waarom zegt de één dat er 18 cm sneeuw gaat vallen en de ander zegt dat er niks gaat vallen.?
*blijft hopen op sneeuw*
Hulp iemand ???
De temperatuur-klassen zijn gekozen als afwijking van de normaal, met een interval van 2 graden. De horizontale nul-lijn geeft de klimatologie weer. Veel rood is te interpreteren als hoge kans op warmer dan normaal; veel blauw geeft dus waarschijnlijk kouder dan normaal. Die normalen staan overigens linksonder vermeld. Voor de precieze waarden is het beter te kijken naar de conventionele pluimpresentatie. De eerste 3 dagen worden niet gepresenteerd: de spreiding is dan zo klein dat vaak 1 klasse optreedt (of 2 als de verwachting zich bij een klasse-grens ophoudt).
Dan heb ik wel 1 vraag: Is het stabiel, wat betreft de hogedrukgebieden enzo? of kan het zo weer allemaal in duigen vallen als er morgen een 'laag' een klein beetje verschuift??
sorry kaartlezen is niet echt iets voor mij.
Het is allemaal nog erg onzeker (wat betreft koude), dat merk je ook in de verschillende runs
Dank je Jan !!
Blijkbaar is het weer toch moeilijk te voorspellen, zelfs niet met kaartjes.
Maak ons niet weer blij met een dode mus....
Afwachten maar. Zoals ik laatst hoorde : het weer is van De Heer.
Pardon? Er is hier door de mensen die updates maken geen orkaan voorspeld! Dat mensen alleen maar lezen wat ze willen lezen dat moeten hun weten, maar ga daar o-o niet op aanspreken. Wij hebben hier de 10 Bft die weerplaza in de wereld heeft geholpen keihard uitgelachen!
Koning winter komt eraan (7°)
Hier....meneer zit in het zuiden van het land en hij ziet het terwijl ik zowat boven op de studio zit
Synoptische ontwikkeling
Boven West-Europa bevindt zich een omvangrijke hoogtetrog, deze trekt langzaam oostwaarts. Een actief lagedrukgebied trekt maandag van het Alpengebied via het zuiden van Duitsland noordoostwaarts. Aan de westflank stroomt continentaal polaire lucht zuidwestwaarts, deze bereikt ons woensdag. Op de Atlantische Oceaan bevindt zich rond 20 WL een omega-blokkade, deze neemt in kracht toe. Aan de grond ligt er een krachtig hoog bij Groenland, na woensdag breidt het zich uit naar Scandinavië. Bij Spitsbergen ontstaat woensdag een storing, deze trekt aanvankelijk zuidzuidwestwaarts en ligt vrijdag boven de Noordzee. Op 500 hPa zien we een omvangrijk hoogtelaag ontstaan boven het Noordzeegebied. Vervolgens vult deze boven of vlak bij ons land op, daarbij zijn er meerdere kernen. In het weekeinde van 28 november trekt een storing op de Oceaan langs ongeveer 40 NB oostwaarts. Als gevolg van het westwaarts afsplitsen van een kern van het hoogtelaag boven het Noordzeegebied trekt de storing vervolgens noordoostwaarts en ligt dinsdag 30 november bij de Britse Eilanden. Het frontale systeem passeert dan vanuit het zuiden ons land waarna de stroming zuidwestelijk wordt. De blokkade verplaatst zich naar het oosten van Amerika.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De Uitvoer is grootschalig gezien consistent. In alle Leden bereikt woensdag koude continentaal polaire lucht ons land. Belangrijkste aandachtspunt voor de middellange termijn is de koers en activiteit van de storing op vrijdag en het daarop volgende weekeinde. De grote vraag is of de storing vrijdag met significante sneeuwval gepaard gaat. Aan de zuidflank van de storing stroomt relatief zachte lucht over ons land. We zien in 40-50% van de Leden minimaal 1 cm sneeuw, waarbij het onderscheid tussen kust en binnenland ogenschijnlijk niet zo groot is. De kans op significante sneeuw is uiteraard in het oosten duidelijk groter dan in het westen, dit zien we ook terug in het aandeel van sneeuw in de totale neerslag, aan de kust is dit 20-40%, in het oosten 50-70%. In het weekeinde is er nog steeds grote kans op sneeuw van betekenis. Als gevolg van het stromingspatroon met een hoogtelaag met meerdere lagedrukkernen is de specifieke voorspelbaarheid laag, als gevolg van kleinschalige systemen kunnen de verschillen groot zijn. Tijdens opklaringen vriest het 's nachts licht tot matig, waar sneeuw ligt kan het bij weinig wind streng vriezen. De kans dat de maximumtemperatuur beneden nul blijft stijgt van ongeveer 5% op vrijdag naar 30-70% op maandag 29 nov. Bij dit alles moet worden aangemerkt dat in het ECMWF-Model een sneeuwlaag zich makkelijk handhaaft. Aan het begin van de komende week zien we in een toenemend aantal Leden een laag bij de Britse Eilanden waarmee vanaf dinsdag 30 november de kans op een einde van het koude weer oploopt naar ongeveer 50%. De Oper Uitvoer laat dit als eerste (dinsdag) van alle Leden gebeuren. In de rest van de Leden handhaaft zich de invloed van van het koude hoogtelaag boven West-Europa geflankeerd door het noordelijke hoog.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Overgang naar koud weer met af en toe sneeuw, in het westen vooral vrijdag ook regen. Tijdens opklaringen 's nachts lichte tot matige vorst. Middagtemperatuur dalend naar rond of iets boven nul in in het weekeinde.
Samenvatting EPS-periode:
50% kans op aanhouden van het koude weer met overdag temperaturen rond het vriespunt en 's nachts meest matige vorst. 50% kans op overgang naar zachter weer met af en toe regen.
Hier lijkt het westen toch ook gewoon sneeuw te krijgen in plaats van regen!
Koning winter komt eraan (7°)
Klopt maar die (7.0)gr is voor vandaag.. Koning winter komt eraan dat is los van die (7)gr. Tis maar net hoe je het leest.. de verwachtingen staan er onder per dag.
Maat geef toe die 7 gr is een beetje verward.. had er niet moeten staan.. maar 7gr.staat tussen aanhalers..
Dan moeten ze wel blijven updaten, laatste update was donderdag.
Maat geef toe die 7 gr is een beetje verward.. had er niet moeten staan.. maar 7gr.staat tussen aanhalers..
Ja is ook waar, maar die temperaturen die ze aangeven behoren niet tot Koning winter