Bij ons komt medio volgende week een sterke oost- tot noordoostelijke stroming op gang waarmee koude continentale vrieslucht wordt aangevoerd. Het gevolg is lichte tot matige vorst (kans op schaatsijs neemt toe). Rond de maandwisseling trekt een stormdepressie over het Iberisch schiereiland (komend vanaf het zeegebied ten zuiden van de Azoren!!) naar het noordoosten. Het is niet onmogelijk dat het uitgestrekte neerslaggebied onze streken weet te bereiken. In dat geval moet met significante sneeuwval rekening worden gehouden. In een latere fase (rond 5 december) kan het, afhankelijk van de atmosferische condities, in sneeuwgebieden streng vriezen.
@ Jan Visser
Hmmzz total winter?
Hoorde rond 11u Frank Deboosere op de radio zeggen dat de Amerikaanse modellen gaan voor véél sneeuw en de Europese computer modellen gaan voor geen enkel vlokje sneeuw.
Wat gaat het nu worden? Amerikanen of Europeanen?
Een kleine, maar actieve storing zal donderdag in Frankrijk sneeuw geven. Vrijdag en zaterdag krijgen ook delen van de Alpen en Italië te maken met sneeuwval.
Rondom een depressie boven het Oostzeegebied en een hogedrukgebied dat zich vanaf Groenland tot de Noorse kust uitstrekt stroomt met een noord tot noordoostelijke stroming deze dagen geleidelijk aan koudere lucht ons land binnen.
De komende 5 dagen zijn de meeste computermodellen het wel eens over dit (licht) winterse scenario.
Het weerbeeld bestaat uit soms eens wat zon maar ook geregeld een bui waarvan het karakter meer en meer winters wordt naarmate de koude luchtlaag steeds dikker wordt.
Vrijdag en zaterdag zijn dagen om in de gaten te houden wanneer een kleine storing vanaf de Noorse kust uitzakt richting ons land. De meeste berekeningen gaan uit van een route net westelijk van ons land. In dat geval best kans op een paar winterse buien, vooral in het westen en noorden van het land. Mocht dit kleine systeempje recht over ons land trekken dan kan het hele land op perioden met sneeuw rekenen.
Deze kleine lagedrukgebiedjes staan bekend om hun grillige koers en vaak bepalen ze die pas ‘last minute’. Een sneeuwdek heeft niet alleen grote gevolgen voor het verkeer, ook het temperatuurverloop wordt door een sneeuwdek enorm beïnvloed. Klaart het flink op dan kan het bij weinig wind boven een sneeuwdek bijvoorbeeld wel 6 tot 10 graden vriezen. In een zelfde situatie zonder sneeuwdek kan het gemakkelijk 5 graden minder koud zijn.
Het worden dagen die voor winter- en weerliefhebbers buitengewoon interessant zijn.
Al voor de winter is gearriveerd willen ‘we’ ook graag weten hoelang Koning Winter op bezoek blijft.
Daarom een blik op de weerkaart om te zien wat de diverse modellen berekenen.
Allereerst Offenbach. De Duitsers laten een depressie zien die zaterdag voor de Marrokaanse kust ontstaat. Na het weekend gaat het systeem activeren, wanneer deze in aanraking komt met de koude lucht boven het Europese continent. Op dinsdag zal deze depressie boven het Alpengebied en Duitsland liggen en frontensystemen bereiken dan ons land met (winterse) neerslag en veel wind. Dit lagedrukgebied bindt de strijd aan met hogedrukgebieden en de koude vrieslucht noordelijk van ons land. In deze visie wordt de koude vrieslucht halverwege volgende week iets in noordelijke richting terug gedrongen, maar laat de mogelijkheid open voor nieuwe kou-impulsen de tweede weekhelft.
Eigenlijk zien we dat het Amerikaanse GFS rekening houdt met een soort gelijke situatie. Natuurlijk verschillen de details. Het windveld komt bijvoorbeeld wat noordelijker te liggen. Ook de Amerikanen laten de zachte lucht terrein winnen maar doen dat wat duidelijker dat de Duitsers. De tweede weekhelft steekt er een westenwind op en wordt het zachter.
De kou en hogedruk ten noorden van ons land laten het er niet bij zitten en zullen na een korte periode van westenwinden opnieuw proberen de oost-stroming terug te brengen.
Dan het model van de gezamenlijke Europese lidstaten, het ECMWF. Dit model houdt de kou in elk geval tot en met volgende week donderdag binnenboord. Pas dan een – niet al te sterk ogende – depressieaanval, maar die trekt zuidelijk van ons land naar Midden Europa waardoor de kou niet niet al te zeer onder druk komt.
De Canadeze lange termijn berekeningen ondersteunen in grote lijnen de visie van het ECMWF.
Kortom: het beloven spannende dagen te worden. Ik houd u op de hoogte!
@ Pietje Paulusma
Hmmzz total winter?
t wordt steeds beter
strax kan sinterklaas niet weg omdat ze boot is ingevroren | Gewijzigd: 23 november 2010, 12:50 uur, door marcel`westland
Marcel
Hoewel het kouder wordt in ons land ben ik voorlopig voorzichtig met het aankondigen van natuurijs. Daarvoor zijn de omstandigheden te veel afhankelijk van opklaringen.
Vorige week donderdag heb ik het winterweer voor later deze week aangekondigd. En het wordt ook winter. Vanaf morgenavond, in ieder geval tot en met begin volgende week blijft het winter. Maar, we moeten ons niet rijk rekenen als het om natuurijs gaat. Allereerst komen wij vanuit een warme novembermaand en een natte periode (water moet nog afkoelen, “warme†ondergrond). Ten tweede zullen de temperaturen overdag rond 1 à2 graden in de plus liggen.
Verder valt er geregeld sneeuw met een buiig karakter en is er vrij veel bewolking. De vorst zal zich in de nachten vaak beperken tot lichte vorst doordat het onvoldoende opklaart. Als er sneeuw ligt en het klaart in de nacht flink en langdurig op, dan is het raak en zal er sprake zijn van matige vorst. IJsgroei heeft echter tijd nodig en één nacht met strenge vorst is niet voldoende.
Verder wil ik waarschuwen dat het deze periode gevaarlijk en verraderlijk weer zal zijn, dit met het oog op het verkeer. Veel gladheid en overlast. Voor de lange termijn wil ik alvast wijzen op de ontwikkelingen voor begin volgende week. Het kan van maandag op dinsdag en dinsdag wel eens uitdraaien op storm, met veel sneeuw en ijzel en/of regen. Ik houd jullie op de hoogte. Waarschuwing verkeer: vanaf morgenavond is er doorlopend kans op gladheid.
Bron: Piet Paulusma