http://members.home.nl/tianwa/noni/journaa...mperaturen.html
moet wel even een stukje naar beneden scrollen.
kan het plaatje op 1 of andere manier niet kopieren/ opslaan.
(misschien dat iemand anders het wel voor mekaar kan krijgen)
Meteo-Consult en KNMI komen er zelfs mee, van de week ook geen grote hoeveelheden tot zelfs niets maar toch nette 6 cm voor Limburg
Het verschijnsel gevoelstemperatuur, of wind chill, is het verschijnsel waarbij het in de wind een stuk kouder aanvoelt dan uit de wind. Hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan. We kunnen dat warmteverlies uitdrukken in een soort gevoelswaarde van de temperatuur.
Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kunnen na enkele uren verschijnselen van onderkoeling optreden. Bij gevoelstemperaturen onder -15 graden kan al na een uur koudeletsel optreden, onder de -20 graden is na een half uur ook bij goed afdichtende winterkleding al een kleine kans op bevriezingsverschijnselen
De vorst gaat zich de komende etmalen verscherpen. Zal het genoeg zijn om de schaatsen op de wat grotere plassen en meren nog onder te binden? Dit weekend staat er een dooiaanval op het programma…
Vandaag en ook de komende dagen hebben we met volop winterweer te maken. Morgen komt de middag temperatuur niet boven de -5 graden uit, lokaal blijft het de hele dag 5 tot 6 graden vriezen. In combinatie met de sterke oost tot noordoostenwind, boven land wordt deze 5 tot 6 bft, komt de gevoelstemperatuur dan rond de -18 graden te liggen! Dat zijn extreem lage waarden die maar zelden voorkomen in ons land. Bij zee steekt een harde tot stormachtige oost tot noordoostenwind op!
De winter houdt voorlopig aan, maar in het weekend volgt een dooiaanval vanuit het zuiden. Een depressie die boven het centrale deel van de Middellandse Zee ontstaat probeert met een zuidelijke stroming zachte lucht ons land binnen te blazen.
Duidelijk is wel dat het hogedrukgebied boven Scandinavie uit het zadel gewipt wordt. daar zijn alle computerberekeningen het wel over eens.
Maar komt er dan een duidelijke inzet van dooiweer in- en na het weekend?
Het Duitse Offenbach gaat daar zonder meer vanuit. In het weekend al een meer zuidelijke wind en na het weekend zal er dankzij een diepe en uitdiepende depressie bij Bretagne een straffe zuidwestenwind opsteken met volop dooiweer. Regen sneeuw en ijzel zullen er aan vooraf gaan.
Het Amerikaanse GFS en ook het ECMWF laten een hogedrukgebied boven het Middellandse Zeegebied na het weekend in oostelijke richting wegtrekken. Daardoor komt het lagedrukgebied niet boven Bretagne maar boven het centrale deel van Spanje te liggen. Het wordt minder diep en pompt veel minder warme lucht naar ons land. Bovendien is de stroming minder sterk waardoor de lucht boven het ijskoude vaste land van Europa kan afkoelen. Wij komen dan een beetje in een overgangsgebied te liggen tussen deze depressie en een ander lagedrukgebied boven Scandinavië.
In deze visie’s is er zowel in- als ook na het weekend geen sprake van echt doorzettend dooiweer. Wel gaan de scherpste kantjes van de kou af en loopt het kwik iets op, zeker in het kustgebied waar het dan licht gaat dooien. Landinwaarts en vooral in het (noord) oosten blijft het ook overdag vriezen en in de nachten is er sprake van lichte, soms zelfs matige vorst. Grofweg moet de conclusie dan ook zijn dat het volgens deze twee modellen aanhoudend winters blijft en de dooiaanval stuk loopt.
Offenbach gaat voor dooiweer.
@PP
Woensdag bereikt in de loop van de middag een gebied met lichte sneeuw het zuidoosten van het land. Dit gebied trekt langzaam noordwestwaarts en bereikt de Randstad waarschijnlijk pas in de avond. In het zuiden en zuidoosten valt waarschijnlijk de meeste sneeuw, plaatselijk 1-3 cm.
Ook donderdag valt er nog sneeuw, vooral in het midden en zuiden. De totale hoeveelheid die voor woensdag en donderdag verwacht wordt is in de zuidelijke helft plaatselijk 3-5 cm, in het zuidoosten mogelijk 5-10 cm.
KNMI.
Eerst had het KNMI het ook nog over een paar CM sneeuw voor het noorden, nou lees ik dat niet meer terug helaas.
De temperaturen komen wel iets hoger uit met waarden van -3 overdag. Richting het weekend gaat een dooifront vanuit het zuidwesten een poging doen om de kou bij ons te verdrijven. Het lijkt erop dat dit dooifront ook kans van slagen krijgt op zondagavond, maar de kans op sneeuwval blijft het gehele weekend wel aanwezig.
Maandag lijkt het erop dat de temperaturen alweer in de dubbele cijfers komen overdag, met vanaf midden volgende week opnieuw een poging van koning winter om in te treden in de Benelux.
Uitgaande van ECMWF (MOS) dan zullen de temperaturen in geheel Nederland vanaf zaterdag boven het vriespunt gaan uitkomen. Voor het midden van het land Tx tot 5 °C, Tn iets boven nul. Vanaf maandag wordt het kwakkelen, overdag ruim boven nul en s'nacht rond nul. Vanaf donderdag zou het nog iets zachter worden. Dubbele cijfers echter ook dan niet vlgs ECMWF.
Ciao Johann | Gewijzigd: 30 november 2010, 20:55 uur, door Alpenweerman
dat is best wel aardig wat wind en dan ook nog die kou dr bij dan zal het wel -16 aanvoelen
weet iemand of er morgen nog een lekkere berg wit spul in overijssel valt?
Maar goed, ontopic:
In Heerenveen ligt nog steeds geen millimeter sneeuw. Heb de afgelopen drie dagen wat verdwaalde vlokjes zien dwarrelen maar daar bleef het ook bij. Die dooi die voor volgende week wordt voorspeld is denk ik wel goed, misschien dat het daarna echt losbarst. Hoewel een gevoelstemperatuur van -20 ook niet echt tof is op het fietsje morgen
Daar ben ik het dan weer mee eens. Ben zelf ook geen Neerlandicus maar van sommige posts is het niveau om te huilen.
On: Alhoewel ik geen hekel heb aan sneeuw (ben er zelfs een liefhebber van) hoop ik toch dat we na het weekend de verwachte (korte) dooiperiode krijgen. Ik ben namelijk een nog groter liefhebber van een mooie ijsvloer dus van mij mag die sneeuw ook wel eens een keer weg. De sneeuwliefhebbers zijn afgelopen winter volop aan hun trekken gekomen dacht ik zo .......
GFS en ook het ECMWF laten een hogedrukgebied boven het Middellandse Zeegebied na het weekend in oostelijke richting wegtrekken. Daardoor komt het lagedrukgebied niet boven Bretagne maar boven het centrale deel van Spanje te liggen. Het wordt minder diep en pompt veel minder warme lucht naar ons land. Bovendien is de stroming minder sterk waardoor de lucht boven het ijskoude vaste land van Europa kan afkoelen. Wij komen dan een beetje in een overgangsgebied te liggen tussen deze depressie en een ander lagedrukgebied boven Scandinavië.
In deze visie’s is er zowel in- als ook na het weekend geen sprake van echt doorzettend dooiweer. Wel gaan de scherpste kantjes van de kou af en loopt het kwik iets op, zeker in het kustgebied waar het dan licht gaat dooien. Landinwaarts en vooral in het (noord) oosten blijft het ook overdag vriezen en in de nachten is er sprake van lichte, soms zelfs matige vorst. Grofweg moet de conclusie dan ook zijn dat het volgens deze twee modellen aanhoudend winters blijft en de dooiaanval stuk loopt.
Offenbach gaat voor dooiweer.
@PP
Weet niet nav welke ECMWF model output dit bericht werd opgesteld maar kloppen doet het niet !
Net zoals Offenbach gaat ook ECMWF voor dooiweer. Geen thermische hoogstandjes maar toch, gewoon dooi .....
Ciao Johann
geld de gevoels temperaturen alleen voor mensen of ook voor huisdieren.
of hebben die andere ,hoe noem je dat, temperatuur gevoel ivm bevriezings verschijnselen
Stukje van fok forum:
De gevoelstemperatuur in de winter heeft alles te maken met het evenwicht tussen warmteverlies en warmteproductie. "Wind chill" (letterlijk: windafkoeling) is de benaming voor het verschijnsel waarbij wind zorgt voor een snellere afkoeling van de huid. Om die "wind chill" te berekenen zijn in de loop der tijd diverse formules opgesteld en verbeterd, maar de meest gebruikte is momenteel die van Robert Steadman. Deze formule bestaat uit twee variabelen (namelijk windsnelheid en temperatuur) waarmee de gevoelstemperatuur berekend kan worden. Een voorbeeld van uitkomsten staat hieronder. Steadman gaat voor zijn berekening uit dat je met een snelheid van 5 km/uur loopt en je wat betreft kleding hebt aangepast aan de weersomstandigheden. Deze gevoelstemperatuur geldt dan ook alleen voor mensen. Dieren hebben een andere warmtebalans dan mensen en bovendien beschikken sommige dieren over een pels waarmee zij zich beter kunnen beschermen tegen de kou. Ook zal je als fietser de weersomstandigheden weer anders ervaren. En nee, bij een straffe wind mag de gevoelstemperatuur dan onder nul liggen, dat betekent niet dat sloten bevriezen en de schaatsen uit het vet kunnen.