Ik las dat ecmwf storing had vandaag (hier ergens op de site dacht ik). Als dat zo is, kan de pluim zo bij het oud-papier
11 december 2010 - 20:35
Hierboven de nieuwste sneeuwkaart van Europa precies een week verder. Nederland en België helemaal wit. Dit keer de roze en paarse gebieden met decimeters sneeuw iets verder van de landsgrenzen. De Ardennen wel op meer dan 20cm.
Hierboven zien we waar het van afhangt hoe het donderdag gaat lopen. Het bizar sterke Groenland hoog creëert een meteorologisch opvallende situatie waarbij depressies niet van west naar oost over Europa trekken. Nee de zachte subtropische lucht wordt aan de westkant van het hoog opgezogen en veroorzaakt vanaf maandag regen langs de Groenlandse kust waar het kwik stijgt tot het vriespunt. Die regen langs de oostkust omhoog trekt, zwerft noordelijk van het centrum van het hoog naar het westen en gaat dan in het puntje richting de Alpen.
Jawel: de taartpunt met regen op bovenstaande serie heeft dus echt een reis gemaakt van de subtropen langs de Groenlandse kust naar de noordkaap en dan pas omlaag onze kant op! Zoals altijd als zachte lucht langs koude lucht strijkt ontstaat er een golf waarbij aan de voorkant een warmfront en aan de achterkant een koufront. In een normaal Europees klimaat krijg je die fronten achter elkaar uit het westen. In het "nieuwe klimaat" komen ze achtereenvolgens uit het noorden. Ook dan haalt het koufront het warmtefront in. Als dat gebeurt ontstaat een occlusiefront waarbij aan de grond geen overgang meer is van koud naar warm naar koud, maar gewoon koud naar koud.
Dit is precies de grote vraag bij alle komende modelruns: hoe snel gaat de ritssluiting van de occlusie sluiten. Als die langzaam sluit blijft de blauwe taartpunt wat langer groter en komen de lage landen even in de warme sector met regen. Dat berekent de GFS 12u. Als het koufront door is is het gewoon weer koud en zijn er volop sneeuwbuien. Vandaar toch de bovenstaande kaart met de volledig witte Lage Landen komend weekeinde. Als de ritssluiting sneller sluit dan kan het zijn dat Nederland zoals eerder berekend ook op donderdag al puur sneeuw heeft en dat het sneeuwdek dan vrijdag als de kou erin komt al flink is gegroeid.
Voor wie duimt voor veel sneeuw in de Franse Alpen is het veel gunstiger als Nederland de regen krijgt. Hoe sneller de weergoden de ritssluiting dichttrekken hoe eerder de spons ook is uitgeknepen. Het occlusiepunt (het punt waar de zipper van de rits zich bevindt) is doorgaans het punt met de meeste neerslag. Duim dus waarvoor je wilt duimen. Een paar decimeter krijgt de Franse noordkant allicht.
Kortom: het blijft spannend. Code oranje blijft gelden. Vrijdag zet ik de kans op sneeuw en de vorming van een sneeuwdek inmiddels op 75%. Voor donderdag geef ik 50% pure sneeuw en 50% natte sneeuw, regen en kortstondige dooi. Het mini-sneeuwstoringkje voor dinsdag staat ook nog op de kaarten. Nu niet in Groot-Brittannië maar maar weer terug aan de Vlaamse kust en Noord-Franse kust. Ook die dinsdag moeten we dus in de gaten blijven houden.
Vanaf de Colorline boot Oslo-Kiel
Weerman Hajo
De pluim vertoond nog erg veel spreiding. Veel hangt denk ik af van de positie van het laag dat we donderdag kunnen verwachten.
Mvg, Ronald
Ik hecht veel waarde aan de stukjes van Ronald de Wildt en vind zijn realisme ook blijken uit oprechte twijfel zoals bovenstaand. | Gewijzigd: 11 december 2010, 22:03 uur, door Richardus
Waar blijft nu die Polar Tsnunami ? Iedereen heeft elkaar gek lopen maken en wat komt eruit : niets.de kwakkel.................
ik wordt liever blij gemaakt met een dooie mus dan dood gemaakt met een blije mus!
Waar blijft nu die Polar Tsnunami ? Iedereen heeft elkaar gek lopen maken en wat komt eruit : niets.de kwakkel.................
Dat kan je pas beoordelen als de periode voorbij is waar de verwachting over ging. Nu loop je vooruit op de zaak. Dit zeggen is hetzelfde als zeggen dat het zeker is dat er een polar tsunami komt.
En wat betreft het "iedereen loopt elkaar gek te maken"... speak for yourself.
Waar blijft nu die Polar Tsnunami ? Iedereen heeft elkaar gek lopen maken en wat komt eruit : niets.de kwakkel.................
Gaan we weer.... Probeer eerst eens die tekst goed te doorlezen alvorens je antwoorden gaat geven cq opmerkingen. En lees niet alleen wat je wil lezen. In het stukje wordt duidelijk kenbaar gemaakt wat kan gaan gebeuren en ook wat er niet kan gaan gebeuren doormiddel van plaatjes
Waar blijft nu die Polar Tsnunami ? Iedereen heeft elkaar gek lopen maken en wat komt eruit : niets.de kwakkel.................
Het is eigenlijk het probleem hier, vaak wordt er niet goed gelezen. Er wordt een kans-verwachting geplaatst en iedereen (heel veel iig) gaat helemaal los. Het is en blijft een verwachting en in het geval van de PT ook nog eens lange termijn. Zoals de kaarten er nu voor liggen staat het er minder voor, maar niets is zo veranderlijk als de mens...euh weer bedoel ik. Het kan over een paar dagen net zo goed weer op de kaarten staan.
Laten we nu eerst maar op de korte termijn kijken of we deze week nog wat winterse pret en/of overlast kunnen verwachten.
Jij hebt zeker ook liever een snee in je vinger, dan je ving...... laat ook maar eigenlijk | Gewijzigd: 11 december 2010, 22:16 uur, door Brisk
Froid et neige : jusqu'àNoël
Une nouvelle vague de froid àl'échelle européenne se met en place dès cette semaine du 13 au 20 décembre, avec l'orientation des vents au Nord-est. La France sera concernée par une baisse brutale des températures et par de nouvelles chutes de neige. Cette fois-ci, le froid et la neige descendront jusque dans le sud.
Ces vagues de froid récurrentes devraient conduire àun mois de décembre plus froid que les moyennes sur notre pays, comme anticipé depuis plusieurs mois par les modèles de prévisions saisonnières. Le déficit thermique pourrait atteindre -3° à-7°C par rapport aux normales statistiques de référence, alors que le mois de Novembre était juste dans les moyennes en raison d'un écart important entre la douceur de la première quinzaine et du froid rigoureux de la dernière décade, ce qui s'est équilibré au final.
Ainsi, la nouvelle vague de froid devrait marquer toute la semaine, en devenant moins rigoureuse mais encore neigeuse pour le prochain week-end. Nos tendances à15 jours envisagent la poursuite d'un contexte froid jusqu'àl'approche de Noël, mais un redoux océanique devrait se mettre en place aux alentours du 24. Ainsi, deux scénarios météorologiques sont possibles pour le week-end de Noël : soit le froid résiste encore et l'on pourrait avoir de la neige, soit le redoux réussit àse généraliser àtoute la France juste avant les fêtes.
Quoiqu'il en soit, une semaine moins froide pourrait s'intercaler sur notre pays entre Noël et la fin de l'année, avant le retour du froid en fin de mois ou début janvier, constituant un répit au sein d'un hiver globalement rigoureux.
| Gewijzigd: 11 december 2010, 22:17 uur, door jones
In sommige modellen wordt het berekend, die vervolgens ...
...een polartsunami teweeg zou kunnen brengen
Als het hoog in de richting van Scandinavië trekt betekend dat extreem koude lucht naar ons wordt gevoerd
Trekt het te ver naar het westen, dan krijgen wij tijdelijk wat zachter weer
Ga aan de vertaal voor jullie, hoop dat het duidelijk overgebracht kan worden