De sneeuwbuien zouden dus tegen de wind in de kust op moeten drijven.
Dat kan wel maar of het zo gaat??
Met toenemende hoogte ruimt de wind, kan wel 30-40 graden schelen, dus het zou best nog wel kunnen.
Het effect kan ook zijn dat door de zuigwerking van de buien de wind aan het aard/zeeoppervlak naar de buien toe trekt, maar op een paar kilometer hoogte de wind juist naar het land toe waait. Dit komt doordat de zee nog relatief warm is (graadje of +10), en e lucht daar vlak boven opwarmt en doet opstijgen, de opgestegen lucht moet weer aangevuld worden en dan krijg je wind die naar de bui toe waait. In de zomer werkt het precies andersom en heb je op een bloedhete dag vaak aan de kust een verkoelend windje van zee.. dat werkt op dezelfde manier.
Lots
Er zat zelf onweer op....
Hier nog steeds massa"s sneeuw.... Krijg geen foto online upload werkt niet !!
Live stream > http://www.livestream.com/robbelg
Ik zit straks te blauwbekken in Zwolle stadion.
Effe Volendam in maken en dan staan we heerlijk alleen aan de top.
succes
Is goed .
Deze situatie goed in de gaten houden. Alles staat of valt met dat onding
De situatie veranderd pas als door veranderende luchtdrukverschillen de heersende wind toeneemt, en het systeempje wat zichzelf nu in stand houdt dusdanig wordt verstoord dat de buien het land op trekken en daar snel zullen uitsterven, want geen warme noordzee meer die de opbouw van wolken in stand houdt.
lots
De komende nacht in met name het westen van het land mogelijk kans op sneeuw en/of sneeuwbuien. In de oostelijke regio's komen opklaringen voor maar ook aanvriezende mistbanken. De vorst is licht, plaatselijk matig met lokaal minima tot -7 of -8 graden. Verder een zwakke wind (mogelijk aan zee meer wind) uit richtingen tussen oost en zuid.
@JV
De situatie veranderd pas als door veranderende luchtdrukverschillen de heersende wind toeneemt, en het systeempje wat zichzelf nu in stand houdt dusdanig wordt verstoord dat de buien het land op trekken en daar snel zullen uitsterven, want geen warme noordzee meer die de opbouw van wolken in stand houdt.
lots
mooie uitleg
hoef er dus niet van uit te gaan dat we in friesland (Lemmer) nog wat van die buien mee krijgen
| Gewijzigd: 26 november 2010, 17:34 uur, door michaellefevre
Ongeveer gelijktijdig met de depressie "Carmen" zagen we dat de, tot dan toe nog "gezonde" stratosferische polar-vortex" (30 tot 50 km hoogte), sterk begon af te zwakken en zich splitste in 2 afzonderlijke polen. Dit luidde vervolgens een geblokkeerd meridionaal stromingspatroon in boven onze hoofden met als gevolg de huidige koudeinval
Langzaam maar zeker zien we echter dat de stratosferische polar-vortex zich alweer aardig heeft gestabiliseerd en nog verder zal stabiliseren. Gevolg daarvan is dat we (zei het met enige vertraging) ook in de troposfeer met toenemende mate te maken gaan krijgen met een oplevende westcirculatie. Deze verandering zou wel eens heel goed kunnen worden ingeleid door de depressie die momenteel nog op de Atlantische Oceaan ligt en tot dinsdag via de Golf van Biskaje naar Frankrijk koerst. Mocht dit zo zijn dan zullen we vanaf begin december met duidelijk zachtere omstandigheden te maken gaan krijgen
Ik ben derhalve ook erg benieuwd hoe de modellen hier de komende dagen mee omgaan.
Geplitste polar-vortex (di-pool) op 10 hPa (circa 30 km hoogte) op de 23 november
De 30 november heeft de polar-vortex zich weer grotendeels gestabiliseerd.
Vertaald naar 100 hPA (circa 10 km hoogte) zien we de 26 november een geblokkeerd stomingspatroom
Met het stabilsieren van de polar-vortex zien we daarna langzaam maar zeker weer zonale (west) patronen onstaan
30 november
05 december
Ik zal er de komende dagen nog wel eens op terug komen en dan met name ook kijken naar de ontwikkelingen in de stratosfeer.
Ciao Johann
De depressie is spoorloos verdwenen. Enkele run? Of is hier weer een domper in het vooruitzicht.?
Dit staat er nu voor donderdag; heel koud...