Its the BEGINNING! als er een patroon ontstaat van regelmatige aanvallen van zachte lucht richting west-europa die stuklopen op krachtige Hoogs boven Noorwegen/Rusland kunnen we CENTIMETERS snow verwachten | Gewijzigd: 21 november 2010, 21:28 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Voor onze omgeving zijn storingen boven de relatief warme Noordzee in combinatie met diepvries op hoogte van belang. Dat zou op vrijdag/zaterdag 26 en 27 november tot sneeuw van betekenis kunnen leiden. Rond de maandwisseling gaan oceaandepressies pogingen ondernemen om het winterweer aan banden te leggen.
@ Jan Visser
Actueel trekt er een depressie onder ons land door, over Frankrijk, naar het zuidoosten. Hierdoor is inmiddels in het hele land de wind naar oost gekrompen (tegen de klok ingedraaid = slecht voorteken voor naderend stevig winterweer!) en is het in een groot deel van het land al opgeklaard. Ten westen van Groenland ligt een stationaire depressie die aan de oostzijde van het systeem een sterke warmteadvectie (WA) naar het noorden toe veroorzaakt. Hierdoor ontstaat er boven het midden van de oceaan, met nadruk op de Groenland-IJsland regio, een tamelijk sterke hogedrukblokkade.
De komende dagen zal de blokkade langzamerhand sterker worden en zijn invloed meer laten gelden over de Benelux. Het wordt de komende vier dagen geleidelijk aan gevoelig frisser met maxima die gaan dalen van gemiddeld 6 graden op maandag naar gemiddeld 2 graden op donderdag. De minima gaan omlaag van gemiddeld 2 graden vannacht tot gemiddeld -2 graden gedurende de nacht naar vrijdag. Verder blijft er al die tijd een matige oosten- tot noordoostenwind staan, die het schraal doet aanvoelen. Het weerbeeld kenmerkt zich daarbij als een afwisseling tussen opklaringen en wolkenvelden, verder blijft het tot vrijdag nagenoeg droog in het gehele land, m.u.v. het uiterste zuidoosten en de wadden. Daar kunnen namelijk enkele regenbuien gaan vallen komende woensdag.
Komende donderdag lijkt er een klein lagedrukgebied op de oceaan ten westen van Noorwegen te gaan ontstaan als gevolg van het westwaards terugtrekken van de oceaanblokkade. Dat lagedrukgebied gaat waarschijnlijk op vrijdag pal over de Benelux trekken, of ten westen van ons over de Noordzee langs gaan. In het eerste geval (60% van de modeluitvoer) valt er in het binnenland eerst sneeuw, wat later overgaat in natte sneeuw of regen, m.u.v. het noordoosten van Nederland waar het dan de gehele tijd blijft sneeuwen en daardoor kan er daar dan een sneeuwdek van ongeveer 5 cm gaan ontstaan. In het westen van de Benelux valt er dan ondertussen enkel regen , vermengd met wat natte sneeuw. In het tweede geval (40% van de modeluitvoer) valt er vrijwel overal regen, m.u.v. het noordoosten waar er dan toch nog enige tijd (natte) sneeuw kan gaan vallen.
Daarna wordt de onzekerheid te groot om nog zinnige uitspraken over het dan heersende weerbeeld te kunnen doen. In ongeveer 40 procent van de modeluitvoer zien we dat het laag ten westen van ons blijft rondtollen, waardoor er uiteindelijk een groot 'lagedruk-kerkhof' op de oceaan ontstaat door het te noordelijk over de oceaan uitstromen van koude lucht. In dat geval wordt er bij ons een relatief zachte zuidwestelijke stroming (maar geen klassieke WC) in gang gezet ondanks noordelijke hogedruk.
In eveneens 40 procent van de uitvoer zien we het laagje eerst een tijdje boven onze omgeving rondtollen, om vervolgens zuidwaarts te trekken en verbinding te zoeken met een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee, waarbij de blokkade wel, of juist geen stand houdt. In het eerste geval (ongeveer 20% procent van de uitvoer) zien we een gure NW-stroming ontstaan met (natte) sneeuw- en hagelbuien, overdag (ruim) positieve maxima en 's nachts negatieve minima in een groot deel van de Benelux. In het tweede geval (eveneens 20% van de uitvoer) krijgen we eerst te maken met een relatief koele en droge ZO-stroming met nachtvorst, waarbij de stroming later naar ZW draait en er een klassieke WC in gang wordt gezet met zacht en zeer wisselvallig weer tot gevolg.
In de resterende 20 procent van de uitvoer wordt het laagje afgebroken en herstelt de NO-stroming zich binnen twee dagen. In dat geval kunnen we vanaf zondag spreken van een winters scenario, met in de gehele Benelux sneeuwbuien, nachtvorst en regionaal ijsdagen.
Ik hoop hiermee duidelijk genoeg geweest te zijn. | Gewijzigd: 21 november 2010, 21:42 uur, door Onweerfreak
Dank je!
Voor mensen die het niet helemaal begrijpen: 20% kans op totaalwinter, 20% kans op een WC, en 60% kans op iets daartussenin.
Ik ben niet pessimistisch maar dat bericht van onweersfreak noem ik nu nie bepaald schitterend .
Ik vind het een schitterend stuk, vooral ''m.u.v. het noord-oosten van nederland waar het de gehele tijd blijft sneeuwen''
neenee. zo bedoel ik het niet. het is mooi gezegd dat wel
maar het zijn geen schitterende vooruitzichten voor als je niet in het noordoosten van nederland woont
maar we zijn nog maar eind november
het is nog lang
Voor mensen die het niet helemaal begrijpen: 20% kans op totaalwinter, 20% kans op een WC, en 60% kans op iets daartussenin.
Kortom, dit wordt deze week recorddrukte op O-O, of mag ik al zeggen 'Winter-online'
203 Gebruiker(s) lezen dit onderwerp (108 Gasten en 3 Anonieme gebruikers) Het begint al haha | Gewijzigd: 21 november 2010, 22:01 uur, door koen17
Jaaahaaa, dat weet ik wel. Naja.....60% kans is best veel toch? Toe, laat me nou ook eens optimistisch zijn en genieten haha
Jij kan optimistischer zijn dan ik: hier in Brabant zal het waarschijnlijk natte sneeuw worden gevolgd door regen met zo'n laagje, vorige winter heb ik dit soort situaties meerdere malen gezien. Daarbij in het NO keer op keer totaalwinter en vooral aan de Belgische kust keer op keer 'totaalnietsch'. Hier was het de ene keer weer wel en de andere keer weer niet raak.
Volgens mij klopt het niet hoor, ik heb flink rekenwerk verricht en alles nagekeken en wat bleek: het is 61% !