ZICHT 50 MTR. Of minder.
Meer dan 8 graden verschil met het zuiden,, Het gaat weer goed
denk het niet het word strax bewolkt en dan wordt het hier weer warmer
Denk het wel,, want ik zie het nu..
Potdicht van de mist..
TEMPERATUUR ONDER NUL..
En 8 graden nu verschil met het zuiden.
En de bomen zitten nu al vol met rijp!!
Kaartjes erbij..
| Gewijzigd: 19 november 2010, 22:27 uur, door wiggelrode
Potdicht van de mist..
TEMPERATUUR ONDER NUL..
En 8 graden nu verschil met het zuiden.
En de bomen zitten nu al vol met rijp!!
ja maar het wordt stax bewolkt en dan wordt het warmer!!!
Wat al een paar dagen duidelijk was, krijgt meer en meer bevestiging. Volgende week stijgen de kansen op licht winters weer, met winterse buien en lichte nachtvorst. Zwaar winterweer lijkt er voor Vlaanderen nog niet in te zitten, maar we zijn natuurlijk ook nog maar november.
Er heeft zich inmiddels een hogedrukgebied (kerndruk 1030 hPa) gevestigd boven Scandinavië, met een uitloper in de richting van Groenland. Ten westen van Ierland ligt een complex, maar ondiep lagedrukgebied. Eén depressiekern ligt ten zuiden van IJsland, een tweede trekt naar de Golf van Biskaje. Daardoor staat er vandaag vrijdag bij ons een zuidelijke stroming. De zuidenwind voert zachte lucht aan, waardoor de maxima vandaag pieken tot rond 9°C. Een zwakke occlusie, verbonden aan de IJslandse depressie, zorgt voor veel bewolking. Het kwik zakt daardoor de volgende nacht niet veel dieper dan een graad of 6. Af en toe kan er wat motregen vallen.
Morgen zaterdag trekt de depressie van de Golf van Biskaje stilaan Frankrijk binnen. De wind krimpt van zuid naar oost. Aangezien het in Oost-Europa nog zacht is, heeft die krimping voorlopig weinig of geen gevolgen voor de maximumtemperatuur. Die ligt ook morgen nog rond 9°C. Er komen stilaan wel wat gaten in de bewolking en de wind waait zwak, zodat het een aangename zaterdag wordt. Ook in de nacht van zaterdag op zondag zijn er nog opklaringen. De minima liggen rond +2°C.
Zondag heeft de depressie zich boven Frankrijk genesteld en vinden we de hoogste luchtdruk (1035 hPa) boven IJsland en Groenland. Ook boven Scandinavië is de luchtdruk nog altijd hoog. Dat zorgt bij ons voor een oostnoordoostenwind, die stilaan aanspant. Met maxima tot 7°C is het stilaan wat minder zacht. Een occlusie die rond de Franse depressie draait, zorgt ervoor dat de bewolking opnieuw toeneemt. In de nacht van zondag op maandag daalt het kwik daardoor niet veel verder dan +2 à+3°C in het westen van het land. In de Kempen komt het vriespunt wel in beeld. Vooral in het westen kan er wat lichte neerslag vallen. Met temperaturen die op 850 hPa (rond 1500 meter hoogte) rond -1 à-2°C liggen, hoeven we nog niet op winterse neerslag te rekenen.
Maandag trekt de depressie verder het Europese vasteland op. De wind krimpt verder van oostnoordoost naar noordoost. De aangevoerde lucht is nu duidelijk minder zacht, met maxima rond +4°C in Vlaanderen, rond +1°C op de Hoge Venen. Er kan wat neerslag vallen. In Vlaanderen is dat regen, in de Hoge Venen valt de eerste sneeuw. Nog altijd zorgt de bewolking ervoor dat het kwik 's nachts niet diep wegzakt, met minima die amper lager uitvallen dan de maxima: rond +2° à+3°C.
Dinsdag krimpt de wind verder naar noordelijke richtingen. Dat betekent dat er vanover de Noordzee in de onderste luchtlagen zachte lucht over het westen van het land wordt aangevoerd. Er valt opnieuw wat neerslag. Bij temperaturen die de hele dag in Vlaanderen tussen +4 en +6°C liggen, is dat uiteraard regen. Op grotere hoogte wordt er wel koudere lucht aangevoerd. De temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte) ligt rond -5°C. Dat maakt dat er in de Ardennen wel kans is op winterse neerslag. In de Hoge Venen komt het kwik vanaf maandag niet of nauwelijks nog boven het vriespunt en daar kan tegen woensdag een sneeuwdek van 5 à10 centimer komen te liggen.
De details vanaf woensdag liggen uiteraard nog niet helemaal vast, de grote lijnen zijn stilaan wel duidelijk. We zien donderdag een indrukwekkende omega-blokkade boven de Atlantische Oceaan. Aan de grond vertaalt zich dat in een stevig hogedrukgebied boven Groenland en een complex lagedrukgebied van Zuid- over Centraal- tot Noord-Europa. Aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied zakt koude lucht uit naar het zuiden. We weten nog van vorige winter wat er gebeurt als deze koude bovenluchten boven het relatief warme water van de Noordzee terecht komen: er ontstaan depressies boven zee. Het hangt van de precieze koers van deze depressies af hoe ons weerbeeld er zal uitzien. De bovenlucht is in elk geval koud genoeg om voor sneeuw te zorgen. Blijft de wind aflandig, dan kan er ook in Vlaanderen sneeuw van betekenis vallen. Komt de wind vol vanover zee, dan zijn de maxima te hoog en valt er regen. Komt zo'n depressiekern vlak in onze buurt te liggen, dan kan er pak natte sneeuw vallen bij licht positieve temperaturen, zoals op 25 november 2005 bijvoorbeeld het geval was.
Volgens het EPS is de kans op nachtvorst vanaf volgende week woensdag in elk geval groot. Het ensemblegemiddelde ligt elke nacht rond -3°C. In de Kempen behoort matige vorst (-5°C of lager) zeker tot de mogelijkheden. De maxima liggen rond +3°C, de kans op ijsdagen in Vlaanderen is voorlopig erg klein. In de Hoge Venen blijft het wel dag en nacht vriezen. Alle sneeuw die daar valt, blijft dus liggen. Als het dan 's nachts uitklaart, zou het kwik daar in het tweede deel van volgende week wel eens dicht tot tegen de -10°C kunnen dalen. De nieuwe winter neemt met andere woorden een behoorlijke start.
Gert Coone
Ja dat klopt. eens na sneeuw krijgen we weer dooi.. en na regen weer droog..
Het is nu actueel wat zich afspeeld.. en het noord oosten zit weer in de koude lucht.. de herhaling van begin 2010 herhaald zich weer.
http://www.buienradar.nl/sneeuw.aspx
Is de zee dan al zo koud daar wow
Aankomende winter wordt een thriller
Ongeveer een derde van de modelberekeningen van de maand lijken uit te komen op een Atlantische invloed met veel mildere lucht en een verzachting van de temperatuur. Een paar runs van het weermodel GFS laten/lieten een depressie zien op de Atlantische Oceaan, begin december. Zie hieronder het kaartje. Dat zou een klassieke westerse lagedrukgebied in de Atlantische Oceaan worden. Dit zou betekenen dat we met zeer mild, winderig en soms regenachtige herfstweer leidde. Van sneeuw en vorst is in deze berekeningen cq setting totaal geen sprake.
Tweederde van de modellen berekenen een ijzige winter situatie die op volle toeren zal gaan draaien. Alle lagedrukgebieden worden door de hogedrukgebieden naar het zuiden gedrukt. Het belangrijkste hogedrukgebied wordt momenteel berekend over Groenland en IJsland, ook boven Noord-Europa en Noord-Rusland liggen twee hogedrukgebieden die ervoor zorgen dat de temperatuur op 1500 meter ongeveer uit gaat komen rond de -20 a -25 graden. -20 graden in de Lage landen is dan ook op termijn zeker niet uitgesloten. Dergelijke of soortgelijke weersomstandigheden hebben we sinds de strenge winter van 1962/1963 niet meer gehad.
Om langdurige kou te hebben hoeven we niet perse extreme lage koude luchtmassa's te hebben. Arctische lucht, een sneeuwdek en wind is ook voldoende om het kwik flink te laten zakken, tijdens de lange nachten blijft de kou aanhouden. Wij worden momenteel geconfronteerd met buitengewone weersomstandigheden en staan we aan een begin van een lange, vrij koude periode. Wie momenteel denkt op korte termijn aan dicht gevroren rivieren, massa's sneeuw en alles wat daarom heen hangt zal teleurgesteld worden... Het zal geheel afhangen van hoe de weersomstandigheden zich blijven ontwikkelen.
Bericht overnemen? Dat kan, graag even contact via PB
Zou het niet andersom zijn, namelijk dat het eerst sterk afkoelde in het Noorden, en dat daardoor dichte mist is ontstaan?
ZICHT 50 MTR. Of minder.
Meer dan 8 graden verschil met het zuiden,, Het gaat weer goed
Het gaat inderdaad lekker daar in het hoge Noorden.
Om 22:40u:
Leeuwarden: -1,4
Eelde: -0,8
In het begin van de avond was het hier (Zuid-West Friesland) ook al afgekoeld tot 1,7 graden, maar toen kwam de bewolking binnen. Inmiddels is de temp. hier al weer opgelopen naar 4,5 graden.
Wel grappig: om 21:20u zag ik Paulusma op Omrop Fryslân zijn weerpraatje houden, wat blijkbaar overdag al was opgenomen. En daarin gaf hij aan dat het in Friesland vannacht 4 á 5 graden zou worden. Op dat moment was het in Leeuwarden al -0,6 graden.
NB: dat zelfde weerpraatje wordt ook nog elk uur herhaald gedurende de avond en nacht.
Aankomende winter wordt een thriller
de temperatuur op 1500 meter ongeveer uit gaat komen rond de -20 a -25 graden. -20 graden in de Lage landen is dan ook op termijn zeker niet uitgesloten. Dergelijke of soortgelijke weersomstandigheden hebben we sinds de strenge winter van 1962/1963 niet meer gehad.
Niet 1962/1963, maar 1986/1987: toen werd op 11 januari -23 op 1500 meter hoogte waargenomen boven Groningen. In 1963 kwamen we niet lager dan -16 op 850 hPa, doordat een zéér sterk, blokkerend hogedrukbastion boven de Oostzee er toen voor zorgde dat ècht koude lucht uit NW-Rusland ons niet kon bereiken. Daarentegen zorgde datzelfde luchtdrukmaximum ervoor dat de westelijke stroming in Europa twee maanden lang totaal geblokkeerd was waardoor het in feite continue vroor, uit alle windrichtingen (geen aanvoer van zachte lucht). Enkel kwam het niet tot extreem lage temperaturen die winter om eerdergenoemde reden.
Heb eerder op dit kanaal (prinses margrietkanaal ) gelopen richting het bergummer meer met een paar jongens
Weet het jaar niet meer
Het mag dus behoorlijk vriezen wil je daar op lopen, wonder boven wonder er niet door heen gezakt
Hoop zoiets toch weer eens mee te maken
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
toen liep ik door kruiend ijs over de ijssel van Deventer naar Olst.Dat nu weer mee te maken lijkt mij geweldig.
Misschien weten mensen uit Deventer op dit forum zich dit ook nog wel te herinneren.
Geen uitgesneeuwde mist!! het sneeuwde hier ook een beetje.. en ook leeuwarden (T.TEXT) Melde sneeuw.
Leeuwarden
Sneeuwbui -1 N 0 200m 1015
| Gewijzigd: 20 november 2010, 00:05 uur, door wiggelrode