Deze verwachting wordt gemaakt met behulp van MOS (Model Output Statistics) technieken. Daarbij worden diverse databronnen gebruikt: de operationele ECMWF verwachting levert lokale en grootschalige informatie. Dit laatste betreft indices voor het grootschalige stromingspatroon alsmede het opgetreden weer van analoge stromingspatronen van de afgelopen 50 jaar. Ten slotte levert EPS een groot aantal predictoren (niet alleen ensemble gemiddelde!). MOS levert de overschrijdingskans voor een bepaalde temperatuurwaarde, welke omgezet wordt in een kans per klasse.
Heb reeds zout ingeslagen(250kilo) En wat mij opvalt de schappen liggen vol met sneeuwruimers en sleeen.en zout word grotendeels al ingeslagen.. het scheelde 7.50 euro op 25 kilo. (nu nog)
GFS geeft eigenlijk al de hele tijd aan dat de temperatuur tussen de 2 en 6 graden blijft en dat het zelfs warmer wordt. ( er waren een paar runs die me blij maakte maar elke keer viel de Run weer terug naar haar oorspronkelijke voorspelling (warm))
In eerste instantie leek het er op dat het kouder zou gaan worden maar na 1 december geven de kaarten zelfs aan dat het warm wordt.. ( 10 graden plus !)
Nu is dit (te) lange termijn en beperk ik mij tot de kaarten van 7 dagen vooruit.
Daarin zie je dat de temperatuur overdag boven nul is ( tot aan 7 graden) en in de nacht net onder nul is in het oosten van het land en (ruim) boven nul is in het westen. ( dit fluctueert een beetje over de week heen maar daar komt het wel op neer)
Na donderdag begint er een gevecht tussen de gebieden en de GFS laat zien dat een hogedrukgebied zich boven midden Europa aan het nestelen is wat voor ons een zuidwestenwind zal gaan geven. Wat tot gevolg heeft dat we een warme aanvoer gaan krijgen.
Daarnaast zie je de temp op 1500 meter gaan stijgen naar circa -5 graden wat dus tot gevolg zal hebben dat we geen sneeuw krijgen die gaat blijven liggen. ( overigens met 4 graden boven nul in het westen en 2 graden boven nul in het oosten lijkt me dat ook erg apart)
Samengevat:
Temperaturen boven nul overdag, s'nachts (net) onder nul in het oosten en boven nul in het westen.
geen wind van betekenis maar gewoon standaard herfst weer. ( bewolkt af en toe een spat regen/natte sneeuw)
Sorry dat ik jullie wintergekte even doorbreek
Hieronder zie je een aantal kaarten. Het leuke van de 500Hpa kaart van donderdag is dat je heel goed kan zien dat we te maken hebben met hoge en lagedruk gebieden boven Nederland wat deze puinhoop aan windrichtingen geeft. ( zie windkaartje). Het temperatuurskaartje spreekt voor zich.
Daarna zie je een kaart hoe de GFS denk dat de outcome zal zijn waarbij een hogedrukgebied zal gaan zorgen voor een zuidwestelijke stroming.
Steeds minder leden van het aan het Europees weermodel (ECMWF) verbonden ensemble, verwachten dat de aanstaande verkilling van het novemberweer slechts een kortstondig karakter heeft. Ik heb eerder deze week geschreven dat de toon, inzake een winterse luchtdrukverdeling, is gezet en de opeenvolgende runs (verwachtingskaarten) van het ECMWF bevestigen die trend. Het belangrijkste weersysteem wordt een standvastige hoogterug op het westelijk deel van de Atlantische Oceaan. Dit systeem groeit uit tot een Groenlands-IJslandse blokkade. Aan de oostzijde zwermen gaandeweg steeds koudere luchtmassa’s via Noord- en Noordoost-Europa naar het zuiden en zuidwesten uit. Ook het ‘verhitte’ Moskou, waar het thermisch overschot voor november momenteel nog 8,1º bedraagt, gaat voor de bijl.
Bij ons neemt vanaf maandag de kans op lichte vorst in vooral het binnenland toe. Omstreeks donderdag 25 november, wanneer de atmosfeer op 1500 meter hoogte tot rond -10 graden is afgekoeld, zou het nog wat kouder kunnen worden. Dat proces is echter sterk afhankelijk van de hoeveelheid bewolking en windrichting en windsterkte. Rond de 25ste kan er namelijk ook enige (smeltende) sneeuw gaan vallen.
Jan Visser
We gaan alweer aardig richting december, de winter is in aantocht, dus vroeg of laat zal het dan toch gaan gebeuren.
en trouwens,al die moddelen veranderen met het uur zo wat.
nu zien ze er weer ongunstiger uit,vanavond zit iedereen weer te springen omdat er weer sneeuw en vorst op staat | Gewijzigd: 18 november 2010, 10:27 uur, door winter=fijnweer
We wonen in Nederland hè, niet ergens in Rusland!
dat bedoel ik nou, hetis al weer stuk opgeklaart.
en volgens mij is bij een temperatuur van +1 niet gelijk alle sneeuw weg hoor | Gewijzigd: 18 november 2010, 10:30 uur, door winter=fijnweer
geloof wel dat je aardig kan voorspellen wat de winter in het algemeen word,door straalstroom,NAO,zeewatertemperatuur etc.
maar op de maand precies lijkt me bijna onmogelijk,en februari duurt nog 2 maanden voor uit,voor die tijd is NCEP al lang weer een keer naar de koude kant opgestapt.
Ik vind het prima en het zou zomaar uit kunnen komen. Na een heftige december en januari, qua sneeuw en ijs, mag het van mij in februari langzaam richting de lente gaan...
Kan wel wezen. maar temperaturen en weersituaties kunnen enorm verschillen.. zag je vorig jaar wel we hadden meer een ussr klimaat vergeleken met zuid/west nederland..
Dat kun je ook wel zien afgelopen week.. het zuiden was een soort venetie terwijl hier in 30 uur bijna geen drup viel..
En je mag het geloven of niet de winter zal weer extremen laten zien over korte afstand..
Laat het noorden ussr zijn .. en het zuiden venetie.