Echt ‘spannend’ weer is het de afgelopen tijd niet geweest in Nederland. Er viel bijna elke dag ergens in het land wel een beetje regen en vooral langs de kust waaide het nu en dan stevig, maar van een echte herfststorm was tot nu toe nog geen sprake. Er zit er echter wel eentje in de pijplijn. Komende donderdag komt een lagedrukgebied met zijn kern boven de Britse eilanden te liggen en de bijbehorende storingen trekken die dag van west naar oost over ons land. Niet alleen valt er dan regionaal veel neerslag, ook de wind trekt behoorlijk aan tot kracht 6 in het binnenland en 8, misschien zelfs 9 Beaufort in de kustgebieden. Vrijwel ieder jaar is het in de herfst wel een paar keer raak. Naast het voor het jaargetijde typische verkleuren van de bladeren aan de bomen en het kaler worden van de bomen, de mist en nevel in de ochtenden, de snel dalende minimum- en maximumtemperaturen, maar ook de geregeld rustige perioden in de atmosfeer steekt ook af en toe een herfststorm de kop op. Vooral de wind en de windvlagen zijn daarbij kenmerkend, maar ook vallen er soms in zeer korte tijd grote hoeveelheden neerslag. Veelal is dat in de vorm van regen, maar met het dalen van de temperaturen komt af en toe ook natte sneeuw en zelfs sneeuw voor.
Aanvoer depressies
De straalstroom, een sterke wind op grotere hoogte in de atmosfeer en de scheiding tussen warmere en koudere lucht, ligt net als vandaag (dinsdag), ook de eerstkomende dagen precies boven ons hoofd. Deze sterke wind op ongeveer 5 tot 10 kilometer hoogte in de atmosfeer bepaalt grotendeels waar de lagedrukgebieden en de bijbehorende storingen zich naartoe bewegen. Vaak is dat onze omgeving en daar hebben wij in Nederland ons wisselvallige weer aan te danken. De afgelopen dagen werden geregeld (afgezwakte) storingen bij ons aangevoerd en viel verspreid her en der regen. Komende donderdag schuift echter een vrij snel uitdiepend lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan, via de Britse eilanden en de Noordzee, richting Scandinavië (op vrijdag). De depressie trekt dus ten noorden van ons land voorbij, maar het windveld en de bijbehorende fronten passeren wel degelijk ons kleine kikkerlandje. Boven land steekt een krachtige zuidenwind op, 6 Beaufort, en vooral langs de kust trekt de wind aan tot kracht 8, mogelijk zelfs 9. Windkracht 8 wordt in de meteorologie benoemd als een stormachtige wind en bij windkracht 9 spreken we van storm. Ook gaat er een flinke plens regen vallen, lokaal kan meer dan 20 millimeter vallen.
Een depressie trekt donderdag ten noorden van Nederland langs, maar de bijbehorende storingen en het windveld weten ons wel te bereiken.
Lang geleden
Halverwege september dit jaar kwam het plaatselijk al tot een stormachtige wind. Vooral in de kust- en waterrijke gebieden waaide het stevig en ook vielen er toen een aantal buien. Het grootste deel van het land had daar echter niets mee van doen en vooral landinwaarts zullen de meeste mensen er weinig van meegekregen hebben. Verder was het deze herfst vrij rustig wat ‘stormen’ betreft. Ook vorig jaar bleven de echte ‘herfststormen’ uit en we moeten een flink stuk terug in de tijd als we ons de laatste storm willen herinneren. De laatste echte herfststorm maakten we in Nederland op 27 oktober 2002 mee. Aan zee stond toen windkracht 11 en boven land plaatselijk windkracht 9. Op 18 januari 2007 kwam het ook tot een ‘echte’ storm met aan zee windkracht 10, maar dit was dus niet in de herfst.
Iedereen zal zich 1 november 2006 nog wel kunnen herinneren. Dat was de ‘storm’ waarbij een hele groep paarden omringd werd door snel stijgend water en niet meer terug zonder begeleiding naar het ‘vasteland’ kon. Ook 9 november 2007 zal veel mensen nog bijstaan door de hoge waterstanden in vooral het westen van het land. Toen werd voor het eerst de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam gesloten. Geen van beide stormen konden meteorologisch gezien echter tot storm worden bestempeld.
De brandweer had het de dag erna druk met het opruimen van omgewaaide bomen en afgeknapte takken. Foto: Angelique van Meer.
Wateroverlast
Net als bij deze laatst genoemde ‘stormen’ is de bodem momenteel al grotendeels verzadigd door de vele regen die eerder is gevallen. Veel bomen stonden toen (net als nu) nog goed in het blad en met het komende onstuimige herfstweer zullen er dan ook aanzienlijke aantallen kunnen omwaaien. Ook zijn veel takken die nog vol met bladeren zitten te zwaar en zullen her en der van de bomen afknappen.
Bron: Meteo Consult
Eind deze week trekt de eerste zware herfststorm van het jaar over het land. Donderdagavond en vrijdag zou de storm zware rukwinden met zich meebrengen. Regen en wind staan op het programma voor het komende weekend. Een zware storm met rukwinden tot 90 kilometer per uur in het binnenland en 100 kilometer per uur aan de kust zal vrijdag over het land trekken.
De komende dagen krijgen we grijs en rustig herfstweer. Maar dat blijkt slechts stilte voor de storm. Vooral vrijdag wordt het opletten voor zware windstoten. Zaterdag neemt de wind waarschijnlijk af, maar een actieve regenzone stort dan veel regen over het land. Zondag wordt het rustiger en droger.
Bron Hln
De ochtend- en avondspits van donderdag en vrijdag kunnen flink zwaarder worden dan gebruikelijk. Daarvoor waarschuwt de Verkeersinformatiedienst (VID) dinsdag. De oorzaak is de storm die in de tweede helft van deze week wordt verwacht. Tijdens de storm valt vermoedelijk veel regen. "Beide factoren kunnen extra belemmerend zijn voor de weggebruiker", stelt de VID. De informatiedienst denkt dat vooral het vrachtverkeer veel last zal hebben van de wind. De VID adviseert weggebruikers voor vertrek de actuele weersverwachting en verkeersinformatie in de gaten te houden.
Weerman Marco Verhoef van Weerplaza voorspelde dinsdag dat Nederland zich moet opmaken voor de eerste herfststorm van dit jaar. Vanaf donderdag neemt de wind gestaag in kracht toe. In de middag halen de kustplaatsen naar verwachting windkracht 6 tot 7. Vrijdag waait de wind uit westelijke richting. Volgens Verhoef zijn er weermodellen die voor het noordwesten van het land windkracht 10 verwachten. Landinwaarts waait het minder krachtig, maar is er wel kans op windstoten.
Bron Nieuws.nl
Vanaf donderdag wordt het echt herfst, want voor het eerst dit najaar gaat het echt hard waaien. Dat voorspelt het weerinstituut Meteoconsult. Komende donderdag komt een lagedrukgebied met zijn kern boven de Britse eilanden te liggen. De bijbehorende storingen trekken die dag van west naar oost over ons land. Door de storing valt veel neerslag en waarschuwt het weerinstituut voor harde windstoten tot wel 100 kilometer per uur.
Vooral in de kuststreken kan de wind oplopen tot stormkracht, windkracht 9. Maar ook in het binnenland moet men rekening houden met flinke windstoten. Het onstuimige neerslachtige stormweer houdt ook vrijdag aan. Zaterdag waait het ook nog hard en blijft het regenen.
Bron BoN
Zet alle tuinstoelen in de schuur en controleer nog even snel of de dakpannen wel stevig vastliggen, want er is storm op komst. Volgens SBS-weerman Piet Paulusma zal de donderdag rustig beginnen, maar kan er later in de middag of avond langs de kust stormkracht 9 komen te staan. Vrijdag zal de herfststorm mogelijk nog heviger zijn met een zware storm, kracht 10. Verzekeraars zetten zich schrap voor de eerste najaarsstorm van dit jaar. Op websites van verschillende verzekeraars staan tips om zo min mogelijk schade op te lopen.
Bron Hart van Nederland
Donderdag en vrijdag worden onstuimige herfstdagen met langs de kust een stormachtige wind, zware windstoten en veel regen. Ook in het weekeinde regent het soms flink.
Enkele dagen onstuimig
Het stormachtige weer van de komende dagen hangt samen met een diepe depressie die volgens de modelberekeningen vanuit IJsland richting Schotland koerst en zijn weg vervolgt over het noorden van de Noordzee. Het krachtigste windveld zit ten zuiden van de stormdepressie, zodat ons land daar ook mee te maken krijgt. Het windveld is omvangrijk zodat het onstuimige weer enkele dagen kan aanhouden. De meeste wind komt boven de Noordzee te staan waar stormkracht wordt bereikt.
Storm in Nederland
Een storm hoort tot de normale verschijnselen in ons klimaat. Toch duurt het vaak lang voor zich weer eens een storm van betekenis aandient. Grote tegenstellingen in temperatuur in de atmosfeer liggen meestal ten grondslag aan onstuimig weer en het ontstaan van stormdepressies, zoals deze week op de weerkaart zijn verschenen. Vandaar dat de zwaarste stormen meestal in de herfst of winter voorkomen. Op het Noordelijk Halfrond wordt het dan in het noorden snel kouder terwijl het in het zuiden nog nazomert. Dat leidt tot grote temperatuurtegenstellingen over korte afstanden. Dan ontwikkelt zich vaak een krachtige straalstroom, een storm op zo’n 10 kilometer hoogte, waarmee de ene depressie na de andere onze kant op komt.
In de weerberichten en weerrapporten wordt gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. De wind haalt dan gemiddeld over 10 minuten snelheden tussen 75 en 88 km/uur. Bij zware storm, windkracht 10, worden gemiddeld over 10 minuten snelheden bereikt tussen 89 en 102 km/uur. De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak.
Windstoten zijn rukwinden van minstens 75 kilometer per uur. Windstoten zijn te onderscheiden in de gradaties zware windstoten en zeer zware windstoten. Bij zware windstoten bereikt de wind bij vlagen snelheden van meer dan 75 kilometer per uur en bij zeer zware windstoten zijn windsnelheden mogelijk van meer dan 100 kilometer per uur. Windstoten kunnen niet in eenheden Beaufort worden uitgedrukt omdat de schaal van Beaufort opgesteld is voor gemiddelde windsnelheden over een langere duur.
Bron KNMI
Het onstuimige weer dat morgen haar intrede doet, kan wel eens flink wat overlast gaan opleveren. De combinatie van de vele regen, twee tot drie dagen lang veel wind en soms zware tot zeer zware windstoten zullen natuur en mens behoorlijk parten spelen. De laatste echte storm dateert nu alweer van bijna 4 jaar geleden. 18 januari 2007 denderde de lucht met windkracht 10 over onze kust en ook landinwaarts ging het fors tekeer. Vrachtwagens werden omgeblazen en blokkeerden snelwegen, bomen lagen op de weg en gebouwen liepen forse schade op.
Vooralsnog lijkt het er niet op dat het puur qua windsnelheid zo heftig gaat worden als toen. Morgen en overmorgen bereikt de wind aan de kust naar verwachting regelmatig kracht 8, misschien net aan een keer stormkracht 9. Maar we zijn de afgelopen jaren weinig gewend. Bovendien zijn de windstoten fors (aan zee tot 110 kilometer per uur aan toe). En ook de lange duur van het winderige weer (in het zuidoosten van het land mogelijk tot zaterdag) zal het een opvallende gebeurtenis laten worden.
Naast de wind is ook de hoeveelheid regen van belang. Vanaf donderdagmiddag tot en met zondag vullen de regenmeters zich met regelmaat flink. Het noordwesten krijgt er per saldo het minste van mee. In het zuidoosten daarentegen verwachten we op basis van de laatste berekeningen in die periode tussen 60 en 110 millimeter, met een klein risico op meer.
Bovendien valt regelmatig fors wat regen. En dat terwijl de grond al zo nat is. Hierboven het doorlopend potentieel neerslagoverschot (neerslag min verdamping) over de periode 1 april tot en met 10 november. Ter vergelijking hieronder de klimatologische normaal tot en met 10 november.
Bomen
Op diverse manieren kan dit alles overlast veroorzaken. Bomen hebben al een paar jaar niet zo lang achter elkaar te maken gehad met zoveel wind. Zware onweerscomplexen tijdens de zomer hebben regionaal wel af en toe (zeer) zware windstoten opgeleverd met op sommige plekken veel schade. Maar dagenlang gewrik en gedoe van de wind aan de bomen heeft al lang niet meer plaatsgehad. Veel van het zwakkere bomengebroed staat dus nog. En die exemplaren gaan het moeilijk krijgen. Zeker ook omdat de grond in veel regio’s nu al vrijwel geheel verzadigd is met water en het de komende dagen dus nog natter wordt. De bomen hebben daardoor relatief weinig houvast hebben in de ondergrond. Bovendien staan diverse bomensoorten, zoals de eik, nog voor een groot deel in het blad, waardoor de wind er veel grip op heeft.
De eerste 10 dagen van deze november is in veel regio's al flink wat regen gevallen.
Maas en kleine rivieren
Slecht weer is het de komende dagen niet alleen bij ons. Ook bijvoorbeeld in België waait en regent het flink. Vooral dat laatste is voor ons van belang. Het Belgische deel van het stroomgebied van de Maas krijgt, zoals het er deze woensdagmiddag naar uitziet, circa 100 millimeter aan regen te verwerken. De Maas is een echte ‘regenrivier’. De waterstand wordt vrijwel geheel bepaald door de hoeveelheid regen die er valt (en niet zoals de Rijn voor een significant deel door het smelten van sneeuw in de Alpen). Het rivierpeil ervan zal dus flink gaan stijgen.
Stroomgebied van de Maas.
Ook kleine lokale riviertjes zijn gevoelig voor veel regen in een groot gebied. Tijdens extreme neerslag afgelopen augustus viel er binnen 36 uur tot lokaal meer dan 150 (!) millimeter in de Achterhoek en Twenthe. Onder andere de Dinkel trad toen buiten haar oevers. Het hangt er helemaal vanaf waar precies de meeste regen valt en tot hoeveel millimeters het daadwerkelijk komt of er problemen ontstaan, maar opletten geblazen is het de komende dagen in ieder geval wel. De grond is in veel regio’s nu al zo goed als verzadigd. Vers regenwater wordt nauwelijks meer opgenomen. Een natuurlijke buffer is dus praktisch afwezig.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI.
Een depressie onderweg van Groenland naar Schotland diept sterk uit. Een hiermee samenhangend stormveld bereikt donderdag de wateren voor de Belgische kust. Donderdagochtend neemt de bewolking toe vanuit het westen en gaat het enige tijd flink regenen. De wind wakkert aan tot krachtig, aan de kust tot hard of stormachtig. Er kunnen windstoten optreden van 70 tot 80 km/uur in het binnenland en tot 90 km/uur aan de kust. Op zee is er tijdelijk storm (kracht 9) uit zuid tot zuidwest met rukwinden tot 100 km/uur. De maxima bedragen 6 graden in de Ardennen en 10 tot 12 graden elders.
Vrijdag is het eerst wisselend bewolkt met kans op een bui. Later neemt de bewolking toe gevolgd door regen. Er waait een krachtige westenwind met rukwinden. Op zee is er tijdelijk storm. Tijdens het weekend is het betrokken met regen en vooral zaterdag ook nog veel wind. De middagtemperatuur schommelt rond de 12 graden. Na het weekend blijft het wisselvallig.
Bron Hln | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:15 uur, door Joyce.s
Met het stormweer op komst voor de volgende dagen zijn de Brusselse parken donderdag gesloten voor het publiek. Dat meldt Leefmilieu Brussel, de overheidsdienst voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De parken worden niet echt afgesloten, maar via affiches wordt iedereen aangeraden om de parken niet te betreden. Parkwachters zullen het publiek informeren. Volgens de weervoorspellingen neemt donderdagochtend de bewolking toe vanuit het westen en gaat het flink regenen. De wind wakkert aan tot krachtig, aan de kust tot hard of stormachtig. In het binnenland kunnen er windstoten optreden van 70 tot 80 km/uur. Afhankelijk van het weer zouden de parken vrijdag weer toegankelijk zijn voor het publiek.
Bron: Hln
Onweersdagen: 0
Wat de gevolgen van de storm die de komende dagen over Nederland raast zullen zijn voor het treinverkeer is nog ongewis. De NS laat woensdag weten dat niet te kunnen voorspellen. Donderdag en vrijdag verwacht het KNMI 'onstuimige' herfstdagen met langs de kust stormachtige wind of storm, zware windstoten en in het Waddengebied mogelijk ook zeer zware windstoten en veel regen. In het weekeinde regent het soms flink. Het herfstweer zorgde vorige week voor veel uitval. Toen reden acht op de tien treinen op tijd, terwijl de NS mikt op negentig procent. Donderdag was het helemaal slecht gesteld op het spoor, toen behaalde de NS een punctualiteit van 67,5 procent. Dat vorige week de slechtste herfstweek voor de spoorwegen was in acht jaar, zoals de NOS beweert, kan een woordvoerder van de NS niet bevestigen.
De vertragingen ontstonden door kabelbreuken, sein- en wisselstoringen en een glad spoor. Gladde sporen komen vaker voor in de herfst. De problemen kunnen ontstaan doordat bijvoorbeeld bladeren in combinatie met vocht op de rails liggen. Hierdoor krijgen sommige treinen minder grip op de rails. Machinisten die te maken krijgen met een glad spoor, moesten voorzichtiger rijden. "Wij vervoeren per dag 1,1 miljoen mensen, verdeeld over 4500 ritten. Wij hebben daarmee een van de meest complexe systemen van Europa. Als een machinist besluit voorzichtiger te gaan rijden, zorgt dat er niet alleen voor dat die trein vertraging oploopt, maar ook daaropvolgende ritten." De afgelopen dagen ging het weer beter op het spoor. "Het herfstweer was minder extreem, waarop je meteen een opleving zag", zegt de woordvoerder.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De eerste serieuze najaarsstorm is een feit. Vandaag worden we geconfronteerd met de grillen van moeder natuur. Boven land komt een krachtige tot harde wind te waaien, aan zee wordt het stormachtig. Vanavond komen daar ook zware tot zeer zware windstoten bij.
Een venijnig lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland trekt de komende 24 uur via Schotland en de Noordzee in de richting van Scandinavië. Met een kerndruk van circa 950 hPa veroorzaakt dit druksysteem veel wind in het noordwesten van Europa. Ook Nederland beleeft vooral vandaag en morgen twee onstuimige dagen…
Bron Weeronline
De ochtendspits verloopt opvallend rustig. Voor vandaag worden flinke problemen op de weg verwacht door naderende storm, maar daar is 's ochtends nog weinig van te merken. Het is zelfs iets rustiger dan normaal. "Letterlijk en figuurlijk de stilte voor de storm", zegt een woordvoerder van de ANWB. Rond 08.30 uur stond er zo'n 145 kilometer aan files op de snelwegen. Normaal gesproken is dat 175 tot 180 kilometer. Alleen aan de noordkant van Amsterdam en op de A12 naar Den Haag was het door ongelukken wat drukker, maar de files nemen daar al af.
Voor de avondspits wordt een compleet ander beeld verwacht. De ANWB rekent op zo'n 450 kilometer file. De Verkeersinformatiedienst denkt zelfs aan een zeer zware spits met tot vijfhonderd kilometer file. De treinen hebben donderdagochtend ook niet veel last van het herfstweer. De NS gaf woensdag toe dat de herfst tot nu toe voor veel problemen zorgde, maar donderdag ondervinden vooralsnog alleen de treinen tussen Breukelen en Rhenen last van herfstblaadjes.
Volgens het KNMI is de eerste herfststorm op komst. Er wordt gerekend op zware tot zeer zware windstoten en veel regen. Het onstuimige weer houdt naar verwachting een paar dagen aan.
Bron AD
Nederland krijgt donderdag te maken met de eerste herfststorm van het jaar maar uitzonderlijk is dat niet. Dat meldde een woordvoerster van het KNMI. Begin van de middag begint het te waaien uit het zuidwesten en wordt windkracht 8 bereikt. Na een periode van rustiger weer wordt het donderdagavond en nacht weer onstuimig met naar verwachting zware windstoten en windkracht negen in het waddengebied.
Voor donderdagmiddag waarschuwt het weerbureau voor windstoten tot 95 kilometer per uur in de kustgebieden. Het waddengebied krijgt in de nacht van donderdag op vrijdag te maken met windstoten tot 100 kilometer per uur. Het KNMI ziet vooralsnog geen reden voor een weeralarm. ''Dit is niet uitzonderlijk. Het is herfst'', aldus de zegsvrouw. De oorzaak van de storm ligt in een depressie die van IJsland richting Schotland trekt.
Schiphol
Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt donderdagmiddag enige overlast van het slechte weer. Door de buien kunnen vertragingen ontstaan tot ongeveer een half uur, liet een woordvoerster van de luchthaven weten. De wind veroorzaakt nog weinig problemen, aangezien die vooralsnog vanuit het zuiden komt. Momenteel zijn drie start- en landingsbanen in gebruik. Mogelijk verandert dat later op de middag, als de wind draait naar het westen. "In dat geval kan het consequenties hebben voor het vliegverkeer", aldus de zegsvrouw.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:15 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Sinterklaasintocht is een moment waar mensen met jonge kinderen naar uitkijken. En als je bij een intocht staat te kijken met je kroost, wil je natuurlijk wel dat het weer een beetje meewerkt. Het zijn echter niet alleen de ouders en kinderen die hopen op droog en niet te koud weer met weinig wind. De schrijver van dit verhaal kan als ervaren hulp-Sinterklaas en Zwarte Piet beamen dat de echte Sint en zijn Pieten dit ook wel kunnen waarderen. De laatste jaren was het erg wisselend. Soms wat het rustig en mooi weer, maar we hebben ook wel dagen met regen, sneeuw en/of wind gehad.
Dit weer wil iedereen wel hebben tijdens de Sinterklaasintocht.
Slepend front
Zaterdag komt Sinterklaas weer aan in ons land. Tenminste, al hij op de Noordzee niet teveel hinder ondervindt van de vele wind en golven die de Pakjesboot vandaag en morgen te verwerken krijgt. De landelijke intocht vindt plaats in Harderwijk. Aansluitend maakt de goedheiligman zijn opwachting in vele andere dorpen en steden. De weersverwachting voor zaterdag is nog wat aan de onzekere kant. Er ligt namelijk een slepend front boven of nabij ons land. Omdat deze precies parallel aan de straalstroom ligt, is het op dit moment moeilijk te zeggen waar hij precies komt te liggen. Vooralsnog suggereren de meeste modellen dat dit boven België, Brabant of Limburg zal zijn.
De exacte positie van het front is echter nog onzeker. Dit komt omdat het parallel aan de straalstroom ligt.
Harderwijk
Vooral voor Zuid-Nederland ziet de weerverwachting er dan ook beroerd uit. Daar kan zaterdag 20 tot 60 millimeter water uit de lucht vallen. Met name voor de Zwarte Pieten is dat erg vervelend. In het noorden valt het allemaal reuze mee. Afgezien van een bui op de Wadden wordt daar droog weer verwacht. Midden-Nederland (en dus ook Harderwijk) zit in een overgangszone. Hoeveel precies gaat vallen, is erg onzeker. Het kan een paar millimeter zijn, maar als het front uiteindelijk noordelijker komt te liggen, kunnen het tientallen millimeters worden.
Qua wind valt het zaterdag wel mee. Er valt echter vooral in het zuidoosten wel veel regen.
De reden hiervan is op deze weerkaart goed te zien.
Wind valt mee
Terwijl het op de Noordzee vandaag, en op de Wadden vanavond en vannacht misschien ook wel even, tot een echte storm komt, neemt de wind na vandaag geleidelijk af. Morgen is het met een vrij krachtige tot stormachtige bries nog steeds aan de winderige kant, zaterdag wordt een matige tot krachtige wind van 4 tot 6 Beaufort verwacht. De Zwarte Pieten zullen overigens weinig hinder van de wind ondervinden. Vooral voor de stuurlui van de pakjesboten en voor de Sint is dit hinderlijk. Je wilt immers niet dat je onnodig tegen de kade geblazen wordt of je mijter afwaait. Koud zal het niet worden. De maxima bedragen zaterdag 12 tot 14 graden.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
Het is al vroeg druk op de snelwegen in de Randstad. Door het stormachtige herfstweer staan er rond de grote steden al lange files. De ANWB verwacht dat de totale filelengte op zal lopen tot zo'n 400 kilometer. Een 'normale' avondspits op donderdag is rond de 280 kilometer totaal. Tegen drie uur vormden zich rond de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht al zo'n 90 kilometer file in totaal. Normaal gesproken is dat tegen die tijd ongeveer 10 tot 20 kilometer. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB laten weten. Door de weersomstandigheden moeten weggebruikers ook vrijdagochtend rekening houden met extra drukte, aldus de organisatie. Afvallende bladeren, takken en wateroverlast zouden ervoor kunnen zorgen dat rijstroken moeten worden afgezet.
Bron: AD.nl
Bij Hoek van Holland is een sleepboot omgeslagen. Drie opvarenden worden nog vermist. Dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde bij de Berghaven. Vijf opvarenden raakten ter water, waarvan er twee zich konden redden. Volgens een woordvoerster van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft het kapseizen te maken met de slechte weers-omstandigheden. Hulpverleningsorganisaties zijn massaal uitgerukt naar de haven. Het Kustwachtcentrum in IJmuiden heeft de reddingsboten van Hoek van Holland en Ter Heijde ingezet. Ook zijn een vliegtuig en een helikopter naar de locatie gestuurd. De sleepboot was bezig de veerboot uit Engeland naar de haven te slepen.
Bron: Spitsnieuws
In Weert mogen tijdens Sint Maarten geen grote vreugdevuren worden gehouden vanwege de harde wind. Dat heeft burgemeester Niederer donderdag aan alle organisatoren bekendgemaakt.
Op de elfde van de elfde worden traditioneel vreugdevuren georganiseerd. "Deze mogen dit jaar helaas niet doorgaan", zegt een woordvoerder van de gemeente. Kinderen mogen wel met een lampion langs de deuren, maar alleen als er een elektrisch lichtje in zit en geen kaars of waxinelichtje.
Bron: Nieuws.nl
Door het stormweer verwacht de Vlaamse Milieumaatschappij wateroverlast vanaf zaterdagochtend. Ze raadt de mensen die in overstromingsrisicogebieden wonen dan ook aan de nodige maatregelen te treffen. De voorspellingen van het KMI geven aan dat er van donderdag tot zondagmiddag minstens 40 à50 mm neerslag zal vallen over heel Vlaanderen, en mogelijk lokaal tot meer dan 60 mm.
De kans op kritieke overstromingen is groot vanaf zaterdagochtend, zegt de VMM. Vooral langs de kleinere waterlopen in gebieden waar de bodem al verzadigd is door de neerslag van de afgelopen dagen. Volgens de VMM is de kans op overstromingsschade het grootst in het Denderbekken, het Bovenscheldebekken en het Zennebekken, en vooral in de regio's Pajottenland en Vlaamse Ardennen. De VMM raadt dan ook de inwoners van overstromingsrisicogebieden aan de nodige maatregelen te treffen om de overstromingsschade te beperken.
Bron: HBvL
Het stormachtige weer heeft ertoe geleid dat diverse St. Maartenactiviteiten voor donderdagavond zijn afgelast. Zo heeft de gemeente Roermond de activitetien voor 11 en 12 november afgelast. Ook de gemeente Weert heeft besloten donderdagavond geen St. Maartensvuur te ontsteken. Ook de gemeente Leudal heeft de activiteiten voor 11 en 12 november afgelast. De gemeente Leudal bekijkt nog of het St. Maartensvuur in deze gemeente op 13 november toch doorgang kan vinden.
Bron: Blik op het nieuws
De provincie houdt de kleinere bruggen over het Rijn-Schiekanaal in Leidschendam-Voorburg voorlopig dicht. Vanwege de storm is het onverantwoord om de bruggen te bedienen. De overige grotere bruggen zoals de Nieuwe Tolbrug in Voorburg en de Hoornbrug in Rijswijk gaan nog wel open voor het scheepvaartverkeer. Zuid-Holland heeft als regel dat bruggen bij windkracht 7 of hoger gesloten moeten blijven.
De maatregel blijft dus de komende dagen gelden.
Bron: Westonline