De winter heeft nu echt zijn intrede gedaan in de Lage Landen. In het noorden en noordoosten van Nederland vroor het de voorbije nacht matig, tot -8°C in Groningen. Dichter bij huis viel in het westen van het land de eerste sneeuw van betekenis, met een sneeuwdek van 6 tot 8 cm op een aantal plaatsen in West- en Oost-Vlaanderen. De bewolking temperde wel de vorst. In Drongen zakte het kwik niet dieper weg dan -0,9°C. Hier viel trouwens ook geen sneeuw van betekenis.
De komende dagen blijft het licht winters, met 's nachts overwegend lichte vorst en maxima rond of iets boven het vriespunt. Op maandag trekt een sneeuwzone van Duitsland naar Nederland. Bij ons lijkt vooral het oosten van het land wat kans te maken op sneeuw, alhoewel het niet uit te sluiten is dat er ook in het westen wat vlokken dwarrelen bij licht negatieve temperaturen. Als de zone uiteindelijk een fractie zuidelijker trekt dan de modellen nu berekenen, valt er ook bij ons sneeuw van betekenis. Dat is ook duidelijk te zien in de EPS-neerslagverwachting voor maandag. Die geeft voor het Gentse ongeveer 50 procent kans op neerslag.
De depressie waarvan sprake in de vorige bijdrage, lijkt een vrij zuidelijke koers te gaan volgen. De kern ligt dinsdag over de Pyreneeën. Dat betekent dat de mogelijke zachte scenario's voor dinsdag en woensdag geschrapt zijn. We blijven duidelijk in de koude lucht. Het betekent ook dat de neerslagzone die aan deze depressie verbonden is, ten zuiden van ons land doortrekt. De operationele berekening van ECMWF2700 laat ze op woensdag uiteindelijk toch over Vlaanderen trekken, maar krijgt hierbij niet al te veel steun van het ensemble. De kans op sneeuw is woensdag ongeveer even groot als maandag.
Wat wel vast ligt, is dat we een aantal erg koude dagen krijgen, met een snijdende oostelijke wind. Maandag en dinsdag ligt de maximumtemperatuur rond het vriespunt. Woensdag lijkt de koudste dag te worden, met maxima die niet veel hoger geraken dan -3°C. In de nacht van woensdag op donderdag kan het kwik in het Gentse dalen tot -7°C. Vanaf donderdag lijken de scherpste kantjes van de kou er wat af te gaan. De weerkaarten zien er dan op het eerste gezicht niet echt diepwinters uit, met volgend weekend een depressie ten zuiden van IJsland en bij ons een westelijke wind. Maar de bovenluchten zijn nog altijd erg koud, waardoor het ook aan de grond niet echt zacht kan worden. Het blijft 's nacht licht vriezen en overdag stijgt het kwik tot +2 à+3°C.
Boven de Atlantische Oceaan wordt voortdurend warme lucht naar het noorden gevoerd. Dat onderdrukt daar de vorming van depressies, waardoor er erg snel nieuwe blokkades kunnen ontstaan.
ijsverwachting