dan rest van de winter -2 's avonds 3 graden overdag en soms weer ff iets warmer ! Net niks dus :'( !
Zeker in het Noordwesten. !
En dit noemen ze dus ongefundeerd confrontatie zoeken. Als je daadwerkelijk achter deze uitspraken staat, onderbouw het dan tenminste. Kaarten, pluimen, verwachtingen en argumentatie. Pas dan hebben we iets aan deze comments: nu is het een hoop lucht...
dan rest van de winter -2 's avonds 3 graden overdag en soms weer ff iets warmer ! Net niks dus :'( !
Zeker in het Noordwesten. !
Sinds 2001 heb ik meermalen versteld gestaan van de tegen de verwachting in gevallen ladingen sneeuw, en dan woon ik nog in het noordwesten ook. Nederland kennende zeg ik dan, sneeuwval kunnen ze hier slecht voorspellen, er kan van alles gebeuren!
dan rest van de winter -2 's avonds 3 graden overdag en soms weer ff iets warmer ! Net niks dus :'( !
Zeker in het Noordwesten. !
Reken daar maar niet op, het gaat zeker wel anders worden , we maken zelfs nog kans op stormachtig weer met sneeuwstormen, ongeveer in Februari, dus misschien staat ons nog wel veel te verwachten, vooral in het noorden.
Misschien dinsdag dan...
Gevolgd door regen ?
Ziet er veelbelovend uit, behoorlijk wat sneeuw op komst, alleen jammer van die regen die erachter dwarrelt, maar tis nog afwachten. | Gewijzigd: 24 november 2010, 12:30 uur, door joshoon
Tav sneeuw het volgende;
Belangrijke parameters voor sneeuw
Luchttemperatuur
Natteboltemperatuur
Dauwpunt.
evt neerslagafkoeling
Bepalend of een sneeuwvlok kan overleven is de zgn. nattebol temperatuur. Zolang deze niet boven nul uitkomt blijft de sneeuwvlok bestaan. Deze natteboltemperatuur is bij extreem vochtige lucht gelijk aan de gewone temperatuur en wordt (bij gelijkblijvende temperatuur) steeds lager naarmate de luchtvochtigheid lager wordt. Zodra de sneeuwvlok begint te smelten en dus ook uit gewoon water bestaat, spreken we van natte sneeuw. Hieruit kunnen we concluderen dat als sneeuw door een relatief droge luchtsoort (laag dauwpunt, bv - 6 °C ) valt, de neerslag tot wel 7 graden boven nul als (natte) sneeuw kan vallen.
Vwb de sneeuwvalgrens zijn er verschillende methoden om deze te berekenen.
Ikzelf gebruik daarvoor onder normale omstandigheden de 850 hPA Theta-E kaarten of ook wel Equivalent potential temperatuur genoemd. (bv die van de Wetterzentrale)
VB. Theta-E kaart voor Nederland as zaterdag
Een eenvoudige vuistregel zegt nu , dat bij een aequivalent-potentiele temperatuur van 12 °C de sneeuwvalgrens zich op zee niveau of te wel 0 meter bevindt. bij 24 °C op 1000 meter , bij 36 °C op 2000 meter enz. (zie hierna)
°C = Hoogtemeter
12 = 0
15 = 250
18 = 500
21 = 750
24 = 1000
27 = 1250
30 = 1500
33 = 1750
36 = 2000
39= 2250
42= 2500
In dit geval Theta-E odner de 10 °C dus sneeuwvalgrens tot op (onder) zeenivo
Deze methode gaat echter alleen op bij normale omstandigheden (goed door gemengde luchtsoorten), bij bv een inversie (koude plaklaag in de onderste atmosfeer) is ze niet bruikbaar. Je zou dan van een andere (grove) vuistregel gebruik kunnen maken. Bv. dat er bij 6 graden boven nul bij buiensituaties nog sprake kan zijn van sneeuw en bij 2 of 3 graden boven nul tijdens de passage van fronten. Bij temperaturen boven nul spreekt men van natte sneeuw. Overigens geeft een temperatuur van 2 of zelfs 0 graden tijdens frontpassages geen garantie op sneeuw. Veel hangt namelijk af van wat de temperatuur van de bovenlucht is. Vooral voorafgaand aan dooiaanvallen kan zachtere lucht op enige hoogte al ver voor het grondfront uit snellen, zodat het bijvoorbeeld op 1000 meter hoogte al dooit, terwijl het aan en nabij de grond nog stevig vriest.
Een andere, maar ook meer grove inschatting van de sneeuwvalgrens kan ook met hulp van de relative topografie ( 500-er drukkaart minus de 1000-er drukkaart in decameter, ook wel als Reltop afgekort ).
De Reltop is is in de volgende kaart als kleurvlak ingetekend ( kaarten van bv de Wetterzentrale hebben dit niet maar wordt het kleurenvlak van 500 hPa Geopotentiaal weergegeven dus deze niet verwisselen )
Vuistregel Reltop = SVG
524 = 0000 m
528 = 0300 m
532 = 0600 m
536 = 0900 m
540 = 1200 m
enz.
Ik hoop dat bovenstaande betoog ietwat meer duidelijkheid geven mbt. sneeuw(valgrens) en anders laat maar horen.
Ciao Johann | Gewijzigd: 24 november 2010, 13:11 uur, door Alpenweerman
Radar geeft momenteel geen natsneeuw of sneeuw meer aan, ik begin nu ook te vrezen voor het noorden, die mogelijk alleen nog een kans maken op natsneeuw. | Gewijzigd: 24 november 2010, 12:51 uur, door joshoon