Het Amazonewoud - ook wel de groene long van onze planeet genoemd - heeft de laatste tijd weer fel te lijden. Vreemde weerpatronen maken een herstel van het regenwoud onmogelijk, zelfs al is de ontbossing afgenomen. Er wordt gevreesd dat het Amazonewoud een kantelpunt heeft overschreden. De Amazonerivier kronkelt langs verbleekte oevers, waar kaaimannen in de felle ochtendzon liggen. Langs de kant van het water liggen ook gestrande boten. De eigenaars werden verrast door de snelheid waarmee de rivier zich terugtrok. Dit is het beeld van een regenwoud dat dorst heeft. En als de klimaatvoorspellingen waarheid worden zullen deze scènes de komende decennia heel normaal worden. Het probleem met een regenwoud is dat dergelijke fenomenen zichzelf doen versnellen. Niet alleen het bos is zo bedreigd, zonder regenwoud zou ook de opwarming van de planeet versnellen. Nu vangt het regenwoud een groot deel van de CO2-uitstoot op. Voor Brazilië zouden de economische gevolgen ook enorm zijn.
Megadroogte
Al maanden houdt de droogte in het regenwoud aan. Deze maand bereikte de Negro-rivier zijn laagste stand sinds het begin van de metingen in 1902. Meer dan 60.000 mensen kwamen zonder voedsel en vers drinkwater te zitten. Volgens weerkundigen is deze droge periode een fenomeen dat maar één keer per honderd jaar voorkomt. Maar vijf jaar geleden kreeg het Amazonewoud ook al te maken met extreme droogte.
Vorig jaar gebeurde het omgekeerde: overstromingen maakte tientallen dodelijke slachtoffers en honderdduizenden mensen werden dakloos. Het is voor de inwoners van het regenwoud dan ook duidelijk dat het weer zich vreemd gedraagt en bovendien extremer wordt. Voorspellingen stellen dat het Amazonewoud halverwege deze eeuw met megadroogten te maken krijgt die zelfs jaren kunnen duren. Het hele bos dreigt zo tegen 2100 in een soort savanne te veranderen. Experts vrezen dat er een kantelmoment komt waarop het bos zichzelf zal vernietigen door overdreven neerslag en bosbranden.
"Zon wordt warmer"
De laatste droogte was geen verrassing voor de 19-jarige Erli Perreira. De zon is hier al jaren warmer aan het worden, zegt hij. Dat maakt het onmogelijk om na de ochtend in de velden te werken. De recente gebeurtenissen waren ook een signaal voor wetenschappers om de situatie in het Amazonewoud te komen onderzoeken. Zo ook Rosie Fisher, een wetenschapper van het Nationaal Centrum voor Atmosfeeronderzoek in Colorado. Apocalyptische scenario's over het Amazonewoud heeft ze vroeger altijd met een flinke korrel zout gelezen, wetende dat het regenpatroon normaal gezien niet veel zal veranderen gedurende de komende honderd jaar. Maar toen ze de grafieken van het voorbije jaar zag, wist ze niet wat ze zag. "Deze cijfers komen overeen met het meest extreme onderdeel van mijn scenario", zegt ze. "Dit baart me echt zorgen."
Cancun
Op de klimaatconferentie in Cancun zal het Amazonewoud een belangrijk discussiepunt worden. In 2005 heeft het regenwoud door de droogte meer broeikasgassen uitgestoten dan Europa en Japan. Zo snel kan een regenwoud van een opslagplaats in een bron van CO2 veranderen. Tegen het einde van de eeuw zou het Amazonewoud warmer zijn dan ooit sinds de laatste IJstijd. De temperatuur zou er drie tot vijf graden kunnen stijgen.
Bron Hln | Gewijzigd: 1 juni 2017, 14:08 uur, door Joyce.s