Iedereen was de afgelopen week in rep en roer omdat er op sommige sites het woord "sneeuwstorm" stond. Persoonlijk vond ik dat de grootste onzin, misschien was het wel een stormpje geweest ergens ver op de Noordzee, maar zeg nu zelf..... Een kop met het woord sneeuwstorm verkoopt goed toch? Enigste wat er aan de hand was, was de windstoten, die waren vrij fors te noemen en dan in combinatie met sneeuw zou dat sneeuwjacht betekenen! Nu dat ik zo eens naar het model GFS zit te kijken verwachten ze aanstaande woensdag ook wel wat windstoten die op kunnen lopen tot zo'n 77 km/u in het noordwesten, maar of dat genoeg zal zijn voor sneeuwjacht weet ik niet....
Gaan we kijken naar de neerslag kaart van ECMWF dan zien we dat er iedere dag wel kans is op neerslag in de vorm van sneeuw, in het vorige topic had Johann ook al het een en andere aangekaart dat er die week een accuum sneeuwval berekend is van zo'n 10-20 centimeter, GFS gaat hierin nog een stukje hoger, die berekenen voor het midden en het zuiden een slordige 25-28 centimeter. De berekeningen zijn afkomstig van de 12u run en dat kan morgen weer anders zijn. Hieronder ziet u de neerslagverwachting van het weermodel ECMWF.
Hoe verder?
Tot en met zondag 5 december blijft het gewoon winters, met soms extreme lage temperaturen die in het midden van het land zo ongeveer rond de -8 tot -12 komen te liggen, echter het kwik kan nog lager uit gaan pakken bij een mooi sneeuwdekje en heldere hemel. Na de 5de december lijkt het verkeken te zijn met ons eerste winterprikje, een depressie vanuit de Azoren zal roet in het eten gaan gooien. De temperaturen op 1500 meter hoogte zullen op gaan lopen tot zo'n 10 graden! Maar goed, dit is nog ver weg en misschien is het morgen alweer verdwenen. Hieronder ziet u de temperatuurverwachting van het weermodel ECMWF.
Overzicht
Alle pluimen op 1 pagina
Neerslag inclusief een mooie sneeuwradar
Temperatuuroverzicht
WRF sneeuwkaarten
Bijzonder koud weer voorlopig, met wisselend weerbeeld.
door ronald de wildt
Naar mijn mening is bij een winterse weersituatie de voorspelbaarheid van vooral neerslag(hoeveelheden) minder dan bij een normaler circulatiepatroon.
Ook actueel weer een voorbeeld hiervan, in de vorm van een lagedrukgebied boven de Noordzee, dat sinds gisterenavond regionaal voor neerslag heeft gezorgd, en wellicht ook de komende uren nog voor sneeuwbuien in het (uiterste) zuidwesten zal zorgen, agv van buienvorming aan de zuidflank van het laag.
Het laag, dat zich verder geleidelijk westwaarts zal verplaatsen, zorgt verder boven ons gebied voor een meer oostelijke aanvoer de komende 24 uur, waarmee drogere en koude continentale lucht wordt aangevoerd.
Afgelopen nacht kwam het regionaal al tot matige vorst, met meer dan 8 graden vorst in Groningen, en ook komende nacht gaan in opklaringen de minima naar -2 aan de kust tot -8/-10 C boven besneeuwde gebieden.
Morgen zijn er flinke zonnige perioden, blijft het waarschijnlijk overal droog, en bedragen de maxima -3 C in het noordoosten tot iets boven het vriespunt in het zuidwesten.
Volgende week handhaaft zich het beeld van blokkerende hogedruk nabij Groenland, met uitloper naar het westen van Scandinavie.
Even indrukwekkend is een hele "kabelbaan" aan lagedrukgebieden dat loopt van het uiterste zuidwesten van Europa, via Alpen/Balkan naar het noorden van Rusland. Eigenlijk een koers volgend op de grenslijn tussen koude en zachtere luchtsoorten. Want zoals vandaag op de site van DWD viel te lezen, er zijn op dit moment enorme temperatuurverschillen binnen Europa. Binnen een gebied van ongeveer 3000 km, bedraagt het temperatuurverschil meer dan 60 C. Dit kan volgende week voor verdere uitdieping van de diverse lagedruk-kernen zorgen, iets om in de gaten te houden.
Een en ander zorgt bij ons voor een meest oostelijke aanvoer van zeer koude luchtsoorten.
Maandag blijft nog overwegend droog met hetzelfde temperatuurniveau als morgen.
Dinsdag dan grotere sneeuwkans, en door aantrekken van aanvoer aan bodem én instroom continentaal arctische bovenluchten een verder daling van temperatuur.
De rest van de werkweek dan in de nacht en ochtend algemene matige, regionaal (sneeuwdek) ook strenge, vorst en overdag lichte tot matige vorst. De gehele periode is er sprake van een afwisseling van drogere perioden met opklaringen en perioden met wolkenvelden waaruit sneeuw kan vallen.
Eind van de week, Sintweekend, is dan de uitloper van het Groenlandhoog naar Scandinavie door lagedruk afgebouwd, tevens lijkt de westelijke hoogterug zich iets westelijk te verplaatsen.
Boven onze omgeving, in een soort niemandsland, lijkt zich in aanhoudend koude bovenlucht opnieuw afzonderlijke lagedruk te vormen.
Aanhoudend wisselend weerbeeld daarom met weinig tot geen verandering in temperaturen.
De situatie na het Sintweekend duidt in de Uitvoer al enige tijd als een mogelijk draaipunt naar (aanzienlijk) zachter weer.
De laatste 2/3 dagen is er echter sprake van een zeer gestage afbouw van deze verzachting, de laatste GFS run houdt bv de temperatuur op 1500 meter op gemiddeld minus 5 C. En ook de EC temperatuur pluim laat in de laatste runs de zachtste leden op die termijn -slechts- richting de normale waarden voor deze tijd van het jaar gaan.
Bijbehorende beeld in de Uitvoer hierbij is dat opnieuw lagedruk vanuit het zuidwesten wordt geschetst. Met handhaving van hogedruk boven Groenland, lijkt zich dan weer een grenzwetterlage zoals komende week te kunnen gaan voordoen.
En zo lijkt deze winter zich nu al te gaan vormen.....
De komende dagen blijft het licht winters, met 's nachts overwegend lichte vorst en maxima rond of iets boven het vriespunt. Op maandag trekt een sneeuwzone van Duitsland naar Nederland. Bij ons lijkt vooral het oosten van het land wat kans te maken op sneeuw, alhoewel het niet uit te sluiten is dat er ook in het westen wat vlokken dwarrelen bij licht negatieve temperaturen. Als de zone uiteindelijk een fractie zuidelijker trekt dan de modellen nu berekenen, valt er ook bij ons sneeuw van betekenis. Dat is ook duidelijk te zien in de EPS-neerslagverwachting voor maandag. Die geeft voor het Gentse ongeveer 50 procent kans op neerslag.
De depressie waarvan sprake in de vorige bijdrage, lijkt een vrij zuidelijke koers te gaan volgen. De kern ligt dinsdag over de Pyreneeën. Dat betekent dat de mogelijke zachte scenario's voor dinsdag en woensdag geschrapt zijn. We blijven duidelijk in de koude lucht. Het betekent ook dat de neerslagzone die aan deze depressie verbonden is, ten zuiden van ons land doortrekt. De operationele berekening van ECMWF2700 laat ze op woensdag uiteindelijk toch over Vlaanderen trekken, maar krijgt hierbij niet al te veel steun van het ensemble. De kans op sneeuw is woensdag ongeveer even groot als maandag.Wat wel vast ligt, is dat we een aantal erg koude dagen krijgen, met een snijdende oostelijke wind. Maandag en dinsdag ligt de maximumtemperatuur rond het vriespunt. Woensdag lijkt de koudste dag te worden, met maxima die niet veel hoger geraken dan -3°C. In de nacht van woensdag op donderdag kan het kwik in het Gentse dalen tot -7°C. Vanaf donderdag lijken de scherpste kantjes van de kou er wat af te gaan. De weerkaarten zien er dan op het eerste gezicht niet echt diepwinters uit, met volgend weekend een depressie ten zuiden van IJsland en bij ons een westelijke wind. Maar de bovenluchten zijn nog altijd erg koud, waardoor het ook aan de grond niet echt zacht kan worden. Het blijft 's nacht licht vriezen en overdag stijgt het kwik tot +2 à+3°C.
Boven de Atlantische Oceaan wordt voortdurend warme lucht naar het noorden gevoerd. Dat onderdrukt daar de vorming van depressies, waardoor er erg snel nieuwe blokkades kunnen ontstaan.
ijsverwachting
belgie
Of je kan al zeggen dat de winter tot na de zomer volhoudt lolsss
Na de zomer lijkt het verkeken te zijn met ons eerste winterprikje
Ps is hier nu dik 1 graden onder nul. | Gewijzigd: 27 november 2010, 22:07 uur, door mc-markie
Laat eerst die 25 tot 28 cm maar komen
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Later op maandag (in de avond waarschijnlijk)
Ja dat hoop ik ook; alleen zoals er al vaker is opgemerkt op het forum is dit een winter van verrassingen
Er wordt een prognose gemaakt door computers en dan blijkt toch dat het even net wat anders in het echt is - tja dat is niet altijd even leuk maar goed : geniet van wat er wel is (bv dit leuke forum)