Overzicht van de gebeurtenissen
De brandweer is in heel Vlaanderen druk in de weer met de voorspelde wateroverlast. Zo werden twaalf personen geëvacueerd in het rusthuis aan de Boneputstraat in Bree. Het medisch interventieplan Limburg is afgekondigd. In Oost-Vlaanderen werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. In Kruibeke wordt een dijk gebroken en de Potpolder wordt als bufferbekken gebruikt. Zo'n honderd huizen dreigen er onder te stromen. In Maarkedal loopt het water de huizen al binnen, meldt de burgemeester. De wachtbekkens zitten er overvol. Pas vanaf zondagavond zou het geleidelijk minder gaan regenen. Verwacht wordt dat er zeker tot maandagochtend problemen zullen zijn. "Het ergste moet nog komen", zei de burgemeester van Merchtem.
Bron: HLN Foto's: Belga | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:46 uur, door Joyce.s
Sinds de metingen in 1957 zijn begonnen in Maastricht is 13 november 2010 de natste novemberdag. Door de langdurige en zware regenval van vrijdag en zaterdag in Zuid-Limburg zijn er extreme omstandigheden ontstaan. Er is al ruim 37 mm regen gevallen en het regent nog steeds. Misschien wordt het record van natste novembermaand in Zuid-Limburg ook verbroken.
Bron BoN
'Het stormweer veroorzaakt zaterdag op verschillende plaatsen in ons land zware verkeersproblemen', zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Het is gevaarlijk op de weg. Hij raadt de mensen aan de wagen zoveel mogelijk aan de kant te laten staan. Op verschillende snelwegen is er hinder door water- of modderoverlast: op de snelweg Gent-Brussel zijn ter hoogte van Merelbeke twee van de drie rijstroken versperd. 'Het kan nog wel enkele uren duren eer de toestand daar opnieuw normaal is. De hulpdiensten hebben het erg moeilijk om de situatie onder controle te krijgen', zegt Beeckman, die eraan toevoegt dat er minstens een uur file staat.
In Wallonië zijn er op de snelweg problemen in Eigenbrakel, waar de buitenring is afgesloten door een modderstroom. Ook in Wezembeek-Oppem is de buitenring afgesloten door wateroverlast. De problemen daar zullen zeker nog tot zondagmiddag duren, aldus Beeckman. Daarnaast is er op tientallen gewestwegen verkeersellende door het slechte weer, onder meer op de N2 ter hoogte van Lubbeek. De N8 Brussel-Kortrijk is afgesloten in Brakel en Waregem. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt de mensen aan de wagen zoveel mogelijk thuis te laten dit weekend. 'De voorspelling is dat de toestand ook zondag nog moeilijk zal blijven.'
'Voor wie toch de wagen neemt, let op watergladheid, slechte zichtbaarheid, pas je snelheid aan, hou afstand op je voorliggers en wees gewoon voorzichtig', geeft Beeckman nog mee.
Bron Nieuwsblad
"Vannacht en morgen zal het nog stevig regenen", zegt weerman Frank Deboosere. Hij verwacht nog tot maandag wateroverlast, zeker in het centrum van het land. "De afgelopen dagen is er 40 tot 70 liter water per vierkante meter gevallen en er is nog meer op komst", waarschuwt de weerman. "In het noordwesten van het land zal het minder gaan regenen in de loop van de namiddag. Maar in het centrum van het land, in Vlaams-Brabant, komt er vandaag zeker nog 10 liter per vierkante meter bij."
"Ook de komende nacht wordt het zeer nat, dan wordt er nog 10 tot 20 liter verwacht. Morgen zullen de pluviometers nog eens 5 tot 15 liter extra aangeven. Het is dus nog niet voorbij", zegt Deboosere. In drie dagen tijd zal er meer neerslag gekomen zijn dan normaal in de hele maand november. De bodem is volledig verzadigd. We hadden ervoor gewaarschuwd, maar de situatie is erger dan verwacht.
"In de toekomst vaker wateroverlast"
Hoe komt het dat regenval relatief snel tot wateroverlast leidt in België? "Het water zoekt zijn weg naar de lager gelegen gebieden. De natuur kan dat opvangen, maar in ons land wonen veel mensen in de lagere gebieden. In de toekomst zal er zeker niet minder waterellende zijn. België is volledig gebetonneerd", legt de weerman uit. Wie schade heeft, kan de wateroverlast het best zo goed mogelijk documenteren voor de verzekeringen. Het is aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om te beslissen of dit als ramp wordt erkend.
Gevaarlijk op de weg
Ook op de weg zijn er veel problemen. Tientallen gewestwegen zijn afgesloten omdat ze blank staan en op de snelwegen is er gevaar voor watergladheid. Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum raadt iedereen aan om de wagen aan de kant te laten staan. Ook zondag worden er nog veel problemen verwacht. Ter hoogte van Merelbeke zijn twee van de drie rijstroken versperd op de E40 tussen Gent en Brussel. "Het zal nog uren duren voor de toestand daar weer normaal is. De hulpdiensten hebben het erg moeilijk om de situatie onder controle te krijgen. Er staat een file van minstens een uur", zegt Beeckman. In Lubbeek is de N2 afgesloten en de N8 tussen Brussel en Kortrijk is dicht in Brakel en in Waregem.
Bron De Redactie
In Oost-Vlaanderen heeft de opvangcapaciteit van alle 33 waterspaarbekkens zijn limiet bereikt. Het provinciaal coördinatiecomité, dat de wateroverlast in de provincie coördineert, spreekt van "een zorgwekkende toestand." In het zuiden van de provincie zijn verschillende wegen afgesloten voor het verkeer. "De situatie verandert van minuut tot minuut", meldt de provincie vannamiddag. Alle 33 waterspaarbekkens, zestien provinciale en zeventien Vlaamse, bereikten hun maximale opvangcapaciteit. De provincie spreekt in dat verband over een "zorgwekkende toestand".
Negen gemeenten
De problemen doen zich voor over de hele provincie. Ondertussen zitten negen gemeenten in de gemeentelijke fase van het rampenplan: Zwalm, Kruibeke, Lebbeke, Ninove, Lierde, Aalst, Sint-Gillis-Waas, Oosterzele en Oudenaarde. In Maarkedal is de gemeentelijke fase ondertussen opgeheven.
Verkeer
Door de wateroverlast zijn verschillende wegen afgesloten. In Oudenaarde is de N46 afgesloten tussen Nederzwalm en de Monseigneur Lambrechtstraat in Oudenaarde. In Maarkedal is de Maarkeweg dicht en in Brakel de N8 en N462, de Lessensestraat. In Horebeke is De Smarre, N415 en N454 op het kruispunt De Smarre gesloten In Zwalm is de N46 en de N435 dicht en in Lierde een deel van de N8. In Geraardsbergen tenslotte is de Zalardinsestraat en Onkerzelestraat ter hoogte van De Gavers afgesloten. De provincie vraagt aan de Civiele Bescherming, de brandweer Gent en Defensie om maximale inspanningen te leveren om zandzakjes ter beschikking te stellen.
Zwalmbeek en Maarkedal
De dorpskern van Nederzwalm is vandaag tegen de middag afgesloten voor alle verkeer door de wassende Zwalmbeek. De parochiezaal van Hundelgem wordt in gereedheid gebracht voor het geval de vijftig woningen in het centrum van Nederzwalm geëvacueerd moeten worden. Langs het Molenpad in Munkzwalm werden al twee mensen met gezondheidsproblemen geëvacueerd en bij familie ondergebracht. In Maarkedal zijn woningen in de wijk Puttene onder water gelopen net als een aantal geïsoleerde huizen. In Oudenaarde wordt met man en macht gewerkt om verschillende ondergelopen kelders leeg te pompen of straten af te sluiten.
Lebbeke en Lierde
In Lebbeke zijn er verschillende straten waar geen wagens meer door kunnen. In de Opwijksestraat kwamen een aantal voertuigen in de beek terecht. In de omgeving van de Lange Weversstraat sijpelt water in een dertigtal woningen en kelders. In het revalidatiecentrum Tersig pompt de brandweer water uit de kelder omdat een elektrische generator dreigt uit te vallen. In Lierde probeert de brandweer een elektriciteitskast op de N8 watervrij te houden.
Bron Hln
Het oosten van Brabant, en dan vooral de regio's rond Deurne en Cuijk, ondervindt zaterdag veel hinder van wateroverlast. Beken en sloten staan vol en de aanhoudende regen heeft de bodem verzadigd. Veel landbouwgronden staan onder water, maakte het Brabantse waterschap Aa en Maas bekend. Het schap zet alles in om overlast te voorkomen. Op enkele plaatsen worden zandzakken geplaatst om woningen en bedrijven tegen overstromingen te beschermen. De gemalen draaien op volle toeren om water af te voeren. Hemelwater wordt versneld afgevoerd via de Zuid-Willemsvaart. Medewerkers van het waterschap controleren of duikers verstopt raken door takken en bladeren.
Modderstromen
De aanhoudende regen zorgt zaterdag ook in het Zuid-Limburgse heuvelland voor veel wateroverlast. Een aantal wegen is afgesloten, onder meer als gevolg van water- en modderstromen. Bij de meldkamer waren rond 11.00 uur zestig meldingen binnengekomen van wateroverlast. De brandweer sloot wegen af in Oirsbeek, Schinnen, Amstenrade, Brunssum en Heerlen. Het overvloedige regenwater brengt modderstromen op gang vanaf de heuvels naar de lagergelegen wegen en dorpen. ,,Het wordt alleen maar erger, het regent onophoudelijk'', zei de woordvoerder.
Bron: de Pers
De aanhoudende regen zorgt zaterdag in het Zuid-Limburgse heuvelland voor veel wateroverlast. Een aantal wegen is afgesloten, onder meer als gevolg van water- en modderstromen. Dat liet een woordvoerder van de brandweer weten. Bij de meldkamer in Zuid-Limburg waren rond 12.00 uur alleen al over ondergelopen kelders honderd meldingen binnengekomen. De brandweer sloot wegen af in Oirsbeek, Schinnen, Amstenrade, Brunssum en Heerlen. Het overvloedige regenwater brengt modderstromen op gang vanaf de heuvels naar de lagergelegen wegen en dorpen. ''Het wordt alleen maar erger, het regent onophoudelijk'', zei de woordvoerder. Hij zei dat de overlast zich in noordelijke richting uitbreidt.
Brabant
Ook het oosten van Brabant, en dan vooral de regio's rond Deurne en Cuijk, ondervindt zaterdag veel hinder van wateroverlast. Beken en sloten staan vol en de aanhoudende regen heeft de bodem verzadigd. Veel landbouwgronden staan onder water, maakte het Brabantse waterschap Aa en Maas bekend.
Zandzakken
Het schap zet alles in om overlast te voorkomen. Op enkele plaatsen worden zandzakken geplaatst om woningen en bedrijven tegen overstromingen te beschermen. De gemalen draaien op volle toeren om water af te voeren. Hemelwater wordt versneld afgevoerd via de Zuid-Willemsvaart. Medewerkers van het waterschap controleren of duikers verstopt raken door takken en bladeren.
Roodgloeiend
In Noord-Limburg zijn er toenemende problemen door overstromende beken, ondergelopen kelders, omhoogkomende putdeksels en ondergelopen straten. De telefoon bij de meldkamer in Venlo staat volgens een woordvoerster roodgloeiend. Aan de Molenbeek in Tienray wordt met man en macht gewerkt aan het opstapelen van zandzakken. Het Limburgs Museum in Venlo heeft te maken met wateroverlast, mede als gevolg van de wegwerkzaamheden daar. In Maasbree is een boomkwekerij blank komen te staan. Verder zijn er meldingen uit onder meer Baarlo en Helden.
Bron: Nu.nl
Onweersdagen: 0
Op last van burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van de gemeente Peel en Maas hebben de hulpdiensten groot alarm geslagen wegens de stijgende waterstanden van de beken in het kerkdorp Baarlo, vlakbij Venlo. De gemeente heeft een actiecentrum ingericht om de gevolgen van de wateroverlast aan te pakken, liet een woordvoerster van de brandweer weten.
Volgens de woordvoerster komen rondom de snel aanzwellende beken ,,enkele knelpunten voor''. Meer informatie kon zij nog niet geven. Limburg wordt getroffen door zware en langdurige regenval.
Bron: AD
http://twitpic.com/36h04h
Zoals het er nu uitziet
http://twitpic.com/36gzsb
grote versie
http://i51.tinypic.com/2csff6f.jpg
edit: extra foto | Gewijzigd: 13 november 2010, 15:33 uur, door moniquepeeters
Het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg heeft zaterdagmiddag naar aanleiding van de aanhoudende regenval fase 1 van het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De technische dienst van de gemeente is ingeschakeld om de brandweer bij te staan bij technische interventies, controle op het terrein en het vullen van zandzakjes.
Nog geen overstromingen
Volgens een woordvoerder van brandweer Heist-op-den-Berg kampt de gemeente nog niet met overstromingen, maar werd het rampenplan vooral uit voorzorg afgekondigd omdat er vandaag nog meer regen verwacht wordt, waardoor er zich later op de dag wel problemen kunnen voordoen. Inwoners van Heist-op-den-Berg die problemen ondervinden van wateroverlast kunnen terecht op het nummer 015/24.90.33.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Ook voor de landbouw zijn de gevolgen van de hevige regenval volgens de Boerenbond dramatisch. "Door de aanhoudende regen van de afgelopen maanden zijn her en der nog vrij veel gewassen op het veld blijven staan die niet konden geoogst worden. Met de felle regens van dit weekend erbovenop is alles wat zich nog in de grond bevindt wellicht definitief verloren", aldus Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van de Boerenbond.
Natte zomer
De problemen zijn niet alleen het gevolg van de huidige regenbuien. "Zowel augustus, september als oktober waren kletsnat. Normaal hadden alle vruchten al van het veld moeten zijn. Aardappelen worden normaliter in september gerooid. Op tal van plaatsen staat er echter nog steeds maïs en aardappelen. Dit is echt wel een uitzonderlijke situatie", aldus Vangeenberghe. Soms konden percelen aardappelen niet gerooid worden omdat ze inmiddels rot geworden zijn. Op andere plaatsen is de draagkracht van de grond onvoldoende om er met machines actief te zijn.
Grote verschillen
"We kunnen momenteel niet schatten hoeveel hectares landbouwgewassen er door de regenval van de afgelopen maanden verloren gegaan zijn. Ik vermoed dat de schade vooral het grootst is in West- en Oost-Vlaanderen. Opvallend is ook dat er tussen de percelen grote verschillen zijn. We raden alle boeren die schade geleden hebben aan deze te laten vaststellen door de gemeentelijke schattingscommissie. Voor uitsluitsel over de definitieve schade is het wachten op die resultaten. Het is echter duidelijk dat een aantal landbouwers zware schade geleden hebben", aldus Vangeenberghe.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:47 uur, door Joyce.s
Overzicht Wallonië
n het Waalse Couvin, niet ver van Chimay, zijn zaterdag verscheidene kelders ondergelopen en in Dinant en Luttre kregen de Waalse brandweer- en politiediensten te maken met moeizaam verkeer door modderstromen over de weg. De sterke regenval en de felle windvlagen veroorzaken ernstige problemen Wallonië. De brandweer van Dinant is zaterdagmorgen uitgerukt om twee daken af te dekken, een in Hastière en een ander in Bouvignes. In Bouvignes overspoelde een modderstroom een deel van de Fetisstraat. Die wordt binnenkort afgesloten voor het verkeer. In Couvin pompte de brandweer twee kelders leeg en verspreidde zandzakjes aan de bevolking. In de Gouystraat in Luttre, ten noorden van Charleroi, versperde modder over de weg het verkeer. Op de A503, die de kleine ring met de grote ring in Charleroi verbindt, veroorzaakten verstopte rioleringen een waterkom die een tiental voertuigen blokkeerde. Ook op de weg naar Bergen ter hoogte van Marchienne-au-Pont gebeurde dat. Bij grote verkeersproblemen moest de politie ingrijpen.
Overzicht West-Vlaanderen
Op het industrieterrein Zwevegem-Breemeers dreigden een fabriek en gebouwen van de gemeentediensten onder water te komen. De brandweer schakelde pompen in en damde de zaak af met zandzakjes. Ook in onder meer Anzegem, Harelbeke en Spiere-Helkijn waren er meldingen van wateroverlast.
Overzicht Antwerpen
In Antwerpen kregen de hulpdiensten een veertigtal oproepen voor ondergelopen straten en huizen. Vooral het oosten, noorden en zuiden van de stad zijn getroffen. De problemen begonnen vrijdagavond om 17 uur aan de Groenendaallaan. De rijbaan was daar volledig onder water gelopen. Om 23 uur liep de drukke Turnhoutsebaan volledig onder water. Twee rijstroken werden daar afgesloten. Vanaf 2 uur verergerde de situatie snel. Tussen 2 en 6 uur werden verschillende straten en tunnels afgesloten. De hulpdiensten geven prioriteit aan wateroverlast in woningen. Ondergelopen straten en kruispunten komen op de tweede plaats. De hulpdiensten kregen bijstand van de Civiele Bescherming en de stadsdiensten. De politie roept bestuurders nadrukkelijk op om hun rijgedrag aan te passen. Chauffeurs moeten rekening houden met watergladheid en op verschillende plaatsen kunnen kruispunten en straten afgesloten zijn doordat ze blank staan. Op de ring om Antwerpen is er in de vroege ochtend wateroverlast ter hoogte van Antwerpen-Zuid. In de richting van Gent is de rechterrijstrook daardoor versperd. Ook op de A12 meldt de politie wateroverlast ter hoogte van de Bevrijdingstunnel. De tunnel is afgesloten. In Zandhoven bij Lier heeft de brandweer water van de hoofdriolering in de weilande gepompt.
Overzicht Vlaams-Brabant
In Merchtem en Ternat is nu ook het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Alle brandweerkorpsen over heel Vlaams-Brabant hebben oproepen binnengekregen voor wateroverlast. De zwaarste problemen situeren zich in ten westen en ten noorden van Brussel, meer bepaald in Londerzeel waar deelgemeente Steenhuffel onder water loopt. Burgemeester Jozef De Borger (CD&V) vreest voor een nog zwaardere overstroming als een tiental jaren terug. Ook in Londerzeel is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De problemen zijn vooral het gevolg van het water dat van velden stroomt en waarvan het slib riolen en beken verstopt. In Steenhuffel zijn al heel wat huizen onder water gelopen. In de Bergstraat in Londerzeel werden al een viertal woningen geëvacueerd. De bewoners worden opgevangen in een rusthuis. Ook in het Grootveld in Opwijk zijn al enkele mensen geëvacueerd naar een rusthuis. In Opwijk zijn ook een tiental straten afgesloten wegens wateroverlast. Ook de brandweerkorpsen van Lennik en Asse melden tientallen oproepen. In Halle is de Albert Denystraat in Lot onder water gelopen. De politie heeft die afgesloten. Ook in Lembeek (Halle) is er wateroverlast. De brandweer van Vilvoorde meldt wateroverlast in de Gravenmolenstraat in Grimbergen, Brusselsesteenweg in Vilvoorde en aan de Vaartdijk in Elewijt (Zemst). In het arrondissement Leuven hebben de brandweerkorpsen heel wat oproepen binnengekregen maar de problemen zijn er beperkter dan in Halle-Vilvoorde. Op de Brusselse ring in Wezembeek-Oppem moest de brandweer van Zaventem tussenkomen om riolen vrij te maken op de binnen-en buitenring. De linkerrijstrook op de binnenring is nog steeds versperd. De lokale politie van Lubbeek heeft zaterdag op het middaguur de Staatsbaan, de drukke gewestweg tussen Leuven en Diest, wegens wateroverlast afgesloten. Een beek die tussen Lubbeek en het Gouden Kruispunt onder de weg loop is er overstroomd en maakt het verkeer op die plaats onmogelijk. Er is een omleiding voorzien. Ook op andere plaatsen in Lubbeek, met name in Sint-Gertrudendries, zijn er woningen ondergelopen. Het Lubbeekse gemeentebestuur probeert door manuele bediening van het wachtbekken op Kraaiwinkelbeek erger te voorkomen. Volgens de Leuvense brandweer doen zich ook elders in de regio dergelijke problemen voor. Dat is onder meer het geval in Haacht en Boortmeerbeek. In Boortmeerbeek is de Industrieweg ondergelopen.
Overzicht Oost-Vlaanderen
De gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen heeft zaterdagvoormiddag rond 11 uur het provinciale rampenplan afgekondigd. Vijf Oost-Vlaamse gemeenten hadden door de wateroverlast al hun gemeentelijk rampenplan afgekondigd. aterdagvoormiddag werd in Kruibeke, Zwalm, Lebbeke, Ninove en Lierde al het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De provincie Oost-Vlaanderen startte zaterdagmorgen het informatiecentrum op, maar nog voor de middag is beslist om een versnelling hoger te schakelen. 'We roepen alle disciplines, brandweer, medische diensten, Civiele Bescherming en Defensie bijeen', zegt veiligheidsdirecteur Luc Bauwens. 'Met de vertegenwoordigers zullen we acties afspreken.' In het Federaal Huis op de Kalandeberg in Gent is het crisiscentrum in gebruik genomen. In de wijk Puttene en de Groenstraat in Maarkedal sijpelt water door de zandzakjes aan een achttal woningen. De Maarkebeek trad uit zijn oevers tot in Oudenaarde. 'Voorlopig kunnen we nog pompen, maar het is niet duidelijk hoelang we de situatie kunnen aanhouden', zegt luitenant Blancke van de brandweer Oudenaarde. Een verlaten rusthuis in Puttene liep onder, het nieuwe rusthuis is niet bedreigd. In Zingem brak een dijk van het wachtbekken Pluimke door. 'We hebben een aannemer aangesteld om zand aan te voeren en onze technische dienst probeert de bres met zandzakjes te vullen. Hopelijk lukt dat, anders zal het water een deel van Ouwegem onder water zetten', aldus burgemeester Kathleen Hutsebaut. In de Vlaamse Ardennen roept de politie de inwoners op om thuis te blijven. 'We vragen aan de bevolking dat wie niet op de baan moet, zoveel mogelijk binnenblijft' aldus Julie Clément uit het provinciaal coördinatiecomité Oost-Vlaanderen. 'Verschillende wegen, waaronder belangrijke verbindingswegen, en kruispunten zijn onderbroken en dat worden er steeds meer', klinkt de mededeling.
Bron: De Standaard
In Waals-Brabant hebben de rivieren de Gete, de Dijlen en de Zenne vanmiddag het waarschuwingsniveau voor overstromingsgevaar bereikt. In Henegouwen, het zuiden van de provincie Luxemburg en ten zuid-oosten van Luik behalen waterlopen het pre-waarschuwingsniveau. De sterke regenval en de felle windvlagen veroorzaken ernstige problemen Wallonië. De brandweer van Dinant is vanmorgen uitgerukt om twee daken af te dekken, een in Hastière en een ander in Bouvignes. In Bouvignes overspoelde een modderstroom een deel van de Fetisstraat. Die wordt binnenkort afgesloten voor het verkeer. In Couvin pompte de brandweer twee kelders leeg en verspreidde zandzakjes aan de bevolking.
Alertfase
Verscheidene waterwegen in Waals-Brabant traden in de alertfase. "Het waterniveau stijgt snel", zo omschrijft Sethy, de Waalse waterkundige studiedienst, de situatie. "De alertfase is ingesteld. Er worden de komende uren overstromingen verwacht", klinkt het. De Semois in de buurt van Tintigny en de Vierre (zijrivier van de Semois) ter hoogte van Orval in het zuiden van Luxemburg, de Eau Noire en haar zijstromen in de buurt van Couvin, de Dender in Henegouwen (regio Aat/Lessen) en de Our in Saint-Vith bevinden zich in de pre-alertfase.
Modder
In de Gouystraat in Luttre, ten noorden van Charleroi, versperde modder over de weg het verkeer. Op de A503, die de kleine ring met de grote ring in Charleroi verbindt, veroorzaakten verstopte rioleringen een waterkom die een tiental voertuigen blokkeerde. Ook op de weg naar Bergen ter hoogte van Marchienne-au-Pont gebeurde dat. Bij grote verkeersproblemen moest de politie ingrijpen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:47 uur, door Joyce.s
Op last van burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van de gemeente Peel en Maas hebben de hulpdiensten zaterdagmiddag groot alarm geslagen wegens de stijgende waterstanden van de beken in het kerkdorp Baarlo, vlakbij Venlo. De gemeente heeft een actiecentrum ingericht om de wateroverlast aan te pakken, liet een woordvoerster van de brandweer zaterdagmiddag weten. In Baarlo was om 15.00 uur al 50 millimeter regen gevallen en ,,dat is heel erg veel'', zei een woordvoerder van de gemeente.
Kwisbeek
De zegsman zei dat de Kwisbeek die vanaf Helden door Baarlo de Maas in stroomt, normaal twee meter breed is, maar zaterdag op sommige plaatsen 50 meter. Dat levert met name in de kern van Baarlo veel wateroverlast op. Straten staan blank, kelders lopen onder en ook tuinderskassen lijden onder het hoge water. ,,Op dit moment wordt met man en macht gewerkt om het overvloedige water uit de woningen en straten te krijgen'', aldus de woordvoerder. In Baarlo komen drie beken, waaronder de Kwisbeek, bij elkaar en veroorzaken in combinatie met de regen overstromingen. Bruggetjes over deze beken komen door het stuwende water omhoog en kunnen niet meer door het verkeer gebruikt worden.
Maas
Als gevolg van de aanhoudende regenval zwelt de Maas snel aan. De regenrivier had zaterdagmiddag bij Sint Pieter (Maastricht) een waterafvoer bereikt van 1000 kubieke meter per seconde, liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat (RWS) weten.
De afvoer bij Sint Pieter op 13 november 2010, 16:20 uur is 983.2 m^3/s. Bron: actuelewaterdata
RWS heeft gemeenten en waterschappen hiervan in kennis gebracht. De woordvoerster verwachtte dat het peil zondag kan oplopen tot 1250 kuub, maar het kritieke punt van 1500 kuub zal waarschijnlijk niet bereikt worden. Bij een stroomafvoer van 1500 kuub is er sprake van hoogwater en zijn maatregelen nodig om overstromingen tegen te gaan. Gezien de weersverwachtingen gaat RWS er vooralsnog niet van uit dat het zover zal komen.
Waterstanden
RWS adviseert bewoners aan de Maas de waterstanden in de gaten te houden op www.actuelewaterdata.nl.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0