Uit historisch onderzoek in de Andes blijkt dat de Boliviaanse hoofdstad La Paz ernstig gevaar loopt door de klimaatverandering. Zelfs bij een matige stijging van de temperatuur dreigt de omgeving in een woestijn te veranderen en de stad zonder drinkbaar water te vallen. Bij doomscenario's van de klimaatverandering wordt vooral gepraat over eilandengroepen en riviermondingen. Maar ook La Paz, een van de hoogst gelegen steden ter wereld, loopt gevaar. Dat blijkt uit onderzoek van het bekende Titicacameer door wetenschappers van het Florida Institute of Technology (FIT). Een verslag van het onderzoek verscheen in het tijdschrift Global Change Biology
De wetenschappers onderzochten de veranderingen in klimaat en vegetatie in de Andes op basis van pollen in de sedimenten van het meer, dat op de grens tussen Peru en Bolivia ligt. Het meer blijkt met wel 85 procent te zijn gekrompen tijdens de laatste warme periodes, 130.000 tot 115.000 jaar geleden en 330.000 tot 320.000 jaar geleden. In die periodes verschoof de boomgrens ook bergop, een verschijnsel dat momenteel ook vastgesteld wordt. Maar opvallend is dat het klimaat rond het meer in de beide warme periodes plots veranderde. De graslanden rond het meer werden woestijnen.
Uit een wetenschappelijke reconstructie besluiten de onderzoekers dat het krimpen van het meer tot een plots verlies van neerslag in de regio leidt. Dat kantelmoment wordt bereikt bij een temperatuur die rond de 1,5 à2 graden Celsius boven de huidige temperatuur ligt. Als de temperatuur in de Andes aan het huidige tempo blijft stijgen, met zo'n 0,3 tot 0,5 graden per decennium, dan kan die kritieke drempel over dertig tot veertig jaar bereikt worden. "Voor ongeveer twee miljoen mensen zullen de consequenties daarvan verregaand zijn", zegt Paul Filmer, programmadirecteur van de Amerikaanse National Science Foundation, die het onderzoek steunt. Filmer noemt ernstige droogte, verlies aan drinkwaterreserves en krimpende oogsten als gevolgen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:07 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0