdagen en 14 ijsdagen.
Vrijwel de hele maand was de bodem in een groot deel van ons land bedekt met sneeuw. Alleen op 11 en 12 december was ons hele land groen. Soms viel er zelfs heel veel sneeuw in korte tijd vooral op 17 december toen het KNMI de weerwaarschuwingen opschaalde naar het hoogste niveau (code rood). In de Randstad en in Zeeland was de sneeuwval zeer intensief en viel op een aantal plaatsen circa 20 cm. De dagen daarna viel er opnieuw veel sneeuw vooral in een strook over het midden van het land. Opmerkelijk was ook de langdurige sneeuwval op 23 en 24 december in het zuidoosten van het land. Op veel plaatsen viel in ruim vierentwintig uur 5 tot 10 cm waardoor het reeds bestaande sneeuwdek verder aangroeide. De sneeuw die viel en die er al lag veroorzaakte veel overlast vooral omdat de wind ook toenam. De kerstdagen waren in het grootste deel van het land wit zodat het KNMI net als vorig jaar een witte kerst boekte, de achtste sinds het begin van de 20e eeuw.
Ondanks de vele sneeuw viel er minder neerslag dan gewoonlijk. Gemiddeld over het land viel 47 mm tegen 79 mm normaal in december. Het droogst waren de Flevopolders en het noorden. Het meetstation in Lelystad kreeg maar 33 mm. De meeste neerslag kreeg het zuiden, op een aantal plaatsen circa 70 mm. De zon scheen landelijk gemiddeld ongeveer 45 uur, wat normaal is voor de laatste maand van het jaar.
Grote delen van Europa gingen afgelopen maand gebukt onder bar winterweer. Vooral in Scandinavië was het extreem koud en ging menig kouderecord aan diggelen. Met name in Noorwegen en Zweden was december op veel plaatsen niet eerder zo koud. De maand was er op een aantal plaatsen 10 graden kouder dan normaal. In Zweden zijn de laatste dagen zelfs temperaturen gemeten van bijna 40 graden onder nul. Het noordelijke deel van de Botnische Golf is inmiddels dichtgevroren. De ijstoestand laat zich vergelijken met die van de winters in de jaren tachtig. Ook in Scandinavië viel bijzonder veel sneeuw, op plaatsen in Zweden zo'n 80 cm, op het Deense eiland Bornholm viel volgens officiële cijfers 138 cm sneeuw. Ook Frankrijk, België en Duitsland kregen het zwaar te verduren door sneeuw, ijzel en kou. In het oosten van Duitsland vroor het de afgelopen dagen 23 graden. Ook Ierland en Groot Brittannië beleefden een van de koudste decembermaanden in jaren.
Bron KNMI
De ANWB waarschuwt voor gladheid in het hele land. De verkeersdienst meldt dat vooral lokale wegen verraderlijk glad kunnen zijn door opvriezen van natte weggedeelten. Dat heeft een zegsman zondag gemeld. In het oosten van het land vallen er zondag naar verwachting minder buien, maar ligt de gemiddelde temperatuur net onder nul. In het westen van het land valt er mogelijk enige regen. Hoewel de gemiddelde temperatuur daar boven het vriespunt ligt, is de temperatuur van het wegdek nog steeds onder nul, zodat het water alsnog kan bevriezen en gladheid kan veroorzaken. Op de grote wegen zal de ijzel naar verwachting maar weinig problemen veroorzaken. Ook het KNMI maant tot voorzichtigheid.
Bron AD
Rijkswaterstaat heeft zondagochtend snelheidsdekens ingesteld op de A2 en A12 bij Oudenrijn. Dat heeft een zegsvrouw zondag gemeld. Een snelheidsdeken betekent dat automobilisten op een weg niet harder dan 50 kilometer per uur mogen rijden. De wegbeheerder heeft deze maatregel ingesteld omdat de wegen rond Oudenrijn verraderlijk glad zijn als gevolg van opvriezing van natte weggedeelten. Rijkswaterstaat geeft verder een waarschuwing af voor de wegen in het oosten van het land. Hier geldt geen snelheidsdeken, maar kan onverwachte gladheid wel degelijk voor problemen zorgen, aldus de woordvoerster.
Bron: De Pers
De uitbaters van de ski- en langlaufpistes in de Oostkantons en de provincies Luxemburg en Henegouwen schetsen een heel positieve balans van de eerste week van de kerstvakantie. De skipistes in de Hoge Venen telden bijvoorbeeld 1.500 skiërs per dag. Dankzij de uitzonderlijke hoeveelheid sneeuw, de goede verkeersomstandigheden en de vakantie komen er sinds acht dagen heel wat mensen op de pistes af. In de omgeving van Elsenborn werden tussen de 200 en 250 skiërs per dag geteld. De bezoekers komen vooral uit het noorden van het land.
In het skigebied Mont Spinette, in Malmedy, waren de wandelingen met sneeuwschoenen erg in trek. In Luxemburg deden zelfs de kleinste stations als Anlier of Odeigne het goed met dagelijks 80 tot 100 skiërs. In Henegouwen was het druk op de pistes van Escaillère en Rièzes en stond er dagelijks een honderdtal sneeuwliefhebbers op de pistes van Chimay. 'Het was lang geleden dat we dat nog hadden meegemaakt', zeiden de uitbaters van de piste van Escaillère.Ook maandag zijn een veertigtal skicentra open. Er ligt afhankelijk van de streek tussen de 20 en 55 centimeter sneeuw.
Bron: De Standaard
De ANWB waarschuwt automobilisten die maandag de weg op gaan voor gladde wegen. In het hele land kan het plaatselijk verraderlijk glad zijn door bevriezing. Volgens een zegsman van de verkeersdienst zal de gladheid pas maandag in de loop van de dag verdwijnen. Maandag is voor veel mensen de kerstvakantie voorbij. Ook zondagavond is er in het hele land al kans op gladheid.
Bron: AD
Er wordt vanochtend een zware ochtendspits verwacht. De ANWB en het KNMI waarschuwen automobilisten voor gladde wegen. De NS laat weten dat er treinen kapot zijn, waardoor er kortere treinen worden ingezet. En de kerstvakantie is voorbij, waardoor het drukker zal zijn dan voorgaande weken.
In het hele land kan het plaatselijk verraderlijk glad zijn door bevriezing. In de kustprovincies kan nog een enkele winterse bui vallen. Dit meldt de website van verkeersinformatie dienst. De gladheid zal pas in de loop van de dag verdwijnen.
Drukte op het spoor
De Nederlandse Spoorwegen verwachten vanaf vandaag drukte op een aantal trajecten. Vanwege defecte treinen rijden er in ieder geval de eerste twee weken van januari kortere treinen. Het spoorwegbedrijf zet daarom het zogeheten zoutkaartje opnieuw in, wat betekent dat alle passagiers tijdens daluren tegen gereduceerd tarief kunnen reizen. Ook kunnen reizigers in januari zonder toeslag in de hogesnelheidstrein Fyra reizen.
NS-directeur Bert Meerstadt betreurt de drukte die spitsreizigers te wachten staat. ,,Die drukte is heel vervelend voor onze reizigers, maar wij werken 24 uur per dag, 7 dagen per week om dit zo snel mogelijk op te lossen'', aldus Meerstadt vorige week. Reizigersvereniging Rover zet kanttekeningen bij het zoutkaartje. De vereniging roept de NS op om abonnementhouders te compenseren omdat zij niet van de regeling kunnen profiteren.
Bron: AD | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:24 uur, door Joyce.s
Rijkswaterstaat is ook de komende dagen druk met het repareren van kapotte wegen door vorst. Zo worden er woendag- en donderdagnacht reparaties uitgevoerd aan de A4 bij Ypenburg en de A13. Vorige week werd er al gewerkt aan de A44 , A12 en A13. Het gaat veelal om verouderde wegen die door de kou en het gestrooide zout verder afbrokkelen.
Bron: Westonline.nl
Vanmiddag is het wisselend tot zwaarbewolkt en plaatselijk is er kans op een winterse bui. Er waait een zwakke, aan zee een matige wind uit west tot zuidwest. De maxima gaan van min 2 graden in de Ardennen tot plus 4 vlak aan zee. Vanavond en -nacht is het wisselend bewolkt en plaatselijk is een sneeuwbuitje mogelijk. Aan zee daalt het kwik tot rond het vriespunt. Elders variëren de minima tussen min 2 en min 6 graden.
Morgen is het opnieuw wisselend tot zwaarbewolkt. Vlak aan zee is er kans op een lichte winterse bui. In de rest van het land blijft het vrijwel droog. Er staat een matige, aan de kust een vrij krachtige zuidwestenwind. De maxima bedragen plus 2 aan zee, schommelen rond het vriespunt in het binnenland en dalen tot min 5 in de Ardennen. Woensdag zal het naar verwachting nog vrij koud blijven en houden we het 's avonds op de meeste plaatsen droog. In de tweede helft van de week en ook zaterdag is er veel bewolking, zijn er perioden met regen en treedt overal de dooi in. De middagtemperatuur loopt op naar ongeveer 7 graden.
Bron: HLN
Gladheid heeft vanmorgen tal van ongelukken veroorzaakt in Flevoland. Bij de politie kwamen tientallen meldingen binnen, variërend van een geschaarde vrachtwagen tot voetgangers die op de stoep onderuit waren gegaan. Op de Spijkweg bij Biddinghuizen sloeg een auto over de kop door gladheid. Op de Oldebroekerweg bij Biddinghuizen schaarde een vrachtwagen. Een auto op de Pilotenweg in Emmeloord botste tegen een boom. Over eventueel letsel bij bestuurders of passagiers kon de politie geen duidelijkheid geven. Er hoefde in elk geval nergens een trauma-helikopter aan te pas te komen. In heel Nederland was het vanmorgen oppassen voor gladheid. De ANWB had daar al vroeg voor gewaarschuwd.
Bron: De Stentor
Het kan verkeren. Werd er vlak voor de jaarwisseling nog druk gespeculeerd over een Elfstedentocht, vandaag meldt de populaire RTL-weervrouw Helga van Leur dat het komend weekend plus tien graden kan worden.
Het ijs rond de waterpoort van Sneek verdwijnt in rap tempo. FOTO ANP
Op Twitter noemt ze een mogelijke 11stedentocht gekscherend een 11stedenvaartocht. In haar voorspelling van stijgende temperaturen voor de komende dagen staat de weervrouw niet alleen. In vrijwel alle weersvoorspellingen voor de de komende weken wordt geen vrieskou meer verwacht. Komende nacht is er vrij veel bewolking en is er vooral in de kustprovincies nog een enkele winterse bui. Morgen is het half tot zwaar bewolkt. Langs de westkust is nog een lichte winterse bui mogelijk. De maximumtemperatuur ligt tussen 0 graden in het oosten en zuidoosten en 3 a 4 graden langs de westkust.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
De langdurige sneeuwval in België heeft lelijk huisgehouden onder de kerkuilen. 'De populatie is wellicht gehalveerd. Ik hoop niet dat slechts tien procent overblijft, zoals na de winter van 1979', zegt Philippe Smets van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen. Na de strenge winter van 1979 overleefden in Vlaanderen slechts 80 broedparen van de ruim 800 geregistreerde paren het jaar voordien. In Nederland lagen die cijfers nog lager. 'Ik vrees gelijkaardige cijfers, al hopen we dat de helft van de broedparen overleeft', zegt Smets. In 2009 werden 441 broedkoppels geregistreerd, in 2008 nog 742 en 2007 zelfs 964. De Kerkuilwerkgroep kreeg de voorbije week meldingen van een twintigtal dode kerkuilen. 'De levende vogels die we aantreffen, wegen amper 200 gram, terwijl dat normaal 350 gram is. De kerkuil heeft nauwelijks vetreserves en eet elke nacht vier of vijf muizen. Twee of drie dagen zonder eten is dodelijk.'
Geen muizen
Door de langdurige sneeuwval en de dikte van de sneeuw verplaatsen muizen zich onder de sneeuw of blijven ze met wintervoorraden in de schuilplaatsen. 'Voorts is de kerkuil een standvogel die zich niet verplaatst als er voedselschaarste optreedt. Bovendien jaagden ze vroeger 's winters ook in open hooizolders en opslagplaatsen met veevoeder, maar die zijn er nauwelijks nog.' Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen zegt dat ook andere muizen etende uilensoorten gebukt gaan onder de vrieskou en het sneeuwweer. De vogelopvangcentra krijgen veel meer verzwakte dieren binnen, maar daar pieken vooral buizerds en reigers.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Opzouten. Dat was de boodschap die burgemeester Sicko Heldoorn (foto) van Assen vanavond in zijn nieuwjaarsboodschap meegaf aan iedereen die kritiek uit op het gemeentelijke strooibeleid. "Ongenuanceerde reacties van mensen die allemaal precies weten hoe het wel moet, zijn bijzonder zuur voor onze medewerkers. Zij werken zich vele slagen in de rondte", aldus Heldoorn. Hetzelfde geldt, zo zei hij verder, voor inwoners die kritiek hebben op de verstrekking van gratis gemeentelijk zout. "Die enkele afnemer die meent in gefrustreerde en soms zelfs agressieve bewoordingen opmerkingen over kwaliteit of hoeveelheid te moeten maken. Zout nou toch even op, zeg."
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Een aannemer is vandaag gestart met het puin ruimen van de ingestorte parochiekerk van Lutselus in Diepenbeek. De kerk stortte in op kerstdag, enkele uren na de middernachtmis, onder het gewicht van sneeuw en ijs. Als bij wonder vielen er geen gewonden. Tijdens de middernachtmis zaten er nog zo'n 200 gelovigen in de kerk. Alleen de sacristie bleef zo goed als gevrijwaard. "Het is de bedoeling dat voor de start van het tweede trimester alle puin geruimd is, zodat de leerlingen van de naastgelegen vrije basisschool er geen last van ondervinden. Iemand zal de werkzaamheden van nabij volgen om eventueel nog kostbare voorwerpen tussen het puin terug te vinden."
Gemeenschapscentrum?
"Men hoopt de steen met het jaartal 1938 te recupereren als gedenksteen van de kerk. Ook wil men de klok in goede staat behouden", vertelt Frank Keunen, sp.a-schepen van erediensten. Het maatschappelijk debat over de toekomst van de parochie Lutselus is volop bezig. Vorige woensdag is er al samengezeten om zich te beraden of er een nieuwe kerk moet komen of een multifunctioneel gemeenschapscentrum, waarin onder meer plaats is voor misvieringen. "Het is geen dankbaar dossier, want nu al is het duidelijk dat de meningen verdeeld zijn. Voor iedereen goed doen zal niet lukken", aldus Keunen. Tegen 1 maart zou er duidelijkheid moeten zijn. De kerk in Lutselus was de enige in België die eigendom is van de gemeente. Van verzekeraar Ethias zal Diepenbeek ruim 2,2 miljoen euro terugkrijgen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:25 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het afgelopen jaar bedroeg de gemiddelde temperatuur 9,7 graden, wat een zeer normale waarde is. De gemiddelde minimumtemperatuur was met 5,9 graden dan weer "zeer abnormaal" laag, zo blijkt uit gegevens van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). In Ukkel bedroeg de gemiddelde temperatuur 9,7 graden, wat amper minder is dan de normale waarde van 9,8 graden. Het warmste jaar sinds het begin van de metingen was 2007, met een gemiddelde temperatuur van 11,5 graden.
De gemiddelde maximumtemperatuur was 13,4 graden, wat eveneens "normaal" is. De gemiddelde minimumtemperatuur lag met 5,9 graden wel een stuk lager dan de 6,3 die als normaal wordt beschouwd. Het KMI spreekt over een "zeer abnormaal" laag cijfer. Met die term worden fenomenen aangeduid die slechts eens om de tien jaar worden bereikt of overtroffen.
Waarden "abnormaal"
Daarnaast werden ook voor de gemiddelde luchtdruk (1013,8 hPa), windsnelheid (3,3 meter per seconde) en dampdruk (9,7 hPa) "zeer abnormaal" lage waarden genoteerd in 2010. Voorts blijkt uit de cijfers van het KMI dat het afgelopen jaar 201 dagen met neerslag telde, goed voor een totaal van 914,1 millimeter. Die laatste waarde ligt dan weer abnormaal hoog. "Abnormaal" duidt op een cijfer dat slechts eens om de vijf jaar wordt bereikt. De zon scheen in totaal 1.555,7 uur, een normale waarde. De relatieve vochtigheid daarentegen bleek met 79,2 procent abnormaal laag.
Bron:HLN
Bij de Fietsersbond zijn de afgelopen weken ongeveer driehonderd klachten binnengekomen over gladde fietspaden. Vaak bleef de sneeuw liggen en dat leidde tot ergernissen, aldus de bond. De klachten kwamen uit het hele land. Uit Utrecht kwamen ruim twintig klachten. De gemeente deed het wel iets beter dan vorig jaar. Ook Amsterdam scoorde matig. Er was vooral regelmatig gemopper over de fietspaden in Zuid-Oost. Maar ook in onder meer Nijmegen, Amersfoort en Haarlemmermeer klaagden fietsers. Aan het eind van de winter verzamelt de Fietsersbond alle gegevens. De lokale afdelingen gaan de gemeenten aanspreken waar de aanpak van de gladde fietspaden tekort is geschoten.
Bron: AD | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:25 uur, door Joyce.s
De werkzaamheden aan het viaduct in Sint-Stevens-Woluwe van de Brusselse ring, in de richting van Leuven, kunnen voorlopig nog niet worden afgerond door de huidige weersomstandigheden. "De werkzaamheden zijn wel vergevorderd, enkel de bovenste asfaltlaag en de wegmarkeringen moeten nog worden aangebracht.", Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant. De te lage temperaturen hebben er echter voor gezorgd dat er voorlopig niet geasfalteerd kon worden. De temperaturen moeten daarvoor gedurende enkele dagen iets hoger zijn. De werkzaamheden op het viaduct in Sint-Stevens-Woluwe in de richting van Brussel werden afgelopen zomer al voltooid.
Bron: HLN