In Sint-Pieters-Leeuw is de situatie na de wateroverlast van het voorbije weekend onder controle. Dat meldt burgemeester Lieve Vanlinthout. Elk gevaar aan het kanaal Brussel-Charleroi is geweken en ook aan de Zuunbeek en de Laekebeek is de toestand een stuk verbeterd. "Als het nog een paar dagen droog blijft, zal het ergste leed geleden zijn", zegt de burgemeester. "Nu begint het opruimwerk."
Deze foto is niet meer beschikbaar
De komende dagen zullen de brandweer en de gemeentediensten nog hun handen vol hebben om alle ondergelopen kelders leeg te pompen en de straten schoon te maken, aldus burgemeester Vanlinthout. De inwoners van Sint-Pieters-Leeuw kunnen ondertussen hun meubelen die door het water beschadigd zijn, op straat zetten. Daar zullen ze door de gemeente opgehaald worden. "Huishoudtoestellen die beschadigd zijn maar nog kunnen hersteld worden, zullen door de kringloopwinkel gerecupereerd worden." De gemeente kreeg deze namiddag ook het bezoek van prins Filip, die zich lang met een aantal getroffen bewoners onderhield. "De prins bezocht de Schockaertstraat en de Van Cothemstraat en sprak daar met een groot aantal bewoners" zegt burgemeester Vanlinthout. "Die mensen waren zeer onder de indruk omdat de prins zeer aandachtig luisterde en meer dan eens zijn deelneming betoonde. Hij heeft die mensen echt een hart onder de riem gestoken."
Bron: HLN; Foto: © Reuters
In Zandbergen, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Geraardsbergen, is het waterpeil op sommige plaatsen opnieuw gestegen. Behalve de wateroverlast worden de inwoners ook geplaagd door elektriciteitspannes, meldt het stadsbestuur. De problemen met de wateroverlast zijn in Geraardsbergen nog helemaal niet van de baan, zegt burgemeester Freddy De Chou. Het peil van het water blijft onstabiel en in Zandbergen is er op sommige plaatsen opnieuw een stijging. Het niveau van de Dender in het stadscentrum lijkt heel langzaam te dalen.
Geen elektriciteit
In deelgemeente Overboelare is in de omgeving van de Gaverstraat een elektriciteitscabine geraakt. De herstellingen kunnen pas starten als de cabine watervrij is, zodat de bewoners nog enige tijd zonder elektriciteit zullen zitten. Bewoners die niet langer verder kunnen zonder stroom kunnen geëvacueerd worden. Het blijft afwachten wat er de volgende uren zal gebeuren en hoe snel het water afgevoerd wordt, aldus het stadsbestuur.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:02 uur, door Joyce.s
De wateroverlast heeft afgelopen weekend ook in Vlaanderen een slachtoffer gemaakt. In Oostmalle in de provincie Antwerpen kwam een 85-jarige man zaterdagavond vast te zitten met zijn auto. Hij ging te voet op zoek naar hulp, maar verdwaalde en raakte onderkoeld. 'Rond 16.50 uur kregen we een oproep voor een onrustwekkende verdwijning van een 85-jarige man uit Malle. Zijn wagen werd snel teruggevonden aan de Beersendijk. Het voertuig was vast gereden in de modder en van de bestuurder was geen spoor', zegt commissaris Jos Hertoghs van de politiezone Voorkempen. 'Daarop zijn we meteen een zoekactie gestart met ondersteuning van de federale politie. Er kwam onder meer een helikopter en speurhond ter plaatse.'
Doordat het verhaal van de verdwijning zich snel door Malle verspreidde, kreeg de politie verschillende tips binnen. 'Zo was er ook een tip van een buurtbewoner die de bewuste man mogelijk had opgemerkt aan de andere kant van de Turnhoutsebaan, richting Vlimmersendijk. Daarop verlegden we het actieterrein en rond 23 uur vonden we het levenloze lichaam van de man aan D'Aesten. Tijdens het ronddwalen kwam de man daar vast te zitten in de modder en overleed vervolgens door onderkoeling', aldus Hertoghs.
De brandweer kwam nog ter plaatse om de man uit de modder te bevrijden, maar er kon geen hulp meer baten.
Slachtoffers in Wallonië
De regenval van dit weekend zorgde voor de ergste overstromingen in 50 jaar, en daarbij vielen verschillende slachtoffers. Het eerste slachtoffer viel zaterdagnacht in Solre-Saint-Géry in Henegouwen. Jean-Marie De Nooze en zijn echtgenote Jeanne Plantin reden met hun auto een doodlopende straat in. De wagen raakte vast in het water dat er erg hoog stond. De bestuurder kon zich nog redden, maar zijn 72-jarige echtgenote kwam om. Een tweede dodelijk ongeval gebeurde eveneens in Solre-Saint-Géry. Jean-Marie Albrecht (60) was zijn huis uitgestapt om zijn hond Romulus uit te laten. De man gleed uit en werd meegesleurd door het water. Het nieuws over de dood van Jean-Marie Albrecht kwam hard aan bij zijn vriendin Martine, die thuis was achtergebleven. Hulpverleners brachten haar dezelfde nacht nog op de hoogte. Zondagmorgen moet Martine besloten hebben om met een overdosis geneesmiddelen zichzelf van het leven te beroven.
Vrouw vermist
Sinds zondag is ook een zestigjarige vrouw uit Brussel vermist. Zij viel in de Dender in Lessen. De politie gaat er van uit dat de vrouw verdronken is. Maandag werd een nieuwe zoekactie met een helikopter en duikers georganiseerd, maar die leverde niets op.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
In Sint-Pieters-Leeuw en Beersel, de twee gemeenten die in Vlaams-Brabant het hardst getroffen waren door de regen, is het overstromingsgevaar geweken. Londerzeel kampt nog met grote problemen. De ware omvang van de schade zal wellicht pas later duidelijk worden. Het kanaal Brussel-Charleroi kon gisteren de grote toevloed aan water niet meer slikken. Ter hoogte van Sint-Pieters-Leeuw en Beersel liep het water met bakken over de oevers en bedreigde verschillende woonwijken. Er werd eerst gewag gemaakt van een dijkbreuk, maar na onderzoek blijkt dat er geen sprake is van een breuk, scheur of bres. Wel heeft het overstromende water erosie veroorzaakt aan de oevers.
Het waterpeil in het kanaal is nu langzaamaan aan het dalen. Het overstromingsgevaar is dus geweken, maar op de meeste plaatsen is het water nog niet of nauwelijks weggetrokken. Er is ook heel wat water uit het kanaal gestroomd dat zijn weg zoekt naar lager gelegen gebieden. Vannacht zijn daardoor nog een paar straten onder water komen te staan.
In Sint-Pieters-Leeuw werd het OCMW-rusthuis in de deelgemeente Ruisbroek vanmorgen nog bedreigd door het water. De brandweer probeerde met een grote pomp het water weg te houden en evacuaties te vermijden. Ook elders werd en wordt met man en macht gewerkt om straten te vrijwaren. Pas in de loop van vandaag en de komende dagen kan worden begonnen met het droogpompen van ondergelopen kelders.
Nog in Sint-Pieters-Leeuw werd gisteren in de loop van de dag de woonwijk "De witte roos" ontruimd. De vrees bestond dat het water alle straten in de wijk zou doen onderlopen. Meer dan 200 mensen moesten worden geëvacueerd. 50 van hen hebben de nacht doorgebracht in een opvangcentrum, de anderen konden terecht bij vrienden en familie. De woonwijk bleef droog, de bewoners mochten vanmiddag weer naar hun huizen terugkeren. Het gemeentelijk rampenplan blijft wel van kracht.
Problematische toestand in Londerzeel
In buurgemeente Beersel werd het centrum van Lot bedreigd. Ook daar werden verschillende straten geëvacueerd toen de dijk aan het kanaal het niet meer hield. Veel bewoners vonden onderdak bij vrienden en familie, de gemeente organiseerde nachtopvang in het jeugdcentrum van de provincie in Dworp. Verschillende straten staan nog steeds blank, het water kan er nog niet worden weggepompt.
Ook Londerzeel had te kampen met zware wateroverlast. In het stroomafwaarts gelegen gehucht Sneppelaar stond in sommige woningen het water tot een meter hoog. Zelfs de goed uitgeruste brandweerwagen raakte maar met moeite door de straten. Het water begint heel langzaamaan te zakken, al is het verschil amper merkbaar. Het zal nog een tijdlang duren voor alles is weggepompt. Ook in de lager gelegen wijk Zavel blijft de toestand problematisch. Het gemeentelijk rampenplan blijft van kracht.
In Londerzeel komt er versneld een wachtbekken in Breestraeten en zal er werk gemaakt worden van een bufferzone tussen Wolvertem en Imde, in de vallei van de Kleine Molenbeek. Dat is het resultaat van de vergadering die het gemeentebestuur deze namiddag gehad heeft met Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege. Het wachtbekken moet de dorspkern van Steenhuffel beter beschermen tegen watersnood en de druk op Moorhoek en Sneppelaar verminderen.
In Halle was gisteren het gemeentelijk rampenplan van kracht. Dat is nu opgeheven. De stadsdiensten zijn nu volop bezig met het opruimen van de straten. Er zijn enkele containers geplaatst waarin mensen beschadigde goederen kunnen gooien.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De grootste waterellende in Oost-Vlaanderen concentreert zich in de streek van Geraardsbergen en Aalst. Daar zijn heel wat problemen, omdat de Dender uit zijn oevers treedt. In de rest van de provincie evolueert de toestand positief en is het waterpeil aan het zakken. Het provinciaal rampenplan is dan ook afgeblazen. In Geraardsbergen is de situatie in het hele stadscentrum nog kritiek. Het water bereikte gisteravond een recordpeil. Dat komt door het vele water dat vanuit Henegouwen in de Dender terechtkomt, en zo naar Geraardsbergen en verder naar Ninove stroomt. In deelgemeente Overboelare worden nog steeds mensen uit een viertal straten geëvacueerd, omdat de stroom er is uitgevallen. "Links en rechts van de Dender in het centrum van Geraardsbergen is de situatie nog steeds dramatisch", zegt burgemeester Freddy De Chou (SP.A). "Ook meer stroomafwaarts in Schendelbeke, Idegem en Zandbergen zijn nog steeds woningen bedreigd." Op het provinciaal domein De Gavers staan 350 van de 450 caravans onder water. De plek is moeilijk bereikbaar, omdat het water tot een meter hoog staat. Ook het zwembad is getroffen. Daar loopt het water binnen tot in de kelder, waar alle machines staan. Het zwembad zal wellicht weken dicht zijn.
Door de aanhoudende wateroverlast zullen er ook morgen twee scholen gesloten blijven. De basisschool Dender blijft dinsdag en woensdag dicht. De kleuters kunnen opgevangen worden in basisschool Centrum en de lagere schoolkinderen in het koninklijk atheneum. Het Technisch Instituut Sint Jozef is wel opnieuw open dinsdag en voor de avondlessen maandag. Het middelbaar onderwijs van 't Karmelieten (het Sint-Jozefsinstituut) is dinsdag gesloten maar de lessen worden woensdag hervat.
Tientallen mensen geëvacueerd in Hofstade
In Aalst is het gemeentelijk rampenplan intussen afgeblazen. Vannacht zijn wel nog tientallen mensen geëvacueerd in deelgemeente Hofstade omdat hun woonwijk bedreigd werd door het wassende water. De brandweer en plaatselijke boeren brachten zandzakjes aan, maar ze konden niet verhinderen dat het water in sommige huizen tot 1m20 hoog kwam te staan. Omdat de brandweer een tekort had aan pompen, werden er pompen aangevoerd van brandweerkorpsen uit Dendermonde en zelfs vanuit Antwerpen. Het water trekt er nu langzaam weg. In Ninove is door een overstroming de N255 aangetast en niet meer stabiel. Het stuk tussen Ninove en Denderwindeke is afgesloten, het verkeer wordt er omgeleid. De weg blijft nog zeker een week afgesloten voor alle verkeer.
Hinder rond Gent bleef beperkt
In de streek rond Gent bleven de problemen beperkt, omdat het overtollige water uit de Ringvaart en de Leie op een gecontroleerde manier in het kanaal Gent-Terneuzen in Evergem geloosd werd. In Deinze, waar ook het gemeentelijk rampenplan van kracht was, zijn er nog problemen aan de Maaigemdijk en aan de Oude Brugsepoort. Verschillende woningen moeten nog worden leeggepompt, maar het water van de Leie zakt stelselmatig. In Beervelde en Lochristi staan enkele straten onder water. De brandweer heeft de hele nacht gewerkt om een zandzakjesdam aan te leggen aan de Zuidlede. Die dreigde te overstromen door het hoge waterpeil in het kanaal Gent-Terneuzen.
Vloer van school komt omhoog
"Voor Lebbeke is de toestand in het centrum sterk verbeterd. De situatie in de regio Denderbelle is gestabiliseerd en daar zijn er geen kritische punten meer," aldus adjunct-directeur Carl Haentjes van de brandweer Lebbeke. Er werden twee mensen geëvacueerd in het OCMW-rusthuis van Lebbeke en een tiental straten blijft afgesloten. Ook in Dendermonde is de toestand gestabiliseerd. Enkel de situatie in de omgeving van de Vondelbeek wordt nauwgezet opgevolgd. De toestand in Lokeren wordt samen met het provinciaal coördinatiecomité opgevolgd. In Brakel zijn de vloeren van de secundaire school in deelgemeente Sint-Maria-Oudenhove omhoog gekomen en staan alle klaslokalen onder water.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
In Ninove is het rampenplan opnieuw afgekondigd nadat de muur van zandzakjes in het centrum het heeft begeven. Ruim vijftig woningen worden geëvacueerd en de burgemeester vraagt of burgers vanavond vrijwillig in de brandweerkazerne zandzakjes willen vullen. "De woonwijk vanaf de Parklaan wordt door het opkomende water bedreigd", aldus burgemeester Michel Casteur. "Een muur van zandzakjes die het centrum tegen het stijgende water van de Dender beschermde, is stilaan aan het begeven. Bewoners van bedreigde huizen worden vrijwillig geëvacueerd en naar het woonzorgcentrum Klateringen overgebracht."
Volgens de burgemeester wonen ruim 100 mensen in de bedreigde zone. "Aan de geëvacueerden vragen we hun elektriciteit af te sluiten." De sporthal, het zwembad en de basisschool aan de Parklaan werden ook ontruimd. "Door de dijkbreuk in Overboelaere en de afwateringen blijft het Denderpeil stijgen", aldus Casteur.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:02 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Minister van Binnenlandse zaken Annemie Turtelboom woonde deze nacht het provinciaal coördinatiecomité bij in de brandweerkazerne van Ninove. De stad riep hulp in omdat het niet aan nodig materiaal geraakte om een overstromingsdreiging in het centrum aan te pakken. Het coördinatiecomité werd iets na middernacht ontbonden werd omdat alle materiaal ter plaatse is. Het rioolwater kan niet meer weg en stroomt het centrum van Ninove binnen. Voorlopig is nog niemand geëvacueerd, maar verschillende straten en huizen staan blank. Enkele scholen zullen vandaag dicht blijven. Het peil van de Dender lijkt zich te stabiliseren en in Geraarsbergen zakt het water, maar in deelgemeente Zandbergen staan nog steeds verschillende straten onder water. In Sint-Pieters-Leeuw is de situatie onder controle en zakt het water. In Lot zijn nog enkele problemen, maar de toestand stabiliseert.
Hulp uit Gent en Londerzeel
Op vraag van de stad Ninove was het provinciaal coördinatiecomité bijeengekomen in de brandweerkazerne, want Ninove kampte met een materiaaltekort. In de loop van de nacht werden vier zware pompen en zevenduizend zandzakjes uit Gent en Londerzeel en vanuit de Civiele Bescherming geleverd.
"De voorbije avond al werd gestart met de preventieve evacuatie van ruim vijftig woningen in de omgeving van de Parklaan in het centrum. Een muur van zandzakjes kan het stijgende water van de Dender niet meer tegenhouden. Als de situatie niet verbetert, dan dreigt een evacuatie van ruim driehonderd mensen." Dat is voorlopig dus niet het geval en volgens de provincie is de situatie hoopvol, omdat het peil van de Dender in Geraardsbergen zakt. Ninove ligt iets verders stroomafwaarts.
Diensten gesloten
Een school op de Oude Kaai en de Parklaan, het zwembad, sporthal, academie, de wekelijkse markt en de buitenschoolse kinderopvang in Ninove worden vandaag gesloten. De stad organiseert wel kinderopvang in het stadhuis vanaf half zeven 's ochtends.
Bron Hln
Elders is het nog erger.' Niet te geloven hoe de bewoners van de Meerweg in Ruisbroek maandagmiddag hun ellende probeerden te relativeren. Terwijl hun straat lag te drogen in een pesterige zon, waren ze met man en macht in de weer om hun huizen weer bewoonbaar te maken. Hun tranen hadden ze 'smorgens vroeg al gelaten, toen ze hun huis terugzagen.
De Meerweg in Ruisbroek, maandagmiddag. In en rond elk huis is iedereen in de weer met trekkers, dweilen en - veel nieuwe - hogedrukreinigers. Overal wordt gepompt, overal vertrekken spuitlansen uit de huizen richting rioolputten. In de tuinen hangen geïmproviseerde waslijnen vol kletsnatte kleding. De weg zelf zit onder een bruine, vettige slijklaag. Langs weerszijden staat de inboedel een meter hoog gestapeld. Een ononderbroken reeks ijskasten, speelgoed, matrassen, wasmachines, kasten, matten... Gisteren was dit nog huisraad, vandaag is het groot huisvuil.
Ondanks alle drukte is het bevreemdend stil in de straat. Iedereen zwijgt, lijkt in zichzelf gekeerd, maakt zijn eigen rekening. De meeste bewoners hebben de nacht bij familie doorgebracht, maar niemand heeft geslapen. 'Mijn kop draaide als zot. Wat zal ik daar vinden? Hoe erg zal het zijn? Hoe ga ik dat aanpakken? Waar ga ik beginnen? Wie kan er helpen?' zegt Jan Van Drogenbroeck. Hij lacht: 'Ik heb in gedachten de hele nacht water weggepompt, maar toen ik hier aankwam, was er nog geen emmer weg.'
Eén keer ontstaat er wat commotie. Wanneer het verkeer weer eens strop zit in de smalle straat, klampen een paar bewoners een politiepatrouille te paard aan. 'Normaal passeert hier geen kat, maar nu wil iedereen onze miserie zien', klagen ze. De politie reageert onmiddellijk: de straat wordt afgezet en voorbehouden voor plaatselijk verkeer.
Van Drogenbroeck en zijn schoonzoon Gunther Penne kijken schijnbaar werkloos toe op hun oprit. Ze halen zelfs de portofles boven voor enkele buren die een pauze nemen. 'Bij ons viel het al bij al nog mee. In de garage stond tien centimeter water, in de woonplaats slechts een millimeter. De vloermat heeft alles opgeslorpt. Enkel in de kelder staat nog anderhalve meter water. Maar dat is werk voor de brandweer', zegt Van Drogenbroeck.
De watersnood van zondag roept herinneringen op aan vijf jaar geleden. 'Toen liep alles hier onder na een zomerse stortbui. Maar nu was het tien keer erger. Het water kwam van alle kanten op ons af: uit de lucht, uit de riolering, uit het kanaal.' Van Drogenbroek had na die vorige overstroming nochtans zijn voorzorgen genomen. Afvoergoten rond het terras, nieuwe buizen naar de riolering en vorige week nog een ingenieus pompsysteem in de kelder. 'Dat werkte perfect', zegt hij. 'Tot de politie ons 's nachts uit bed belde. Er stond nog geen centimeter water in de kelder, maar bij ons vertrek heb ik de elektriciteit afgesloten om kortsluitingen te voorkomen. En toen viel die pomp stil.' Met het gevolg dat de brander van de centrale verwarming finaal naar de knoppen is. De tweede in vijf jaar.
Machteloos toekijken
'Ik woon hier al veertig jaar. Ik was vijfentwintig jaar toen ik een huis bouwde. Zonder veel geld. Mijn vader vroeg nog hoe ik dat ooit zou betalen. En dus probeerde ik overal wat te besparen. Had ik toen een steen hoger gebouwd, het was hier kurkdroog gebleven. Maar ja, elke steen was geld.' En dan als afscheid: 'Met mij moet je niet inzitten. Er wonen hier mensen die tien keer meer verloren hebben.' Het is een zinnetje dat telkens terugkeert: 'We zeuren niet, elders is het nog erger.'
Christiane Willems en Gilbert Felis aan de overzijde gebruiken het ook. 'Er zijn gelukkig geen doden gevallen', minimaliseren ze hun ellende. Want over ellende gesproken: zij zitten er tot over hun oren in. 'We waren een weekendje naar de Ardennen toen die zondvloed ons huis overspoelde. Een buur belde ons zondagmorgen vroeg. We zijn halsoverkop vertrokken, maar we mochten de straat niet meer in. We konden enkel vanuit de verte machteloos toekijken', zegt Christiane. Nu zijn ze aan het schrobben. 'De klop moet nog komen, want daar hebben we nu geen tijd voor.'
De schade is niet te overzien. In de garage staat het waterpeil met een bruine streep op de muur afgetekend. Meer dan een meter hoog. Dezelfde streep op alle kasten. En op de wagen: halverwege de ramen. 'Die is om zeep', zucht Christiane. 'Ik durf de kasten niet open te trekken, alles zit onder het slijk. Alles wat op elektriciteit werkt, is reddeloos verloren. De diepvries zit eivol. Het tuinhuis, dat nog dichter bij het kanaal staat, durf ik u niet eens te laten zien.'
Nog jaren miserie
Buiten staat al het keukengerei en meubilair uitgestald. 'Het water stond er een halve meter hoog. Idem in de badkamer. Gelukkig ligt de woonplaats twee treden hoger.' Christiane weet wat het kanaalsop de komende maanden met haar huis zal doen: het pleisterwerk zal loskomen, de verf zal overal afbladderen, massief hout van deuren, ramen en meubelen zal zwellen, kromtrekken en klemmen, meubilair in spaanplaat zal zwellen, de lak zal lossen... 'Dat vocht zal ons nog jaren parten spelen.'
Bron: Nieuwsblad.be
Van een ongelukkige timing gesproken. De provinciale afdelingen van de dienst Rampenschade bleven gisteren de hele dag dicht. Slachtoffers van de waterramp die vragen hadden over hun schadedossier, kregen niemand aan de lijn. De dienst Rampenschade is een federale overheidsdienst. De ambtenaren hadden gisteren vrijaf wegens de Koningsdag. De meeste slachtoffers van overstromingen regelen hun zaken wel rechtstreeks met hun verzekeringsmaatschappij. Het Rampenfonds komt alleen nog tussen voor mensen met een leefloon die geen brandverzekering hebben en voor landbouwers die schade hebben geleden aan hun gewassen.
Bron: Nieuwsblad.be
In ons land kunnen zo'n 5.000 hectare aardappelen door het slechte weer van de voorbije weken onmogelijk worden gerooid. 'Niet alleen in overstromingsgebied zitten de aardappelen te rotten, ook in die gebieden die al weken nat staan', zegt landbouwexpert Luc Busschaert. 'In de zeepolders en de polders rond Eeklo en Maldegem zit nog 10 tot 15 procent van de knollen in de grond', zegt Busschaert. Ook andere gewassen hebben zeer te lijden. Busschaert: '10 tot 15 procent van de maïs die nu nog op het veld staat, is verloren. Wortelen? De helft is aan het rotten. Knolselder, prei, spruiten en kolen kunnen beter tegen de vochtigheid. Maar alles wat nu in het water staat, gaat vroeg of laat rotten.'
Bron: Nieuwsblad.be
In het Vlaams-Brabantse Roosdaal heeft het gemeentebestuur de bewoners van enkele tientallen huizen aangespoord om zich voor te bereiden op een eventuele evacuatie. Dat gebeurt omdat het peil van de Dender gevaarlijk stijgt. Voorlopig is er nog geen sprake van een gedwongen evacuatie, maar de gemeente raadt de betrokken bewoners toch aan nu al naar een opvangcentrum te gaan.
"De problemen situeren zich vooral stroomopwaarts, op het grondgebied van Ninove", zegt het gemeentebestuur. "Daar is het waterpeil van de Dender afgelopen nacht zeer sterk gestegen. Dat laat zich ook bij ons gevoelen. De Dender is ook hier buiten zijn oevers aan het treden maar dat is niet het grootste probleem. Wel dat er hier een overstromingsgebied is voorzien en als dat volloopt, zou een achttal woningen ingesloten zitten tussen de Dender enerzijds en het overstromingsgebied anderzijds."
De bewoners van die huizen is dan ook aangeraden hun woningen te verlaten, samen met de inwoners van nog een paar tientallen andere woningen. Het gemeentebestuur van Roosdaal volgt de situatie op de voet en houdt zich klaar voor verdere maatregelen.
Bron Hln | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:03 uur, door Joyce.s
De twee veren op het kanaal Gent-Terneuzen in de Gentse haven, die van Terdonk en Langerbrugge, zijn sinds zes uur 's ochtends weer open voor auto's en vrachtwagens. Dat meldt rederij VLOOT. Het openstellen van de veren komt omdat de waterstand van het kanaal voldoende gezakt is. Doordat het verkeer met de veren over het kanaal kan, hoeft de omleiding via Zelzate of de Meulestedebrug (Gent) niet meer. Maandagnamiddag werden voetgangers en tweewielers al overgezet.
Bron Hln
© photo news
Burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V) van Sint-Pieters-Leeuw heeft 15 woningen in Ruisbroek onbewoonbaar verklaard. Het gaat om woningen in de omgeving van de Vaartstraat, Meerweg en Vanden Elschenstraat die dit weekend onder water liepen door de overstroming van het kanaal Brussel-Charleroi. De betrokken gezinnen hebben onderdak gevonden bij familie.
Verzakkingen
"Bij het bezoek van prins Filip maandag stelden we vast dat sommige woningen verzakkingen vertoonden. Het gaat om oude, kleine rijwoningen die blijkbaar op zandgrond gebouwd werden. Op vraag van de brandweer is een studiebureau aangesteld dat maandagavond geadviseerd heeft deze woningen onbewoonbaar te verklaren en te laten evacueren", aldus Vanlinthout.
Herstelling mogelijk?
Woensdag gaat het studiebureau opnieuw ter plaatse om na te gaan of er zich nog meer verzakkingen hebben voorgedaan en of de schade aan deze huizen nog kan hersteld worden. "Afhankelijk van hun conclusies moeten we voor die 15 gezinnen mogelijk alternatieve huisvesting zoeken", aldus Vanlinthout. In Sint-Pieters-Leeuw is dinsdag het meeste water weggetrokken uit de straten en zijn de gemeentelijke diensten volop bezig met het opkuisen van de straten en het ophalen van het verloren materiaal dat de mensen buiten hebben geplaatst.
Bron: HLN
© belga
In Aalst houden de stads- en hulpdiensten zich klaar om bij nieuwe wateroverlast in te grijpen. Omdat de problemen met de Dender zich kunnen verschuiven naar Aalst zal de stad nog de hele week in "prealarm" blijven, zegt het stadsbestuur.
Aalst neemt alle mogelijke preventieve maatregelen om watersnood te voorkomen, zegt het stadsbestuur. Brandweer, politie, medische diensten, logistiek en communicatie staan in verbinding met elkaar en houden zich klaar. Het peil van de Dender wordt constant gevolgd en de technische diensten leggen een extra voorraad zandzakken aan.
Alle rioolkolken worden gecontroleerd en waar nodig gereinigd. Omdat het peil van de Dender hoog blijft op Aalsters grondgebied, raadt de stad aan om de Denderoevers en de jaagpaden te mijden.
Bron: HLN
In de Vlaams-Brabantse gemeenten Liedekerke en Roosdaal, die te kampen hebben met wateroverlast, is de toestand nog steeds zeer precair, melden beide gemeentebesturen. Het peil van de Dender is de afgelopen uren niet meer gestegen, maar de toestand wordt op de voet gevolgd. De rampenplannen in de twee gemeenten blijven voorlopig van kracht.
Liedekerke wordt bedreigd door een oude arm van de Dender die aan de grens met Denderleeuw ligt en dreigt te overstromen. Voorlopig is het nog niet zover, maar deze voormiddag moest een lokale supermarkt wel ontruimd worden omdat de kelder ondergelopen was en er mogelijk gevaar bestond voor ontploffing. Even was er ook sprake dat een rusthuis, dat tegenover de supermarkt ligt, zou moeten ontruimd worden, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd.
Ook in Roosdaal is het nog bang afwachten. Hoewel het peil van de Dender stabiel blijft, stijgt het water in het overstromingsgebied Pamelse Meersen nog steeds. De brandweer heeft extra pompen ingezet in een poging het waterpeil te stabiliseren en de brandweer van Zaventem heeft uit voorzorg extra zandzakjes aangesleept
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:03 uur, door Joyce.s
Door de toenemende wateroverlast langs de Dender heeft nu ook het Oost-Vlaamse Denderleeuw het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Op sommige plaatsen is het peil van de Dender al 10 centimeter hoger dan het jaagpad.
Na Geraardsbergen en Ninove verplaatsten de problemen door wateroverlast zich stroomafwaarts naar onder meer Denderleeuw. Vooral in de directe omgeving van de Dender in de Kasteelstraat, Zandplaatstraat en Fabriekstraat is er waterellende.
In de Kasteelstraat zijn een warenhuis en een videotheek ontruimd en een deel van de Zandplaatstraat staat blank. Automobilisten worden gevraagd om Denderleeuw zo veel mogelijk te vermijden en langs de verkeersassen N45 en N405 te rijden.
Denderleeuw zet alle middelen in om de wateroverlast te bestrijden, zegt burgemeester Georges Couck. "De situatie wordt door de gemeentelijke veiligheidscel op de voet gevolgd om zo snel mogelijk de nodige maatregelen te kunnen nemen. De brandweer blijft zandzakjes ronddragen en kan evacueren indien nodig." Dinsdagnamiddag is er ook overleg gepland met de provinciale veiligheidscel.
Bron: Het Nieuwsblad
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters
In de omgeving van het kanaal Brussel-Charleroi in Lot (Beersel) staan nog steeds een 20-tal woningen onder water. De brandweer pompt met 5 pompen het water weg dat zondag uit het kanaal wegstroomde, maar dat gaat traag.
De inwoners kunnen nog steeds niet in hun huizen. Aangezien de mogelijkheid om ze onder te brengen in het jeugdcentrum Hanenbos in Dworp er niet meer is, zoekt de gemeente naar nieuwe huisvesting.
Het gemeentebestuur van Beersel is inmiddels gestart met het opkuisen van de straten in Lot en de ophaling van alle vernielde huishoudelijke spullen die getroffen bewoners kwijt willen. Vrachtwagens rijden dag en nacht met materiaal voor de herstelling van de kanaaldijk. In Lot zijn overigens ook nog steeds een tiental straten afgesloten voor het verkeer.
In Londerzeel staan er geen huizen meer onder water en zijn de inwoners teruggekeerd naar hun woningen. Wel zijn nog een aantal straten die onder water staan, zoals Sneppelaar, Maldersesteenweg en Zavel, nog steeds afgesloten voor het verkeer. Ook hier is het opkuisen van de straten en het ophalen van verloren huishoudelijke spullen al sinds maandag gestart in het zwaar getroffen Steenhuffel.
Bron: HLN
Deze foto is niet meer beschikbaar
Bron: HBvL | Gewijzigd: 16 november 2010, 17:07 uur, door Marga
De zware watersnood van de voorbije dagen zal waarschijnlijk worden erkend als nationale ramp. Dat verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom vandaag in Liedekerke. De ontslagnemende minister wil daarvoor tegen donderdag een dossier klaarhebben, waarmee ze dan naar de ministerraad kan trekken.
Turtelboom bracht in Liedekerke een bezoek aan de civiele bescherming, waarna ze een rusthuis bezocht en een kijkje ging nemen aan een aantal ondergelopen straten. De minister zal alvast vanaf morgenvroeg een check-list verspreiden onder alle gemeenten en provincies. Het gaat om een soort leidraad voor mensen die een dossier willen indienen, met het oog op het verkrijgen van schadevergoeding. Ook Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, helpt bij het verspreiden van de check-list. De tekst zal ook online verschijnen.
Bron: HLN
| Gewijzigd: 13 april 2017, 16:08 uur, door Joyce.s
De Vlaamse experts van Waterwegen en Zeekanaal hebben heel goed samengewerkt met hun Waalse en Brusselse collega's. Dat verzekert Vlaams minister Hilde Crevits, bevoegd voor de waterwegen, na overleg met de experts zelf op haar kabinet. Ze weerlegt daarmee de kritiek van Waals minister-president Rudy Demotte dat de communicatie tussen Vlaanderen en Wallonië mank verliep over het waterbeheer in het kanaal Brussel-Charleroi. "De ingenieur van Waterwegen en Zeekanaal die op zondag de situatie opvolgde, heeft me persoonlijk verzekerd dat de samenwerking met de ambtenaren van de andere gewesten uitstekend verliep. We begrijpen de opmerkingen van Demotte dan ook helemaal niet", aldus Crevits.
Extra buffercapaciteit
Om overstromingen langs het kanaal Brussel-Charleroi in de toekomst te vermijden, gaan de Vlaamse instellingen wel bekijken of er extra buffercapaciteit gecreëerd kan worden tussen Itter en Lembeek en in de zone tussen de Zenne en het kanaal. In verband met de wateroverlast in de Denderstreek weerlegt Crevits de kritiek van onder meer Open Vld dat de Dender al lang uitgebaggerd had moeten zijn. "Baggeren zou hier niets uitgehaald hebben. Of je nu een grote of een kleine badkuip hebt, bij een veel te grote hoeveelheid water stroomt het sowieso over. Wat er wel moet gebeuren, is de afvoercapaciteit vergroten door nieuwe stuwen te plaatsen", legt de minister uit.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:09 uur, door Joyce.s