Zure regen is wel degelijk een probleem geweest in de afgelopen decennia, maar door tijdig ingrijpen van de overheid zijn onomkeerbare schadelijke gevolgen voorkomen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het maandag verschenen rapport Zure regen – een analyse van dertig jaar verzuringsproblematiek. Het verzuringsbeleid is effectief geweest en de economie heeft er geen nadeel van ondervonden, concludeert het PBL. Het rapport wordt maandag in Den Haag gepresenteerd door directeur Maarten Hajer van het PBL.
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0
Regen is tegenwoordig veel minder zuur dan dertig jaar geleden, maar vormt nog steeds een probleem. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een maandag verschenen rapport. Zure regen zorgde in de jaren tachtig voor veel ophef en de angst dat bomen massaal zouden doodgaan. De overheid nam maatregelen, vaak in Europees verband. Die hebben effect gehad. Zo is de uitstoot van zwaveldioxide, een van de stoffen die zure regen veroorzaken, in dertig jaar tijd met negentig procent gedaald, ondanks de groei van de industrie en het autoverkeer.
Bron: lenntech
Dankzij de maatregelen leven de bomen nog, zegt het PBL. Er komen minder bomenziektes voor en dennenbomen worden in de winter veel minder vaak geel dan dertig jaar geleden. Wel is de ondergroei in het bos veranderd. Zo zijn bospaddestoelen verdwenen, terwijl de brandnetel steeds verder is opgerukt. Het PBL benadrukt dat de regen nog altijd te zuur is dan goed is voor de natuur. "De verzuring gaat nog steeds door, zij het in een lager tempo dan voorheen." Nieuwe maatregelen blijven nodig, zegt het PBL.
Bron: Nieuws.nl