Met het naar Duitsland wegtrekken van een randstoring is het tijdens de afgelopen nacht opgehouden met sneeuwen. In Malden bij Nijmegen is maar liefst 18 centimeter gevallen. Wel dreven vanaf de Noordzee enkele sneeuwbuien het noorden en noordwesten van het land binnen. Ondertussen werd het wolkendek regionaal wat dunner en zijn de thermometers op 10 meetpunten van het KNMI tot beneden -10 graden gezakt ofwel strenge vorst. Tot 06:30 uur meldde Lelystad -11,3, Gilze-Rijen -12,6, Cabauw -12,9, Valkenburg (bij Leiden) -13,2 en Herwijnen -14,1º. Wel zijn vooral in het midden van het land aanvriezende mistbanken ontstaan.
Barre kou tijdens de afgelopen nacht in het noorden van Scandinavië. In Noord-Zweden en Noord-Noorwegen heeft het plaatselijk meer dan 35 graden gevroren, in Nikkaluokta stond de thermometer om 19 uur op -41,2º. Zo koud is het deze Adventswinter nog niet geweest in Noord-Europa. In het noordoosten van Siberië, waar recentelijk buitengewoon hoge temperaturen zijn gemeten, is het ook ontzettend koud geworden. In Verchojansk bedroeg de minimumtemperatuur -53,7, in Ojmjakon -55,8º.
Dankzij een zwakke rug van hogedruk blijft het vandaag op de meeste plaatsen droog. Voornamelijk in de kustgebieden kan nog een sneeuwbui vallen. Verder schijnt hier en daar de zon maar vanochtend komen ook dichte mistbanken voor. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen circa nul graden in delen van het kustgebied en tussen -3 en -7 elders. De wind is zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten, in het Waddengebied later mogelijk meer wind onder invloed van een storing boven Denemarken.
De komende nacht veroorzaakt een volgende storing, die ten zuiden van ons land langs naar het oostnoordoosten trekt, enige sneeuw in het zuiden. Langs de grens met Vlaanderen valt ook ijsregen (en ijzel) niet uit te sluiten. Elders enkele opklaringen maar ook vorming van dichte aanvriezende mistbanken. De minima lopen uiteen van -2 in het zuidelijk grensgebied tot lokaal -15 in opklaringsgebieden. De wind is meest zwak uit het zuiden tot zuidoosten.
Dinsdag overdag zijn er in het zuiden aanvankelijk nog neerslagkansen. In de rest van het land droog, enkele opklaringen maar mogelijk ook hardnekkige aanvriezende mist. De maxima lopen uiteen van -8 in het noorden tot iets boven nul in het zuiden. Er waait een zwakke tot matige oostenwind.
Een over Zuidwest-Europa naderend lagedrukgebied stuwt woensdag/donderdag minder koude lucht naar ons land. De kans dat het donderdag nog ergens vriest is klein. Verder toenemende neerslagkansen. Aanvankelijk is dat sneeuw maar later regen met als gevolg ijzel.
@JV
zier er redelijk groot uit; hangt er vanaf of het systeem nog wat verder naar het noorden wil gaan
Monday, 20 December 2010 06:34 Ruben Weytjens Een strijd om Koning Winter en een witte Kerst.
Maandagochtend zien we dat een meerderheid van vooraanstaande weermodellen opteert voor en koude en waarschijnlijk ook witte Kerst. Bovendien zou het ook de dagen daarna flink blijven winteren. Enkel het Europese model ECMWF wil niets weten van een witte Kerst en brengt ons vanaf Kerstdag zelfs een zachte zuidwest-stroming. Bij zowel UKMO (Bracknell), GFS (VS) als GME (Offenbach) zien we dat de depressie op woensdag-donderdag zuidelijker passeert (zie artikel zondagavond) waardoor vanaf woensdag ook de luchtdruk kan stijgen boven het Verenigd Koninkrijk om vervolgens naar het eind van de week toe verbinding te maken met een hogedrukgebied boven Scandinavië. Indien dat werkelijk gebeurt mogen we na enkele dagen met lichte dooi (dinsdag-woensdag) in de loop van donderdag weer vrieskou met eventueel ook sneeuw verwachten. Bij ECMWF schuift de depressie woensdag-donderdag noordelijker en komt het hogedrukgebied uiteindelijk zuidoostelijker terecht waardoor wij dus in een zuidwest-stroming terechtkomen en we de winter ook niet meer terugzien dit jaar.
De thriller duurt dus nog even voort. Zal ECMWF in de sneeuw bijten? Of zullen de andere modellen de komende runs op hun stappen terugkeren? Vanwege de reputatie van ECMWF mogen we deze berekening absoluut niet negeren, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst ...