Je moet meer kijken naar het gemiddelde niet naar die rode of blauwe lijn. Die ' dweilen maar wat' zoals Jan dat eerder zo mooi formuleerde
1989
1975
2000
2007
1990
1910
1988
2004
1915
1913
1930
1957
1977
1998
1927
1952
2008
2002
1995
1935
1973
1983
1974
1961
1923
1916
1936
2001
Naar mijn verwachting gaan we de komende dagen nog eens minimaal 10 'winters' inhalen.
| Gewijzigd: 5 december 2010, 22:35 uur, door Onweerfreak
Dat heb ik vandaag al meer gehoord. Ik denk dat het vanavond gevaarlijker op de weg is dan gisteren. Zeker in het westen waar een buitje kan vallen.
Zoon komt net binnen en wist te vertellen dat de bussen nog wel rijden maar al glijdend en slippend bij de halte aankomen .
en nog geen strooiwagen gezien. in tegenstelling tot vorige week . 3 vlokken en daar waren ze al.
Hier staan ze voor alle regio's
http://www.onweer-online.nl/radars/pluim-grafieken/
Dinsdag zien we op de weerkaarten een hogedrukgebied (1025 hPa) ten zuiden van Groenland. Het globale stromingspatroon blijft dus geblokkeerd. Er ligt een langgerekte depressie van de Azoren tot aan de Alpen. Ook voor de kust van Noorwegen ligt een depressie. Het noorden van Nederland komt onder de invloed van de Noorse depressie, met een zwakke westelijke stroming. Vlaanderen daarentegen heeft te maken met de invloed van de zuidelijke depressie, waardoor er bij ons een zwakke oostelijke stroming staat. Voor de temperaturen maakt dat overigens niet al te veel uit. Dinsdagochtend vriest het overal licht tot matig. Opnieuw komt er hardnekkige mist voor. Het is vrijwel windstil, waardoor het ochtendgrijs lang blijft hangen. Op de meeste plaatsen komt het kwik overdag niet aan het vriespunt.
Woensdagochtend trekt de Noorse depressie verder naar het noordoosten. De zuidelijke depressie kruipt wat meer het vasteland op. De stroming blijft dus zwak oostelijk. Dat merken we aan de temperaturen: opnieuw lichte tot matige vorst 's nachts en middagtemperaturen rond het vriespunt. In de loop van de dag verplaatst het hogedrukgebied boven de oceaan zich wat meer naar het oosten. Daardoor ruimt de stroming naar het noordwesten. De bovenluchten koelen af, maar de onderste luchtlagen warmen op door het relatief nog warme Noordzeewater. Dat zorgt ervoor dat de kans op een sneeuwbui of winterse bui toeneemt, maar ook dat de temperatuur woensdagavond begint te stijgen en in de loop van de nacht van woensdag op donderdag opnieuw boven het vriespunt uitkomt.
Vrijdag, zaterdag en zondag verlopen volgens hetzelfde scenario. We liggen aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied, in een noordwestelijke tot noordelijke stroming. 's Nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt, overdag rond 5°C. Elke dag is er kans op een winterse bui, 's nachts kan dat een sneeuwbui zijn.
Op de langere termijn lijkt de oceaanblokkade nog altijd niet te wijken. In een groot deel van de uitvoer van zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel zien we de hogedrukgebieden uiteindelijk weer op een meer noordelijke positie terecht komen. Dat betekent dat de kansen op hernieuwd koud winterweer in het tweede deel van de maand blijven bestaan. Dat is te zien in de vijftiendaagse temperatuurpluimen van beide modellen, die op het einde van de termijn opnieuw een dalende trend laten zien.
Als we de ijsmodellen mogen geloven, zou de bestaande ijsvloer de volgende dagen opnieuw wat aandikken en tijdens het zachtere tweede deel van de week niet volledig wegsmelten. Het ijs blijft in elk geval voorlopig onvoldoende dik om groepen schaatsers te dragen.
Gert Coone ijsverwachting
De "Polar tsunami"
Gezien de weersontwikkelingen die de afgelopen 3 weken plaatsvonden telefoneer ik bijna dagelijks met collaga's en weervrienden om de weermodellen te bespreken en er over te oordelen wat hun bevindingen zijn
Het is niet allemaal puur wetenschap, maar ook fantasievolle droomscenario's als de extreemste modelvarianten zouden uitkomen en wat er zou kunnen gebeuren als dit de hele winter zou aanhouden. Bij veel dingen staat deze fantasie niet ver weg van de realiteit. De afgelopen koudegolf vond namelijk toch al plaats eind november en begin december. Vergelijken we een soortgelijke situatie in de zomer, (in de vorm van een warmte uitbraak). Stel je voor, een warmtegolf dat plaats zou hebben gevonden in eind mei, begin juni (dus ook aan het begin van het seizoen ): Het zou dan best warm kunnen worden, maar pas echt warm zou het zijn als dit tussen eind juni en begin augustus zou plaatsvinden.
In sommige modellen wordt het berekend, die vervolgens ...
...een polartsunami teweeg zou kunnen brengen
Zo is het dus ook in 't winterseizoen. Zouden we namelijk een soortgelijke situatie die we nu achter ons hebben) midden in januari gehad hebben, dan zou het toch wel wat kouder zijn geweest. De Noord-en Oostzee zouden een stuk kouder zijn en de luchtmassa's zouden 5 tot 10 graden kouder zijn. Hieronder een opmerkelijk stukje wat kan gaan gebeuren.
Wat is een polartsunami? Een polartsunami is een een bloemrijke beschrijving van een gigantische weersituatie, in de laatste paar model uitdraaien verschijnt de polartsunami zo nu en dan. Een ronduit monsterlijke hoog boven Groenland met een kerndruk 1070-1080 hPa!!! Een enorme polair lagedruk systeem boven Scandinavië en Oost-Europa zou leiden tot een golfvormige snelweg van polaire lucht van noord naar zuid.
Als het hoog in de richting van Scandinavië trekt betekend dat extreem koude lucht naar ons wordt gevoerd
Trekt het te ver naar het westen, dan krijgen wij tijdelijk wat zachter weer
De drie uitroeptekens die geplaatst zijn achter 1080 hPa heeft een volgende reden: Het hoogste ooit gemeten luchtdruk komt uit Mongolië en bedroeg 1085,7 hPa (19 december, 2001). Deze enorme hoge druk werd telkens weer opnieuw gesimuleerd. Het monsterlijke hogedrukgebied schijnt daar slechts eenmaal te blijven.
Volgens het merendeel van de modellen is de kans is zeer groot dat we tot vlak voor Kerstmis een blokkade houden die we ook hadden afgelopen winter. In de extreemste gevallen krijgen we te maken met ijs en ijskoude dagen, in de nachten kunnen de temperaturen ver beneden de -10 gaan uitkomen en overdag zelfs matige vorst. Van een milde westen tot zuidwesten aanvoer is geen sprake.
©onweer-online. Het bericht overnemen kan, alleen met toestemming van onweer-online. Met dank aan Marcel34