Indien de weergoden meewerken, kunnen we dinsdag genieten van een totale maansverduistering, zo hebben de Volkssterrenwachten meegedeeld. Een maansverduistering ontstaat wanneer de maan door de schaduwkegel van de aarde trekt. Tijdens een periode van enkele uren kan er dan geen rechtstreeks zonlicht op de volle maan vallen. Toch wordt de maanschijf niet volledig onzichtbaar. Onze aardse atmosfeer buigt immers nog een aantal rode zonnestralen richting maan; het is dit rood licht dat de maan dan een typisch rood-oranje uitzicht geeft.
Om 7.33 uur komt de maan de kernschaduw van de aarde binnen. Kort is te merken dat er een 'hap' uit de maan verdwenen is. Ze staat dan op 9 graden hoogte in het westen-noordwesten. Die hap wordt steeds groter en groter.
Om 8.41 uur is de verduistering totaal. Die zal evenwel moeilijk te zien zijn. De maan gaat immers onder om 8.51 uur, terwijl de zon om 8.44 uur opkomt. De Vlaamse Volkssterrenwachten zijn geopend van 7 tot 9 uur 'om iedereen in de beste omstandigheden van dit mooie fenomeen te laten genieten' door telescopen, zo hebben ze laten weten.
Bron: de Standaard
Citaat van Mr C, maandag 20 december 2010, 9:35 uur wisten jullie dat het 456 jaar geleden is dat dit plaats vond tijdens de winterzonnewende?
Nee dat wist ik niet! Thanx fort sharing! | Gewijzigd: 21 december 2010, 06:26 uur, door Marga
maar even over de maansverduistering, is deze ook geheel in nederland? zo ja wanneer dan? ergens tussen 7 en 8 uur smorgens?
Ik denk dat de tijden die Marga heeft overgenomen van de Standaard ook voor NL gelden.
Het gebeurt niet zo vaak: een maansverduistering die samenvalt met het begin van de astronomische winter, maar vandaag is het zo ver. De laatste keer was dat op 21 december 1638. Het is volgens sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nog maar de vraag of de maansverduistering in Nederland goed waar te nemen is. ,,Helaas zijn we in Nederland op de verkeerde plek om het verschijnsel goed te zien.''
In Groningen begint de gedeeltelijke verduistering om drie minuten over half acht. De maan staat dan laag boven de noordwestelijke horizon, een vrij zicht naar de horizon is een eerste vereiste. De totale verduistering begint om 8 uur 41 minuten, de maan raakt dan de horizon en gaat vervolgens onder. ,,Kortom, de omstandigheden, ook gezien het weer, zijn niet eenvoudig om de verduistering te zien. Desalniettemin is het een mooie uitdaging om het te gaan proberen'', aldus Jurriens. De volgende keer dat een maansverduistering samenvalt met het begin van de astronomische winter is 21 december 2094. 'Gewone' maansverduisteringen zijn er weer op 15 juni en 10 december 2011. Op 4 januari is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.
Bron: AD
De maansverduistering van vanmorgen is onopgemerkt aan Nederland voorbijgegaan. Toen de maan kort na half 8 door de schaduw van de aarde ging, was het in een groot deel van het land mistig. In het westen sneeuwde het. De maan stond vlak boven de horizon op het moment van verduistering. Theo Jurriens, sterrenkundige en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, zag de maan om 6 uur dinsdagmorgen prachtig schijnen. Ook tien minuten voor de verduistering was de maan nog te zien, maar op het moment suprème won de mist het. Op 15 juni en 10 december volgend jaar is er een herkansing. Op 4 januari is er een gedeeltelijke zonsverduistering. De maansverduistering van dinsdag viel samen met het begin van de astronomische winter.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0