donderdag 17 december 2009 | Gewijzigd: 29 november 2010, 22:10 uur, door Brisk
Langdurige winterse periode.
door ronald de wildt
Te verwachten weersontwikkelingen, komende 24 uur
Lagedruk ligt boven Polen en trekt verder noordoostwaarts deze periode. Tegelijkertijd strekt zich omvangrijke hogedruk uit van het gebied ten zuiden van Groenland tot aan het westen van Scandinavie.
Tussen beide systemen staat een oostelijke tot noordoostelijke aanvoer, waarmee in eerste instantie vochtige lucht en vooral morgen steeds drogere lucht, van koude continentale oorsprong, wordt aangevoerd.
Te verwachten weerbeeld
Komende avond en nacht.
Meest geheel bewolkt, en vooral in het midden en zuiden perioden met lichte sneeuw. O/NO wind 2-5 Bft en Tmin -2/-4 C.
Dinsdag.
Eerst nog veel bewolking en in het zuiden nog wat lichte sneeuw, later vanuit het oosten enkele opklaringen. O wind 3-5 Bft en Tmax -2/0 C.
Verdere vooruitzichten.
Woensdag en donderdag zien we nog steeds gordel van hogedruk ten NW/NO, en lagedruk ten zuiden en oosten van ons gebied. Met een O/NO aanvoer wordt arctisch continentale lucht aangevoerd, waarin het periodiek kan sneeuwen, vooral op donderdag. Ook komen er droge perioden voor waarin de zon zich laten zien. De minima liggen tussen -5/-11 C, in langdurge opklaringen nog lager, en overdag meest tussen -7/-2 C.
Het moge duidelijk zijn dat dit voor de tijd van het jaar bijzondere (recordachtige) waarden zijn. De vooral woensdag harde wind maakt het hierbij snijdend koud.
Vrijdag lijkt dan "plots" de hogedruk-kern boven Scandinavie snel oostwaarts te verplaatsen. Hierdoor ontstaat er ten noorden en westen van ons gebied een groot gebied met relatief lagedruk en relatief koude bovenluchten.
Hoewel de stroming aanlandig zal worden, blijven de temperaturen zeer laag, in de nacht en ochtend kan het in rustige omstandigheden zelfs tot bijzonder lage minima in de orde van -10/-15 C komen. Ook overdag blijft de koude plaklaag in stand en vriest het overal.
Sintweekend lijkt zich ten westen van Engeland zuidwaarts afzakkende lagedruk te gaan verenigen met boven het zuidwesten van Europa aanwezige lagedruk. Waarna dit systeem aan een noordoostwaartse koers gaat beginnen.
Deze koers gaat echter gehinderd worden door a. drukstijgingen boven het continent en b. ten oosten van het onveranderd aanwezige Groenlandhoog uitzakkende bovenlucht-kou.
Daarom in een meest continentale aanvoer, handhaving van de kou. Zondag kan wel de kans op neerslag gaan toenemen.
En dit lijkt de voorbode voor een periode waarin weer gesproken kan gaan worden van een grenzwetterlage. Opnieuw komt naar verwachting boven ons gebied de grens te liggen tussen zachtere luchtsoorten die door de zuidwestelijke lagedruk worden aangevoerd, én de koude lucht boven en ten noorden van onze omgeving.
Een forse toename van de sneeuwkansen en onverminderde kou door stevige continentale aanvoer aan de bodem.
En zo lijkt de kou dus Sintweekend en daarna niet verdreven te gaan worden, verre van zelfs. Want de Uitvoer laat tegen eind 1e decade zelfs de trend zien van drukstijgingen ten oosten en noordoosten.
De weerkaarten zien er voor de volgende dagen zo diepwinters uit, dat een mens bijna zou vergeten dat het nog altijd maar herfst is en het nog bijna vier weken duurt voor het Kerstmis er aan komt. De winter is er deze keer wel erg vroeg bij. Zoals verwacht, staat vanavond de eerste marathon op natuurijs op het programma. Het is dit keer opnieuw Noordlaren dat de spits mag afbijten.
Algemene situatie
De voorbije nacht en ook deze voormiddag was het zwaarbewolkt, maar toch duidt de thermometer -2°C aan. We hebben met andere woorden overduidelijk te maken met transportkou. De luchtdrukverdeling op de weerkaarten ziet er dan ook heel erg winters uit. Er ligt een stevig hogedrukgebied (1035 hPa) boven Scandinavië en IJsland. We zien depressies boven de Golf van Biskaje en Oost-Europa. Tussen deze systemen stroomt ijskoude landlucht naar onze omgeving. De temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) ligt nu rond -8°C en daalt tegen donderdag naar -15°C. De zon heeft deze tijd van het jaar absoluut onvoldoende kracht om deze koude luchtmassa op te warmen. Dat betekent dat we een paar ijskoude dagen tegemoet gaan.
De koude lucht laat zich niet zo gemakkelijk verdrijven. Dat zien we op het einde van de week. De weerkaarten zien er dan minder winters uit. De blokkade boven de Atlantische Oceaan blijft overeind, maar verplaatst zich naar het westen. Dat betekent dat de hoge luchtdruk boven Scandinavië en IJsland verdwijnt, om zich te vestigen ten zuiden van Groenland. Zaterdag verwachten de weermodellen depressies boven Ierland en de Oostzee. De wind komt dan bij ons voornamelijk uit het zuidwesten tot het zuiden. Maar de straalstroom ligt nog altijd erg zuidelijk, waardoor de koude lucht in onze omgeving gevangen blijft. Dat betekent dat hooguit de scherpste kantjes van de kou er wat af gaan. Als de wind wegvalt, kan het zelfs in deze situatie nog erg koud worden, vooral 's nachts. Bij een wat hardere wind vanover de relatief warme Noordzee, kan het kwik licht positief worden. Maar zolang de blokkade boven de oceaan er ligt, kan het niet echt langdurig zacht worden.
Verwachting
Vannacht daalt het kwik tot -4°C.
Morgen breekt de zon af en toe door de wolken. Het blijft de hele dag droog en het kwik raakt misschien net tot aan het vriespunt maar begint nog in de loop van de dag opnieuw te dalen.
In de nacht van dinsdag op woensdag kunnen we in Drongen waarschijnlijk de eerste matige vorst noteren, met minima rond -6°C. De bewolking neemt woensdag opnieuw toe en er is kan op wat sneeuw. De maxima blijven steken bij -3 à-4°C. De wind trekt aan tot 4 à5 Bft, waardoor het bijzonder koud aanvoelt. Daarna is de temperatuur erg afhankelijk van het feit of er zich al dan niet een sneeuwdek gevormd zal hebben. Ligt er voldoende sneeuw, dan kan het in de nacht van woensdag op donderdag streng vriezen (-10°C of lager). Ligt er geen sneeuw, dan liggen de minima rond -7°C. Idem voor de temperatuur donderdag overdag: bij voldoende sneeuw blijft die steken op -5°C, in het andere geval kan die "oplopen" tot -2°C.
Ook vrijdag- en zaterdagochtend vriest het matig en misschien zelfs streng. De maxima lijken iets op te lopen, tot rond of iets boven het vriespunt, maar de onzekerheid is nog groot. Dat geldt uiteraard ook voor de periode die daarna komt.
IJsverwachtingDe vorming van een ijsvloer is stilaan op gang gekomen. Vanaf vrijdag zou er op ondiep water toch zo'n 10 cm ijs kunnen liggen. Dat betekent dat er hier en daar geschaatst zou kunnen worden. We zijn dan nog maar begin december, naar Vlaamse normen is dat heel erg vroeg. Vanaf zaterdag lijkt de ijsvorming wat te stagneren. Echt betrouwbaar ijs, dat een grote massa probleemloos kan dragen, lijkt er voorlopig dus nog niet in te zitten. Hier en daar de eerste krassen op het natuurijs zetten, moet tegen het einde van de week zeker mogelijk zijn.
IJsverwachting
Bron: http://www.meteocenter.eu/#model
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Kan niet wachten.
Hoop dat het weer een mooi stukje woord.
vind het toch maar knap dat je het iedere keer simpel weet te verwo orden.
Wel apart dat je op dit plaatje heel goed ziet wat het effect van het zeewater is.
Koude is alleen boven land aanwezig.
Dadelijk meer, moet nog even wat andere dingen doen...
Toch zit het me niet helemaal lekker. Ik vind het heerlijk dat we nu al winters weer hebben maar ben toch bang dat het door de vroege start ook weer snel over is. Vorig jaar werd het pas een maand later winter dan nu, kan me niet voorstellen dat we dit weer tot aan Februari houden (zelfs wat minder winters weer lijkt me onwaarschijnlijk voor zo'n lange periode)
Volgens de pluim volgende week temps die overdag ruim boven nul uitkomen en in de nacht vrijwel geen vorst meer
http://www.knmi.nl/exp/pluim/vijftiendaagse/
Godzijdank, ben alweer klaar met die sneeuw. Eerst vanavond met de fiets erdoor heen baggeren, daarna een kwartier stil gestaan met de Syntus trein omdat een spoorwissel niet kon worden gebruikt.
Doe mij maar de lente; graadje of 20, zonnetje, stokbroodje, wijntje en een goed boek....
Doe mij maar de lente; graadje of 20, zonnetje, stokbroodje, wijntje en een goed boek....
hou op hoor !!
anders moet je maar even overwinteren bij peter timoffeef !
weather without storms is no weather at all.