greetzzzz from koald delfziel
is geen link maar zo lezen de leden er niet zo snel over
Onweersdagen: 0
Kijk maar eens op de verwachting van Nordhorn ( 10 m van hier vandaan) voor de komende vier dagen koud
http://wetterstationen.meteomedia.de/messn...ast/103100.html
Ziet er een stuk beter uit dan de meerdaagse verwachting op buienradar
Nader Verklaard
Straalstroom
Op 9 à10 kilometer hoogte waait in de regel een zeer sterke wind, die de straalstroom wordt genoemd. Weerkundigen spreken van een straalstroom als de wind op die hoogte een gemiddelde snelheid heeft van meer dan 100 tot 200 kilometer per uur.
Regelmatig worden echter hogere windsnelheden bereikt van soms zelfs meer dan 350 kilometer per uur. De straalstroom is gemiddeld enkele duizenden kilometers lang, enkele honderden kilometers breed en slechts een paar kilometer hoog. Het is dus een zeer langgerekte maar smalle band met hoge windsnelheden, die door de atmosfeer kronkelt als een rivier in het landschap. Meestal is de stroming van west naar oost gericht, maar door de vele kronkels kan de luchtstroming op bepaalde plaatsen ook naar zuid of noord gericht zijn.
Niet alleen in onze omgeving komt een straalstroom voor, maar bijvoorbeeld ook bij de evenaar of in het poolgebied. Verspreid over de wereld komen er meestal verscheidene straalstromen op hetzelfde moment voor, die ook wel polaire of arctische straalstroom worden genoemd.
De richting en de plaats van de straalstroom is van groot belang voor het weer: vanuit noordelijke richting voert een straalstroom in onze omgeving in de regel koudere lucht aangevoerd dan vanuit het westen of zuiden. De straalstroom fungeert bovendien als aanvoerroute voor depressies. Wanneer de straalstroom over of vlak langs ons land loopt krijgen we in de regel de ene na de andere depressie te verwerken met herhaaldelijk regen en wind. Ligt de straalstroom zuidelijker dan trekken ook de depressies zuidelijk van ons langs en veroorzaken ze slecht weer in Frankrijk en het gebied van de Middellandse Zee.
De straalstroom is soms te herkennen aan de wolkenlucht. Karakteristiek zijn de zeer langgerekte banden van hoge bewolking, vaak in de vorm van windveren. Deze wolkenvormen wijzen meestal op snelle veranderingen in het weerbeeld.
Bedankt voor je uitleg.
Ja de postduiven komen in ieder geval thuis. EIndelijk een beetje houvast in moeilijke tijden Mooie hobby/ sport trouwens. Kijk maar eens op http://www.npo.nl/welkom-bij-de-npo/achter...n-duiven-houden
Ligt hier behoorlijke laag ijs op de straat, die uit zichzelf niet snel weg gaat dooien.
Door die ijslaag is het spekglad hier, geen prettige bezigheid om nu de honden uit te laten.
Daarnet ook nog even een vastzittende auto letterlijk eruit gehakt. Tja mercedes met achterwielaandrijving was het, niet echt handig in wintertijd.
De winter van 1788/89 was de koudste van (waarschijnlijk) afgelopen 1000 jaar in ons kikkerlandje en de rest van West-Europa.
Hierbij een klein verslag van deze winter:
Op 9 januari steekt er een zuidenwind op en begint het te sneeuwen. Hiermee valt een lichte dooi in. Op 12 januari draait de wind weer naar het oosten en vriest het streng. Een dag later gaat het weer flink sneeuwen, dit als gevolg van een volgende dooi-aanval die het kwik boven het vriespunt brengt. Een uitzonderlijk koude periode is hiermee afgesloten, niet alleen in de Lage Landen, maar ook in de gebieden om ons heen. Op 18 december is het kwik lokaal in Duitsland tot –30 graden gedaald, in Bremen zou op 16 december –35.6 graden zijn gemeten, in Bazel was het een dag later met –37.5 graden nóg kouder. Straatsburg meet op oudejaarsdag –26.3 graden. Uiteraard vriezen zowel de rivieren als de Zuiderzee dicht en ook de Noordzee bevriest tot ruim een halve mijl uit de kust terwijl men tot vier mijl uit de kust grote aantallen ijsschotsen aantreft.
In Engeland is de Theems dichtgevroren, In Scandinavië de Sont en de Oostzee. Zelfs Het Kanaal is grotendeels versperd door grote ijsvelden. Ook het Meer van Genève en de lagune van Venetië liggen onder vast ijs. Vorst en sneeuw weten tot in Rome door te dringen. In het zuiden van Frankrijk hebben olijfbomen zwaar te lijden van het barre winterweer. In eigen land vriezen veel bomen kapot, sommige barsten open.
En dan te bedenken, geen centrale verwarming, geen isolerende woningen dat was pas afzien voor onze voorvaderen.
En de nieuwe voor dinsdag.
Edit: Jan je was mij voor Maar wel grappig om het verschil eens te zien tussen de pluimen.
Volgens mij snapt werkelijk niets en niemand er wat van.
| Gewijzigd: 27 december 2010, 21:40 uur, door Shadow112
De straalstroom kan worden voorgesteld als een ovaal lint met een breedte van 200 tot 800 kilometer en een dikte van circa 6 kilometer. De kern bevindt zich in een gebied waar de zogenoemde tropopauze – de overgang tussen de troposfeer en hoger gelegen stratosfeer – een onderbreking vertoont. De straalstroom op het noordelijk halfrond trekt over Amerika, Europa, Rusland en Siberië. Doordat de windrivier op zijn weg verscheidene obstakels ontmoet, ontstaan typische zigzaggen. Bij krachtige wind, in de winter, ontstaan gewoonlijk maar drie zigzaggen. In de zomer is er de neiging tot meer.
De straalstroom is in onze streken de drijvende kracht voor het weer. Hij vormt als het ware een glijbaan waarlangs depressies worden meegevoerd. ’s Zomers loopt de straalstroom gewoonlijk ten noorden van ons land, ’s winters volgt hij meestal een zuidelijker koers. Bij een noordelijke route van de straalstroom bevinden we ons in relatief warme lucht met een opeenvolging van depressies. Loopt de straalstroom ten zuiden van ons land, dan trekken de depressies ten zuiden van ons voorbij, maar bevinden we ons in een koude luchtmassa.
Gaat de straalstroom ‘meanderen’ (kronkelen als een rivier), dan kunnen hogedrukgebieden en depressies komen vast te liggen, zodat een zogenaamde blokkade (geblokkeerde circulatie) ontstaat, die grote afwijkingen in het weer veroorzaakt. ’s Zomers kan zo een stationair hogedrukgebied boven Oost-Europa ontstaan, met voor ons land warme wind uit het oosten en wekenlang mooi weer. Gebeurt zoiets ’s winters, dan is er een langdurige periode van strenge tot soms zeer strenge vorst.
Een bijzonder, helder stuk over de straalstromen! Weer wat geleerd,..
Denk dat wij in het oosten en noorden nog wel even kunnen genieten.
Pluim is voor de Bilt hé.
Edit: oper is de weg weer kwijt, maar wel mooi om te zien dat de vorst in deze run door het gemiddelde tot vrijdag geprolongeerd wordt.
Gfs was de weg naar winter helemaal kwijt.
| Gewijzigd: 27 december 2010, 21:53 uur, door Shadow112
en als je deze kaart van het KNMI ernaast legt.....KNMI blijft de hele dag al vorst aangeven:
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwa...html#meerdaagse
Deze duik in temps verwacht ik in NO-O nederland (als warmte-front niet verder meer doorschuift) -? invloed van H opbouw 1025
[/quote\
laten we hopen dat de wijzen uit het oosten snel weer de winden uit het oosten of noordoosten laten waaien
ijsverwachting