Het fenomeen staat ook wel bekend als een analemma en het resultaat is verkregen met behulp van meervoudige belichting.
Analemma-foto’s worden gemaakt door een jaar lang eens per week op hetzelfde tijdstip een foto te maken van de Zon, zodat uiteindelijk 30 tot 50 frames zijn gegenereerd.
De afbeelding is gemaakt in Veszprem, Hongarij en bestaat uit 36 foto’s van de Zon om exact 10 uur ’s morgens lokale tijd tussen januari en december.
De Zon maakt deze vorm na de periode van een jaar omdat de aardas een hoek maakt van 23,44° met de normaal op het baanvlak van de Aarde rond de Zon. Bovendien draait de Aarde in een elliptische baan om de Zon.
Precisiewerk
Het hoogste punt van de Zon in dit analemma gebeurt tijdens de zomerzonnewende en het laagste tijdens de winterzonnewende.
Vanwege de benodigde tijd en precisie is een analemma zeer moeilijk te maken. Tot nu toe zijn wereldwijd slechts 20 mensen erin geslaagd een succesvol analemma te produceren, zo stelt Babak Tafreshi, oprichter van de astrofotografie-website The World at Night (TWAN).
Bron:Nationalgeographic.com | Gewijzigd: 29 december 2010, 20:19 uur, door Romani
De foto's met zon zijn gemaakt met een zonnefilter, waardoor er buiten de zon verder niets zichtbaars is. Om de omgeving goed op de foto te krijgen, moet er dus een foto toegevoegd worden die zonder zonnefilter gemaakt is, waarbij de zon zelf ook niet op de foto staat. | Gewijzigd: 2 januari 2011, 11:29 uur, door chrismir
Dank voor je heldere uitleg Chrismir!