De Neandertaler is volgens een studie van een team rond Gerd-Christian Weniger van de Universiteit van Keulen uitgestorven vanwege extreme klimaatsveranderingen.
In het tijdschrift Quaternary International hebben de wetenschappers gegevens uit meerdere disciplines samengevoegd en vroegere studies bevestigd die zeiden dat klimaatsveranderingen wellicht tot het uitsterven van dit soort oermens heeft geleid. Het team gaat er in zijn model van uit dat de neandertalers in Europa de meeste klimaatsveranderingen naar een ijstijd hebben overleefd doordat dit type mensen zich ten noorden van de Middellandse Zee als een jojo bewoog tussen de 53ste en de 45ste breedtegraad. Klimaatsveranderingen over 1.000 jaar zijn echter door zes zogenaamde Heinrich-Events versterkt. Tijdens dergelijke koude periodes hebben grote brokken ijs van Noord-Amerika de oceaan overgestoken en hebben naast een verdere terugval van de temperatuur ook voor extreme droogtefases gezorgd. Die droogte heeft de basiscondities van de neandertaler in de gebieden waar hij een onderkomen had gezorgd vernietigd. Het team rond Weniger gaat ervan uit dat onze voorvader tijdens het vierde Heinrich-Event is uitgestorven.
Moderne mens
De eerste anatomisch moderne mensen zijn uit West-Azië naar Europa gekomen en zowat 30.000 jaar geleden ook uitgestorven. Met grote waarschijnlijkheid hebben de moderne mensen en de neandertaler zich in West-Azië vermengd. In Europa kon dat niet meer, want daar leefden er op dat moment geen neandertalers meer.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0