Voor wie aankomende donderdag en vrijdag de weg op moeten is het raadzaam om eerst de weerberichten goed te raadplegen. Een hoogtelaag zakt dan vanuit Spitsbergen richting onze omgeving. De kern daarvan zal naar alle waarschijnlijkheid tussen Denemarken en Engeland komen te liggen. Dit zorgt ervoor, dat ons land compleet wit wordt.
In de ochtenduren van donderdag valt de neerslag eerst in de vorm van regen of natte sneeuw, in het oosten mogelijk al "gewone" sneeuw. In de middag gaat de regen cq natte sneeuw over in droge sneeuw. Lokaal kunnen er flinke hoeveelheden sneeuw gaan vallen, met name in het oostelijk deel van het land. Het autoverkeer, maar ook het treinverkeer, kan daar enige hinder van ondervinden. Na donderdag blijft de kans op winterse buien bestaan en het kwik zal rond het vriespunt of er net iets onder komen te liggen. Kijkende naar het verloop van de weermodellen is de kans op een witte kerst erg groot te noemen.
©onweer-online
Zoals ik al eerder aangaf krijgt Nederland as. donderdag met een heel interessante weersituatie en daarom wil ik op de situatie donderdag wat nader ingaan
Algemeen;
Morgen zien we dat zich ten westen van Spitsbergen een hoogtelaag ontwikkelt. Dit hoogtelaag is gevuld met zeer koude lucht en trekt de komende dagen via de westkust van Noorwegen naar het zuiden en wordt zaterdag met zijn kern boven Engeland verwacht. Gelijktijdig zien we in de lagere atmosfeer een laag naar het zuiden trekken. Het bijbehorende complexe frontensysteem zal in de loop van donderdagochtend Nederland bereiken.
In de loop van donderdag ochtend zet op nadering van het warmtefront neerslag in. De neerslag trekt vervolgens van NW naar ZO over het land. Tijdens passage van het warmtefront en warmfrontsector zal de neerslag tijdelijk wat aan intensiteit inboeten om vervolgens op nadering van het koufront weer aan intensiteit toe te nemen. De grote vraag is nu in welke vorm deze neerslag zal gaan vallen. ?
Normaal neem ik voor het bepalen van sneeuwvalgrens (SVG) altijd de zgn. "equivalent potentiële temperatuur op 850 hPA (circa 1599 meter), ook wel Theta-E genoemd. Deze geven meestal een goede indicatie van de sneeuwvalgrens, zijn echter bij isothermie (koude plaklaag) minder betrouwbaar omdat door de isothermie en de neerslagafkoeling de theoretische sneeuwvalgrens lager kan liggen. Een eenvoudige vuistregel zegt, dat bij een aequivalent-potentiele temperatur van 12 °C die SVG zich op zee niveau of te wel 0 meter bevindt. bij 24 °C op 1000 meter , bij 36 °C op 2000 meter enz. (zie tabel onderaan)
Kijken we naar de modellen GFS en ECMWF dan zien we dat de modellen elkaar niet veel ontlopen en aardig op een lijn zitten. Nederland (cirkel) bevindt zich precies in het grensgebied tussen warmtefront, warmtefrontsector en het navolgende koufront (occlusiefront).
Fronten as donderdag
Tijdens passage van het warmtefront (1) is er weinig wind en de neerslag zal door de isothermie en neerslagafkoeling, ondanks een stijging van de temperatuur in de hoogte (theta-E 18 tot 22 °C = SVG 500 -750 meter), gewoon als sneeuw vallen. Achter het warmtefront in de warmfromstsector (2), rode en gele stippellijn)) kan het tijdelijk ook gaan regenen met kans op ijzel. Dit vooral over eens strook van het zuidwesten tot midden van het land. Vrij snel echter loopt het koufront (3) op het warmtefront in zal de evt. regen weer als sneeuw gaan vallen waardoor de warme lucht in de hoogte snel wordt samengeknepen en opgeruimd. Dit zal van noord naar zuid in de loop van donderdag middag gaan gebeuren. In de loop van de avond en nacht heeft de koude lucht achter het koufront Nederland weer veroverd en wordt het droog.
GFS Theta-E donderdag 12h00, de Theta-E temperaturen zijn in grijze blokjes op de kaart af te lezen
GFS neerslag met ingetekend de fronten
Ter vergelijking ook nog even de ECMWF kaarten ernaast:
[b]Theta-E donderdagochtend 06h00, de temperaturen zijn hier rechts in de legenda af te lezen
12h00
18h00
Neerslag en SVG
18h00
00h00
Ik kan me voorstellen dat het allemaal vrij complex overkomt, heeft ook alles te maken met de complexe weersituatie voor komende donderdag. Tevens zal morgen en overmorgen moeten uitwijzen hoe het uiteindelijk zal gaan verlopen en wellicht zullen we het pas weten in het nowcast bereik. Daarbij kunnen kleine verschillen in koers en timing van de fronten de situatie nog drastisch doen veranderen.
Winter houdt stand
Overigens lijkt het erop dat de sneeuw die gaat vallen in de komende dagen gewoon blijft liggen. De winterse blokkade mag dan voorlopig van de kaarten zijn verdwenen, daarvoor terug krijgen we te maken met een zuidelijk verlopende jet-stream (zuidelijke WC). Hierdoor zal het enorme koudereservoir in oa. de Benelux gewoon intact blijven en zal van een verzachting met dooi geen sprake zijn.
GFS met zuidelijke jet-stream voor de 22 december (rode pijlen)
Samengevat en uitgaande van de laatste model output
Grote kans dat er in Nederland as. donderdag een flink pak sneeuw zal gaan vallen (10 tot 20 cm)
Op de langere termijn aanhoudend winters
Ciao Johann
Theta-E's en sneeuwvalgrens
°C = Hoogtemeter
12 = 0
15 = 250
18 = 500
21 = 750
24 = 1000
27 = 1250
30 = 1500
33 = 1750
36 = 2000
39= 2250
42= 2500
Ja dat lees je goed, precies het beeld wat wij hier al enige dagen roepen
Ja dat lees je goed, precies het beeld wat wij hier al enige dagen roepen
Ja maar dat had Anko nog niet gelezen
PS. Ben wel benieuwd hoe je nu tegen de voorspellingen aankijkt Anko? Ik vond dat je reakties de laatste dagen vrij logisch waren. Of durf je niet meer? | Gewijzigd: 14 december 2010, 09:28 uur, door Brisk
Denk dat het KMI ook niet meer zeker is voor donderdag Staat nu voor West vlaanderen enkel nog maar regen
| Gewijzigd: 14 december 2010, 09:26 uur, door Tyshane
Wat gaat het brengen? Blijft het lijntje onder de 0-streep of gaat ie er weer boven zitten?
Zou leuk zijn om '79 mee te maken. Hoor al die verhalen hiero en van mijn familie, dat wil ik zelf ook. En dan via het raam van de bovenverdieping naar buiten moeten hahaha.
Wat gaat het brengen? Blijft het lijntje onder de 0-streep of gaat ie er weer boven zitten?
Zou leuk zijn om '79 mee te maken. Hoor al die verhalen hiero en van mijn familie, dat wil ik zelf ook. En dan via het raam van de bovenverdieping naar buiten moeten hahaha.
Volgens een "vage kennis" zal de pluim warmer uitvallen nu.
EDIT Oeps! Niet goed gekeken. Dat was gisteren! Niks aan de hand | Gewijzigd: 14 december 2010, 10:13 uur, door zwoof
PS. Ben wel benieuwd hoe je nu tegen de voorspellingen aankijkt Anko? Ik vond dat je reakties de laatste dagen vrij logisch waren. Of durf je niet meer?
Ik en durven... pfff.
Nee, ff serieus. Ik riep gister al dat ik turluurs werd van al die verschillende berichten. En met de lange termijn ben ik gewoon sceptisch.
En duidelijk is dat Jan, en ook Johann, wederom gelijk hebben gekregen. Dat gezeur van me van de week ging namelijk of deze dagen waar we nu in zitten. Alhoewel de koude wat minder extreem is, blijf het in lijn van de verwachtingen.
Dus ik tik op de neus, Jan een pluim in zijn kont.
Zo werkt dat. Vandaar dat ik nu mijn scepticisme een beetje voor me houd.