dus wat mij betreft mag het snel naar NL komen en dan heeeeeeeeeeeeel langzaam naar het westen
:)
En of ik me dat kan herinneren! Een stukje waar is normaal 15 minuten over doe (binnendoor van Zaandijk naar Zaandam) deed ik toen 3,5 uur over!
Hier gaat het in ieder geval heel langzaam de goede kant op met de vlokjes.
Hier gaat het in ieder geval heel langzaam de goede kant op met de vlokjes.
achhh destemer hebben we er morgen overdag plezier van he, of juist niet
Ik ben ontzettend benieuwd wat die occlusie (of wat dan ook) gaat doen.
Misschien krijgen we zomaar 30 cm sneeuw in het hele land voor de verandering.... Kan maar zo met zo'n groot neerslag gebied!
Hoewel het een lange termijns verwachting is (waar ik dus niet meteen van uit ga), vind ik het ook een mooi bericht dat de vorst waarschijnlijk aanhoud na weekend!
Ik heb wel zin in schaatsen, vandaag nieuwe gekocht | Gewijzigd: 1 december 2010, 22:29 uur, door jewaitit
http://www.onweer-online.nl/radars/pluim-grafieken Daar zie ik toch dooi in
En nee hier in Spanje vriest het niet. Maar ik ga over een paar weken wel naar Nederland voor een paar weken dan wil ik toch wel goed lekker streng winter weer hebben. Ik ben jaloers op dit moment.
Ik meld hier in Wijchen (Nijmegen) lichte sneeuwval, dat is nu al zo'n 2 uur aan de gang, maar er is nog geen laagje gevormd.
Temperatuur -7 en licht stijgende.
Ik meld hier in Wijchen (Nijmegen) lichte sneeuwval, dat is nu al zo'n 2 uur aan de gang, maar er is nog geen laagje gevormd.
Temperatuur -7 en licht stijgende.
Dat is ook net wat ik op de kaarten zag op meteocenter, we krijgen niet te maken met de hevige neerslag in Duitsland, die gaat naar de Oost-zee.
Het is daar gewoon een kleine uitloper van die langs komt. | Gewijzigd: 1 december 2010, 22:31 uur, door WimBaens
Ik meld hier in Wijchen (Nijmegen) lichte sneeuwval, dat is nu al zo'n 2 uur aan de gang, maar er is nog geen laagje gevormd.
Temperatuur -7 en licht stijgende.
en het is hier een graad warmer geworden,...alsjemenou
Ontopic:
En voor Limburg melden ze nu maar tussen de 1 en de 2cm sneeuw tot morgenmiddag rond 12u.
Als ik al zie wat nu aankomt, denk ik dat we er voor middernacht al overheen zitten.
De duitse in Nordrhein-Westfalen (grenst aan Limburg en Gelderland) zegt iets anders.
Dus 5 tot 10cm maak ik hier uit op, wat een verschillen toch!! Ik vraag me af wie er gelijk heeft, en naar wat ik zie heb ik meer de neiging om ze allebei geen gelijk te geven en tussen de 2 en 5cm sneeuw te voorspellen.
5 tot 10 cm zou heel mooi zijn hier in de oudste stad van Nederland. Maar als ik dit soort berichten lees dan betrap ik me er zelf wel eens op dat ik negatieve berichtgeving (minder sneeuw in casu) minder snel geloof. Ik bedoel te zeggen, we zijn allemaal liefhebbers in meer of mindere mate; maar hoe objectief kijken we nog naar kaarten? Kijken we niet gewoon de centimeters op de kaart terwijl ze er misschien echt niet staan? wie heeft dit ook wel eens? Jan?
En nee hier in Spanje vriest het niet. Maar ik ga over een paar weken wel naar Nederland voor een paar weken dan wil ik toch wel goed lekker streng winter weer hebben. Ik ben jaloers op dit moment.
De oude pluim.
Nieuwe staat in het begin van dit topic.
;)
ik denk dat we ons op dit moment niet rijk rekenen.. de kaarten spreken voor zich en natuurlijk kan het afwijken het zijn tenslotte verwachtingen. Maar ik verwacht zeker veel sneeuw in bepaalde delen van het land... en met name in het westen en noorden op vrijdag en morgen eigenlijk wel in het hele land ( maar dat zal maar een paar cm zijn)
Als ik gisteren nog schreef et weinig realistisch was om te hopen op een verlenging van de vorstperiode vanaf het weekend, dan moet ik daar nu al op terug komen. Waar eerst nog een duidelijke verzachting op het programma leek te staan voor volgende week, lijkt het nu eerder kwakkelweer te worden, met lichte vorst tijdens de nacht en licht positieve maxima. Dat zou betekenen dat de ijsvloer die er al ligt, nog niet meteen volledig zal wegdooien. Of dat goed of slecht nieuws is voor de schaatsers, dat zal nog moeten blijken. Het ijs dat er nu ligt, is immers meestal van slechte kwaliteit.
Vandaag zagen we een knap staaltje van transportkoude. De koude lucht die ons momenteel overrompelt, bevond zich vijf dagen geleden nog in Rusland en stroomde via het besneeuwde Wit-Rusland, Polen en Duitsland naar onze omgeving. Daarbij warmde deze luchtmassa nauwelijks op. Het resultaat was vrij spectaculair. De temperatuur daalde van -2°C rond middernacht tot -5,2°C om 10 uur in de ochtend en bleef daarna urenlang in de buurt van de -5°C hangen. Door de krachtige oostnoordoostenwind voelde het nog veel kouder aan.
De koude lucht kwam "op transport" tussen een Scandinavisch hogedrukgebied en een Zuid-Europese depressie. In deze stroming trekt vanavond en vannacht trouwens een zwakke sneeuwzone mee. Morgen trekt de opvullende depressie naar het noorden. Daardoor komt de koude lucht in onze omgeving tot stilstand. Er is dan nog altijd kans op wat sneeuw. De maxima blijven laag, rond -4°C, maar omdat er minder wind staat voelt het ook minder koud aan.
Zaterdag verschijnt een depressie boven de Britse Eilanden op het toneel. Ze zorgt ervoor dat de wind bij ons naar de zuidelijke sector draait. Vooral op grotere hoogte wordt de koude lucht dan verdreven. Aan de grond gaat dat een heel stuk trager. Het blijft zaterdag een groot deel van de dag vriezen, maar de kans op sneeuw neemt toe. 's Avonds laat en 's nacht loopt de temperatuur op en kan de sneeuw overgaan in regen of ijzel. In de nacht van zaterdag op zondag vriest het waarschijnlijk niet meer.
Zondag bevinden we ons in een zadelgebied, dat is een soort niemandsland tussen verschillende depressies en hogedrukgebieden in. In zo'n zadelgebied staat per definitie weinig wind. Dat betekent dat de dooi zondag niet echt overtuigend doorzet. In de loop van de dag gaat het kwik zelfs weer wat dalen. De neerslag krijgt opnieuw een winters karakter en in de nacht van zondag op maandag kan het opnieuw licht vriezen.
Maandag zien we op de weerkaarten een diepe depressie boven de Azoren, met een trog in de richting van Frankrijk. Wij bevinden ons aan de noordelijke flank van deze omvangrijke depressie, waardoor de wind opnieuw naar het oosten draait. Dat zou betekenen dat we toch een voorzetting krijgen van het winterse weer, als is het dan lang niet meer zo spectaculair. 's Nachts vriest het meestal licht, overdag komen we iets boven het vriespunt uit. Er blijft ook kans op winterse neerslag. Het verschil met wat de Europese computer gisteren nog berekende voor volgende week (een grote kans op doorzettende dooi met maxima tussen 5 en 10°C) is groot. Het hoeft dus niet gezegd dat de verwachting voor volgende week nog erg onzeker is.
De toestand van het ijs
In principe zou de ijsvorming nu snel moeten gaan, nu het ook overdag matig vriest. Toch zijn er een paar factoren die de ijsvorming bemoeilijken. Waar het water vanochtend nog niet dichtgevroren was, heeft de harde wind voor te veel menging gezorgd. Het bovenste laagje krijgt dan niet de kans om af te koelen tot het vriespunt omdat het constant wordt gemengd met iets minder koud water uit de diepte. Waar er wel al ijs lag, kan de sneeuw roet in het eten hebben gegooid. Die is op een aantal plaatsen vastgevroren aan de ijsvloer én werkt ook nog eens als een isolerend deken boven op het ijs. Natuurijskampioen Sven Mallezie twitterde vandaag een foto van de Kraenepoel in Aalter. Die ligt er erbarmelijk slecht bij: grote delen liggen onder de sneeuw, andere plekken bestaan uit grijs sneeuwijs én een deel is door de wind open gehouden. Het ziet er niet naar uit dat we de volgende dagen op deze plas veel schaatsplezier zullen beleven.
Illustratie: de lucht die ons vandaag bereikte, bevond zich vijf dagen geleden nog boven Rusland en kwam via Wit-Rusland, Polen en Duitsland naar onze omgeving. (Bron: NOAA-ARL)
ijsverwachting