De operationele eenheden van de Civiele Bescherming hebben met het beschikbare personeel en materiaal gepompt in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Henegouwen. Het zwaartepunt blijft zich in de provincie Vlaams-Brabant bevinden. Dat meldt Binnenlandse Zaken vanavond.
In Vlaams-Brabant is de Civiele Bescherming aan het werk geweest in Londerzeel, Liedekerke, Roosdaal, Lot en Sint-Joris Weert. Na een oproep werden in Liedekerke 16 koeien en een paard uit een ondergelopen weide gehaald. In Oost-Vlaanderen ging het om Geraardsbergen, Idegem, Ninove en Denderleeuw. Daarnaast is in Antwerpen nog in Emblem en Halen gepompt.
Containers vol vernield meubilair
In Waals-Brabant en Henegouwen is de operationele eenheid van Ghlin ingezet in Doornik, regio Bergen, Deux-Acren en Tubize. In Tubize heeft de Civiele Bescherming al meerdere containers met vernield meubilair weggehaald. In Henegouwen zijn de ploegen van Ghlin intussen begonnen met het opruimen van stookolie die in kelders op het modderwater drijft.
De Civiele Bescherming heeft sinds donderdag in Liedekerke ongeveer 45.000 zakjes gevuld en verdeeld. Er werden ook nog eens 180.000 lege zakjes aan brandweerkorpsen en gemeenten gegeven.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:09 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De schade door de wateroverlast in de kelders van het lesgebouw van de universiteit Uhasselt aan de campus in Diepenbeek loopt in de miljoenen euro. Dat maakte communicatieverantwoordelijke Ingrid Vrancken van de Uhasselt vandaag bekend. Vanaf morgen staat er een grote stroomgroep, waardoor het volledige gebouw weer van elektriciteit voorzien is en het gebouw weer deels verwarmd kan worden. De lessen voor de drieduizend studenten zijn tot overmorgen geschorst. Afgelopen weekend liepen de kelders van het hoofdgebouw onder water nadat een nooddam het begeven had.
"Drukkerij volledig vernield"
"Het water stond de voorbije dagen ongeveer 1,80 meter hoog. Na de pompwerkzaamheden stond het water vandaag nog een voet hoog en daardoor werd de immense schade duidelijk. Onze drukkerij is onder meer volledig vernield, net als de klimaatkasten waarin de experimenten stonden en enkele transformatoren. Een deel van de elektrische installaties werd al drooggeblazen, maar morgen komt er toch een grote stroomgenerator. Daar kan alles aan gekoppeld worden, zodat het hoofdgebouw weer gebruikt kan worden," aldus Ingrid Vrancken. Vooral de doctoraatstudenten biologie zagen hun maandenlange werk verloren gaan.
Schoonmaakwerken
Ook in de Hasseltse campus van het opleidingscentrum van Syntra Limburg waren vandaag grootse schoonmaakwerken bezig. Daar liepen dertig opleidingslokalen en de cafetaria onder water door de overstromende Demer. Het water was er vandaag volledig weg. Bij Syntra bedraagt de schade meer dan een miljoen euro. De 1.620 cursisten kunnen donderdag de lessen terug bijwonen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:10 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Limburg heeft nood aan een eigen post van de civiele bescherming. Dat zegt gouverneur Herman Reynders. De civiele bescherming helpt de brandweer onder meer bij overstromingen, zoals de afgelopen dagen. Maar Limburg is afhankelijk van de eenheid van Brasschaat. "Het dossier ligt jammer genoeg al jaren stil", zegt Reynders.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
Burgemeester Jozef De Borger van Londerzeel heeft dinsdag rond 17 uur het gemeentelijk rampenplan afgeblazen. Londerzeel werd dit weekend - na 1998 en 2002 - voor de derde keer op korte tijd zwaar getroffen door wateroverlast. De problemen begonnen zaterdag met water en modder dat van de velden stroomde. Daarna zorgde de Grote en Kleine Molenbeek voor zware wateroverlast eerst in Steenhuffel, later in het noordelijk deel van de gemeente.
Er staan momenteel geen huizen meer onder water. Al de inwoners zijn teruggekeerd naar hun woningen. Wel zijn nog enkele straten afgesloten omdat ze deels onder water staan zoals de Maldersesteenweg.
Zoals in de andere door wateroverlast getroffen gemeenten wordt ook in Londerzeel momenteel volop werk gemaakt van het opkuisen van straten en het ophalen van huishoudelijke spullen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:10 uur, door Joyce.s
Alexander De Croo windt zich op over het politieke defaitisme bij de watersnood. 'We moeten ermee leren leven, zegt Joke Schauvliege, maar in werkelijkheid is er een compleet gebrek aan coördinatie. De Vlaamse regering verzaakt haar plicht om de burger te beschermen.' Zelf kon Alexander De Croo afgelopen weekend de nattigheid buiten zijn huis in Michelbeke houden. Maar hij schoot wel in zijn gummilaarzen om zijn buren in zijn zwaar overstroomde dorp te helpen. 'En ik heb toch wel een paar zaken fout zien lopen', zegt hij. Het kwaadst is hij op minister Schauvliege en haar defaitisme. Dat ze botweg beweerde dat we met dit soort wateroverlast moeten leren leven, gaat er bij de jonge De Croo niet in. 'We gaan de regen niet tegenhouden, dat weet ik. Maar als de Nederlanders dit na de overstromingen van 1953 gezegd hadden, woonden ze nu allemaal in de Ardennen of de Kempen.'
Volgens De Croo heeft de ellende van de voorbije dagen niet zozeer te maken met de ruimtelijke ordening en de typisch Vlaamse overbebouwing die verhinderde dat het water wegstroomde. Het zou wel alles te maken hebben met foute politieke beslissingen. 'Er is een totaal gebrek aan coördinatie', denkt hij. 'De Vlaamse regering moet nu maar eens toegeven dat ze foute beslissingen nam. Het is de eerste taak van de overheid om de mensen te beschermen, en die taak heeft ze verzaakt.' De partij van De Croo zal dat vandaag aankaarten in het Vlaams Parlement en eist een onderzoek door een bijzondere commissie. Die moet nagaan wat fout ging en aanbevelingen doen. 'Want anders gebeurt dit opnieuw.'
Blijft het water stijgen? Houden de zandzakjes het? Het was de hele dag bibberen, gisteren in de Kasteelstraat in Denderleeuw. Marc Herremans
Versnipperd beleid
Volgens De Croo beginnen de problemen al op het laagste niveau: bij de ambtenaren van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die de sluizen en spaarbekkens besturen. 'Dat gebeurt door één man of vrouw ter plekke, die dus op zijn dooie eentje beslist of bepaalde wijken wel of niet onder water worden gezet. En al te vaak doet hij of zij dat zonder overleg met de plaatselijke brandweer.'
Maar het probleem gaat dieper dan dat. De Croo heeft het over de versnippering binnen de Vlaamse regering, waar de ene minister (Hilde Crevits) bevoegd is voor de bevaarbare waterlopen, een andere (Joke Schauvliege) voor de niet-bevaarbare. 'Vorige maand nog zei Crevits dat er geen baggerwerken in de Dender nodig waren omdat er toch geen risico was. Je ziet dat de Walen de Dender wel uitgebaggerd hebben, met alle gevolgen van dien. Een rivier met groot debiet krijgt aan de taalgrens plots een veel lager debiet. Dat moet wel tot overstromingen leiden. Begrotingsminister Muyters presteerde het dan nog eens om het Rubiconfonds te schrappen, waarmee natuurlijke overstromingsgebieden werden aangelegd. Bovendien moet de VMM gemeenten op de wachtlijsten plaatsen voor de aanleg van rioleringen.'
Dat de Waalse minister-president Rudy Demotte klaagt dat er geen overleg was met de Vlaamse regering over de sluis van Lembeek - een klacht die minister-president Kris Peeters wegwuift als 'communautaire spelletjes' - is volgens De Croo exemplarisch. 'Dat Demotte naar Annemie Turtelboom moet bellen, toont het complete gebrek aan coördinatie. Het kost natuurlijk geld om de problemen aan te pakken, maar de Vlaamse overheid moet nu maar eens toegeven dat ze ronduit bedenkelijke keuzes maakt. Kris Peeters moest met zijn botten in het water gaan staan voor hij inzag wat er gebeurt.'
Bron: Nieuwsblad.be | Gewijzigd: 17 november 2010, 07:56 uur, door Marga
Drie dagen na de grote overstromingen is het water nog altijd niet overal weggetrokken. Vooral de toestand langs de Dender blijft onrustwekkend. Na Geraardsbergen en Ninove, waar het rampenplan de hele dag van kracht bleef, verplaatsten de problemen door wateroverlast zich naar de omgeving van Denderleeuw. Enkele straten stonden blank en een warenhuis en een videotheek werden ontruimd. Ook de situatie in Liedekerke bleef precair. In Roosdaal werd een speciale pomp ingezet die 10.000 liter per minuut kan wegpompen. Daardoor steeg het waterpeil van de Dender en de Pamelse Meersen niet langer. Toch riepen Aalst en Dendermonde hun inwoners op om de oevers van de Dender voorlopig te blijven mijden.
In Lot, bij Beersel, stond nog steeds een twintigtal huizen onder water. De brandweer was gisteren de hele dag in de weer om het water met vijf pompen weg te krijgen. De inwoners konden nog altijd niet terug naar hun huizen. In Londerzeel is sinds gisteren wel iedereen weer thuis. Enkele straten staan wel nog onder water en zijn afgesloten.
In Sint-Pieters-Leeuw zijn vijftien woningen onbewoonbaar verklaard na de overstromingen. Ze vertoonden verzakkingen als gevolg van het water omdat ze op zandgrond zijn gebouwd. De betrokken gezinnen vonden onderdak bij familie.
Bron: Nieuwsblad.be
De overstromingen in Vlaanderen zijn over hun hoogtepunt heen. Dat meldt de vrt-nieuwsdienst. Alleen in het Denderbekken blijft het water hoog staan. Toch is er ook in de Denderstreek hoop op beterschap. Zo is in Denderleeuw het recordwaterpeil van de voorbije nacht al met enkele centimeters gezakt. Ook in Aalst heeft men voorzorgen genomen om verder overstromingsgevaar te voorkomen. De situatie lijkt er momenteel onder controle te zijn.
Binnenlandse Zaken verspreidt vanaf vandaag via de gemeentes en provincies een checklist voor wie een schadevergoeding claimt na de wateroverlast van de voorbije dagen.
Bron Hln | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:10 uur, door Joyce.s
De overstromingen die België teisteren, zullen wellicht meer kosten dan de zware storm die het land trof op 14 juli. En die storm was al goed voor 133 miljoen euro aan schadelast voor de verzekeringssector. Dat zegt Emmanuel de Talhouët, de topman van AXA België in De Tijd.
AXA is de grootste schadeverzekeraar van het land. Het is nog te vroeg om de precieze kosten van de overstromingen van afgelopen weekend in te schatten. Daar komt pas over ten vroegste een maand duidelijkheid over, klinkt het bij AXA. "Maar onze ervaring en ons gevoel leren ons dat de schade al groter is dan die op 14 juli", zegt de Talhouët. Toen dienden 45.000 Belgen een schadedossier in.
Na de storm Xynthia begin dit jaar, de strenge winter en de storm van 14 juli, is de wateroverlast al de vierde grote natuurramp die België in korte tijd treft. Volgens de Talhouët dreigt de gestage toename van klimaatgebonden schade de premies voor brandverzekeringen op te drijven.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:14 uur, door Joyce.s
In Denderleeuw is het rampenplan ook dinsdagnacht van kracht omdat het peil van de Dender niet kan zakken door het hoogtij van de Schelde. Woensdag wordt verkeersoverlast verwacht en automobilisten wordt gevraagd zoveel mogelijk Denderleeuw te mijden. 'De situatie in Denderleeuw blijft precair', zegt burgemeester Georges Couck. 'Het waterpeil is op de meeste plaatsen min of meer stabiel gebleven: ondanks de inspanningen van de brandweer om het overtollige water in de bedreigde zones weg te pompen daalt het waterniveau van de Dender nauwelijks.'
In de Zandplaatstraat is de toestand ten opzichte van dinsdagochtend verslechterd, maar net als in de Denderweg, de Kiekenborrestraat en de Wellemeersenstraat blijft het waterpeil stabiel. Ter hoogte van het sas van Teralfene bereikte de Dender met 9,87 meter haar hoogste waterpeil ooit. Woensdag rond 1.40 uur bereikt de Schelde haar hoogwaterstand.
Het stadsbestuur vraagt automobilisten om woensdag Denderleeuw zoveel mogelijk te mijden. 'Door het afsluiten van verschillende straten in Denderleeuw en ook in de omliggende gemeenten verloopt het verkeer overal zeer moeizaam. Automobilisten wordt gevraagd langs de grote verkeersassen (Expresweg N45 en Steenweg N405) te rijden. De oprit Affligem (E40) is niet rechtstreeks bereikbaar via Denderleeuw maar via de oprit Aalst. Ook het verkeer vanuit Denderleeuw richting Liedekerke ondervindt veel hinder.' Volgende straten blijven afgesloten voor alle verkeer: Zandplaatstraat en Moreelstraat, Pastorijweg, Kiekenborrestraat, N208, Fabriekstraat en Fazantenlaan.
Bron: Het Nieuwsblad
De overstromingen afgelopen weekeinde in België, waarbij drie mensen omkwamen en talloze huizen blank kwamen te staan, kunnen net zo goed in Drenthe plaatsvinden. Dat zegt dijkgraaf Wim Wolthuis van waterschap Velt en Vecht in Coevorden. "Als de grond goed verzadigd is en je krijgt in korte tijd 100 millimeter neerslag te verwerken, dan kunnen ook hier de gevolgen groot zijn. België is daarin niet uniek", zegt Wolthuis.
Waterschappen hebben de afgelopen jaren meer ruimte aan water gegeven, om in te spelen op de verwachte klimaatverandering. Velt en Vecht houdt rekening met perioden van hevige neerslag. "Maar je kunt niet op alle situaties inspelen. Er zijn rekenmodellen, maar het nadeel daarvan is dat modellen zich niet aan de realiteit houden." Wolthuis wijst erop dat het waterbeheer in België veel meer is versnipperd.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
In Oost-Vlaanderen is het provinciaal rampenplan vanochtend om 10 uur afgeblazen. Dat zegt veiligheidsdirecteur Luc Bauwens. Denderleeuw, Ninove, Dendermonde en Aalst bliezen ook hun gemeentelijk rampenplan af. "In Denderleeuw was het de bedoeling om het rampenplan nog langer aan te houden", aldus burgemeester Georges Couck. "Maar na een evaluatie met het crisiscomité werd toch beslist om de gemeentelijke fase af te blazen. Er is een aanzienlijke daling van het peil van de Dender. Het water in de Kasteelstraat, de Zandplaatstraat en de Kiekenborrestraat trekt weg en wellicht kunnen die binnenkort vrijgegeven worden. Toch zijn twee bruggen over de Dender en voetgangersbruggen nog steeds afgesloten. Er rest wel nog veel werk om kelders leeg te maken, tuinen leeg te pompen en op te ruimen."
In Ninove zakt het peil van de Dender opnieuw naar een normaal niveau. Er staat wel nog heel wat opruimwerk te wachten. In Dendermonde, waar enkel een acute dreiging was, is het gevaar geweken. In Aalst en de deelgemeenten waar de situatie dinsdag kritiek was, is de brandweer vanmorgen gestopt met preventief pompen. In Geraardsbergen staan een aantal lagergelegen plaatsen nog onder water, maar ook daar normaliseert de situatie zich. Het rampenplan werd daar dinsdagavond al afgeblazen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) weerlegt de kritiek van Open Vld-voorzitter Alexander De Croo over haar aanpak van de wateroverlast afgelopen weekend in de regio Brakel. De Croo liet vandaag verstaan dat de overstromingen in zijn regio het gevolg zouden zijn van foute beslissingen van VMM-ambtenaren. De VMM meldt dat het wachtbekken in Michelbeke, deelgemeente van Brakel en thuisbasis van De Croo, goed gewerkt heeft, maar dat er gewoon te veel water was. "In tegenstelling tot wat De Croo beweert, was er wel degelijk overleg met de brandweer op het terrein. Zo werd in overleg zeer snel actie ondernomen over een aangepast beheer van de stuwen, eens het wachtbekken vol was", aldus de VMM
Bron: HLN
De gemeenten Halen en Diepenbeek gaan een aanvraag indienen voor een financiële tussenkomst van het rampenfonds na de wateroverlast van het voorbije weekend. Het schepencollege van Halen neemt de definitieve beslissing maandag, terwijl Diepenbeek al besloten heeft. "We verzamelen alle gegevens van onze eigen technische dienst en de brandweer. Daarmee stellen we ons dossier samen voor het indienen van de aanvraag", aldus burgemeester Willy Neven (Inzet) van Halen.
In Halen traden de Gete en de Velpe buiten hun oevers, waardoor huizen onderliepen. Woensdag werd gepompt om de Firmin Jacobslaan watervrij te krijgen. "Om een onduidelijke reden steeg woensdag het water van de visvijver aan het sportcentrum", aldus Neven. "Mogelijk heeft dat te maken met het opkomende grondwater. Het water van de vijver kan nog niet overgepompt worden in de Velpe, omdat het waterpeil nog te hoog is."
Burgemeester Etienne Steegmans (CD&V) van Diepenbeek bevestigde dat ook Diepenbeek een aanvraag zal indienen. "Onze brief is al onderweg", aldus Steegmans. In Diepenbeek ligt de campus van de Universiteit Hasselt, waar de wateroverlast door de Demer miljoenen euro schade veroorzaakte.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Na vier dagen waterellende is ook in Beersel het gemeentelijk rampenplan opgeheven. De problemen begonnen zondag toen in Lot het kanaal Brussel-Charleroi overstroomde. In de wijk 'Over de Vaart' werden in de vroege ochtend 700 à800 personen geëvacueerd. De wijk kreeg nog extra water te slikken door een kanaaloverstroming even verderop in Sint-Pieters-Leeuw. De overstroming van de Zenne zorgde in Lot voor wateroverlast in de Sashoek.
Iedereen naar huis
Het kanaal overstroomt sinds maandag weliswaar niet meer maar de civiele bescherming en de brandweerkorpsen uit de regio pompten sindsdien met vijf pompen onophoudelijk water weg uit 'Over de Vaart'. Dinsdag stonden nog een 20-tal woningen onder water in de Hellestraat en Laaklinde en bleven straten afgesloten. De straten zijn sinds gisteren watervrij en alle bewoners kunnen terug naar hun huis. Nadat de hulpdiensten waterdarmen verplaatst hebben zal de Laaklinde deze ochtend als laatste opnieuw opengesteld worden voor het verkeer.
Bron Hln
In Geraardsbergen blijft door de wateroverlast de Grotestraatbrug over de Dender voorlopig afgesloten. Alle andere bruggen over de Dender zijn opnieuw toegankelijk, meldt Waterwegen en Zeekanaal.
Vandaag is de Erembodegembrug in de Aalsterse deelgemeente Erembodegem opnieuw geopend. Op de Dender is er intussen opnieuw scheepvaartverkeer mogelijk. Alleen de Grotestraatbrug blijft voorlopig afgesloten omdat het water binnenliep in de brugkelder. Vermoedelijk zal de brug niet voor het einde van deze week hersteld kunnen worden.
Bron Hln
De overstromingen van de afgelopen dagen hebben al voor 180 miljoen euro schade aangericht. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van Rampenschade bij Binnenlandse Zaken. Waals-Brabant, Oost-Vlaanderen en Henegouwen zijn het zwaarst getroffen. De meeste dossiers zullen door de eigen verzekering worden behandeld, ongeveer 1 procent door het Rampenfonds. Ook wie een dossier heeft ingediend bij het Rampenfonds zal wel even geduld moeten oefenen. "Zodra het dossier volledig in orde is, wordt een expert ter plaatse gestuurd", zegt Wim Claes van de directie Rampenschade. "Dan wordt het dossier opnieuw overgemaakt aan de provincie, aan de directie Rampenschade en aan Binnenlandse Zaken voor nazicht. Dan wordt er binnen de drie weken uitbetaald." Overigens zijn er nog maar een beperkt aantal gevallen die bij het Rampenfonds terechtkunnen: landbouwers van wie de gewassen schade hebben geleden, mensen die een leefloon ontvangen, grote bedrijven die geen verzekering "eenvoudig risico" hebben en wagens die op straat - niet in de woning - schade hebben opgelopen.
Het ergst getroffen is de provincie Waals-Brabant met 61 miljoen euro, gevolgd door Oost-Vlaanderen (50 miljoen) en Henegouwen (36 miljoen). Samen zijn die drie provincies goed voor bijna vijf zesde van alle schade.
Daarna volgen Antwerpen (9 miljoen euro), Limburg (7,5 miljoen), Vlaams-Brabant (7 miljoen), Luik (2,3 miljoen), West-Vlaanderen (2,3 miljoen), Brussel (1 miljoen), Namen (385.000 euro) en Luxemburg (62.000).
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Brugge is de voorbije dagen van ernstige wateroverlast gespaard gebleven door het Chartreusegebied. Dat zegt voorzitter Sammy Roelant van Groen! Brugge. Het Chartreusegebied is de plaats waar er eventueel een nieuw voetbalstadion met winkel- en kantorencomplex zou komen. Het hele gebied was de voorbije dagen overstroomd en diende zo als buffer voor de bewoners van verschillende wijken in de Brugse rand. Groen! Brugge heeft zich altijd tegen de komst van een stadion of winkelcentrum in het Chartreusegebied gekant omdat het gebied een belangrijke functie heeft als overstromingsgebied. De partij wijst ook op andere plannen van het Brugse stadsbestuur om overstromingsgebieden aan te snijden voor nieuwe verkavelingen. Dat is onder meer het geval in deelgemeente Assebroek.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In de Schelde ter hoogte van het Oost-Vlaamse Temse is vrijdagmiddag het lichaam gevonden van een 55-jarige vrouw. Ze was zondag in de Dender gevallen in het Henegouwse Deux-Acren. Het stoffelijk overschot van de vrouw werd ontdekt aan de Wilfordkaai in Temse. De vrouw viel zondag in de Dender toen ze via een overstroomd bruggetje over de rivier naar haar woning in Deux-Acren, deelgemeente van Lessen, wou terugkeren. Verschillende zoekacties leverden de voorbije dagen geen resultaat op. Het water sleurde het lichaam mee naar Vlaanderen tot in de Schelde. Het parket stelde een geneesheer aan die vaststelde dat er geen sporen van geweld op het lichaam terug te vinden zijn en dat de doodsoorzaak duidelijk verdrinking is.
Bron: GvA
De voorbij overstromingen kosten ironisch genoeg het leven van duizenden vissen. In het Waals-Brabantse Ittre stortte een aangetaste dijk van het oude kanaal Brussel-Charleroi in. Daardoor kwam een deel van dat kanaal, dat speciaal voor sportvissers werd uitgezet, droog te staan.
Sinds de ingebruikname van het hellend vlak van Ronquières in 1968 wordt een deel van het historische kanaal tussen Brussel en Charleroi niet meer gebruikt voor scheepvaart. Wandelaars en vissers kunnen langs het oude kanaal des te meer hun hartje ophalen. In Virginal bij Itter werd de kanaaldijk vorige week echter zwaar aangetast. Vlakbij ligt de Senette, een waterloop die vorige week buiten haar oevers trad. Door die overstroming werd een deel van de oude kanaaldijk weggespoeld.
Afgelopen vrijdag is de dijk deels ingestort. Een van de watertrappen van het oude kanaal liep daardoor zo goed als leeg. Het water liep terug naar de lager gelegen Senette, die weliswaar niet opnieuw overstroomde. Het gevolg is wel dat de tonnen vissen die in het oude kanaal waren uitgezet massaal sterven
Bron: HLN
| Gewijzigd: 13 april 2017, 16:15 uur, door Joyce.s
In Chênée bij Luik zijn acht woningen uit voorzorg ontruimd omdat een dijk van de Vesder het heeft begeven. De dijk was zwaar beschadigd na de zware regenval van de voorbije tijd. De dijkbreuk zorgde ervoor dat een aantal nabijgelegen woningen konden instorten. Uit voorzorg heeft de brandweer de bewoners opgedragen hun huizen te verlaten. Ze konden opgevangen worden door familie.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0