Iedereen is cq was helemaal door de dolle heen na het zien van de 06u run van het Amerikaans model GFS. Echter moet ik er wel bij zeggen, dat we ons daar niet blind op moeten gaan staren. Het ziet er leuk uit die temperaturen en ook die sneeuwverwachting, maar het kan ook zomaar ineens verdwenen zijn. Dus terughoudendheid is bij deze zeker op zijn plaats!
Momenteel is er dus ook nog geen zinnig woord over te zeggen. Het Europees model laat momenteel een temperatuur zien, die op kan gaan lopen tot zo'n 4 graden, terwijl het weermodel GFS met een dikke ijsdag aan komt zetten met temperaturen van -5 a -6 overdag in het noordelijk deel van het land. Wat betreft de temperatuur op 1500 meter zit het wel goed, beide modellen geven aan dat de temperatuur rond de -10 graden ligt. Spannende situatie allemaal hoe dit allemaal gaat verlopen. Dit is een verwachting, dus dat wil niet zeggen dat het daadwerkelijk uit zal gaan komen zoals de meeste mensen denken cq hopen!
Op weg naar de eerste marathon op natuurijs?
Op weg naar de eerste marathon op natuurijs? Over een dag of tien zou het in het noordoosten van Nederland wel eens kunnen lukken. Wel moeten we even de sneeuw in de gaten gaan houden, dat zou nog roet in het eten kunnen gaan gooien. De strijd om de eerste marathon op natuurijs kan (zoals de modellen er nu voorstaan) volgende week los gaan barsten. De ijsverenigingen van Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord vechten jaarlijks om de primeur.
De zware sneeuwval in het noorden van het land bleek vorig jaar een zegen voor Haaksbergen. Sinds 2007 wist de ijsvereniging in Haaksbergen vier keer de schaatsprimeur in de wacht te slepen.
©onweer-online
Updates en interessante berichten twitter ik altijd. Mijn twitteraccount is: http://twitter.com/Jantje_
Overzicht
Alle pluimen op 1 pagina
Neerslag inclusief een mooie sneeuwradar
Temperatuuroverzicht
Onder een heldere hemel zakte het kwik in Drongen de voorbije nacht een paar graden dieper weg dan verwacht, waardoor de derde vorstnacht van deze winter een feit is. Met -1,1°C was het de koudste nacht tot nu toe. Lang zal dit "record" niet standhouden, want de komende week krijgen we dus te maken met de eerste winterprik.
Een hogedrukkern (1030 hPa) boven Scandinavië smelt vandaag zondag samen met een hogedrukgebied (1035 hPa) boven IJsland en Groenland. Een depressie steekt vandaag het zuiden van Frankrijk over: van de Golf van Biskaje naar de Golf van Genua. Daardoor staat er in onze omgeving een oostnoordoostenwind en kan het stilaan beginnen af te koelen. De maxima liggen vandaag rond 6 à7°C. Het occlusiefront van de Zuid-Europese depressie zorgt ervoor dat de bewolking in de loop van de dag toeneemt. Ook vannacht blijft het zwaarbewolkt, zodat de minima niet veel verder zakken dan 3°C. Het blijft zo goed als droog.
Morgen trekt de depressie verder het Europese vasteland op, waardoor de wind stilaan krimpt naar meer noordelijke richtingen. Morgen is dat nog noordoost en dus continentaal. De maxima liggen rond 5°C en er zijn enkele opklaringen. Dinsdag draait de wind naar het noorden, wat betekent dat hij vanover de Noordzee waait. Het zeewater is nog altijd 11°C. De onderste luchtlagen worden dus gevoelig opgewarmd en dat is ook te merken aan de maxima. Die liggen dinsdag opnieuw rond 7°C. Toch verandert er weldegelijk iets: terwijl de maxima aan de grond oplopen, koelt de lucht op grotere hoogte verder af. De troposfeer wordt dus onstabiel, waardoor de kans op buien toeneemt. De buienkans is het grootst aan zee.
Woensdag heeft het zwaartepunt van de hoge luchtdruk zich verplaatst naar IJsland. Boven Scandinavië begint de luchtdruk te dalen. Er ontstaat een noordelijke hoogtestroming, die ervoor zorgt dat de koude bovenluchten verder naar ons land worden getransporteerd. Tegen donderdagavond daalt de temperatuur op 850 hPa (rond 1500 meter hoogte) boven het noorden van Nederland al tot -10°C. Bij ons is dat tot rond -8°C. Er kunnen woensdag een paar buitjes vallen die meer en meer een winters karakter krijgen. De maxima liggen nog rond 5°C, maar tegen de avond zakt het kwik snel richting vriespunt. In de nacht van woensdag op donderdag vriest het op veel plaatsen in Vlaanderen een graad of drie. In de Kempen is een -5°C haalbaar.
Vrijdag zakt een depressie af van de kust van Noorwegen naar de Noordzee. De precieze koers van deze depressie zal bepalen of we echt winterweer krijgen of niet en dat kan echt op 50 kilometer aankomen. De bovenlucht blijft in elk geval koud: rond -8 à-10°C op 850 hPa. Volgens het EPS maken we de meeste kans op een westenwind. Dat betekent dat in het westen van Vlaanderen de temperatuur overdag oploopt tot rond +4°C. Er is dan vrijdagochtend kans op enkele sneeuwbuien bij temperaturen die nog licht negatief zijn. In de loop van de dag gaat de sneeuw dan over in natte sneeuw of regen. Een zelfde weerbeeld zien we op zaterdag: 's nachts vorst en kans op wat sneeuwbuitjes, overdag licht positieve temperaturen en winterse buien.
Na zaterdag lijkt er in eerste instantie niet veel te veranderen. Ten noorden van ons blijft de luchtdruk hoog, in onze omgeving houden zich diverse depressiekernen op en de bovenluchten blijven onveranderd koud. We maken dus veel kans op licht wisselvallig winterweer met 's nachts lichte tot matige vorst, maxima rond of iets boven het vriespunt en nu en dan een sneeuwbui of winterse bui.
Schaatsijs?
Komt er ook schaatsijs? Zo eind november, begin december zou dat zeker voor Vlaanderen extreem vroeg zijn. In het noordoosten van Nederland is er wel kans dat er over een dag of tien genoeg ijs ligt voor een eerste wedstrijd op natuurijs. Ik heb het dan over wedstrijden àla Veenoord, waar een stuk grond onder water wordt gezet om er vervolgens een 400 meter-baan op uit te zetten. Van grote tochten kan uiteraard nog geen sprake zijn.
Ook in Vlaanderen zou er zich na volgend weekend een ijsvloertje kunnen vormen, maar veel zal afhangen van de windrichting en windsterkte én van eventuele sneeuwval. Een sneeuwdek zorgt voor extra afkoeling, maar bemoeilijkt tegelijk de ijsaangroei. Het ensemblegemiddelde van de ijspluim komt tegen 1 december met zo'n centimer of 4 ijs op ondiep en stilstaand water (zie illustratie). Het blijft interessant op het weerfront.
Gert Coonen
http://www.onweer-online.nl/weerkaart/pluim-grafieken/170/
Ja zeg dat wel, sneeuwfront zelfs.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Ik ben wel vol verwachting wat de temperatuur kaartjes gaan doen de volgende uren/dagen. -17 lijkt me sterk maar je weet nooit!
Toch denk ik dat waardes vanaf -20 ook wel haalbaar worden als er echte transport komt en met een flink versneeuwd aardoppervlak
Kijk kijk, daar hebben we wat aan, veel meer waarheidsgetrouw dan al die directe model output (DMO)!
Adhv. van welk model is dit overigens Jan ?
Gr. Johann