Na een roerige week voor wat betreft verwachtingen, kijken we nu even naar vrijdag, zaterdag en de dagen daarna. Vanaf vandaag komen we in de arctische lucht. Tijdens de aanvoer van arctische lucht zakt het kwik op 5 kilometer hoogte ongeveer naar zo'n slordige -43 graden. Ook de temperatuur op 1500 meter is koud, die komt uit op zo'n -9 tot -11 graden. Als er neerslag valt, dan valt het alleen maar in de vorm van sneeuw. Vrijdag zullen sneeuwbuien vooral voor gaan komen in het midden en in het westelijk deel van het land die gepaard kunnen gaan met onweer. Het oosten van het land lijkt droog te gaan verlopen, maar een sneeuwbui is niet geheel uitgesloten.
Het spannendste is toch wel aankomende zaterdagavond en zondag, omdat de temperatuur op voorgenoemde hoogtes erg koud is. Daarom zal de neerslag alleen maar als sneeuw kunnen gaan vallen. Mocht de depressie ten zuidoosten van Engeland komen te liggen, dan gaat de temperatuur op hoogte wat omhoog, maar dat zal niet genoeg zijn om de pret te bederven. Ook de dauwpunten zijn goed. Hierboven zie je de neerslagverwachting die we altijd gebruiken. Voor Nederland en Belgie valt er significante hoeveelheden sneeuw. In de kustgebieden is er zelfs kans op winteronweer de aankomende dagen. Zondag lijkt het de gehele dag te gaan sneeuwen, het zal voornamelijk om lichte sneeuwval gaan en tegen de middag om matige sneeuwval. Ook zondag op maandag nacht blijft de sneeuw aanhouden waardoor het verkeer maandag in de ochtendspits hinder kan gaan ondervinden. Het Europese model laat beduidend meer sneeuw zien dan het Amerikaans model.
Een zeer opvallend detail, waar we de weerdiensten nog niet over gehoord hebben, zijn toch wel de windstoten. GFS (Amerikaans model) laat toch wel aardige pieken zien in hun berekeningen. De Amerikanen zullen zeggen: "Een echte blizzard condition". Wij houden het hier maar bij de normale gang van zaken. We weten uit het verleden dat het Amerikaans weermodel de windstoten vaak te hoog inschat. Ook een mooi gezegde is: behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor het heden. Mocht dit uitkomen, dan kunnen we ook te maken gaan krijgen met sneeuwduintjes of misschien wel sneeuwjacht in het westelijk deel van het land en later op de Wadden. Kortom, met de situatie die het Amerikaans weermodel (12u) schetst, kunnen de sneeuwliefhebbers hun lol weer op. Hieronder het kaartje met de windstoten.
Let op: dit is een verwachting op basis van het GFS model van 12u
Kaarten en updates plaats ik altijd via twitter: http://twitter.com/Jantje_
Overzicht
Alle pluimen op 1 pagina
Neerslag inclusief een mooie sneeuwradar
Temperatuuroverzicht
WRF sneeuwkaarten
Héhé vergeet Noord Holland niet Hier wordt je toch blij van?! En dan op RTL zeggen, vooral in de middag en avond wat sneeuwbuien ... de radar zegt heel wat anders! | Gewijzigd: 17 december 2010, 09:35 uur, door Marga