:P
"http://img521.imageshack.us/i/winter7.png\ck.us/img521/3390/winter7.png[/img
en trouwens ik zit net al die grafieken van die zonneactiviteit de bekijken,maar de legendarische winter van 63 had bijna(scheelt weinig) evenveel zonneactiviteit als nu.
het einige verschil is dat het toen nog dalend was en wij nu steigend periode zitten
"http://img833.imageshack.us/i/winter9.pp://img833.im\.png[/img
Nou, volgens die kaartjes zitten we nu op de top van de stijging en lijkt hij weer een daling te beginnen..
Wolken, waarschijnlijk ook nu en dan zon en een 50% kans op wat lichte regen of natte sneeuw. De temperatuur ligt hoogstwaarschijnlijk beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar. Een stevige oostenwind maakt het aanvankelijk erg koud voor het gevoel.
bron: KNMI
dit is hoe (ja, echt waar!) het KNMI er over denkt, moet toch wel licht hoopgevend zijn toch?? (voor de winterliefhebbers onder ons ) | Gewijzigd: 16 november 2010, 21:01 uur, door gerard van den brink
misschien uitsneeuwende mist?????
omdat het er bijna vriest......
LOL! Aern is me net voor | Gewijzigd: 16 november 2010, 21:23 uur, door gerard van den brink
Ik vermoed wel dat het zoiets is. Liet zojuist de hond uit en had ook het gevoel alsof de dichte mist een beetje aan het uitsneeuwen was. Heel lichtjes. Niet noemenswaardig zo licht.
Nu de regenwolken zijn weggedreven en het waterpeil weer zakt, zien we toch stilaan in de verte een eerste vleugje winter opdoemen.
Oorzaak van het stilaan kouder weertype, is de ontwikkeling van hogedrukgebieden ten noorden van onze omgeving. Morgen ligt er een hogedrukgebied boven Zweden en Finland, met een kerndruk van 1025 hPa. Ten westen van Ierland ligt een lagedrukgebied. Tussen beide systemen staat in onze omgeving een zwakke zuidoostelijke stroming. Dat gebrek aan stroming in combinatie met een vrijwel wolkenloze hemel zorgde ervoor dat het kwik de voorbije nacht in Drongen kon zakken tot +0,1°C. Net geen vorstnacht dus. Ook komende nacht daalt het kwik tot dicht tegen het vriespunt.
Donderdag bouwt het eerder genoemde hogedrukgebied zich uit en verplaatst het zich naar het oosten. Tegen vrijdagochtend ligt het boven het westen van Rusland en is de kerndruk al opgelopen tot 1040 hPa. Het ontwikkelt een uitloper (van 1025 hPa) naar Scandinavië. Ook in de omgeving van Groenland stijgt de luchtdruk. De depressie boven Ierland blijft vrijwel ter plaatse liggen en vult stilaan op. Een verzwakte occlusie van deze depressie trekt donderdag en vrijdag over de Benelux. Er kan daarbij wat lichte regen of motregen vallen. Achter dit front draait de wind tijdelijk naar zuidelijke richtingen. In combinatie met de bewolking zorgt dat ervoor dat het kwik vooralsnog niet diep kan wegzakken. Vrijdag en zaterdag liggen de minima rond +5°C, de maxima rond +10°C.
Zondag komt er dan beweging in de weerkaarten. De depressie trekt naar Frankrijk en er onstaat een hogedrukgordel van Rusland over Scandinavië naar IJsland en Groenland. De wind kiest nu duidelijk voor de oostelijke sector, maar dat betekent nog niet dat het ook meteen koud wordt. De voorbije dagen waren allesbehalve winters in Oost-Europa, dus er stroomt nog altijd relatief zachte lucht naar onze omgeving. De minima liggen zondag rond +3°C, de maxima rond +8°C.
Vanaf maandag bouwt het hogedrukgebied in de omgeving van Groenland en IJsland zich verder uit. De hogedruk-brug boven Scandiavië wordt doorbroken door een lagedrukgebied dat vanuit het noorden komt afgezakt. Dat zorgt er alvast voor dat het in Scandinavië flink koud wordt. Bij ons krimpt de wind naar het noordoosten. Maandag overdag blijft de temperatuur in het Gentse hangen op een graad of 6. Er kunnen een aantal buien vallen, waarbij geleidelijk ook wat winterse neerslag mogelijk is. 's Nacht kan het licht vriezen.
Ook de dagen daarna lijkt de blokkade boven de oceaan zich te handhaven, met een noordelijke hoogtestroming. De windrichting aan de grond valt nog moeilijk in te schatten en zal afhangen van de ontwikkeling en precieze koers van lagedrukgebiedjes die aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied komen afzakken. Het EPS van ECMWF geeft voor de omgeving van Gent voor de periode van 24 tot en met 30 november elke nacht ongeveer 75 % kans op vorst (ensemblegemiddelde rond -3°C). Het ensemblegemiddelde voor de maximumtemperatuur ligt eerst rond +4°, later rond +2°C. De kans op een ijsdag (maximumtemperatuur die niet boven het vriespunt komt) ligt dan ongeveer rond 10 %. De noordelijke hoogtestroming zorgt ervoor dat het licht wisselvallig blijft. Er is dus steeds kans op een (winterse) bui. De eerste winterse perikelen liggen dus op de loer
Illustratie: het ensemblegemiddelde van ECMWF laat er weinig twijfel over bestaan. Volgende week speelt een hogedrukgebied boven IJsland een prominente rol.
Gert Coone IJsverwachting