© ap
De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd rondom de vulkaan Bromo omwille van een imminent gevaar van een uitbarsting.
Om 05.00 uur Belgische tijd is een vulkanische beving in Bromo gemeten. Daarop is de hoogste alarmfase ingesteld. In een straal van drie kilometer is toegang tot de vuurberg verboden.
De plaats is een toeristische trekpleister op het eiland Java. Indonesië heeft ook al te maken met het spuwen door de vulkaan Merapi met al 322 dodelijke slachtoffers als gevolg.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
wel weet ik dat het gebied waar de gunung bromo in ligt een caldera is, dus er is vroeger daar een vulkaan flink ontploft | Gewijzigd: 25 november 2010, 18:09 uur, door Robin B
Nu er zoveel op uitbarsten staan.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Ik weet niet wanneer hij voor het laatst uitgebarsten is wel dat ie flink kan uitbarsten
Het directoraat van Transport in Indonesië heeft per decreet het vliegveld van Malang, Abdurahman Saleh, gesloten voor alle vliegverkeer vanwege as in de lucht afkomstig van de Bromo vulkaan. Die vulkaan is al enkele dagen aan het uitbarsten en zorgt voor steeds meer as in de lucht. Het vliegveld ligt ongeveer 25 kilometer van de krater van de vulkaan.
In het decreet is te lezen dat het vliegveld per direct - 10:20 lokale tijd vanochtend - gesloten is, en op zijn vroegst maandag 4 december om 17:00 lokale tijd weer opengesteld kan worden, afhankelijk van de hoeveelheid as in de lucht in de regio. Hoewel er vrijwel geen as met het oog waar te nemen is, zou deze kleine hoeveelheid mogelijk toch gevaar kunnen opleven voor het vliegverkeer. Daarom is dan ook tot sluiting overgegaan.
De vluchten die eerder vandaag vertrokken en nog konden landen op het vliegveld van Malang zijn onder meer een vlucht van Sriwijaya Air, een Garuda Indonesia vlucht en nog een Batavia Air vlucht. Mensen met tickets voor vluchten van en naar Malang in de komende week wordt geadviseerd contact op te nemen met de desbetreffende maatschappij voor terugbetaling van de tickets of het omboeken hiervan.
Bron Indonesiepagina
De Bromo vulkaan, die sinds begin november een flink verhoogde activiteit liet zien, is inmiddels weer wat tot bedaren gekomen. De vulkaan blijft echter nog wel op de hoogste alarm-status staan, aldus functionarissen. De 2.330 meter hoge vulkaan spuwde op maandag nog altijd hete aswolken uit tot hoogten van 800 meter, maar op dinsdag was deze hoogte al ingezakt tot slechts 200 tot 300 meter. De aswolken waren bovendien een heel stuk dunner dan ze in de afgelopen dagen waren.
Gede Suantika, hoofd van het noodhulp team voor de Bromo vulkaan, onderdeel van het Agentschap Vulkanologische en Geologische Rampen PVMBG, liet aan de Jakarta Globe weten dat er indicaties zijn dat de vulkaan aan het afkoelen is. Echter wordt mensen in het gebied sterk aangeraden om drie kilometer afstand te bewaren tot de krater van de vulkaan.
Bron Indonesiepagina
De alarm-status van de Bromo vulkaan in de provincie Oost Java is rond het middaguur verlaagd van niveau vier naar niveau drie. Hiertoe is besloten omdat de vulkaan beduidend minder activiteit vertoont dan eerder deze maand. Wel is de vulkaan nog altijd erg actief en is er nog een aswolk te zien boven de actieve krater van de vulkaan.
Onder normale omstandigheden is er vrijwel altijd een wolk stoom te zien , opstijgend van de krater van de vulkaan. Nu is deze wolk echter nog vermengd met as en is deze ook niet wit maar grijs. Wel is de dichtheid van de wolk ook zichtbaar minder geworden sinds het eind van vorige maand.
Door de gewijzigde status van de vulkaan is het mogelijk dat enkele plekken die gebruikt worden voor toeristen om de vulkaan te bekijken weer opengesteld worden. Ook de zandvlakte in de caldera van het vulkaancomplex is voor een groot gedeelte weer opengegaan voor bezoekers. Wel wordt bezoekers geadviseerd ten aller tijde waakzaam te zijn.
Bron Indonesiepagina
De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase opgeheven rondom de vulkaan Bromo, op het toeristische eiland Java. Eind november werd de alarmfase afgekondigd omwille van het gevaar op een uitbarsting.
"De vulkaan is nog altijd actief, maar de activiteit is afgenomen. We hebben daarom beslist om het alarmniveau te verlagen", aldus vulkanoloog Agus Budianto. In een straal van twee kilometer blijft de toegang tot de vulkaan verboden. De vulkaan Bromo geldt als een van de grootste toeristische attracties van Indonesië. Bij een laatste uitbarsting in 2004 vielen twee doden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De uitbarsting van de Bromo vulkaan die op dit moment aan de gang is zorgt voor asregen in het hele district Probolinggo. Er komt in het hele gebied as naar beneden, maar op sommige plekken, dichter in de buurt van de vulkaan is de situatie ernstig te noemen. In Sukapura en Sumber ligt op sommige plekken inmiddels een laag as van tien centumeter, berichtte de regent van Probolinggo, Hasan Aminuddin. Hij liet ook weten dat de situatie in het gebied verslechterd door de doorlopende uitbarsting van de vulkaan. Ook bereikt de aswolk een hoogte tot 1.000 meter boven de krater van de vulkaan.
Echter wordt niet alleen Probolinggo getroffen, ook districten als Lumajang en Jember ondervinden last van de as afkomstig van de Bromo vulkaan. In het district Probolinggo worden op dit moment gratis gezondheidstests afgenomen. Ook wordt er melkpoeder uitgedeeld aan de bevolking. Volgens de regent kunnen zijn inwoners bij ieder gezondheidscentrum terecht voor medische bijstand.
De regionale overheid van Probolinggo deelt ook gratis maskers uit. Dit gaat voornamelijk in samenwerking met de gezondheidscentra in het district. Inwoners die een masker willen hebben kunnen langskomen en hoeven alleen hun identiteitskaart te laten zien. Studenten worden op hun scholen voorzien van maskertjes. Er zijn reeds 350.000 maskers uitgedeeld.
Bron Indonesiepagina
De vulkanische activiteit van de Bromo vulkaan in de provincie Oost Java heeft ervoor gezorgd dat de touristische sector zwaar te lijden heeft in het gebied. De vulkanische as, afkomstig van de vulkaan, bedekt een groot gebied waar men voornamelijk van toeristen moet leven. Het gaat hierbij onder meer om Cemorolawang, Ngadisari en Probolinggo. Het meeste as ligt er in het gebied Penanjakan in het district Pasuruan. De meest touristische bestemming in dit gebied voor de Bromo vulkaan is gesloten. Er ligt namelijk tussen de 10 en 15 centimeter as, in de afgelopen weken uitgestoten door de vulkaan. Vele bomen in het gebied zijn inmiddels afgebroken.
In enkele dorpen in het gebied is bovendien al enkele dagen geen stroom omdat de grote hoeveelheid as ook zorgt voor gebroken stroomkabels. Ook omgevallen bomen veroorzaken hier extra problemen. De wegen in het gebied zijn vrijwel onbegaanbaar door de gladde as. Bovendien zorgt regen voor nog glibberige toestanden. Ook elders zorgt regen voor gevaarlijke toestanden in samenhang met de reeds neergekomen as.
Het hoofd van de Dienst Tourisme in het district Probolinggo, Tutug Edi Utomo, liet weten dat eigenaren van hotels en losmens hard bezig zijn hun onderkomens te ontdoen van de dikke laag as zodat er weer gasten kunnen verblijven. Hierbij komt dat de zandvlakte van de Bromo vulkaan - de caldera, bovendien een erg populaire toeristische trekpleister - verboden gebied is vooralsnog.
Deze maatregelen en problemen zorgen ervoor dat het tourisme in het gebied vrijwel tot stilstand gekomen is. De Bromo vulkaan kan alleen bezocht worden vanuit Tosari in het district Pasuruan. De dorpen het dichtst bij de vulkaan liggen op veilige afstand en hebben nog niet te maken gehad met asregens.
Bron Indonesiepagina
Het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen PVMBG heeft bekend gemaakt dat de status van de Bromo vulkaan in oostelijk Java nog altijd op status drie staat, oftewel 'oppassen'. De vulkaan produceert nog met grote regelmaat kleine uitbarstingen en bij tijden is ook een flinke aswolk te zien die reikt tot maximaal 800 meter hoogte.
"Uit onderzoek en observaties blijkt dat de activiteit van de Bromo vulkaan nog altijd hoog genoeg is om een alarmstatus drie te rechtvaardigen. De vulkaan barst nog steeds uit en er is regelmatig een donderend geluid te horen," aldus Hendrasto, hoofd van de afdeling Observatie Vulkanen aan het PVMBG in Bandung, West Java. Het PVMBG laat ook een waarschuwing uitgaan naar mensen in de directe omgeving van de vulkaan. Er bestaat namelijk een kans op koude modderstromen na zware regenval in het gebied. Buiten dat spuwt de vulkaan af en toe ook brokstukken heet gesteente uit. Deze hete brokstukken kunnen tot 1,4 kilometer ver terecht komen.
Bron Indonesiepagina
De activiteit van de Bromo vulkaan in de provincie Oost Java is onveranderd hoog. De 2.329 meter hoge vulkaan barst met regelmaat uit en stoot hierbij donkere aswolken uit. De hoogte van de aswolken is echter lager als in de voorgaande weken. Ook zijn er met enige regelmaat nog vulkanische trillingen te meten. Dat de vulkaan doorlopend in uitbarsting is, is op enige afstand vooral te zien door de 400-800 meter hoge donkere rookkolom die opstijgt uit de krater van de Bromo vulkaan. Vulkanisch materiaal wordt met enige kracht uit de krater geblazen en bereikt afstanden tot 500 meter vanaf de kraterrand. Er is ook met regelmaat een flink gerommel te horen.
Enkele dorpen in de directe omgeving van de vulkaan hebben al sinds eind vorig jaar te maken met regelmatige asregens. Deze asregens zijn over het algemeen vrij licht van intensiteit, maar door de steeds terugkerende asregens heeft zich op sommige plekken een flinke laag as kunnen opbouwen. Door regens in het gebied is er bovendien een grote kans op modderstromen. Inwoners het gebied wordt geadviseerd een afstand van zeker twee kilometer tot de krater van de vulkaan te bewaren. Ook wordt mensen aangeraden in het geval van asregens een gezichtsmasker te dragen. In sommige gevallen is de asregen zo zwaar dat bomen kunnen omvallen en stroomkabels kunnen breken onder het gewicht van de as.
Bron Indonesiepagina