Dit jaar kwamen al 21.000 mensen om het leven bij rampen die die door het klimaat zijn veroorzaakt. Dat is twee keer zo veel dan in 2009, meldt een rapport van Oxfam. De overstromingen in Pakistan, de hittegolven en bosbranden in Rusland, het gestegen zeeniveau rond Tuvalu,... Het zijn maar enkele voorbeelden van de dodelijke gevolgen van klimaatverandering dit jaar, stelt Oxfam. Hoewel een bindend klimaatplan in Cancun - waar momenteel de VN-klimaatconferentie wordt gehouden - niet binnen de lijn der verwachtingen ligt, roept Oxfam op deze rampen niet te negeren en actie te ondernemen.
Geld nodig
"Landen moeten nieuwe manieren zoeken om de miljarden dollars te verzamelen die nodig zullen zijn. Hoe vlugger dit gebeurt, des te goedkoper het zal zijn om de klimaatverandering te stoppen", aldus Oxfam. In Cancun hoopt de Mexicaanse regering vooral de kloof tussen rijk en arm te verkleinen. Dat bleek vorig jaar in Kopenhagen - naast de ruzie tussen de VS en China - het grootste obstakel te zijn. Oxfam ziet in de gebeurtenissen ook een bevestiging van wat het klimaatrapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) in 2007 voorspeld had. Zo zouden we door de opwarming van het klimaat te maken krijgen met meer hittegolven, bosbranden, overstromingen en een stijgend zeeniveau.
Pakistan
In Pakistan hebben de overstromingen dit jaar ongeveer een vijfde van het land getroffen. Daarbij kwamen 2.000 om het leven, maar liefst 20 miljoen mensen werden getroffen door de gevolgen van de overstromingen. Ziekten konden zich verspreiden, huizen en gewassen werden vernield. Alles bij elkaar goed voor 9,7 miljard dollar schade. Rusland veranderde deze zomer even in een hel op aarde. De temperatuur lag er zelden zo hoog en dagelijks kwamen in Moskou ongeveer 700 mensen om het leven, het dubbele van een normale zomer. In totaal 26.000 bosbranden hebben 26 procent van de oogst vernield.
Tuvalu: zout water
De situatie in Tuvalu is minder in de actualiteit gekomen, maar ook daar was 2010 een rampjaar. Jaarlijks stijgt het zeeniveau er intussen met 5 tot 6 mm en de landbouw mislukt omdat zout zeewater de velden binnendringt. Om te overleven moest Tuvalu veel meer producten invoeren.
Bron AD