Indien de weergoden meewerken, zullen we op dinsdagochtend 4 januari een gedeeltelijke zonsverduistering kunnen zien. Dat hebben de Vlaamse volkssterrenwachten laten weten. Het hoogtepunt van de zonsverduistering valt om 09.17 uur, 31 minuten na zonsopkomst. De zon zal dan voor iets meer dan 75 procent verduisterd zijn door de maan. Onze ster staat dan 3 graden boven de horizon. Bij haar opkomst om 08.48 uur is ze al voor de helft verduisterd en staat ze in het zuidoosten boven de horizon. De eclips eindigt om 10.37 uur. De zon staat dan 11 graden boven de horizon. De vermelde tijdstippen kunnen naargelang de locatie van de waarnemer lichtjes verschillen.
Enkel met brilletje
Naar een eclips kijken zonder speciaal eclipsbrilletje is helemaal uit den boze, want dit kan tot ernstige oogletsels leiden. De deskundigen raden ook af het brilletje in combinatie met een verrekijker of telescoop te gebruiken, terwijl andere hulpmiddelen misschien wel het licht tegenhouden maar niet noodzakelijk andere straling. De eclipsbrilletjes zijn te koop bij de volkssterrenwachten, waar kenners klaarstaan met raad en daad.
Bron: HLN | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:31 uur, door Joyce.s
Veel zullen we er waarschijnlijk niet van zien, maar morgenochtend is er een gedeeltelijke zonsverduistering voorafgegaan door vallende sterren. Er is echter ook bewolking en regen voorspeld. ,,Het spektakel is waarschijnlijk alleen buiten de stad op een plek met vrij zicht te zien'', zei Edwin Mathlener, directeur van Stichting De Koepel in Utrecht. Als de zon echter enigszins door de wolken is te zien, kan dat een spectaculaire aanblik opleveren. ,,Als het een beetje nevelig is, kunnen mensen zonder eclipsbrilletje naar de zon kijken.'' Bij zonsopkomst rond 8.48 uur is de zon voor driekwart verduisterd. Het is dinsdag nieuwe maan; de maan beweegt vanaf de aarde gezien bijna precies voor de zon langs. Rond tien over half elf 's ochtends is de verduistering afgelopen.
De hele nacht zijn er van maandag op dinsdag vallende sterren te zien. De meteorenzwerm Boötiden bereikt dan zijn hoogtepunt. Doordat het nieuwe maan is verstoort het maanlicht de zwerm niet. ,,De meeste vallende sterren zijn in de loop van de nacht te zien'', verwacht Mathlener. Naast de zonsverduistering en vallende sterren, zijn dinsdagochtend in de schemering ook nog de planeten Mercurius en Venus te zien.
Bron: AD | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:31 uur, door Joyce.s
Hoop dat ik m'n nest kan uitkomen. Voor mij toch onverwacht, die eclips. Ik dacht dat het weer jaren zou gaan duren.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
De kans is klein dat we ‘m op grote schaal kunnen zien, maar dinsdagochtend is er een gedeeltelijke zonsverduistering. Toch altijd een bijzondere gebeurtenis. In grote delen van Afrika, Azië en Europa is deze eerste zonsverduistering van 2011 te zien. Ook bij ons. Tenminste, als de weersomstandigheden meewerken (weinig tot geen bewolking). Dat lijkt juist het probleem te gaan worden, want vanuit het westen drijft deze maandag al steeds meer bewolking over en ook dinsdagochtend verloopt naar verwachting op de meeste plaatsen bewolkt. Mocht het wolkendek ‘s ochtends toch nog even openbreken in een vanuit de waarnemer bezien zuidoostelijke richting, dan is er zicht op het bijzondere schouwspel.
Foto van een gedeeltelijke zonsverduistering. Bron: NASA.
Ruim driekwart van de zon verduisterd
De start van de zonsverduistering valt vanuit ons perspectief voor zonsopkomst. Wanneer de zon boven de horizon komt zal het proces al een tijdje in gang zijn. Het hoogtepunt van de gedeeltelijke verduistering, wanneer ruim driekwart van de voor ons zo belangrijke ster door de maan afgeschermd wordt, valt rond kwart over negen. Daarna wordt de ‘hap uit de zon’ weer steeds kleiner om tussen half elf en kwart voor elf weer helemaal verdwenen te zijn.
Overzicht van waar de gedeeltelijke eclips te zien is. De meest omvangrijke verduistering is te beleven in het noordoosten van Zweden op de plek waar de zon nog net aan de horizon verschijnt.
Bescherming
Het weerbericht voor dinsdagochtend is dus ongunstig, maar mocht u toch het geluk hebben even iets van het schouwspel mee te kunnen maken, kijk dan niet zonder bescherming in de zon. Ook al staat deze laag en is de zon voor een groot deel verduisterd, het kan uw ogen beschadigen. Gebruik speciale filters of brilletjes. Een zonnebril of een CD bijvoorbeeld, zijn niet veilig.
Foto van een volledige zonsverduistering. Bron: NASA.
Houdt u van knip- en plakwerk dan is er nog een veilige huis-tuin-en-keukenoplossing om de gedeeltelijke eclips indirect (!) te bekijken, zie de volgende webpagina van de BBC onder het kopje ‘indirect viewing’. Voor de duidelijkheid: hierbij is het dus niet mogelijk direct in de zon te kijken. En nu maar duimen voor een boel opklaringsmazzel voor dinsdagochtend.
Bronnen: Weer.nl, NASA en BBC
Er is echter ook bewolking en regen voorspeld. "Daardoor is het spektakel is waarschijnlijk alleen buiten de stad op een plek met vrij zicht te zien", zegt Edwin Mathlener, directeur van Stichting De Koepel in Utrecht.
Het is morgen nieuwe maan; de maan beweegt vanaf de aarde gezien bijna precies voor de zon langs. De hele komende nacht zijn er ook vallende sterren te zien. De meteorenzwerm Boötiden bereikt dan zijn hoogtepunt. Doordat het nieuwe maan is verstoort het maanlicht de zwerm niet. "De meeste vallende sterren zijn in de loop van de nacht te zien’’, verwacht Mathlener.
Bron PowNed.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Op het moment dat het zichtbaar werd leek de zon op packman.
Helaas kon ik er geen foto van maken.
Dit heb ik ongeveer gezien.
| Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:32 uur, door Joyce.s
In Utrecht kon de eclips door een spleetje in de bewolking worden waargenomen.
De gedeeltelijke zonsverduistering is dinsdagochtend vrijwel volledig schuilgegaan achter de wolken. ,,Alleen mensen met vrij zicht op de horizon hebben iets kunnen zien’’, zegt Edwin Mathlener, directeur van Stichting De Koepel in Utrecht. Bij zonsopkomst rond 8.48 uur was de zon voor driekwart verduisterd. Omdat het nieuwe maan is, beweegt de maan vanaf de aarde gezien bijna precies voor de zon langs. Twee uur later, rond tien over half elf, is de verduistering afgelopen. Dinsdagochtend vroeg waren er overigens ook nog vallende sterren. ,,Maar die waren door de bewolking helaas volledig onzichtbaar’’, zegt Mathlener.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:32 uur, door Joyce.s