Niet alleen België en het zuiden van Nederland, maar ook de West-Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft last van langdurige regen. Kelders zijn ondergelopen, wegen overstroomd en kwetsbare plekken moeten met zandzakken worden beschermd. Dat hebben de brandweer en politie gemeld. In 24 uur is in de deelstaat, die aan Nederland grenst, ongeveer 60 liter regen per vierkante meter gevallen, een hoeveelheid die normaliter in een maand valt. Vooral het Sauerland en het gebied rond de stad Siegen is getroffen. Meteorologen verwachten dat het tot zondagochtend blijft regenen.
Verscheidene stukken autosnelweg moesten tijdelijk worden afgesloten. Dat gold voor bijvoorbeeld de A40 tussen Dortmund en Duisburg en de A33 bij Paderborn. In het Ruhrgebied maken de brandweer en politie overuren.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg en Hemiksem hebben naar aanleiding van de aanhoudende regenval het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.
Huizen beschermen
In Hemiksem is vandaag het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Dat bevestigt burgemeester Eddy De Herdt. Door de zware regenval staan verscheidene straten in de gemeente onder water. De brandweer en de civiele bescherming proberen zoveel mogelijk water weg te pompen, maar het water blijft woningen bedreigen. Kort na 16 uur was het water nog in geen enkele woning binnengedrongen, maar het gemeentebestuur vreest dat dit later op de avond wel zal gebeuren als het blijft regenen.
Heist-op-den-Berg
De technische dienst van de gemeente Heist-op-den-Berg is ingeschakeld om de brandweer bij te staan bij technische interventies, controle op het terrein en het vullen van zandzakjes. Volgens een woordvoerder van brandweer Heist-op-den-Berg kampt de gemeente nog niet met overstromingen, maar werd het rampenplan vooral uit voorzorg afgekondigd omdat er vandaag nog meer regen verwacht wordt, waardoor er zich later op de dag wel problemen kunnen voordoen.
Inwoners van Heist-op-den-Berg die problemen ondervinden van wateroverlast kunnen terecht op het nummer 015/24.90.33.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De gemalen van het Zeeuwse waterschap draaien op volle toeren om de overvloedige regen weg te pompen. Het water wordt zo snel mogelijk afgevoerd op onder meer Ooster- en Westerschelde en het Veerse Meer.
Met name in Midden- en Noord-Zeeland staan de waterpeilen van de sloten boven de streefpeilen. In Zeeuws-Vlaanderen zijn de peilen nagenoeg op het normale winterpeil, aldus een woordvoerder van Scheldestromen. Op Noord-Beveland is bij het gemaal Willem nabij Geersdijk een extra pomp geplaatst om het regenwater uit het achterliggende gebied af te voeren. Doordat de afvoergebieden van 'Willem' en gemaal De Valle bij Colijnsplaat enkele jaren geleden aan elkaar gekoppeld zijn, kan overtollig water ook via De Valle worden geloosd op de Oosterschelde. Het koppelen van de afvoergebieden is een maatregel die voortvloeide uit eerdere situaties waarin veel neerslag viel.
In andere delen van de provincie is het nog niet nodig om extra capaciteit te plaatsen. Wel staan pompen gereed die kunnen worden ingezet. Water in de hoger gelegen gebieden wordt vastgehouden, zodat de lager geklegelegen stukken ontlast worden. Voor zover bekend heeft de vele regen in Zeeland tot dusver nog niet tot grote problemen gezorgd.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0
Ook Wallonië is niet gespaard gebleven van het noodweer. Volgens de brandweer is de toestand in de provincie Henegouwen catastrofaal. In Waals-Brabant dreigen verschillende rivieren uit hun bedding te treden. "Het water blijft maar stijgen", zei Baudouin Vervaeke, brandweercommandant van Lessen. Rond de middag hadden ze al zo'n 60 oproepen binnengekregen. In Leuze belden 100 inwoners de afgelopen 24 uur de brandweer. In Frasnes staat de wijk Contrepré al sinds woensdag onder water.
In Aat zijn de brandweermannen sinds vannacht in de weer in alle omliggende dorpen. De wegen naar Brugelette en Oeudeghien staan onder water. In Edingen spreken de brandweerdiensten van "waanzin". Het centrum is gespaard gebleven, maar in de dorpen Marcq en Petit-Enghien is de Brunehautsteenweg gesloten voor het verkeer. Een deel van een parkmuur in het dorp is ingezakt.
Elders in Wallonië zijn verschillende wegen versperd door modderstromen, onder meer in Luttre, ten noorden van Charleroi. Elders in Charleroi veroorzaakten verstopte rioleringen een waterkom die een tiental voertuigen blokkeerde. In Aywaille heeft de burgemeester het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Het niveau van de Amblève is gevaarlijk gestegen en dreigt een aantal huizen te overstromen.
Ook in Waals-Brabant staan verschillende rivieren op overstromen. De Gete, de Dijle en de Zenne hebben het waarschuwingsniveau voor overstromingsgevaar bereikt. "Het waterniveau stijgt snel", zo omschrijft Sethy, de Waalse waterkundige studiedienst, de situatie. "De alertfase is ingesteld. Er worden de komende uren overstromingen verwacht", klinkt het.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:47 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De stoomboot van Sinterklaas en zijn zwarte pieten heeft deze namiddag zijn intrede gedaan in Antwerpen. Ondanks het hevige regenweer waren nog altijd een massa kinderen en ouders naar de havenstad afgezakt, om een glimp van de grote kindervriend op te vangen. De boot van de Sint meerde vandaag rond 14.00 uur aan de zuiderdokken aan. Hij werd onder meer opgewacht door tv-presentator Bart Peeters en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens. Vanaf de kade trok de goedheiligeman samen met zijn knechten en zijn paard (zeer toepasselijk "Slecht Weer Vandaag" geheten) in stoet naar de Grote Markt. Het slechte weer vormde overigens geen hinderpaal voor de intrede van de Sint. "Alles is kunnen doorgaan zoals gepland", bevestigde Petra Van San van de communicatiedienst van Ketnet, dat mee instond voor de organisatie van dit evenement.
"We merkten wel dat er door het slechte weer iets minder mensen aanwezig waren dan andere jaren, maar toch stond er nog altijd veel volk de Sint op te wachten. En dat gold zowel aan de kade, als langs het parkoers en op de Grote Markt", klinkt het nog. Een raming van het aantal aanwezigen kon niet worden gegeven. Tot slot wist Sinterklaas nog te melden dat er dit jaar "geen stoute kinderen" zijn.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:47 uur, door Joyce.s
Aanhoudende en hevige regenval heeft zaterdag in België op diverse plaatsen voor wateroverlast gezorgd. Riviertjes en beken traden buiten hun oevers, waardoor op diverse plaatsen huizen, wegen en straten zijn ondergelopen. De brandweer maakt overuren met het wegpompen van het water. Voor zover bekend zijn er nog geen gewonden gevallen. De meeste problemen doen zich voor in de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, die beiden het provinciaal rampenplan afkondigden. Ook in enkele gemeenten in deze provincies, zoals Londerzeel (ten noorden Brussel), zijn rampenplannen van kracht.
Veel overlast is er ook in Antwerpen en omgeving. De brandweer van deze stad kreeg tientallen telefoontjes over ondergelopen huizen en straten. Op de ring rond de stad werd een tunnel voor het verkeer richting Brussel afgesloten. Ook richting Gent kwam een rijstrook onder water te staan. Het nabijgelegen plaatsje Hemiksem is nauwelijks nog bereikbaar doordat de meeste toegangswegen blank staan. De intocht van Sinterklaas in Antwerpen ging overigens gewoon door.
Andere regio's in België werden eveneens getroffen. In Bree, in Belgisch Limburg, moest een bejaardentehuis geëvacueerd worden. De benedenverdieping van het gebouw kwam blank te staan. In Genk, ook in Limburg, stortte het dak van een winkel in. In Wallonië is er overlast in onder meer Doornik en omgeving, dicht bij de Franse grens, en Dinant.
Volgens de weervoorspellingen blijft het het hele weekend regenen, zodat de situatie nog erger kan worden.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De Maas zwelt snel als gevolg van de aanhoudende regenval. De regenrivier had zaterdagmiddag bij Sint Pieter (Maastricht) een waterafvoer bereikt van 1000 kubieke meter per seconde, liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat (RWS) weten. RWS heeft gemeenten en waterschappen hiervan in kennis gebracht. De woordvoerster verwachtte dat het peil zondag kan oplopen tot 1250 kuub, maar het kritieke punt van 1500 kuub zal waarschijnlijk niet bereikt worden. Bij een stroomafvoer van 1500 kuub is er sprake van hoogwater en zijn maatregelen nodig om overstromingen tegen te gaan. Gezien de weersverwachtingen gaat RWS er vooralsnog niet van uit dat het zover zal komen.
RWS adviseert bewoners aan de Maas de waterstanden in de gaten te houden op actuelewaterdata.nl.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
In het zuiden van Oost-Vlaanderen wordt zaterdagavond gestart met evacuaties van inwoners. In Ninove moeten 120 bewoners uit drie straten verplicht uit hun huizen. In Leupegem in de Vlaamse Ardennen helpt Defensie om vrijwillige evacuaties uit te voeren. Verschillende burgemeesters zijn ongerust wat de nacht zal brengen. "Wellicht zullen in kritieke gebieden nog andere separate evacuaties volgen", aldus Julie Clément van het provinciaal coördinatiecomité. "We raden mensen die in aanmerking komen voor evacuatie aan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals de identiteitskaart meenemen, persoonlijke hygiënische spullen en medicatie en indien mogelijk een slaapzak."
In de omgeving van de Edingsesteenweg in Ninove wordt een woonwijk met veertig woningen, ongeveer 120 personen, preventief verplicht geëvacueerd. "De verbindingsweg tussen Ninove en Edinge staat onder water en mocht een waterkering het begeven, dan kunnen we woningen onderlopen", aldus de lokale politie. Ook in Leupegem wordt gestart met vrijwillige evacuaties. Daar zitten in vijf straten mensen vast in hun woning. In Oudenaarde is een jeugdcentrum ingericht als opvangplaats. In Hundelgem (Zwalm) is ook een parochiezaal als opvangcentrum ingericht. In Nederzwalm zijn verschillende inwoners bij familie en vrienden ondergebracht, een aantal wordt door de gemeente opgevangen. In Michelbeke (Brakel) loopt een waterkeringsmuur over die vorige jaar gebouwd werd in afwachting van een tweede waterspaarbekken. Op twee kleine toegangswegen na is ook Brakel niet meer bereikbaar. "Dit zijn de zwaarste overstromingen in Brakel in zeventig jaar tijd, " zegt burgemeester Herman De Croo.
Tien gemeenten zitten in de gemeentelijke fase van het rampenplan: Zwalm, Lebbeke, Ninove, Lierde, Aalst, Sint-Gillis-Waas, Oudenaarde, Wetteren, Lochristi, Erpe-Mere. Er wordt nogmaals gevraagd dat de bevolking (vooral in de Vlaamse Ardennen) in de mate van het mogelijke niet de baan opgaat en binnen zou blijven. In Oudenaarde is de N46 afgesloten tussen Nederzwalm en de Monseigneur Lambrechtstraat in Oudenaarde. De N60 is dicht ter hoogte van Ronse. In Maarkedal is de Maarkeweg dicht en in Brakel de N8 en N462, de Lessensestraat. In Horebeke is De Smarre, N415 en N454 op het kruispunt De Smarre gesloten. In Zwalm is de N46 en de N435 dicht en in Lierde een deel van de N8. In Geraardsbergen tenslotte is de Zarlardingsestraat en Onkerzelestraat ter hoogte van De Gavers afgesloten. In Lebbeke is de N47 afgesloten.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De toestand ten gevolge van de overvloedige regenval in Limburg is min of meer gestabiliseerd. Dat was vanavond te horen bij de brandweerkorpsen van Genk, Bilzen en Bree.
Genk
Genk kreeg een honderdtal oproepen te verwerken, waardoor dertien ploegen op de baan waren. Verontruste inwoners haalden in de kazerne een driehonderdtal zandzakjes af. De brandweermannen zelf plaatsten nog eens 250 zandzakjes op verschillende plaatsen. Op de Bosdel in Genk stortte een deel van het dak van de Fun-speelgoedwinkel in door het gewicht van het water. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is groot.
Houthalen en Bilzen
In Zutendaal aan de Oude Postweg kon de brandweer voorkomen dat een kippenstal met tienduizenden kuikens onder water liep. Onder meer het restaurant De Barrier in Houthalen kwam zandzakjes halen om zich te wapenen tegen de wateroverlast. De brandweer van Bilzen had de handen vol in Martenslinde waar een nieuwe woonwijk door een overgelopen beek blank kwam te staan. De Bilzense brandweer kreeg een vijftigtal oproepen inzake wateroverlast. In Hoeselt en Voeren waren er volgens de Bilzense brandweer minder problemen.
Bree
Bree kreeg een tiental oproepen, waarvan eentje over het ondergelopen rusthuis de Boneput, waar twaalf bewoners geëvacueerd werden. In de loop van de dag is er met man en macht gewerkt om de getroffen kamers te reinigen en te ontsmetten. Vanavond kan een aantal bewoners terug naar hun kamer. De brandweer van Heusden-Zolder kreeg een 45-tal meldingen, maar tegen de middag was alles onder controle. De Hasseltse brandweer kreeg zaterdag een honderdtal telefoontjes. Momenteel lijkt de toestand dus gestabiliseerd, maar gezien er nog regen op komst is, blijven de brandweerdiensten paraat.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
http://www.meteo.be/meteo/view/nl/112909-O...art+Belgie.html
http://www.meteo.be/meteo/view/nl/112909-O...art+Belgie.html
inderdaad heb ik net ook gepost in het discussietopic over het noodweer
Onweersdagen: 0
In het zuiden van Limburg is een recordhoeveelheid neerslag gevallen. Zaterdag gaat de boeken in als de natste novemberdag in Maastricht sinds 1957, toen werd begonnen met het meten van de hoeveelheid neerslag op het vliegveld. Dat meldt Weerplaza zaterdag. Sinds middernacht tot 18.20 uur was er op het KNMI-meetpunt Maastricht-Aachen Airport al bijna 48 millimeter regen gevallen. "Ik heb begrepen dat er op sommige plekken zelfs nog meer is gevallen, maar voor het meten van records worden de meetpunten aangehouden", zegt een woordvoerder. De natste dag tot nu toe was 14 november 1993. Toen viel er 31,4 millimeter.
Het record van natste novembermaand in het zuiden van Limburg sinds de start van de metingen komt ook in zicht, zegt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.nl. Sinds 1 november was er tot zaterdag 13.30 uur 91,1 millimeter regen gevallen. "Daarmee bezet november 2010 nu al de elfde plek sinds de neerslagmetingen op dit vliegveld in 1957 begonnen", stelt Weerplaza.
De verwachting is dat er tot zondag iets na het middaguur nog zo'n vijftien millimeter valt. Met ruim 105 millimeter regen staat november 2010 dan op de vijfde plek. November 1996 staat nu nog op de eerste plaats met 113 millimeter. "November 2010 is nog niet eens halverwege. De kans dat de neerslagsom in de tweede helft van november verder toeneemt, is zeer groot." Normaal valt er op vliegveld Maastricht-Aachen 66 millimeter neerslag in november.
De grond in Limburg is inmiddels vrijwel geheel verzadigd en kan het water niet meer opnemen. Het water wordt daardoor direct afgevoerd richting de geulen, beken en rivieren. In sommige heuvelgebieden wordt ook een deel van de zandlaag afgevoerd in de vorm van modderstromen. Zowel in het zuiden van Limburg als in grote delen van België veroorzaakt de neerslag problemen in de vorm van wateroverlast in straten en huizen als mede overstromingen van enkele rivieren. Ook in delen van Duitsland zou de regenval voor overlast zorgen.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Voor alle discussies en dergelijke verwijs ik jullie graag door naar het discussietopic ivm het noodweer.
Onweersdagen: 0
De brandweer is in heel Vlaanderen druk in de weer met de voorspelde wateroverlast. In het zuiden van Oost-Vlaanderen wordt vanavond zelfs gestart met evacuaties van inwoners. In Ninove moeten 120 bewoners uit drie straten verplicht uit hun huizen. In Leupegem in de Vlaamse Ardennen helpt Defensie om vrijwillige evacuaties uit te voeren. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. In Zuid-West-Vlaanderen blijft vooral de streek van Zwevegem en Avelgem problemen ondervinden met wateroverlast. In Limburg, waar het medisch interventieplan van kracht is, lijkt de toestand min of meer gestabiliseerd. Ondertussen zijn verschillende burgemeesters ongerust over wat de nacht zal brengen. Pas vanaf zondagavond zou het geleidelijk minder gaan regenen. Verwacht wordt dat er zeker tot maandagochtend problemen zullen zijn. "Het ergste moet nog komen", zei de burgemeester van Merchtem.
Vannacht heeft het onophoudelijk geregend en vanochtend werden een aantal wachtbekkens opengezet om het overtollige water op te vangen. Vooral voor het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen werd gevreesd. In Oudenaarde en omgeving waren de zandzakjes zo goed als op omdat heel wat mensen gisteren al hun voorzorgen namen. Rond 8 uur trad de Maarkebeek er buiten haar oevers en liepen verscheidene huizen onder water. In de voormiddag zijn de alarmpeilen van verschillende beken in de Vlaamse Ardennen overschreden en worden op sommige plaatsen historisch hoge waterstanden gebroken. In Londerzeel werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.
Limburg
In Limburg zijn de hulpdiensten bezig het rusthuis Boneput aan de Boneputstraat in Bree te evacueren omwille van de wateroverlast. Zaterdag rond 9 uur werd het medisch interventieplan Limburg (MIL) afgekondigd om de bewoners te evacueren. Op het gelijkvloers stond tien tot vijftien centimeter water. Oorzaak waren verstopte putjes door bladeren en ander vuil. "Er zaten op de getroffen verdieping achttien mensen, twaalf personen worden geëvacueerd. Zes personen zijn opgevangen in het rusthuis zelf of bij hun kinderen. De andere twaalf gaan naar rusthuizen in de buurt. Het krijgt al voor de derde keer te maken met wateroverlast", aldus commandant Jos Vandermeulen van de brandweer van Bree. "We gaan nog met de directie en de poetsploegen samenzitten om te zien wanneer de getroffen kamers gereinigd kunnen worden. We gaan proberen een zestal kamers tegen vanavond terug proper te krijgen, maar het zal moeilijk worden, zolang het blijft regenen", besluit commandant Vandermeulen. Het stadsbestuur van Bree heeft onlangs de plannen voor een bufferbekken goedgekeurd, maar er wordt alles aan gedaan om het bekken zo snel mogelijk te realiseren.
Oost-Vlaanderen
In Ninove moeten 120 bewoners uit drie straten verplicht uit hun huizen. In Leupegem in de Vlaamse Ardennen helpt Defensie om vrijwillige evacuaties uit te voeren. "Wellicht zullen in kritieke gebieden nog andere separate evacuaties volgen", aldus Julie Clément van het provinciaal coördinatiecomité. "We raden mensen die in aanmerking komen voor evacuatie aan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals de identiteitskaart meenemen, persoonlijke hygiënische spullen en medicatie en indien mogelijk een slaapzak." In Michelbeke (Brakel) loopt een waterkeringsmuur over die vorige jaar gebouwd werd in afwachting van een tweede waterspaarbekken. Tien gemeenten zitten in de gemeentelijke fase van het rampenplan: Zwalm, Lebbeke, Ninove, Lierde, Aalst, Sint-Gillis-Waas, Oudenaarde, Wetteren, Lochristi, Erpe-Mere. Er wordt nogmaals gevraagd dat de bevolking (vooral in de Vlaamse Ardennen) in de mate van het mogelijke niet de baan opgaat en binnen zou blijven.
Vlaams-Brabant
Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte heeft omwille van de toenemende wateroverlast het provinciaal rampenplan afgekondigd. Aanleiding is het feit dat nu al in vier gemeenten in deze provincie een gemeentelijk rampenplan van kracht is. Het gaat om Londerzeel, Ternat, Merchtem en Grimbergen. Het aantal zal ongetwijfeld nog toenemen. Sinds 17.00 uur vergadert De Witte in Heverlee met de hulpdiensten en betrokken gemeenten. In Steenhuffel (Londerzeel) staat het dorpscentrum grotendeels blank. In de Bergstraat in Londerzeel werden mensen geëvacueerd. Stroomopwaarts de Grote Molenbeek staan in Merchtem enkele straten onder water, net als in wijk Klapscheut in Ternat. Ook in Grimbergen staat het water in enkele straten 1,5 meter hoog en werden mensen geëvacueerd met een bootwagen. In Halle dreigt de Grubbegracht het stadscentrum onder water te zetten. Het water staat er momenteel even hoog als de oevers. Ook de Molenbeek in Huizingen dreigt over te lopen, net als het wachtbekken in Lembeek. In Lot staat de Denystraat nog steeds onder water en in Sint-Pieters-Leeuw heeft de Zuunbeek het alarmpeil bereikt.
In het arrondissement Leuven zijn er eveneens problemen, maar deze zijn minder erg dan in Halle-Vilvoorde. In Rillaar (Aarschot) dienden wegens de wateroverlast enkele straten te worden afgesloten en dreigt de Motte uit haar oevers te treden. Ook in het Demerbekken in Diest bereikt het waterpeil het alarmniveau, maar is er ruimte beschikbaar in de wachtbekkens. In het Leuvense situeren de grootste problemen zich aan de Sint-Gertrudisdries in Lubbeek, waar enkele huizen onder water liepen. De Staatsbaan tussen Leuven en Diest in Lubbeek is nog steeds afgesloten.
Antwerpen
De hevige regenval zorgt ook voor problemen in de provincie Antwerpen. Onder meer de dorpskern van Koningshooikt, deelgemeente van Lier, staat blank. "In bepaalde straten is het kritische punt bereikt", bevestigt de brandweerwoordvoerder. Verschillende straten in Koningshooikt zijn afgesloten voor het verkeer. De hulpdiensten van de stad Antwerpen kregen een veertigtal oproepen voor ondergelopen straten en huizen. De brandweer kreeg versterking van de Civiele Bescherming en de stadsdiensten om de wateroverlast onder controle te krijgen. Vooral het oosten, noorden en zuiden van de stad zijn getroffen, laat de lokale politie van Antwerpen weten. De hulpdiensten geven prioriteit aan wateroverlast in woningen. Ondergelopen straten en kruispunten komen op de tweede plaats. Om het grote aantal oproepen te kunnen verwerken, was er bijstand van de Civiele Bescherming. Om halfzes werden er aan de stadsdiensten extra pompen gevraagd omdat het op dat moment beschikbare materiaal ontoereikend was om alle wateroverlast op te lossen.
Rijgedrag aanpassen
De politie roept bestuurders nadrukkelijk op om hun rijgedrag aan te passen. Chauffeurs moeten rekening houden met watergladheid en op verschillende plaatsen kunnen kruispunten en straten afgesloten zijn doordat ze blank staan. Ook op de ring van Antwerpen is er in de vroege ochtend wateroverlast ter hoogte van Antwerpen-Zuid. In de richting van Gent is de rechterrijstrook daardoor versperd. Dat meldt de Wegpolitie Antwerpen. Op de A12 meldt de politie wateroverlast ter hoogte van de Bevrijdingstunnel. De tunnel is er afgesloten.
Brussel
De brandweerdiensten van Brussel zijn sinds vanmorgen honderden keren te hulp gesneld bij wateroverlastproblemen, na de hevige regenval boven de hoofdstad. Dat meldde de woordvoerder van de Brusselse brandweer. Omstreeks 10 uur hadden de Brusselse brandweerdiensten een duizendtal oproepen ontvangen. De meeste interventies waren voor ondergelopen kelders bij particulieren of overstromingen op de wegen. Op de Brusselse ring in Wezembeek-Oppem was er in de loop van vrijdagavond enkele keren wateroverlast. Op de buitenring was er wateroverlast rond 21 uur en moest de brandweer van Zaventem tussenkomen om riolen vrij te maken. Twee rijstroken werden hierdoor gedurende een half uur afgesloten. Kort na middernacht meldde de federale politie wateroverlast op deze plaats, ditmaal op de binnenring. De linkerrijstrook was er versperd.
Wallonië
Ook de regio 'Wallonie picarde' is getroffen door wateroverlast. In Leuze-en-Hainaut en Doornik wordt de brandweer overspoeld door oproepen. In de regio's Aat en Moeskroen zitten de rioolputjes dicht door bladeren, wat voor overstromingen zorgt. In Lessen, meer bepaald in het dorp Ellezelles, is aan de burgemeester gevraagd om enkele gehuchten die blank staan, te sluiten.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In Zammel bij Geel, Herentals, Aarschot en Eppegem heeft het water in respectievelijk de Grote Nete en de Kleine Nete, de Demer en de Zenne het alarmpeil bereikt. Dat blijkt uit recente gegevens van het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC). Bij de meetstations van het kanaal Gent-Oostende in Brugge-Steenbrugge en van de IJzer in Lo-Fintele is het waakpeil vastgesteld. Ook voor de Dender in Overboelare, de Kleine Nete in Grobbendonk, de Grote Nete in Hulshout en de Demer in Zichem telt het waakpeil. Tot nu toe blijken de grote waterwegen in het IJzer- en het Maasbekken het minst getroffen door de hevige regenval. Op de Leie blijft het waterpeil stijgen. Het water rond Gent wordt afgevoerd via het Afleidingskanaal van de Leie, het Kanaal Gent-Terneuzen en de Schelde, al "wordt blijvend geflirt met het alarmpeil".
In het Denderbekken zal het alarmpeil in de loop van vanavond nog overschreden worden in Overboelare. Verdere overstromingen worden verwacht aan de monding van de Vondelbeek, de Molenbeek (Zandbergen), ter hoogte van de E40 in Aalst, in Okegem en op linkeroever van het pand Ninove-Geraardsbergen. Ook tussen Overboelare en de taalgrens worden overstromingen verwacht. Ook in het Zennebekken in Vlaams-Brabant is het water sterk gestegen en is in Eppegem het alarmpeil bereikt. De brug in Eppegem wordt afgesloten. De brandweer houdt zich klaar om in te grijpen. In Wallonië zijn er ook problemen op het Kanaal Brussel-Charleroi. Op de Demer zal zowel in Zichem als in Aarschot snel het alarmpeil overschreden worden. In de wachtbekkens op het onbevaarbare gedeelte is momenteel wel nog ruimte voor water. In het Netebekken zijn de peilen sterk gestegen. Verwacht wordt dat vandaag het alarmpeil in Grobbendonk (Kleine Nete) en in Hulshout (Grote Nete) nog bereikt zal worden. Langs de onbevaarbare waterlopen zijn er problemen en overstromingen in zowat heel Vlaanderen. "Door de nog te verwachten neerslag is er niet direct beterschap in zicht", voorspelt het HIC. De meeste regenval wordt zaterdagnacht en zondagochtend verwacht.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:48 uur, door Joyce.s
Het water in het door overstromingen geteisterde Limburgse kerkdorp Baarlo, vlakbij Venlo, daalt zaterdagavond weer. De hulpdiensten hebben de wateroverlast daar grotendeels onder controle, maakte de gemeente Peel en Maas zaterdagavond bekend. Wel zijn meerdere straten afgezet omdat deze mogelijk door het overvloedige water beschadigd zijn en om te voorkomen dat auto's het wegdek nog verder beschadigen. In Baarlo viel de afgelopen 36 uur tussen de 50 en 70 millimeter regen. De komende 24 uur wordt nog tien millimeter verwacht. Daarna zou het redelijk droog blijven. Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo bezocht zaterdagmiddag door overstromingen getroffen inwoners in Baarlo. Eerder zaterdag had zij groot alarm geslagen wegens de stijgende waterstanden van de beken.
Kwisbeek
Een woordvoerder van de gemeente Peel en Maas zei dat de Kwisbeek die vanaf Helden door Baarlo de Maas in stroomt, normaal twee meter breed is, maar zaterdag op sommige plaatsen 50 meter. Dat leverde met name in de kern van Baarlo veel wateroverlast op. Straten stonden blank, kelders liepen onder, en ook tuinderskassen leden onder het hoge water.
In Baarlo komen drie beken, waaronder de Kwisbeek, bij elkaar. In combinatie met de regen veroorzaakte dat overstromingen. Bruggetjes over deze beken kwamen door het stuwende water omhoog en konden niet meer door het verkeer gebruikt worden.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:48 uur, door Joyce.s