Nou, iets noordelijker dooit het ook hoor! Het is hier zo'n 25 graden en er schijnt een lekker zonnetje! *pakt koud biertje en gaat buiten zitten*
Nee, alle gekheid op een stokje, het sneeuwt hier bij een temperatuur van -2,5. Ik denk dat zijn weerstation kapot is ofzo
hier ook, maar ik las een stukje terug dat die kaartjes de waarheid spreken......LOL
Wat doet zoveel sneeuw in de omgeving met het het weer t.ov. winters met minder sneeuw
Ik zal mijn vraag wat meer uitleggen:
In de winters voor vorig jaar was er in Nederland nooit echt veel sneeuw, in de omgeving viel het ook allemaal mee. (weinig in Duitsland, België en Luxemburg) uiteraard wel in de alpen en Scandinavië.
M.a.w tussen Scandinavië en de alpen zat een groene zone
nu in een straal van ca 600 km om ons heen is het wit, overal sneeuw.
Deze groene zone is niet aanwezig.
Beïnvloed deze sneeuw/afwijking het weer patroon? Worden stromingen anders, andere plaatsingen van hoge/lage druk gebieden. e.d.
mijn denk richting is richting het vlinder effect: Het vlindereffect is een term om een aantal chaotische fenomenen te omschrijven. Het draait er om dat kleine zaken binnen bepaalde gevoelige systemen grote gevolgen kunnen hebben. De naam is gebaseerd op een metafoor die in 1961 werd gebruikt door Edward Lorenz om aan te geven dat de vleugels van een vlinder in Brazilië[1] maanden later een tornado in Texas zouden kunnen veroorzaken.
Nee, alle gekheid op een stokje, het sneeuwt hier bij een temperatuur van -2,5. Ik denk dat zijn weerstation kapot is ofzo
ik denk dat het station iets te positief is...bij mij is het nu 19 graden (in de kamer) ...lekker hoor.
Edit: ik ga nu ff een rondje lopen om nieuwe foto's te maken.
Ik heb met me stomme kop perongeluk de foto's van gister verwijderd | Gewijzigd: 18 december 2010, 12:15 uur, door smarkie
kan ik invullen dat het front het grote pakket is dat boven het noordwesten van frankrijk hangt?
er zijn nog geen voorspellingen over welke delen van nederland devolledige lading krijgen of wel?
Deze namiddag is het eerst meestal droog met brede opklaringen. Het wordt geleidelijk zwaarbewolkt vanaf de Franse grens gevolgd door sneeuw. Het blijft koud met maxima tussen -2 en -4 graden in het oosten en tussen -2 en +1 elders. De wind waait matig en later vrij krachtig aan zee uit zuid tot zuidoost.
Vanavond is het betrokken met overal continue matige sneeuwval (5 tot 10 cm). In het tweede deel van de nacht wordt het droger vanaf het zuidwesten. De minima liggen tussen -2 en -4 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidoost en ruimt nadien naar zuid tot zuidwest en wordt zwak tot matig. In het zuiden van het land blijft de wind matig tot vrij krachtig met rukwinden tussen 40 en 60 km/u.
Zondagvoormiddag, zijn er enkele opklaringen mogelijk in het noorden van het land. Nadien wordt het overal zwaarbewolkt. Er komt nieuwe sneeuw in het zuiden van het land en waarschijnlijk ook tot in het centrum van het land. In het noordwesten zou het meestal droog moeten blijven. De maxima schommelen tussen 0 of +1 graad in het westen van het land en tussen 0 en -2 graden elders. De wind waait meestal matig en over het zuiden van het land soms vrij krachtig uit zuid tot zuidwest en krimpt nadien naar oostzuidoost tot oostnoordoost. Rukwinden tot 40 à50 km/u in het zuiden van het land.
's Avonds valt er nog wat sneeuw in het zuiden van het land. Nadien wordt het meestal droog met opklaringen. Het vriest overal met minima tussen -4 en -9 graden. De wind krimpt naar het noorden tot het noordwesten en later naar het westen tot het zuidwesten en hij neemt af naar zwak tot matig.
Maandag krijgen we nog steeds winterse buien, vooral in het zuiden en het oosten van het land maar stilaan wordt het toch droger. De maxima schommelen tussen 0 en -2 graden. 's Avonds en tijdens de nacht bereikt een nieuwe storing ons land via het zuidwesten. We verwachten opnieuw sneeuw op de meeste plaatsen maar de meeste sneeuw valt in het zuiden van het land.
Dinsdag valt er nog neerslag in het zuiden maar nadien wordt het meestal droog.
Woensdag blijft het droog maar donderdag kan een volgende regen- of sneeuwzone ons land bereiken vanuit Frankrijk. Van dinsdag tot donderdag schommelen de maxima rond 0 graden in Laag-België maar de minima blijven negatief.
.
Oh haha.. De vele puntjes achter het woord zagen eruit als sarcasme, excuses | Gewijzigd: 18 december 2010, 12:16 uur, door Sietse
Hier op 10 km van de Noordzeekust, en minder dan een km van de Oosterschelde -2,5 en dalende
Stoeppies zijn weer schoon...om komende nacht weer vol te worden gestort.
Nog niks op de radar,maar dat gaat lekker broeien en groeien boven noord Franrijk. Duidelijk verhaal van SWO btw
OK , ik snap het,vond het gewoon bizar dat iemand nu +5 gr. meet zelfs vlak aan zee.
en ja,ik ben nog al v/d puntjes.....hihi.
Engeland, Nederland, België en Duitsland kunnen uitzien op misschien wel mooiste en koudste witte kerst sinds 1938. Alleen het ECMWF model twijfelt nog een beetje. De Alpen beleven nog een koud weekeinde maar krijgen vanaf maandag aangename temperaturen op de hogere pistes. Aan de zuidkant gaan dumps optreden met oplopende sneeuwgrens waarvan je de eerste al op bovenstaande kaart (t/m woensdag) terugziet. In de dalen aan de Noordkant is een drupje regen mogelijk.
De ensembles van gisteren 12u
Hierboven het ensemble voor een punt in Wageningen op basis van de modelruns van gisteren 12u (komen na 6 uur rekentijd uit om 18u). GFS (=NCEP) kwam zoals we gisteravond samen hebben gezien uit op een too good to be true Scandihoog. Wat dat met het kwik doet ze je hierboven aan de blauwe lijn. Het ECMWF model dat het KNMI gebruikt, was zachter en weer vraag ik me af of het KNMI haar de meerdaagse verwachting die 's ochtends uitkomt baseert op die run van gisteren.
De nieuwe GFS 00u is over de kerstdagen nog kouder dan de blauwe lijn, blijft dan koud tot oudjaarsdag en toont dan verzachting op basis van een zuidelijke positie van het berekende zeer sterke continentale hoog. Beetje twijfelachtig dat uiteinde. ECMWF loopt netjes in de pas met het GFS model tot 25 december 00u maar laat daarna een oceaandepressie dooi brengen, die in het GFS model wordt tegengehouden door een koubrengende hoog midden over Nederland.
Sommigen vragen zich af of deze site niet te veel op Nederland en België gaat focussen. het is een beetje dezelfde kritiek die we krijgen als het in Frankrijk dumpt: "Oostenrijk komt wel weinig aan bod!". en als het in Oostenrijk dumpt: "De Franse Alpen komen er bekaaid vanaf". Nu zich juist in de Lage Landen een sneeuwrijke winter lijkt te ontwikkelen die ieder die ouder is dan 5 zich mogelijk zal herinneren zoals we 1963, 1979 en andere topjaren herinneren, zal ik echter doorgaan op ons kikkerlandje te focussen. Bij deze de omgekeerde oproep aan de stoere Verse Sneeuw-Alpenfanaten (ben ik ook hoor, don't worry) om met de sneeuw in Nederland gekke dingen te gaan doen. Ik zie de video's graag komen.
Gisteravond is het toch opgehouden met sneeuwen in de Zaanstreek. We zijn op zuiver gemeten 22cm blijven steken. Vanochtend sneeuwde het in Zeeland en verder vooral op de Noordzee. Tegelijkertijd heeft het de hele nacht aan de westelijke noordkant van de Alpen doorgesneeuwd. Daarvan gaan we zo dadelijk plaatjes verzamelen.
Hierboven de temperaturen vanochtend in Nederland. In de ochtenduren is het kwik in Drenthe zelfs verder gedaald naar -10.3! Het oosten van Nederland blijft het meest Siberisch zoals ook op vele afgelopen dagen. Rond kerstdagen berekent het GFS model nu zelfs nachten waarop onze oosterlingen zowat de koudepool van West-Europa vormen. De Alpen krijgen de aankomende nachten eerst een verzachting zoals we al dagen weten. Ook daar zie we vanaf vrijdag stevige kou terugkeren als de GFS 00u het bij het juiste eind heeft.
Voor we de aparte weersituaties gaan bekijken eerst het Föhn diagram dat in niets meer herinnert aan de vervlogen nordstaudagen toen de blauwe lijn strak ruim onder de onderste stippellijn lag. Nu zien we alleen maandag wat bewolking en neerslag uit het Noorden. Eigenlijk jammer: in zo'n situatie heb je het het liefst aanhoudend zonnig en droog aan de noordkant. Hoe erg is het dat het tijdelijk gaat dooien tot op 1500m? Eigenlijk alleen maar gunstig zoals ouders weten die wel eens met de ukkies met -20°C op de piste hebben gestaan. Met name voor het lawinegevaar is de tijdelijke verzachting zeer gunstig. Het zal zeker een aantal slachtoffers onder de offpisteliefhebbers schelen. Wel moeten we aan het begin van de Föhn juist extra opletten voor de witte dood.
Situatie A
We beginnen vanochtend met de actuele sneeuwkaart. Duidelijk is te zien dat het model met gridwijdte 55km de smalle zone met nu meer dan 20cm sneeuw in Nederland mist. Kijk later vanochtend via deze link naar de KNMI kaart van het actuele sneeuwdek of het daar wel goed staat. We zien ook dat de temperaturen tenminste in Nederland heel aardig worden berekend. Als de sneeuw & regenkaarten starten zien we de rozepuntjes van Zeeland tot aan de westelijke Alpen. Meteen zien we een kleine felle depressie actief worden bij het Kanaal waaruit België en Nederland onder de grote rivieren sneeuw kunnen verwachten. Hetzelfde front geeft vanaf zondagavond tot maandagmiddag - na de eerste Föhnpiek zondag - overdag de laatste serieuze neerslag aan de Noordkant.
Situatie B
Maandagochtend starten we met de sneeuwkaart die nog niet echt veel accumulatie toont in de Lage Landen. Dat dat lokaal heel anders kan uitpakken weten we nu. We zien het behoorlijk vriezen in de Lage Landen terwijl de Alpen vanaf maandag al echt zacht zijn. Dinsdag nemen de zonkansen aan de noordkant gelukkig weer toe.
Situatie C
Hierboven de kaarten voor komende woensdag als de zuidkant zijn eerste dump krijgt. In de nacht zijn de Alpendalen met name in Oostenrijk toch weer flink afgekoeld. Overdag ligt de sneeuwgrens aan de zuidkant rond 1400m. In Nederland gaat de wind naar de oosthoek en is het helder en koud.
Siruatie D
Donderdag lijkt hetzelfde liedje als woensdag maar is het niet. We zien dat er toch een flinke pluk neerslag door de Alpenhoofdkam wordt afgekliefd. Daaruit berekent het GFS model nu zéér veel sneeuw boven Nederland. Dezelfde depressie die in eerdere berekeningen onze witte kerst leek te gaan verpesten met regen door een dunne koude laag. Lees het weerbericht van 15 december nog eens na. Dat is echt een interessante vergelijking met waar we nu staan.
Het is maar een miniem verschil in weerpatroon met een gigantisch verschil in het concrete weer aan de grond. Wat dat betreft is het weer veel voorspelbaarder dan mensen denken. Het probleem is alleen dat zelfs de kleinste berekende verschillen voor jou en mij op straat of op de piste zo'n totaal ander plaatje opleveren. Nu zien we het GFS model het oosten van Nederland op 40cm sneeuw brengen volgende week om deze tijd. Wauw!
Situatie E
Een laatste setje kaarten. Van groot belang omdat op dit punt GFS 00u en ECMWF 00u sterk uiteen gaan lopen. Het plaatje van zaterdag 12u toont de blauwe arm van een stevig warmfront dat het ECMWF wel laat oprukken over West-Europa. GFS laat een stevig Nederlands hoogje groeien dat het warmfront op afstand houdt en dat ons land zowat tot koudepool van West-Europa maakt in de nachten die gaan volgen. Natuurlijk krijgt GFS 00u ons voordeel van de twijfel. Het lang verbeide Scandihoog krijgt in de nieuwe GFS al snel een optater uit het noorden waardoor het een zuidelijker positie zou kiezen over het continent met uiteindelijk in het nieuwe jaar verzachting in de Lage Landen.
Samenvatting:
Witte kerst kan niet meer stuk zelfs als dooi 25 december toeslaat
Alpengangers moeten even genieten van afwezigheid barre kou
Verzachting in de Alpen godsgeschenk voor snelle afname lawinegevaar onder 1800m
Mogelijk toename lawinegevaar door verstuiving kammen boven 1800m
Kans op aanhouden vorst tot na de kerstdagen 75%
Daarmee ook: vrijdag kou weer terug in Alpen 75%
Kans op geleidelijke groei sneeuwdek tot kerst 75%
Kans op spectaculaire sneeuwval in Lage Landen komende donderdag vooral in het oosten 50%
Kans op "ideaal" scandihoog na kerst 40%
sneeuwverwachting