Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 22:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 21:07:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 21:07:00

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

8 Jan 2025 13:25:33
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 december 2010, 15:52 uur | Bericht #200987
Wat 'ziet' een weerballon?

Om een goede weersverwachting te kunnen maken, moeten we vooral goed weten welke bewegingen er in de atmosfeer zijn, feitelijk in alle richtingen. En niet alleen op leefhoogte, waar wij met z’n allen rondlopen, maar eigenlijk op alle niveaus.

Hoe het meten van het weer aan het aardoppervlak gaat, weten we allemaal wel. Verspreid over de aarde zijn er vele duizenden weerstations. Meetveldjes eigenlijk met allerlei meetinstrumenten die bij voorbeeld temperaturen, dauwpunten, neerslag, windrichting en windkracht en de zonneschijn meten. Zulke stations kun je natuurlijk wat omhoog brengen, als je ze op een berg zet. Zo kom je ook iets over de hogere luchtlagen te weten. Maar niet overal zijn er bergen, denk bij voorbeeld aan Nederland. Een meetmast biedt dan maar een beetje uitkomst, zoals de ruim 200 meter hoge meetmast die het KNMI gebruikt in Cabauw (provincie Utrecht).


Een medewerker van het KNMI vult een weerballon, vlak voordat de ballon met meetsonde eronder wordt opgelaten. Foto: Martha Appelman.

Vliegtuigen komen hoger en kunnen metingen doen, satellieten kijken vanuit de ruimte op de aarde neer en leveren inmiddels een schat aan gegevens op over van alles en nog wat in alle lagen van de atmosfeer. Maar het beste apparaat om gegevens over de hogere delen van de luchtlaag om de aarde heen te verzamelen is en blijft toch het meetinstrument dat dagelijks meerdere malen, en dat verdeeld over honderden plaatsen op aarde, aan een ballon de atmosfeer wordt ingesleurd. Het is een dure methode, maar tevens een die heel veel oplevert.

Bijzonder experiment
Max Geissbuhler (7 jaar) en zijn vader Luke (40 jaar) wonen in New York en hebben de laatste tijd al een paar eigenaarde dingen uitgevonden, zoals een robotkostuum met een monitor als kop en kleine voertuigen, te gebruiken door wormen. En eigenlijk wilde Max nog wel iets met die wormen doen. ‘Laten we iets maken waarmee wormen kunnen vliegen’, stelde hij zijn vader voor. ‘Tot in de wolken.’ Geen goed idee, vond zijn vader. In de wolken is het verrekte koud en de wormen zouden dat tochtje zeker niet overleven. Misschien was het een beter idee om in plaats van de wormen een videocamera mee te nemen. Om te kunnen kijken. De camera zou dan aan een groepje ballonnen, te vullen met helium moeten komen te hangen.


Een weerballon in een vulstation.

Max zag het wel zitten. Een bontgekleurde tros van ballonnen. Het zou er prachtig uitzien. Maar ja, dan was er toch wel een probleem. Want die kleine ballonnen komen niet zo hoog en knallen gemakkelijk. Dan zou de camera veel te snel naar de aarde terugvallen. Dus kwamen de twee na enig nadenken bij een weerballon terecht. Die zijn veel sterker. Spatten pas uiteen als ze op een hoogte van zo tussen 25 en 30 kilometer hoogte terecht zijn gekomen. Een weerballon dus. Met daaronder een camera, zoals motorcrossers die aan hun helm bevestigen. Die zou toch tegen de grote temperatuurverschillen moeten kunnen, die hij onderweg tegenkomt. En ook bestand moeten zijn tegen de klap, tijdens de terugkeer weer op aarde. Om de val te breken, werd een parachute aan de camera bevestigd, die tijdens de val open zou moeten gaan.



Ruimtecapsule
Als ‘ruimtecapsule’ diende een hamburgerverpakking, volgestopt met isolatiemateriaal. En, om de camera na z’n trip omhoog weer te kunnen terugvinden, ging een mobiele telefoon mee, met een GPS markering. Daarna was het zover. Max en Luke wachtten op een dag waarvan ze dachten dat het weer geschikt zou zijn voor hun experiment, reisden af naar het platteland en lieten de ballon op. Het resultaat van de vlucht, met daarin de beelden gemaakt door de camera, ziet u in het filmpje in dit verhaal. Eindelijk weten we nu wat een weerballon meemaakt op zijn weg omhoog, totdat hij klapt. Het grappige is dat de winden ten tijde van het experiment zo gunstig waren dat de twee maar 50 kilometer hoefden te rijden om de camera weer terug te vinden. Hij hing aan zijn parachuutje in een boom. Een bijzonder experiment!

Bron: Meteo Consult, Max en Luke Geissbuhler.
Klapper
Lid
Woonplaats: vlissingen
Berichten: 1071
Lid sinds: 2 jan. 2010
30 december 2010, 16:05 uur | Bericht #200989
vet project om met je zoontje te doen en goed gelukt
you are a god amongst insects
Waarom deze advertentie?
Danie
Lid
Woonplaats:
Berichten: 2
Lid sinds: 20 feb. 2010
31 december 2010, 20:34 uur | Bericht #201565
Citaat van Basch, donderdag 30 december 2010, 16:07 uur

het zou van de Ipod kunnen komen

Daniel
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.540 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.611 leden.
Het nieuwste lid is Sneeuwschuiver57.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 74 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 74, lezen 7 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 19".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden