geld de gevoels temperaturen alleen voor mensen of ook voor huisdieren.
of hebben die andere ,hoe noem je dat, temperatuur gevoel ivm bevriezings verschijnselen
Voor zover ik kan inschatten (ben geen bioloog) beschikken dieren over een andere lichaamstemperatuurmeter (bestaat dat woord wel?) en een dikkere vetlaag dan mensen. Het lijkt mij dan dus dat ze wat meer kou kunnen verdragen.
*edit* zie antwoord van Jan (zat ik er toch niet erg ver vanaf;)) | Gewijzigd: 30 november 2010, 21:03 uur, door Invicta
Ja, donderdagavond pas.
GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR, zet de sneeuwmagneet maar op volle sterkte!!
nou die Russische beer is iig goed los bij jullie int noorden
Een paar topics terug had je een stukje getikt over het terugkeren van de WC op termijn terwijl Onweerfreak dit gisteren in een stuk minder zeker achtte.
Hoe kijk je er nu tegenaan?
Hetzelfde
Heb dat stukje van onweerfreak gemist (verloren gegaan in de div of-topic meldingen)
Waarop baseerde hij zijn mening ???
PV over 10 dagen, nix split oid.
Ciao Johann
http://members.home.nl/tianwa/noni/journaa...mperaturen.html
moet wel even een stukje naar beneden scrollen.
kan het plaatje op 1 of andere manier niet kopieren/ opslaan.
(misschien dat iemand anders het wel voor mekaar kan krijgen)
De laatste paar pagina's geen magneten e.d.. Een stuk prettiger zo | Gewijzigd: 30 november 2010, 21:22 uur, door Brisk
De gevoelstemperatuur in de winter heeft alles te maken met het evenwicht tussen warmteverlies en warmteproductie. "Wind chill" (letterlijk: windafkoeling) is de benaming voor het verschijnsel waarbij wind zorgt voor een snellere afkoeling van de huid. Om die "wind chill" te berekenen zijn in de loop der tijd diverse formules opgesteld en verbeterd, maar de meest gebruikte is momenteel die van Robert Steadman. Deze formule bestaat uit twee variabelen (namelijk windsnelheid en temperatuur) waarmee de gevoelstemperatuur berekend kan worden. Een voorbeeld van uitkomsten staat hieronder. Steadman gaat voor zijn berekening uit dat je met een snelheid van 5 km/uur loopt en je wat betreft kleding hebt aangepast aan de weersomstandigheden. Deze gevoelstemperatuur geldt dan ook alleen voor mensen. Dieren hebben een andere warmtebalans dan mensen en bovendien beschikken sommige dieren over een pels waarmee zij zich beter kunnen beschermen tegen de kou. Ook zal je als fietser de weersomstandigheden weer anders ervaren. En nee, bij een straffe wind mag de gevoelstemperatuur dan onder nul liggen, dat betekent niet dat sloten bevriezen en de schaatsen uit het vet kunnen.
Mooie uitleg maar de laatste zin is belangrijk.
Je kunt bij een erg lage gevoelstemperatuur echt niet sneller schaatsen. Temperatuur=temperatuur immers.
Hoewel het voor het gevoel onaangenaam koud kan zijn is dit in werkelijkheid niet zo.
Het is als met geld in mijn portemonnee, een briefje van 10 euro weegt vrijwel niets maar 10 euro aan kleine muntjes is erg zwaar en dus onaangenaam om mee te sjouwen. De waarde blijft echter gelijk. | Gewijzigd: 30 november 2010, 21:13 uur, door Han
Je kunt bij een erg lage gevoelstemperatuur echt niet sneller schaatsen. Temperatuur=temperatuur immers.
Hoewel het voor het gevoel onaangenaam koud kan zijn is dit in werkelijkheid niet zo.
Het is als met geld in mijn portemonnee, een briefje van 10 euro weegt vrijwel niets maar 10 euro aan kleine muntjes is erg zwaar en dus onaangenaam om mee te sjouwen. De waarde blijft echter gelijk.
Ik dacht dat de wind (wat ook de gevoelstemperatuur lager maakt) juist voor snellere ijsaangroei zorgt.
Tussen hogedrukgordel ten noorden en -diverse- lagedruk-kernen ten zuiden, staat bij ons een krachtige oostelijke aanvoer waarmee zeer koude continentale lucht wordt aangevoerd.
Morgen trekt in de loop van de dag 'n laag van Frankrijk naar het zuiden van Duitsland, een aan dit systeem verbonden sneeuwzone trekt morgenmiddag het zuidoosten van het land in.
Te verwachten weerbeeld
Komende avond en nacht.
Wolkenvelden, afgewisseld met opklaringsgebieden. Droog en O/NO wind 3-6 Bft met minima tussen -5 en -8 C.
Woensdag.
In de ochtend nog overal droog en vooral in het noorden en midden zonnige perioden. In de middag in Limburg perioden met lichte sneeuwval, zich daarna langzaam noordwaarts uitbreidend.
De laatste dagen tonen maar weer aan dat regionalisering en inschatting van hoeveelheden zeer moeilijk zijn. Maar onder dat voorbehoud lijkt het zuiden de meeste kansen op sneeuw van betekenis te hebben (5-10 cm) en het noorden het minst.
De O/NO is kracht 5-7 Bft en maakt het met maxima rond de -5 C, gevoelsmatig tot onder de -15 C.
Verdere vooruitzichten.
Blik op de kaarten laat mi meer en meer het beeld zien dat we van vorige winter zo gewend waren.
Tussen stevige hogedruk ten westen, mede in de vorm van een zeer stevige hoogterug rond het midden van de Oceaan, en hogedruk ver in Rusland.
Ontstaat een breed gebied gevuld met diverse lagedruk-gebieden die het patroon bij ons bepalen. En in dit gebied wordt de vraag van of kou of zachtheid bepaald door lagedruk, beter gezegd door ofwel zuidwaarts afzakkende lagedruk dan wel noordwaarts optrekkende lagedruk.
Donderdag/vrijdag is lagedruk, eerst ten oosten, later ten noorden, weersbepalend.
Stroming op donderdag nog noordoost, vrijdag westelijk. Bovenlucht blijft koud, en ondanks zwakke aanlandige aanvoer op vrijdag zorgt de plaklaag-kou voor handhving van de kou. Kou die in de nacht en ochtend met voldoende opklaringen in rustige omstandigheden tot strenge vorst kan leiden. Met wisselende bewolking bestaat er kans op sneeuwbuien, op donderdag vooral in het oosten op vrijdag juist in het westen en noorden.
Zaterdag en zondag zien we dan vanuit de Golf van Biskaye lagedruk zich noordoostwaarts verplaatsen. Tegelijk bouwt zich op het continent een hoog op - mede door aanwezige kou. En ten noordwesten blijft de luchtdruk bij Groenland onveranderd hoog, waarbij aan zijn oostflank opnieuw koude lucht zuidwaarts gaat afzakken, in de vorm van lagedrukgebieden.
Een en ander zorgt dit weekend wordt een weer aantrekkende continentale (Z/O) aanvoer van droge en zeer koude lucht. De matige vorst in de nacht blijft, en overdag vooral in het binnenland rond of onder het vriespunt. Zaterdag droog met zonnige perioden, zondag meer bewolking maar wellicht nog droog.
De complexiteit die zich op patroongebied tegen dit weekend gaat vormen, handhaaft zich een groot deel van volgende week.
In een soort overgangsgebied, dus het gebied waar de beide lagedruk-stromen elkaar tegen komen, lijke we meest aan de koude kant van het polaire front te blijven.
De kans op neerslag neemt wel weer sterk toe voor een aantal dagen, met continentale aanvoer aan de bodem zal dit meest in de vorm van sneeuw zijn. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig en overdag temperaturen rond het vriespunt gemiddeld.
Voor de nog langere termijn, periode zo eind 1e decade december, lijkt er weer versterking voor het winterscenario mogelijk. Nadrukkelijke drukstijgingen boven Scandinavie, opnieuw als gevolg van uitloper van westelijke rug, duwen de straalstroom weer zuidwaarts. Hierdoor komen wij weer dieper in de koude sector, en is verdere handhaving van het zeer koude weer waarschijnlijk te noemen.
Mvg, Ronald.
Bron: Ronald de Wildt | Gewijzigd: 30 november 2010, 21:20 uur, door maarten89
Maar water kan niet bevriezen als het niet vriest. Pas als het vriest kan de wind zorgen voor snellere ijsaangroei, maar ook de ijsaangroei tegenwerken:
- Als er al een laag ijs is dan waait de wind de warmere lucht weg, dus krijg je een betere ijsaangroei.
- Als er een dun laagje ijs is, dan waait dat ijs kapot en krijg je een vermenging van warm en koud water, waardoor het moeilijker bevriest.
Als er geen ijs ligt, dan zorgt de wind ervoor dat het water te erg in beweging blijft en je hebt natuurlijk weer die vermenging van warm en koud water.
De wind zorgt er volgens mij voor (kan me vergissen) dat wanneer er al ijs ligt, de warmte die uit het water onder het ijs opstijgt sneller afgevoerd wordt, waardoor de ijsaangroei sneller wordt. Ligt het water echter nog open, dan zorgt een harde wind er juist voor dat het water minder snel bevriest.
Aldus Ronald de Wildt.
Hij gaat dus voor blijvende kou de komende tijd. Ik weet niet waarop hij zijn voorspellingen baseert, welke modellen hij gebruikt e.d. Maar ik hoop van harte dat deze man gelijk gaat krijgen.
- Als er al een laag ijs is dan waait de wind de warmere lucht weg, dus krijg je een betere ijsaangroei.
- Als er een dun laagje ijs is, dan waait dat ijs kapot en krijg je een vermenging van warm en koud water, waardoor het moeilijker bevriest.
Als er geen ijs ligt, dan zorgt de wind ervoor dat het water te erg in beweging blijft en je hebt natuurlijk weer die vermenging van warm en koud water.
Juist! En ijs ligt er al Dus het verhaal van Han klopt dan niet helemaal
offtopic:
Bij deze wou ik mezelf even indentificeren als dyslecticus. Hoop dus dat je je aan mijn taal gebruik niet te veel stoor.