Het provinciaal coördinatiecomité Oost-Vlaanderen is sinds 22.15 uur bijeen wegens te verwachten overstromingen door het hoogtij van de Schelde. De gemeentebesturen van Wachtbeke, Moerbeke, Lokeren, Gent, Deinze en Sint-Martens-Latem roepen hun gemeentelijke coördinatiecomités bijeen. Dat laat de provincie weten. In de provincie Oost-Vlaanderen doen zich twee problemen onafhankelijk van elkaar voor. Ten eerste is het nodig om het overtollige water vanuit de Leie en Ringvaart in het Kanaal Gent-Terneuzen ter hoogte van Evergem te kunnen lozen. Zoniet kan de Leie ter hoogte van Afsnee, Sint-Denijs-Westrem en Sint-Martens-Latem buiten haar oevers treden.
Hoogtij
Probleem is dat er vanuit het Kanaal Gent-Terneuzen niet verder in de Westerschelde kan worden geloosd wegens hoogtij in Terneuzen. Dat betekent dat het peil van het Kanaal Gent-Terneuzen stijgt wat een doorwerking heeft op de Moervaart die eveneens een aansluiting heeft op en loost in het Kanaal Gent-Terneuzen. Dat betekent overstromingsgevaar van de Moervaart tot in Lokeren.
Kiest men er echter voor om de lozing ter hoogte van Evergem te stoppen, dan stijgt het peil van de Ringvaart en Leie, met overstromingsgevaar in Afsnee, Sint-Denijs-Westrem en Sint-Martens-Latem. Ten tweede wordt om 24 uur hoogtij op de Schelde in Dendermonde verwacht, daardoor kan de Dender tijdelijk niet lozen. Het is afwachten wat daarvan de gevolgen zijn. Het provinciaal coördinatiecomité besliste om het debiet van de lozing in Evergem van 100m³/seconde terug te brengen tot 50 m³/seconde.
Bron Hln
| Gewijzigd: 13 april 2017, 15:59 uur, door Joyce.s
Sinds 06.00 uur maandagochtend is de situatie op het spoornet genormaliseerd, ook tussen Brussel en Halle waar er zondag problemen waren na de wateroverlast. Dat meldt een woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel. De enige uitzondering is de lijn tussen Aat en Leuze waar het verkeer over één spoor moet en er een snelheidsbeperking is tot 20 km/uur. Er wordt een normale ochtendspits verwacht op het spoor.
Bron Nieuwsblad
In Oost-Vlaanderen is de provinciale fase van het rampenplan opgeheven. Dat komt omdat het hoogtij van de Schelde voorbij is en er opnieuw geloosd kan worden in de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen. Het provinciaal coordinatiecomité meldt maandagochtend dat er nergens problemen waren. De provincie Oost-Vlaanderen kondigde zondagavond om 22.15 uur de provinciale fase van het rampenplan opnieuw af. Tussen middernacht en 2 uur werden in Lokeren en Sint-Martens-Latem immers ernstige problemen verwacht bij het hoogtij van de Schelde.
'We verwachten tussen middernacht en twee uur mogelijks problemen naar aanleiding van het hoogtij op de Schelde,' zegt veiligheidsdirecteur Luc Bauwens. 'De problemen kunnen zich voordoen op de Moervaart in Lokeren en de Leie in Sint-Martens-Latem.'
De provinciale fase van het rampenplan werd maandag om 01.20 uur opnieuw opgeheven. Nergens waren problemen omdat het overtollige water uit de Ringvaart en de Leie rond Gent op een gecontroleerde manier in het kanaal Gent-Terneuzen in Evergem geloosd werd. Ondertussen kan opnieuw van het kanaal Gent-Terneuzen in de Westerschelde geloosd worden ter hoogte van Terneuzen, omdat het hoogtij voorbij is.
Lebbeke blaast het gemeentelijk rampenplan af
De gemeente Lebbeke blaast het gemeentelijk rampenplan af. Dat laat de hulpverleningszone Oost zondagavond weten. In Oost-Vlaanderen zijn nog vier gemeenten waar een rampenplan van kracht is: Aalst, Geraardsbergen, Ninove en Deinze. 'Voor Lebbeke is de toestand in het centrum sterk verbeterd. De regio Denderbelle is gestabiliseerd en zijn geen kritische punten meer,' aldus adjunct-directeur Carl Haentjes van de brandweer Lebbeke. Er zijn nog twee mensen geëvacueerd in het OCMW-rusthuis van Lebbeke en een tiental straten blijft afgesloten. In Dendermonde lijkt de toestand nu ook gestabiliseerd. 'Enkel de situatie in de omgeving van de Vondelbeek wordt nauwgezet opgevolgd.' De toestand in Lokeren wordt samen met het provinciaal coördinatiecomité opgevolgd.
Waterstandsrecord in Aalst en Geraardsbergen
De Dender in Aalst en Geraardsbergen blijft zondagavond wassen en brak eerder op de dag een historisch hoog waterstandsrecord. In vijf Oost-Vlaamse gemeenten blijft het rampenplan zondagnacht nog van kracht en in negen gemeenten werd het in de loop van de dag afgeblazen. Dat blijkt uit een rondvraag bij burgemeesters en brandweercommandanten. Het grootste pijnpunt in Groot-Aalst bevindt zich momenteel in de wijk Torensveld te Hofstade. 'In verschillende huizen staat het water 20 cm hoog. Een tiental mensen hebben reeds vrijwillig hun huis verlaten. Zij worden opgevangen bij familie. De hulpdiensten houden zich klaar voor een grootschalige evacuatie', aldus burgemeester Ilse Uyttersprot.
'De technische diensten en de brandweer proberen het waterpeil onder controle te krijgen door in te grijpen op de stuwsluizen van de beken en door een bijkomende pomp te plaatsen op de Torensbeek om het water over te pompen naar de Dender.' In Gijzegem en Moorsel is de situatie gestabiliseerd. In het centrum van Geraardsbergen blijft de situatie ook kritiek. 'Het water blijft lichtjes stijgen en bedreigt nog steeds de Karmelietenstraat, Kattestraat, Grotestraat, de Begijnhofkaai en aanpalende straten,' zegt brandweercommandant Bert De Clercq. 'Het jeugdcentrum en zelfs de brandweerkazerne zijn bedreigd.' Omdat het overstromingsbekken water doorlaat is er nog een dreiging in Overboelare, maar in de andere deelgemeenten zijn de problemen opgelost.
Ook in Ninove blijft het gemeentelijk rampenplan van kracht. 'De brandweer werkt tot vanavond 22 uur verder met het leegpompen van ondergelopen kelders. Tijdens de nacht gaat de prioriteit naar de snelste adequate hulp, om zo de manschappen de nodige rust te gunnen,' aldus de stad. De Edingsesteenweg blijft zeker nog de komende week afgesloten voor alle verkeer. In Lebbeke en Deinze is het rampenplan ook niet afgeblazen. Een anderhalf kilometer lange pijplijn pompt water van een kruispunt aan de Pastoriestraat het Schipdonkkanaal in. Door overlast in de Nachtegaalstraat werd de N43 afgesloten. In Beveren, Erpe Mere, Lierde, Wetteren en Lochristi, Oudenaarde, Brakel en Zwalm is het rampenplan zondag afgeblazen.
Provinciale fase rampenplan opgeheven in Oost-Vlaanderen
Het provinciaal coördinatiecomité Oost-Vlaanderen heeft zondag om 14u45 de provinciale fase van het rampenplan opgeheven. Dat laat de provincie weten. 'Na rondvraag bij de getroffen gemeenten blijkt dat er zich nergens nog problemen voordoen die een provinciale coördinatie vereisen,' laat woordvoerster Julie Clément weten. 'Overal wordt stelselmatig de gemeentelijke fase van het rampenplan opgeheven. Waar nodig blijven de hulpdiensten echter actief.'
Het provinciaal coördinatiecomité Oost-Vlaanderen was sinds zaterdag om 11 uur in vergadering bijeen om de hulpverlening naar aanleiding van de wateroverlast in de provincie te coördineren. Het comité werd voorgezeten door gedelegeerd arrondissementscommissaris Walter Dejaegher, bijgestaan door veiligheidsdirecteur Luc Bauwens en in permanent contact met gouverneur André Denys.
'Gouverneur André Denys zat deze voormiddag het provinciale coördinatiecomité voor en dankt uitdrukkelijk alle hulpdiensten - brandweer, politie, medische diensten, Rode Kruis, defensie, civiele bescherming - alle burgemeesters en leden van de coördinatiecomités voor hun inzet.' De provincie zegt ook nog dat samenwerking met de Vlaamse diensten bevoegd voor bevaarbare waterlopen uitstekend is verlopen. Er zijn nog wel verkeersproblemen en de eerder vermelde afsluitingen blijven op de meeste plaatsen behouden.
De Dender staat nog altijd 46 centimeter boven het alarmpeil en heeft een debiet dat vijf keer het normale bedraagt. Dat zeg veiligheidsdirecteur Luc Bauwens van de provincie Oost-Vlaanderen. Momenteel wordt de focus op de hulpverlening naar de Denderstreek verplaatst. In de Vlaamse Ardennen verbetert de situatie. Zondagmorgen is gestart met de evacuatie van een vijftigtal woningen in Geraardsbergen. Volgens het provinciaal coördinatiecomité Oost-Vlaanderen doen de grootste problemen zich voor in de Denderstreek. 'Er worden elf militairen en drie boten gestuurd', aldus veiligheidsdirecteur Luc Bauwens. 'De Civiele Bescherming stuurt ook twee pompen: een die 24.000 liter per minuut en een andere die 12.000 liter per minuut kan verwerken.' Daarnaast worden ook duizend volle en duizend lege zandzakjes gestuurd.
In Oost-Vlaanderen is de toestand 'algemeen gesteld stabieler geworden'. 'Het stopte vannacht een tijd met regenen, waardoor de situatie in elk geval niet verslechterde', aldus Julie Clément van de provincie. 'Algemeen gesteld is de toestand in Oost-Vlaanderen stabieler geworden. Dat wil niet zeggen dat we geen problemen meer verwachten, want intussen begon het opnieuw te regenen en een aantal gemeentebesturen konden we nog niet spreken.'
De 120 inwoners uit drie straten in Meerbeke (Ninove) die zaterdagavond verplicht uit hun woning moesten, kunnen naar huis terugkeren. Dat zegt de stad Ninove zondagmiddag. De 120 inwoners van de Schalckemstraat, Beneden-Hemelrijck en het laagste gedeelte van de Sint-Pietersstraat werden zaterdagavond verplicht geëvacueerd. Een deel van de bewoners kon bij familie en vrienden terecht en de rest in een opvangcentrum van de gemeente. De inwoners worden nu allemaal telefonisch verwittigd dat ze terug naar huis mogen.
De wijk in Leupegem (Oudenaarde) die tot zondagavond zonder elektriciteit zou zitten, heeft op tien huizen na opnieuw stroom. Defensie blijft tot zondagavond 20 uur in Oudenaarde. Dat meldt de veiligheidscel van de stad Oudenaarde. Zaterdagavond hielp Defensie met vrijwillige evacuaties in de Lammekensstraat, een deel van Schapendries, Rennemonde en een aantal woningen langs de Ronseweg. 'Het water in de Lammekensstraat is weg', aldus het stadsbestuur. 'In Leupegem zijn er vooral nog problemen van wateroverlast in de wijk Rennemonde. Er is opnieuw elektriciteit, met uitzondering van tien huizen langs de Ronseweg, maar dat komt binnenkort ook in orde.'
Het leger blijft in Leupegem paraat met 45 mensen tot minstens 20 uur zondagavond. De militairen worden samen met vijftig personen van de brandweer ingezet voor het opruimen van woningen en straten in de getroffen wijken. Inwoners wordt aangeraden foto's te nemen voor de verzekering en eventueel het rampenfonds. In Lebbeke is de Brusselsesteenweg, Grote Snijderstraat, Haagstraat, Deel Baasrodestraat, Deel Opwijksestraat, Deel Klein Antwerpenstraat, Hof-ter-Varentstraat, Lange Breestraat, Flor Hofmanslaan, Lange Weverstraat. In Wieze zijn Rooien, Hoeksken en Bontegem afgesloten terwijl dat in Denderbelle Fonteintje en de Bermenstraat is.
De stad Aalst meldt dat de Sint-Annebrug is afgesloten door een te hoge waterstand en ook in het centrum zijn enkele straten dicht. In Gijzegem en Moorsel wordt gepompt. In die laatste deelgemeente staat het water een halve meter in de straat en bewoners kunnen thuis blijven tot de elektriciteit uitvalt. In het arrondissement Gent zijn de N465 in Gontrode, de N461 in Zomergem (Spinhoutstraat), de N409 in Lotenhulle, de N437 in Nazareth en de N43 in Deinze (tss N35 en Posthoorn) afgesloten. De werkzaamheden van het provinciaal coördinatiecomité worden opgeschort tot zondagochtend om 5.30 uur. De federale directie blijft wel bereikbaar voor de burgemeesters.
In Galmaarden is de rivier de Marke buiten haar oevers is getreden. In Tollembeek en Galmaarden-centrum zijn een achttal straten wegens te veel water afgesloten voor het verkeer. In vele woningen zijn de kelders ondergelopen. Tot dusver diende nog niemand geëvacueerd te worden. Burgemeester Pierre Deneyer (CD&V) van Galmaarden pleit voor meer wachtbekkens en vooral voor minder 'administratieve rompslomp' bij de aanleg ervan. Deze zomer kon langs de Marke in Herne na jarenlang palaveren eindelijk een wachtbekken worden geopend. Dit bleek zaterdag onvoldoende om problemen te voorkomen. 'Er moeten nieuwe wachtbekkens gecreëerd worden en er is in deze regio plaats voor, maar in de praktijk duurt het allemaal veel te lang', aldus Deneyer.
Ook Brakel is sinds zaterdagavond half acht volledig afgesloten van de buitenwereld. 'Zeker vijftig hectare van Brakel staat onder water en het spaarbekken van Opbrakel is met 60.000 kubieke meter niet voldoende om het centrum te vrijwaren', zegt burgemeester Herman De Croo. 'Bovendien zijn de afgelopen dagen 17.000 zandzakjes gelegd, alles samen 80 ton. Ik heb dit de afgelopen zeventig jaar niet gezien.'
In de omgeving van de Edingsesteenweg in Ninove werd eerder al een woonwijk met veertig woningen, ongeveer 120 personen, preventief verplicht geëvacueerd. In Michelbeke (Brakel) loopt een waterkeringsmuur over die vorige jaar gebouwd werd in afwachting van een tweede waterspaarbekken. Op twee kleine toegangswegen na is ook Brakel niet meer bereikbaar. 'Dit zijn de zwaarste overstromingen in Brakel in zeventig jaar tijd,' zegt burgemeester Herman De Croo.
Veertien gemeenten zitten in de gemeentelijke fase van het rampenplan: Zwalm, Lebbeke, Ninove, Lierde, Aalst, Sint-Gillis-Waas, Oudenaarde, Wetteren, Lochristi, Erpe-Mere, Beveren, Deinze, Geraardsbergen en Brakel. Er wordt nogmaals gevraagd dat de bevolking (vooral in de Vlaamse Ardennen) in de mate van het mogelijke niet de baan opgaat en binnen zou blijven.
In Oudenaarde is de N46 afgesloten tussen Nederzwalm en de Monseigneur Lambrechtstraat in Oudenaarde. De N60 is dicht ter hoogte van Ronse. In Maarkedal is de Maarkeweg dicht en in Brakel de N8 en N462, de Lessensestraat. In Horebeke is De Smarre, N415 en N454 op het kruispunt De Smarre gesloten. In Zwalm is de N46 en de N435 dicht en in Lierde een deel van de N8. In Geraardsbergen tenslotte is de Zarlardingsestraat en Onkerzelestraat ter hoogte van De Gavers afgesloten. In Lebbeke is de N47 afgesloten.
Bron Nieuwsblad
De toestand blijft kritiek in het gebied rond Lessen, in de provincie Henegouwen, waar het waterpeil van de Dender nog stijgt ondanks het feit dat het sinds zondagavond niet meer regent. Het dorp Twee-Akren is bijzonder getroffen. In de rue d'en Bas zijn meerdere huizen overstroomd. In de woningen staat tussen 50 cm en 1 meter water. "Het enige wat we kunnen doen is zandzakjes verdelen. Water pompen heeft helemaal geen zin", aldus de brandweer van Lessen vanmorgen om 6 uur.
Evacuaties
In de nacht van zondag op maaandag kreeg de brandweer versterking van een tiental militairen van de genie uit Jambes. Met bootjes werden inwoners in een drietal straten geëvacueerd. Ze werden opgevangen door familieleden of het OCMW van Lessen.
Lichaam spoorloos
Het lichaaam van de vrouw die zondagnamiddag werd meegesleurd door de Dender, is nog steeds niet terecht, zo hebben de hulpdiensten bevestigd. De duikers van de brandweer van Doornik hervatten de zoekacties bij het ochtendgloren.
Bron Hln
Het scheepvaartverkeer op het kanaal van Gent naar Terneuzen ondervond het afgelopen weekeinde hinder van de wateroverlast als gevolg van de aanhoudende regen. Door de hoge waterstand waren de drie sluizen in Terneuzen gisteren gestremd voor de scheepvaart om het overtollige water te spuien. De waterstand in het kanaal was gistermiddag 50 centimeter hoger dan normaal. Waarschijnlijk waren de sluizen ook in de nacht van zondag op maandag nog dicht voor de scheepvaart.
De gemalen van het waterschap draaiden het voorbije weekeinde op volle toeren, maar in Zeeuws-Vlaanderen was de situatie minder ernstig dan in de rest van de provincie. Beneden de Westerschelde bleef het water nog beneden winterpeil. Bij onze zuiderburen deden de meeste problemen zich voor in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Daar werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. De Oost-Vlaamse autoriteiten riepen op om niet onnodig de weg op te gaan. Veel overlast was er ook in Antwerpen en omgeving. Op de Ring werd een tunnel voor het verkeer richting Brussel afgesloten.
Bron PZC
De Maas blijft na de hoge waterstand van dit weekeinde onder verscherpte controle staan. Langs de rivier worden de dijken goed in de gaten gehouden en extra maatregelen genomen. Dit meldt een woordvoerder van het waterschap tegenover BNR Nieuwsradio. "De Maas mag nou nog 55 tot 60 centimeter stijgen. Dan worden de pompen in werking gesteld". Het waterschap verwacht niet dat het stijgende water voor verder problemen zal zorgen. "Er gaat zeker geen water over de dijk heen".
Roermond
In Maastricht is het water inmiddels gezakt, maar vanaf Roermond en verder stroom afwaarts moet het hoogste punt volgens het waterschap nog worden bereikt. Op de website actuelewaterdata.nl van Rijkswaterstaat is ook duidelijk te zien dat de waterstand bij Roermond nog steeds stijgende is. Maandagochtend 08.00 was de waterstand daar 1803 cm boven NAP, terwijl dit normaliter rond de 1670 cm boven NAP ligt. De afvoer van de Maas bij Sint Pieter, een ijkpunt in de regio, haalde zondag net niet de top van 1800 kuub. Ter vergelijking: normaal bedraagt de gemiddelde waterstand voor november bij Sint Pieter volgens Rijkswaterstaat 44,15 meter boven NAP bij een gemiddelde afvoer van 300 kuub. Dit weekeinde stond de Maas dus op haar top twee meter hoger dan gemiddeld en voerde zes keer zo veel water af.
Geen calamiteit
In 2003 was er echt sprake van hoogwater, toen de piek van de waterafvoer op meer dan 2500 kuub lag, zei en woordvoerder van Rijkswaterstaat zondag. De afgelopen dagen was er van enige calamiteit volgens hem geen sprake.
Bron Nu.nl | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:59 uur, door Joyce.s
De operationele eenheden van de Civiele Bescherming blijven met alle beschikbare personeel en materiaal pompen in Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Waals- en Vlaams-Brabant maar de situatie lijkt stilaan te stabiliseren. Dat meldt de Civiele Bescherming vanmorgen. Op een aantal plaatsen is het water al weggetrokken. In West-Vlaanderen is de Civiele Bescherming nergens meer aan het pompen.
In alle operationele eenheden worden nog steeds zandzakjes gevuld. In totaal heeft de Civiele Bescherming al zo'n 40.000 zandzakjes geproduceerd en verdeeld, goed voor zowat 680 ton zand. Daarnaast zijn 154.000 lege zakken meegegeven aan brandweerkorpsen en gemeentediensten. Personeel en materiaal van de eenheden in Crisnée (Luik) en Libramont (Luxemburg), die in eigen regio weinig of geen interventies hebben, zijn ingezet in Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Waals-Brabant.
Enkele ploegen starten vandaag ook met het opruimen en bestrijden van olievervuiling. In een aantal huizen is de olietank omgevallen en drijft olie op het water in de kelders. Als het vervuilde water uit de kelder vloeit, probeert de Civiele Bescherming zo snel mogelijk tussenbeide te komen om milieuvervuiling of de vervuiling van waterwinningsgebieden te voorkomen.
Bron Hln | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:00 uur, door Joyce.s
Noord- en Midden Limburg zijn voorbereid op het hoogwater dat eraan zit te komen. Volgens een woordvoerder zijn het hele weekend al maatregelen getroffen. Het waterschap verwacht weinig problemen.
In het gebied zijn zijbeken dichtgezet en aluminium schotbalken voor doorgangen in dijken geplaatst. Ook wordt op twee pomplocaties water afgepompt. Zondag zijn bovendien de vrijwillige dijkwachten opgeroepen om de dijken te inspecteren. Dat gebeurde voor het laatst in 2003. Volgens de woordvoerder van het waterschap hebben inwoners van Noord- en Midden Limburg niet veel te vrezen. ''Er is een aantal wegen dichtgezet omdat ze door een dijk lopen, maar dat is qua overlast dan ook alles. Bij ons komt het water sowieso niet zo hoog als in het zuiden van de provincie'', zegt een woordvoerder.
De hoogwatergolf in de Maas is Zuid-Limburg zondagavond gepasseerd en is nu op weg naar het noorden van de provincie. Volgens het waterschap komt de hoogwatergolf in de nacht van maandag op dinsdag Midden-Limburg binnen en bereikt deze het noorden pas woensdagochtend. ''We hebben dus alle tijd om ons voor te bereiden'', zegt een woordvoerder. Limburg en Noord-Brabant kampen sinds zaterdag met problemen door de hevige regenval. In Limburg viel een recordhoeveelheid neerslag. Niet eerder regende het zoveel in de maand november.
Bron Nieuws.nl
Ninove en Aalst beslisten deze voormiddag om het gemeentelijk rampenplan af te blazen. In Overboelare (Geraardsbergen) worden omwille van een stroompanne nog steeds mensen geëvacueerd. In Deinze wordt het rampenplan wellicht tegen de middag afgeblazen. In de Geraardsbergse deelgemeente Overboelare worden nog steeds mensen uit een viertal straten geëvacueerd omdat de stroom er uitviel. "Links en rechts van Dender in het centrum van Geraardsbergen is de situatie nog steeds dramatisch", zegt burgemeester Freddy De Chou. "Niet alleen in de deelgemeente Overboelare, maar ook meer stroomafwaarts in Schendelbeke, Idegem en Zandbergen zijn nog steeds woningen bedreigd."
Omdat het peil van de Dender in Lessen zakt, is men hoopvol. "Het zijn de zijrivieren die hun water in de Dender moeten lozen." Alles samen zijn in Geraardsbergen de afgelopen 24 uur ongeveer tachtig mensen geëvacueerd. In Aalst is de rampenfase stopgezet. "We pompen wel nog in Aalst en de deelgemeenten Gijzegem en Hofstade. Er zijn geen woningen meer in gevaar," aldus burgemeester Ilse Uyttersprot. In enkele wijken in Hofstade werden deze nacht nog mensen geëvacueerd. "De Edingsesteenweg in Ninove blijft zeker nog de komende week afgesloten voor alle verkeer", aldus de stad Ninove. "Er is een wegomlegging van Edingen naar Ninove en voor het verkeer uit Halle en Brussel."
In Deinze, de vierde Oost-Vlaamse gemeente in rampenfase, wordt het rampenplan wellicht tegen de middag afgeblazen. Door de hoge waterstand van het kanaal Gent-Terneuzen zijn de twee autoveren in Langerbrugge en Terdonk voorlopig buiten dienst. Het verkeer wordt omgeleid via Zelzate of de Meulestedebrug (Gent).
Bron Hln
Het duur nog zeker drie dagen tot de situatie in het waterschap Aa en Maas in Oost-Brabant als gevolg van de regen en de hoogwatergolf op de Maas weer normaal is. De hoogwatergolf op de Maas bereikt maandagmiddag het gebied van Aa en Maas, de piek wordt dinsdagavond verwacht. De golf lijkt iets minder hoog te zijn dan verwacht. De Maas is nog steeds heel vol maar niet alle uiterwaarden zullen overstromen, verwacht het waterschap.
De waterbergingsgebieden zitten ook nog steeds erg vol. Het leeg laten lopen gaat niet zo snel omdat de gewone beken en riviertjes niet zoveel water kunnen afvoeren. Vooral de waterafvoer in de regio Deurne gaat trager dan gehoopt. Bij waterbergingsgebied Starkriet (25 hectare in de gemeente Someren) worden momenteel over een lengte van honderd meter zandzakken rond de kades van het gebied gezet om deze te verstevigen.
In overloopgebied Diesdonk (25 hectare in gemeente Helmond en Asten) hebben boeren gewasschade geleden. Het waterschap benadert de eigenaren van de ondergelopen percelen om afspraken te maken over vergoeding. Het waterschap benadrukt dat grotere economische schade is voorkomen omdat de kassen in de omgeving droog zijn gebleven.
Bron De Pers
De door het Maaswater omsingelde paarden bij Beesel (Limburg) zijn vanochtend door boer Jos van Herten en eigenaresse Anne-Martine van Liere gered. De boer reed met zijn tractor stapvoets voor de dieren uit en bracht ze naar een weiland aan de waterkant bij Swalmen. De paarden konden eerder in hun weiland geen kant meer op en waren omgeven door het water. Boerin Van Herten zei vandaag dat ze gisteren zijn gaan kijken en dachten dat de paarden veilig stonden. De paarden zijn niet van Van Herten, maar staan wel in zijn wei.
Twee dagen
Volgens de Dierenbescherming hadden de paarden maximaal twee dagen in het water kunnen blijven staan voordat ze hoefrot zouden krijgen. De hoogste stand van de Maas ter plekke wordt morgenochtend verwacht.
Waterschap verwacht verder weinig overlast
Het waterschap Peel en Overmaas verwacht niet dat de in Midden- en Noord-Limburg aanzwellende Maas vandaag of morgen voor problemen gaat zorgen. De piek is afgezwakt en wordt niet zo hoog als gisteren in Maastricht, liet een woordvoerster van het Noord-Limburgse waterschap vandaag weten. In het zuiden van de provincie zakt het water in de beken, en ook de Maas daalt, zei een woordvoerster van het Zuid-Limburgse Waterschap Roer en Overmaas. In Roermond wordt de hoogwatergolf rond middernacht verwacht, waarna die zich morgen in de loop van de dag naar het noorden verplaatst. Venlo krijgt morgenmiddag de hoogste waterstand. Naarmate de hoogwatergolf noordelijker komt, zwakt die verder in hoogte af, aldus het waterschap.
Bron AD
Alle sluizen in het Kanaal van Gent naar Terneuzen zijn bij Terneuzen dicht en gestremd voor het scheepvaartverkeer. Dat laat Rijkswaterstaat maandag weten. De sluizen zijn dicht wegens een hoog waterpeil in België. Daardoor staat het water in het kanaal 70 centimeter hoger dan normaal. Schepen moeten rekening houden met ernstige vertraging die kan oplopen tot meer dan 24 uur. De sluizen zijn maandagmorgen dichtgegaan. Maandagavond gaan ze van negen tot twaalf uur open. Volgens de woordvoerder zal dat alleen niet voldoende zijn om alle wachtende schepen af te handelen.
Klik hier!
Nog dagen overlast
Volgens Rijkswaterstaat zal het spuien van het water uit België nog dagen aanhouden. Als dinsdagochtend om 8 uur de sluizen weer opengaan, zal ook nog regelmatig overtollig water naar de Westerschelde moeten worden afgevoerd. Ook dan is er overlast voor de scheepvaart, maar minder dan maandag. Het water is afkomstig uit de rivieren Schelde en Leie. Bij de Moervaart, een zijkanaal van het Kanaal van Gent naar Terneuzen, loopt het water de polder in, aldus de woordvoerder.
Bron ANP
Op het kanaal Brussel-Charleroi is de scheepvaart nog niet hersteld. De sluizen worden nog gebruikt om het waterpeil onder controle te houden. Binnenvaart in het Brussels gewest wordt pas opnieuw mogelijk als de hoge waterstanden verdwijnen en na groen licht van de Brusselse, Vlaamse en Waalse waterwegbeheerders. Dat meldt de directeur-generaal van de Haven van Brussel, Fons Moens, vandaag.
De Brusselse sluizen kregen gisteren tot driekwart meer water te verwerken dan hun maximale capaciteit van 90 kubieke meter water per seconde. "Het water steeg tot boven de sluisdeuren. Dat hebben we in 30 jaar tijd nog nooit meegemaakt", aldus Moens. "De scheepvaart op het kanaal is niet hersteld, en dat zal vandaag niet meer gebeuren. Die beslissing wordt genomen met de andere gewesten. De Brusselse sluizen geven nog steeds meer water af dan in een klassieke situatie, zowel opwaarts als afwaarts. Dat is voor de andere sluizen op het kanaal ook het geval."
De Haven van Brussel richtte gisteren een crisiscentrum op in de Havenkapiteinsdienst, waar de toestand van het waterpeil permanent wordt opgevolgd in coördinatie met de Vlaamse dienst van Waterwegen en Zeekanaal en de Waalse waterwegbeheerder Service Public de Wallonie. Door het onderbreken van de scheepvaart zijn er voorlopig geen problemen bij de bevoorrading van Brussel. "In de bouwsector zijn er voldoende grondstoffen aanwezig. De brandstofsector heeft nog voorraden voor twee àdrie dagen", besluit Moens.
Bron Hln
Vlaams minister-president Kris Peeters had maandag alleen woorden van lof voor de hulpverleners van de verschillende Vlaams-Brabantse gemeenten die door de wateroverlast getroffen zijn. Zij hebben alles in het werk gesteld om de schade te beperken en de slachtoffers op te vangen, aldus Peeters. De minister-president wil nu met de gemeentebesturen en de experten van de verschillende administraties op zoek naar de oorzaken van de ramp en mogelijke oplossingen.
In Sint-Pieters-Leeuw, waar de Vlaamse minister-president een crisisvergadering bijwoonde, is ondertussen gebleken dat er geen sprake was van een dijkbreuk langs het kanaal Brussel-Charleroi. "Het water is over de dijk gestroomd", zegt minister-president Peeters. "Het is de allereerste keer dat zoiets gebeurt. We staan dus voor een nieuw gegeven waarvan we de juiste oorzaak moeten zoeken. Er was de uitzonderlijke regenval en het water stond in de rivieren en grachten ook hoog, maar we moeten bekijken of ook de sluizen correct gewerkt hebben en goed op elkaar afgestemd waren."
De Vlaamse regeringsleider wil daarvoor ook stroomopwaarts kijken, zowel naar de rivieren als het kanaal op het grondgebied van Waals-Brabant. "We zijn voor een deel afhankelijk van wat er daar gebeurt. Als daar bijvoorbeeld beslist zou worden om sluizen open te zetten om het gebied te ontlasten, heeft dat natuurlijk gevolgen voor de gebieden stroomafwaarts. Hetzelfde geldt voor aanpassingswerken stroomopwaarts. Daarover moet er overleg komen, om te zien wat in dergelijke situaties de beste oplossing is."
Ook prins Filip bezoekt deze namiddag de door overstromingen getroffen plaatsen Lot, Sint-Pieters-Leeuw en Tubeke. De prins trekt om 15.00 uur naar Lot en Sint-Pieters-Leeuw in Vlaams-Brabant. Om 16.30 uur bezoekt hij het Waals-Brabantse Tubeke.
Bron Hln | Gewijzigd: 13 december 2017, 10:56 uur, door Joyce.s
Als alles opgeruimd is, wacht de duizenden slachtoffers van de overstromingen een nieuwe klus: het invullen van de verzekeringsformulieren. Neem voldoende foto's, ook bij twijfelgevallen, is een van de meest gehoorde tips. Ook preventief denken aan schade die pas later aan het licht komt, kan latere problemen voorkomen. Het belangrijkste is om de schade goed in kaart te brengen. Het komt erop aan om voldoende foto's te nemen en de verzekeringsmaatschappijen facturen of een bestek aan te bieden.
Wie geen foto's heeft van toen de watersnood het hoogst was, maakt het best foto's waarop duidelijk te zien is tot hoe hoog het water is gekomen, zegt Wauthier Robyns, de woordvoerder van de verzekeringsmaatschappijen, in "Peeters & Pichal" op Radio 1. Het komt erop aan "alle mogelijke elementen te verzamelen die dienstig kunnen zijn voor de schaderegeling" en goed bij te houden wat er precies verloren is gegaan.
Bijstand gaat soms verder dan u denkt
Robyns wijst erop dat steeds meer contracten bepalen dat er al meteen financiële hulp kan worden geboden om de hoogste nood te verhelpen. Het gaat om tijdelijk onderkomen vinden, onderdak voor meubilair dat tijdelijk moet worden opgeslagen of zelfs de opvang van huisdieren. Ook de huur van een heteluchtkanon om de getroffen ruimtes te laten drogen kan erin vervat zitten. Wat in de verzekering precies omvat is, staat meestal in de rubriek "bijstand of assistance" aan het einde van de brandverzekeringspolis. De klanten kunnen dat zelf checken in hun polis, en voor meer informatie kunnen zij ook terecht bij de makelaar.
Wat als de schade later groter blijkt uit te vallen?
Het kan ook zijn dat mensen geen schade hebben, maar dat die misschien pas later aan het licht zal komen, bijvoorbeeld bij een kleinere hoeveelheid water in de kelder. Mensen die vermoedens in die zin hebben, nemen best preventief al eens contact op met de verzekering, zegt Robyns, om achteraf problemen te vermijden. Er zal dan later wel een controle aan te pas komen. Wie dus een kleine hoeveelheid water in de kelder heeft zonder zichtbare schade, kan dus toch al initiatief nemen. "Dat kan geen kwaad", aldus Robyns.
"Hetzelfde geldt voor de reeds vastgestelde schade", aldus Robyns. "Als er achteraf nog andere dingen aan het licht komen, dan kan je de aangifte nog vervolledigen. Het is niet zo dat je een aangifte voor eens en voor altijd hebt ingestuurd. Anderzijds is het best dat de verzekeraar al weet heeft van het feit dat er iets (extra) mis kan zijn."
Bron De Redactie
Minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) laat werklozen toe om de slachtoffers van de watersnood te helpen om de getroffen plaatsen terug op orde te krijgen. De minister versoepelt daarvoor tijdelijk de werkloosheidsreglementering. Particulieren, scholen of organisaties die getroffen zijn door de overstromingen kunnen zich hiervoor wenden tot de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA's).
De wet voorziet dat de minister in noodsituaties de voorwaarden rond werkloosheidsduur kan wijzigen en dat ze het maximaal aantal uren dat een PWA-werknemer mag presteren kan aanpassen. De minister doet dat nu voor de maanden november en december, om zo toe te laten dat meer werklozen kunnen helpen bij het opruimen van de schade die het water de voorbije dagen aanrichtte.
Werklozen die hierin meestappen, behouden hun uitkering en krijgen een kleine uurvergoeding (4,10 euro) extra. Ze mogen wel niet meer dan 180 uur per maand werken. Slachtoffers die gebruik wil maken van het systeem moeten zich tot het PWA in hun gemeente wenden.
Bron: HLN
In Halen trekt het water vandaag stilaan weg na de wateroverlast van het weekend. Er is echter een nieuw probleem opgedoken. Volgens burgemeester Willy Neven dreigde sinds middernacht het industrieterrein aan de Mosstraat, vroeger het Halens Broek, onder te lopen. "De omliggende weiden staan blank en daar wordt volop gepompt. De dreigende wateroverlast aan het industrieterrein is een nieuw fenomeen. Op de meeste plaatsen, waar gisteren nog veel water stond, is het water weggetrokken en zijn de straten terug vrij, op enkele kelders van huizen na. Daar worden nog kelders leeggepompt", aldus de burgemeester.
In Halen veroorzaakten de overstromende Gete en Velpe veel wateroverlast in onder meer de Koekoeklaan, de Firmin Jacobslaan en de Mosstraat. De werknemers van het verpakkingsbedrijf Amcor Flexibles aan het Industriepark konden vandaag niet met eigen vervoer op hun werk geraken. "De mensen werden met jeeps en grotere busjes aan- en afgevoerd. De Mosstraat is voor het verkeer afgesloten. Aan het gemeentelijk industrieterrein is men ook bezig een dijk van de Velpe te dichten om erger te voorkomen", aldus Neven.
Zaterdag stortte in Genk het dak van de winkel van de vrijetijdsketen Fun in door het gewicht van het regenwater. Vandaag liet Bart Coeman van Fun weten dat de keten in een aanpalend winkelpand vrijdag 19 november een tijdelijke noodwinkel opent. "In volle eindejaarsperiode was dit een forse tegenslag. De materiële schade is groot", aldus Coeman.
Bron: HLN
De Brusselse brandweer heeft de bewoners van drie woningen in de Gezondheidsstraat in Anderlecht moeten evacueren na een grondverzakking. De funderingen van de woningen zijn zowat 10 centimeter gezakt waardoor de stabiliteit van het gebouwen in gevaar is gekomen. De verzakkingen zijn het gevolg van de wateroverlast van de jongste dagen. Dat meldt de wachtofficier van de Brusselse brandweer. Alle bewoners van de huisnummers 4, 6 en 8 mogen voorlopig hun woning niet meer in. Ze moeten elders onderdak zoeken. De evacuatie begon rond 15 uur.
Bron: HLN
De federale politie heeft met behulp van een helikopter en duikers de zoektocht in Lessen naar een zestigjarige vrouw uit Brussel voortgezet. Ze is sinds zondag vermist. De situatie in het gebied normaliseert zich stilaan. Een helikopter en duikers hebben het zoeken in de regio van Twee-Akren (Lessen) hervat om het lichaam van de vrouw die zondag in de Dender viel, te vinden. De Brusselse viel zondagmiddag in de rivier toen ze de overstromingen observeerde, en werd sindsdien niet meer gezien. De brandweer van de stad meldt ook dat het peil van de Dender aan het dalen is. De zondag geëvacueerde mensen konden echter nog niet terugkeren naar hun huizen, omdat bepaalde zones nog steeds onder water staan. In sommige gebieden werden warme maaltijden van het OCMW per boot geleverd.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 16:02 uur, door Joyce.s
Prins Filip heeft deze namiddag een bezoek gebracht aan de wijken in Lot en Sint-Pieters-Leeuw die het zwaarst door de wateroverlast getroffen zijn. Zo ging hij poolshoogte nemen aan de sluis van Lot op het kanaal Brussel-Charleroi en heeft hij nadien enkele ondergelopen straten bezocht, waar hij gesprekken voerde met de bewoners. De prins onderhield zich ook met de hulpdiensten, meldt de Beerselse burgemeester Hugo Casaer. Nadien ging de prins naar het naburige Sint-Pieters-Leeuw.
Wegpompen
In Lot zijn ondertussen een vijftal pompwagens van de Civiele Bescherming en de brandweer in gereedheid gebracht om het water dat in de velden en straten is gelopen naar het kanaal Brussel-Charleroi te pompen. "Het peil van het kanaal is nu voldoende gezakt zodat we het water kunnen wegpompen", aldus Casaer. "Elk van die wagens kan ongeveer 24.000 m³ per minuut wegpompen, maar dan nog zal het zeker tot dinsdag en vermoedelijk langer duren voor alle water verdwenen is. Pas nadien kan de brandweer ook in de woningen van de mensen beginnen het water uit de kelders te pompen. Hier is dus nog voor enkele dagen werk. De gemeente onderzoekt op welke plaatsen de bewoners wiens huisraad door het water beschadigd is, hun spullen kunnen bijeenbrengen, zodat die kunnen weggehaald worden.
Bron HLN
| Gewijzigd: 13 april 2017, 16:02 uur, door Joyce.s