Amerikaanse wetenschappers hebben vandaag gemeld dat de bouw van 's werelds grootste observatorium voor neutrino's in een reusachtige kubus van ijs op de Zuidpool afgerond is. Het observatorium moet helpen om het ontstaan van het heelal te begrijpen.
De werken aan IceCube in de toendra van Antarctica hebben tien jaar geduurd. Het observatorium, dat op 1.400 meter diepte ligt bij de Amerikaanse basis Amundsen-Scott, heeft ruim 205,5 miljoen euro gekost volgens de Amerikaanse stichting voor wetenschap NSF (National Science Foundation). Neutrino's zijn deeltjes met een verwaarloosbare massa die zich verplaatsen met de snelheid van het licht en die op het moment van de Big Bang ontstaan zouden zijn.
Bron: HLN
| Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:32 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Wetenschap heeft altijd nut. Soms is dat nut nog niet direct aantoonbaar. Denk je dat ze gelijk wisten wat ze met elektriciteit konden doen toen ze het 'uitvonden'?
kennisvergroting voor mensen die het nut van wetenschappelijk
onderzoek niet begrijpen.
Zonder zulk onderzoek was er niet eens internet geweest met
fora waarop iedereen ongefundeerde opmerkingen kunnen plaatsen.
Als ik jou was zou ik eerst eens iets gaan lezen over neutrino's en
waarom dit zo interessant is voor de mensheid.
Freija Descamps is de allereerste Belgische onderzoekster die overwintert op de Zuidpool. Ze staat er in voor het onderhoud van de telescoop IceCube, de grootste telescoop ter wereld. 'De voorbije dagen zijn de eerste decoraties opgehangen rond ons onderzoeksstation: kerstballen en slingers. Er is ook een naaldboom opgezet. Kerstmis kan niet veraf meer zijn', schrijft de 28-jarige, ongehuwde onderzoekster Freija Descamps deze week op haar blog, die ze heel toepasselijk Cold Life heeft gedoopt. Descamps staat voor een lange winter op de Zuidpool, waar de temperatuur zakt tot 50 graden onder nul, en waar tussen maart en september de zon nooit opkomt. 'Nu gaat de zon nooit onder. Daarom hebben we met karton de vensters dichtgemaakt om toch een beetje in een gezellige sfeer Thanksgiving te kunnen vieren', schreef Freija eind november.
Twaalf uur werken
Freija Descamps werkt op de Zuidpool mee aan het IceCube-observatorium. Dat is een telescoop van ruim 1 kubieke kilometer uitgerust met 5.000 optische sensoren, diep verscholen in het Antarctica-ijs. Het is de grootste telescoop ooit gebouwd. Ze moet de onderzoekers meer inzicht geven in supernova's en supermassieve zwarte gaten. 'Het is hard werken, daar aan de Zuidpool', zegt haar Gentse professor Dirk Ryckbosch. 'Freija draait er shifts van twaalf uur. Bijna zeven dagen op zeven. Een groot deel van haar tijd is dus sowieso al ingevuld. Voor de rest kunnen de onderzoekers daar via satelliet tv kijken. Ze mochten ook een grote voorraad boeken en films meenemen.'
Freija Descamps is in oktober vertrokken voor een missie van dertien maanden. 'Ze heeft zelfs nadrukkelijk voor die functie gesolliciteerd. Ze wist bij vertrek goed waar ze aan begon. Tijdens haar opleiding was ze al een paar keer naar dat desolate deel van de wereld gereisd.' 'Het is daar heel erg verlaten', zegt professor Ryckbosch. 'Op de kusten van Antarctica zit nog wat volk maar daar waar onze onderzoekster overwintert, zitten niet meer dan 250 onderzoekers verspreid over een vijftal stations. Toen Freija in oktober werd overgevlogen was dat de eerste vlucht sinds een half jaar die daar landde.' Van eenzaamheid is in haar verslagen anders nog maar weinig sprake. 'Deze week hebben we een vreemde bende op bezoek gehad', schrijft ze. 'Skiërs die gewoon voor de fun de Zuidpool overskiën, terwijl ze een slede met voedsel en andere benodigdheden achter zich aanslepen. Het moet hard zijn, zo lang in eenzaamheid. Daarbij vergeleken leven wij in relatieve luxe op de basis.'
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0