Er staat altijd rond het vriespunt aan de kust, landinwaarts -5 ofzoiets. Maar meestal is het in Noord-Holland kouder dan in grote delen van Nederland.
Het zou vandaag 4-6 graden worden, maar het is de hele dag 1 graad geweest hooguit! Ook -1 voor aankomende nacht. Maar het is nu al -2,3!
Hoe kan dit nou?
ja dat valt mij ook altijd op!
is de invloed van zee misschien minder dan ze voorspelt hadden
Nee is mindere run dan vorige. In tegenstelling tot laatste GFS die wel koud te noemen is voor volgende week.
We gaan nog een paar runs dat scenario te zien krijgen, denk ik.
We gaan nog een paar runs dat scenario te zien krijgen, denk ik.
Modellen worstelen met wanneer de kou nu doordringt tot NL.
Ze wisselen steeds van scenario. Betrouwbaarheid is dus nog niet groot te noemen op dit moment.
Ik hoor hier alleen de weerdeskundige niet of nog niet over praten, hoe kan dat?
Misschien omdat GFS,ECMWF en WRF in hun laatste run, enkel sneeuw laten zien voor de Ardennen.
Er staat altijd rond het vriespunt aan de kust, landinwaarts -5 ofzoiets. Maar meestal is het in Noord-Holland kouder dan in grote delen van Nederland.
Het zou vandaag 4-6 graden worden, maar het is de hele dag 1 graad geweest hooguit! Ook -1 voor aankomende nacht. Maar het is nu al -2,3!
Hoe kan dit nou?
Ligt er maar net aan waar je zit in Noord-Holland, regionaal best wel grote verschillen.
Vanmiddag bv in de Kooy 4 °C, tegelijkertijd in bv. Berkhout lichte vorst.
Ciao Johann
Laten we hopen dat de komende runs naar het ijskoud scenario met veel sneeuw gaan
Waarom schakelen die kaartjes nou altijd halverwege de schaal weer terug naar een lichtere kleur?? Da's zeer onhandig als je zoals ik kleurenblind bent.
Aah de Eskimo Tsunami!
Westelijke hogedruk blijft regie voeren.
Te verwachten weersontwikkelingen, komende 24 uur.
Met lagedruk op posities ten noordoosten en zuidwesten, bivakeren wij in een stromingsloos gebied.
In stagnerende polaire luchtsoorten is het vochtig, en dat zien we aan de vorming van mist/ nevel/laaghangende bewolking.
Omdat morgen een front dat behoort bij de zuidwestelijke lagedruk ten zuiden langs noordoostwaarts koerst, neemt de zuidoost/oostelijke aanvoer vooral in het zuiden wat toe, waardoor daar de kans op mist geringer zal worden.
Te verwachten weerbeeld
Komende avond en nacht.
Droog en enkele opklaringen, maar op veel plaatsen vorming van mist, soms zelfs dichte tot zeer dichte mist. Z/O wind 1-2 Bft en Tmin van 0/-5 C.
Dinsdag.
Vooral in de ochtend op veel plaatsen mist. In de middag ook regionaal enkele opklaringen. Droog, maar in de avond in Zuid Limburg mogelijk wat lichte sneeuw. ZO/O wind 1-3 Bft en Tmax +1/-2 C.
Verdere vooruitzichten.
De westelijke hogedruk die zich momenteel vrij westelijk bevindt, trekt de komende dagen oostwaarts, neemt dan voor lange tijd een positie in rondom de UK, en bezorgt ons een heel pallet aan weerscenario’s. En behalve dat we ons, op een korte onderbreking komend weekend na, op een volop winters beeld kunnen voorbereiden. Zien we de komende dagen ook een aantal dingen die zo opvallend waren aan de vorige winters.
Allereerst verwacht ik morgen en woensdag een beeld die we in december 2007 hebben meegemaakt, tijdens het inversie-wintertje. Door de aanwezigheid van mist, en de temperaturen die nu al algemeen onder het vriespunt liggen en dat deze dagen zullen blijven , kunnen we denk ik de komende 24-48 uur weer op grote schaal vorming van rijp gaan verwachten.
Op donderdag is het westelijke hoog dan op een positie ergens ten zuidwesten van Ierland aanbeland, samen met lagedruk dat vanaf Ijsland in zuidoostelijke richting het zuiden van Scandinavie zal trekken. Zorgt dit voor een noordwestelijke aanvoer van in eerste instantie nog polaire luchtsoorten. De kans op sneeuw(buien) neemt dan ook toe in de loop van de nacht naar donderdag en ook donderdag overdag. Na nog lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend zien we donderdag de temperaturen in de kuststrook weer tot enkele graden boven nul oplopen, in het oosten blijft het nog rond het vriespunt.
De aangevoerde lucht wordt op vrijdag geleidelijk minder koud, de kans op enkele buien blijft, vooral aan de kust, maar het aandeel sneeuw zal allengs afnemen. Na minimaal +2/-3 C zullen de maxima op vrijdag liggen tussen de 2 C in het (zuid)oosten tot 5-6 C aan de kust.
Vrijdagnacht passeert dan een warmtefront van lagedruk dat boven Scandinavie zuidoostwaarts koerst, en met enige regen dalen de temperaturen niet, als gevolg van het feit dat vrij zachte maritieme lucht zal binnenstromen.
Op zaterdag is het dan ook meest grijs, valt er af en toe enige lichte regen en zal het maximaal 4-8 C zelfs vrij zacht zijn, dit alles met een zwakke tot matige NW wind.
Maar dan gaat er iets plaatsvinden dat mij erg aan de situatie doet denken zoals die net voor de Kerstdagen 2008 was. Ook toen ging het west/zuidwestelijke hogedruk gebied (hoogterug), ondanks een vrij zuidwestelijke uitgangspositie een uitpunting in het westen van Scandinavie aan. En ook toen ging de fase vooraf gepaard met instroom vrij zachte vochtige Noordzee-lucht.
Op zondag passeert ons dan een koufront, waarna de stroming zal draaien van het noordwesten naar het noordoosten. Na minimaal 3-6 C, zal overdag de regen vanuit het noordoosten overgaan in sneeuw en de temperaturen dalen hierbij geleidelijk naar het vriespunt. De NO wind is kracht 3-5 Bft.
Begin volgende week zien we dan voor enkele dagen een hogedruk-gordel die zich uitstrekt van de UK naar Scandinavie toe. Boven het zuiden/zuidoosten van Europa is de luchtdruk juist laag, waardoor zich deze dagen in een noordoostelijke aanvoer arctisch continentale lucht tot onze omgeving zal uitbreiden. Met periodiek kans op enige lichte sneeuwval, maar ook langdurige droge momenten beleven we dan weer forse koude, met meest matige vorst in de nacht en lichte vorst overdag.
Tegen en vanaf de helft van de maand zien we een verschijnsel dat eigenlijk hét kenmerk van de winter 2009 is geweest . Westelijke hogedruk in combinatie met lagedruk gevuld met letterlijk ijskoude lucht dat zich over en ten westen van Scandinavie zuidwaarts gaat uitstromen, dit alles in een straffe noord stroming .
De kans op –flinke hoeveelheden- sneeuw neemt dan weer fors toe en de temperaturen blijven –zeer- winters, maar ondoenlijk is nu daarover in details te gaan treden omdat in een dergelijke situatie (met aanlandige aanvoer- en aanwezigheid eventueel sneeuwdek ) de regionale verschillen te groot te gaan worden.
En onder deze omstandigheden lijken we op weg te gaan naar de Kerst 2010…….