dit gaat de hele winter al zo..... hoe komen die radars er dan bij?
De (boven)lucht vandaag is te droog waardoor de neerslag verdampt.
Beter dit..
Zie analyse Johann: http://forum.onweer-online.nl/index.php?s=...st&p=215512
Tuesday, 28 December 2010 14:22 Ruben Weytjens
Ik hoor de laatste tijd van veel mensen dat de voorspellingen van sneeuwhoogtes nogal onnauwkeurig zijn.
Helaas lopen we nu eenmaal altijd tegen limieten aan wat voorspelbaarheid betreft. Meerdere factoren spelen een rol in de voorspelbaarheid van sneeuwhoogtes.
In de eerste plaats de onnauwkeurigheid van de weermodellen. Als de verschillende weermodellen uiteenlopende neerslaghoeveelheden tussen bijvoorbeeld 4 en 7mm voorzien, dan kan je in principe tussen de 3 en 10cm sneeuw verwachten.
3 omdat je moet rekening houden met het feit dat de weermodellen het zaakje wel eens zouden kunnen overschatten, en 10 omdat ze het wel eens zouden kunnen onderschatten. De afwijking naar boven maak ik dan bewust iets groter omdat 1mm neerslag lang niet altijd overeenkomt met 1cm sneeuw. Er bestaat geen vaste regel om millimeters neerslag om te rekenen in centimeters sneeuw. Afhankelijk van de temperaturen en luchtvochtigheid die de sneeuwvlok in de luchtlaag onderweg naar de aarde tegenkomt verschilt de omvang en vorm van de vlokken en dus ook de hoogte van het sneeuwdek dat op de bodem gevormd wordt.
Soms komt 1mm zo overeen met 1cm sneeuw. Vaak echter resulteert 1mm neerslag bij ons in 1,2 tot 1,4cm sneeuw maar in sommige gevallen zelfs nog wat meer. De hoeveelheid water die de vlokken bevatten is dan gelijk, maar de manier waarop de kristallen aan mekaar geklit zijn laat meer of minder ruimte voor lucht toe.
Uiteraard is het dan nog soms niet eens helemaal zeker of de neerslagzone wel tot precies over Limburg weet op te rukken, zoals de modellen dat nochtans wel verwachtten. Een voorbeeld daarvan maakten we mee op 17 december 2009, toen een sneeuwzone het land zo goed als plat legde, maar de verwachte sneeuw uiteindelijk niet tot in Limburg geraakte.
Een derde factor die voor onzekerheid zorgt hangt opnieuw samen met de luchtvochtigheid in die zin dat de lucht soms te droog is om vlokken beneden te krijgen. De sneeuwvlokken sublimeren (overgang van vast vaste vorm naar gasvorm) dan onderweg naar het aardoppervlak. Dan zien we bijvoorbeeld ook dat de radarbeelden neerslag detecteren, maar dat er nauwelijks of geen neerslag de bodem bereikt. Het is een complex proces dat door de weermodellen onmogelijk perfect kan worden ingeschat. Het kan dan best gebeuren dat urenlange lichte sneeuwval uiteindelijk niets oplevert, terwijl de wolken in totaal toch meerdere millimeters neerslag gelost hebben. Voorbeeld 28 december 2010.
En dan is er ook nog de factor buien. Buien zijn lokale aangelegenheden en kunnen dus ook voor grote lokale verschillen zorgen. Zo kan er uit meerdere buien lokaal in Limburg 5cm sneeuw vallen, terwijl op andere plaatsen geen buien passeren en er dus ook geen sneeuw zal liggen. Als je dan tot 5cm sneeuw uit buien hebt voorspelt zullen er altijd mensen zijn die vinden dat die verwachting niet correct was wanneer er in hun tuin geen sneeuw is gevallen...
Samengevat hebben we dus onzekerheid vanwege:
Onnauwkeurigheden in weermodellen
Omvang van de sneeuwvlokken en dus hoeveel mm neerslag resulteert in hoeveel cm sneeuw
Hoeveelheid neerslag die de bodem bereikt
Buien die lokaal grote verschillen met zich meebrengen.
Vandaar ook dat ik steeds marges hanteer. Ik zal bijvoorbeeld nooit "3cm" of "7cm" sneeuw voorspellen, maar eerder "2 tot 4cm" of "5 tot 9cm".
Trouwens, ook bij regen is de neerslagprognose vaak net zo onnauwkeurig. Enkel de factor die het aantal millimeters vertaalt naar het aantal centimeters valt dan weg. Maar het komt heel vaak voor dat er wat minder of meer regen valt dan de weermodellen voorzien hadden, en regelmatig valt die hoeveelheid ook buiten de marges die de weersvoorspeller had aangegeven. Echter bij regen valt dit totaal niet op. Er maalt niemand om als er bijvoorbeeld 2 tot 4 mm regen was voorspeld, en er valt uiteindelijk 6mm. Mocht het om sneeuw gaan dan maakt dit echter wel het verschil tussen 3cm of 7,5cm sneeuw... Een wereld van verschil. Zo viel in de periode donderdagochtend 23/12 tot vrijdagmiddag 24/12 zo'n 15cm sneeuw, terwijl eerdere voorspellingen zo'n 5-10cm hadden voorzien. Naar mijn inzicht is dit in deze context dus geen grote onnauwkeurigheid. Had men 15cm voorspeld, dan had er net zo goed 5cm kunnen vallen... Het gaat steeds om een afweging van diverse factoren waarbij we er ons gewoon van bewust moeten zijn dat de marges afhankelijk van de omstandigheden vrij ruim kunnen zijn.
Ruben Weytjens
http://www.petapixel.com/2010/12/27/time-l...-in-40-seconds/
En wij maar miepen over wel of geen sneeuw. Hier zie je wat een blizzard in de US in twintig uur doet. Maar dan in een meesterlijke versnelling van 40 seconden. Deze lijkt me voor Noord-Holland ook wel aantrekkelijk in januari.
En wij maar miepen over wel of geen sneeuw. Hier zie je wat een blizzard in de US in twintig uur doet. Maar dan in een meesterlijke versnelling van 40 seconden. Deze lijkt me voor Noord-Holland ook wel aantrekkelijk in januari.
Ik zeg..doen!Dus ook voor ZH | Gewijzigd: 28 december 2010, 20:18 uur, door erik verschuren
En wij maar miepen over wel of geen sneeuw. Hier zie je wat een blizzard in de US in twintig uur doet. Maar dan in een meesterlijke versnelling van 40 seconden. Deze lijkt me voor Noord-Holland ook wel aantrekkelijk in januari.
hey de 3de keer dat dit wordt gepost in dit topic
http://www.sat24.nl/Region.aspx?country=eu...r&type=loop Dan gaat snel de goede kant op nu
Als je van winter houdt dat is
Citaat van menzo2003, dinsdag 28 december 2010, 20:21 uur hey de 3de keer dat dit wordt gepost in dit topic Maar het is ook wel een heel tof filmpje | Gewijzigd: 28 december 2010, 20:24 uur, door Picobyte
Niet kunnen of juist niet willen Zit een groot verschil tussen.
Hier in Smilde nog steeds vorstig. Mooi om te zien op de buienradar, hoe het front steeds meer verpieterde hoe noordelijker het kwam richting de kou.
Nou ja mooie kaartjes en perfect in de lijn van mijn persoonlijke voorspelling van de winter maar dat is gewoon veel te ver weg om al iets over te zeggen!
Ik bedoel hoe kan je nu de temp voorspellen een maand vooruit als je nog geen neerslagzone kan voorspellen 24u vooruit
Maarja leuk om zien natuurlijk....
haha, zou wel tof zijn
de luchtdruksituatie waarin deze kaartjes zich voordoen is overigens zo goed als hetzelfde als de huidige; alleen zitten we dan wel helemaal onder invloed van het scandinavische hoog
leuk berichtje op twitter trouwens